Bjarte-draktblogg AIG

«En av de peneste draktene som aldri ble brukt»

Publisert Sist oppdatert

Det hele begynte da foreldrene mine kom hjem fra en førjulstur til England med den røde drakten som Manchester United brukte da Everton ble slått i FA-cupfinalen i 1985. Gjennom årenes løp ballet det på seg, og i dag teller draktsamlingen rundt 200 United-drakter. Min kone hevder hardnakket at situasjonen for lengst er ute av kontroll, men har innsett at det er nytteløst å få meg på andre tanker.

Dette er nemlig min store lidenskap, og den har resultert i bloggen du nå leser.

Les tidligere draktblogger:
«Søndag så du noe du aldri har sett før»
Denne drakten har egentlig alt. Her traff adidas blink
Undertøysfabrikken som snudde fotballverden på hodet
Selv ikke kongen kunne besørge seier i de grå draktene


«Den er blant de peneste draktene som aldri ble brukt i kamp»

Om en knapp måned har Manchester United benyttet årets drakter for siste gang, og vi har tilbakelagt «debutsesongen» til Teamviewer som Uniteds draktsponsor.

Årets tre drakter ble, forståelig nok, godt mottatt av fansen, og særlig hjemmedrakten falt i smak hos undertegnede. 

Uten at vi kan røpe detaljene rundt neste sesongs drakter, kan vi si såpass at det vil komme endringer som definitivt vil bli lagt merke til og som vil bli diskutert. 

Sommeren er ikke bare tiden for å presentere nye drakter, det er også tiden for å presentere hvordan draktene ser ut med sine nye sponsorer, uavhengig av når avtalen mellom draktsponsoren og United undertegnes.

Manchester United Announce New Sponsors
NY AVTALE: Martin Sullivan i AIG sammen med David Gill og Sir Alex Ferguson da Uniteds nye sponsor ble bekreftet. Wayne Rooney, Gary Neville, Cristiano Ronaldo og Kieran Richardson er avbildet i en drakt som viser den nye sponsoren. Denne drakten ble imidlertid aldri benyttet i kamp.

Slik har det imidlertid ikke alltid vært. 

Ikke lenge etter at Glazer-familien overtok eierskapet i Manchester United begynte den daværende draktsponsoren Vodafone å rasle med sablene og antydet at de ville bryte ut av avtalen med United som ga klubben åtte millioner pund i året.

Joel Glazer sin reaksjon var imidlertid ikke preget av panikk, snarere tvert i mot. Han var overbevist om at United ville få en bedre avtale med en ny sponsor.

Og fikk rett.

Da Manchester United presenterte AIG som klubbens nye draktsponsor var det en avtale som sikret United 14,1 millioner pund per sesong i fire år.

Det snodige var at avtalen ble presentert den 6. april ved at AIG-logoen prydet United-drakten i en photoshoot der hele laget, samt toppledelsen i United var avbildet med den nye drakten. 

Manchester United Announce New Sponsors
STILIG: Dessverre ble denne drakten aldri benyttet i kamp, for AIG sin avtale med United trådte først i kraft da 2006/07-sesongens drakter ble presentert og dermed ble disse trøyene kun benyttet på denne fotoseansen.

Selv om det er fullt forståelig at United aldri benyttet denne drakten i kamp, siden den ble vist frem like før United byttet draktsponsor, er det nesten litt synd at vi ikke fikk sett 2005/06-drakten med AIG på brystet.

Eller sagt på en litt annen måte, dette er kanskje den peneste United-drakten du aldri fikk se i aksjon.

Personlig skulle jeg gjerne ha sett AIG-logoen uten firkanten rundt de tre bokstavene som utgjorde merkevaren AIG, men utover det var dette noe i nærheten av innertier.

Korte logoer gjør seg nemlig nesten alltid bedre på draktene enn de lange.

Uniteds avtale med Vodafone strakk seg ut 2005/06-sesongen og siste gang United spilte med Vodafone som draktsponsor, var i Roy Keane sin testimonialkamp på Old Trafford 9. mai 2006. I oppgjøret spilte Keane både for United og Celtic som var hans nye klubb etter at han forlot United.

United vant kampen 1-0 takket være en scoring av Cristiano Ronaldo, og dette er altså snart 16 år siden (!)

Roy Keane testimonial Manchester United v Celtic
LYKKE TIL VIDERE: Kieran Richardson og Cristiano Ronaldo takker av Roy Keane i United-drakten etter at sistnevnte fikk sin testimonialkamp.

Hva så med den nye drakten som ble lansert sommeren 2006?

Den ble første gang benyttet på Uniteds sommerturné mot Orlando Pirates, og United-spillerne fant seg fort til rette i den nye trøyen. 

Ole Gunnar Solskjær fikk æren av å score det første målet i de nye draktene etter bare knappe fire minutter mot Orlando Pirates i en kamp United vant 4-0.

Nå er det neppe seieren over piratene fra Orlando som gjør at drakten har en ganske spesiell plass i mange United-supporteres hjerter.

Ikke bare hadde drakten en mye dypere rødfarge enn vanlig, men det var også med denne drakten at United vant tilbake Premier League-troféet i det som skulle bli det store gjennombruddet til Cristiano Ronaldo.

Vodacom Challenge - Manchester United v Orlando Pirates
DEN FØRSTE KAMPEN I DE NYE DRAKTENE: Uniteds lag poserer før oppgjøret mot Orlando Pirates 15. juli 2006. Det var den første kampen United benyttet de nye draktene i.

Allerede i serieåpningen blåste United Fulham av banen og vant 5-1 etter å ha ledet 4-0 før 20 minutter var spilt. 

Dette var også drakten Manchester United tapte den første FA-cupfinalen på nye Wembley i da Didier Drogbas scoring ble kampens eneste.

Hva som skjedde med 2005/06-draktene som ble trykket opp med AIG-logo vet jeg ikke, men etter det jeg kjenner til ble de aldri lagt ut for salg og er trolig verdt en solid sum om du skulle klare å få tak i en orginal.

Selv om United lanserte både nye hjemme- og bortedrakter (hvit og sort med innslag av gull) beholdt klubben den blå drakten som var bortedrakt fra 2005/06-sesongen.

I 2006/07-sesongen ble den Uniteds tredjedrakt, men naturligvis med AIG og ikke Vodafone som sponsor.  

Powered by Labrador CMS