martinez

– I besittelse av en helt spesiell egenskap som gjør ham gull verdt for Erik ten Hags lag

Lisandro Martínez knuste sine nye midtstopperkolleger i United på praktisk talt alt sist sesong, men det er ikke bare den oppløftende statistikken til 24-åringen som gjør ham til en spesiell spiller.

Publisert Sist oppdatert

– Han ble dyr, men han har også en egenskap som Erik ten Hag setter veldig høyt, forklarer den nederlandske journalisten Elko Born til united.no.

LES OGSÅ:
– Martínez mer riktig enn Timber
Andy Mitten: – Får god feedback om Martinez

Born som dekker nederlandsk fotball for blant andre BBC, Eurosport og ESPN, er en av journalistene som følger Ajax aller tettest. Han tror ikke det vil ta lang tid før nykommeren fra Argentina er inne i startelleveren til Erik ten Hag også i United.  

– Martínez hadde en veldig god sesong i Ajax i 2021/22. Rundt 50 millioner pund er mye for en spiller som bare har spilt én sesong som rendyrket stopper, men Ten Hag overbeviste likevel United-ledelsen om at Martínez var verdt overgangssummen, sier Born. 

– Ten Hag vet hva han får

Lisandro Martínez er kun 175 centimeter på strømpelesten.

Likevel knuste han sine nye midtstopperkolleger i United på praktisk talt alle målbare statistikker sist sesong. Men det er en annen egenskap hos argentineren som trekkes frem som kanskje den viktigste av Elko Born.

Manchester United Unveil New Signing Lisandro Martinez
VERDIFULL VENSTREFOT: – United betaler mye for Martínez, men samtidig reflekterer det også hvor ettertraktede gode venstrebente stoppere er, sier journalisten ELko Born til united.no.

– Martínez er en venstrebeint stopper som i tillegg er trygg med ballen. I United har Harry Maguire som regel vært den som har spilt på venstre stopperplass, men for Erik ten Hag er høyrebeinte stoppere på venstre stopperplass nærmest å kategorisere som en «no go». United betaler mye for Martínez, men samtidig reflekterer det også hvor ettertraktede gode venstrebente stoppere er. Det har vært med på å presse prisen opp, utdyper Born. 

Både Manchester United og Arsenal var svært interesserte i den 24 år gamle argentineren.

Ajax på sin side ville aller helst beholdt Martínez minst én sesong til, men teknisk direktør i Ajax, Gerry Hamstra, bekreftet at overgangssummen og Martínez sitt eget ønske om å dra, gjorde det umulig å holde på 24-åringen.

Ten Hag trenger ikke lenger å prøve Martínez i ulike posisjoner. United-manageren vet hva som er den beste posisjonen til Martínez og det er der han kommer til å bruke ham.Elko Born, nederlandsk fotballjournalist til united.no

United vant tautrekkingen mot Arsenal om argentineren som kan bekle flere posisjoner.  

Born er imidlertid ikke i tvil om hvilken rolle Martínez er tiltenkt i Manchester United.  

– Erik ten Hag brukte tid på å finne den beste posisjonen for Martínez. I 2019/20-sesongen spilte han en rekke kamper som defensiv midtbanespiller, og sesongen etter en håndfull kamper som venstreback. Ten Hag gjorde et noe dristig valg ved å flytte Daley Blind fra den venstre stopperplassen til venstrebacken for å gjøre plass til Martínez som den venstre midtstopperen.

– Det var en dristig og modig avgjørelse fordi Blind hadde vært en nøkkelspiller som midtstopper i posisjonen som Martínez nå fikk. Det viste seg å være et sjakktrekk av Ten Hag for Martínez briljerte, forklarer Born.  

Sist sesong ble også argentineren kåret til årets spiller av Ajax-fansen.

Ajax Amsterdam v Atalanta BC: Group D - UEFA Champions League
ÅRETS SPILLER: Lisandro Martínez avsluttet, i likhet med Erik ten Hag, karrieren i Ajax på strålende vis. Sammen ble de ligamestere og argentineren ble kåret til årets spiller av Ajax-fansen.

– Ten Hag trenger ikke lenger å prøve Martínez i ulike posisjoner. United-manageren vet hva som er den beste posisjonen til Martínez og det er der han kommer til å bruke ham, fastslår Born.  

Ny strategi bærer frukter

Lisandro Martínez ble hentet til Ajax og Amsterdam fra den argentinske klubben Defensa y Justicia.

Den nye United-stopperen hadde kun en håndfull landskamper på aldersbestemt nivå, men hadde akkurat rukket å få debuten på A-landslaget i 2019, da Ajax bød rundt syv millioner euro for den da 21 år gamle spilleren.

At Ajax valgte å se til Latin-Amerika for å hente den lovende spilleren var alt annet enn tilfeldig.

River Plate v Defensa y Justica - Superliga 2018/19
SLO GJENNOM I HJEMLANDET: Lisandro Martínez prøver å stanse River Plates Rafael Santos Borre i en kamp mellom River Plate og Martínez sin gamleklubb Defensa y Justicia

I 2016 fikk Ajax sin nye sjefspeider Henk Veldmate klubben med på å rette blikket mot Latin-Amerika. Tidligere hadde Ajax ofte finkjemmet Skandinavia, og da særlig Danmark, på jakt etter talenter.  

Veldmate jobbet tidligere i Groningen der han blant annet hentet Luis Suarez til klubben.  

– Det var et element av gambling fra Ajax sin side å gå for denne strategien når speidingen i Nord-Europa, og særlig Skandinavia, hadde gitt gode resultater tidligere. Men strategien har betalt seg, selv om Ajax nå må betale mer enn tidligere for talentene herfra.

– Det første eksemplet på at den nye strategien kunne bli meget fruktbar kom med Davinson Sánchez sin overgang til Tottenham. Sommeren 2016 betalte Ajax ca. fem millioner euro for ham, men etter kun én sesong ble han solgt til Tottenham for nesten det tidobbelte, forklarer Born.

Elko Born
AJAX-KJENNER: Elko Born dekker nederlandsk fotball for blant andre BBC, Eurosport og ESPN. Han er blant journalistene som følger Ajax aller tettest. Born tror ikke det vil ta lang tid før nykommeren Lisandro Martínez er inne i startelleveren til Erik ten Hag også i United.

Lisandro Martínez, David Neres (nå Benfica), Nico Tagliafico og ikke minst den brasilianske kreative kantspilleren Antony er andre eksempler på spillere som, med stort hell, har kommet fra Latin-Amerika til Amsterdam.

– En klisjé at stopperne må være store 

Statistikken til Lisandro Martínez i 2021/22-sesongen gir grunn til optimisme for United-fansen.

24-åringen hadde langt flere pasninger enn noen av midtstopperne til United kunne skilte med den sesongen. I tillegg hadde han flere brudd av motstandernes spill, flere ballgjenvinninger, flere taklinger og flere driblinger.

Dette virker kanskje ikke unaturlig ettersom Ajax sin posisjon i nederlandsk Eredivisie har vært langt sterkere enn Uniteds posisjon i Premier League.

tenhagvilla
GAMLE KJENNINGER: Lisandro Martínez og Erik ten Hag kjenner hverandre godt fra tiden i Ajax. Det vil være en stor fordel for argentineren når han skal finne seg til rette på Old Trafford.

Mer oppsiktsvekkende er det at Martínez faktisk vant flere hodedueller enn Harry Maguire i ligaen sist sesong selv om Maguire spilte seks flere ligakamper.

Elko Born mener statistikken er med å delvis avlive en ganske seiglivet myte.

– Det er en klisjé at stoppere i Premier League må være bautaer for å stanse høye og kraftige spisser, sier journalisten til united.no.

Det er verdt å ta med i betraktningen at Martínez har spilt for et velfungerende Ajax-lag med en veldig klar identitet der både han og laget har hatt selvtillit.Elko Born, nederlandsk fotballjournalist til united.no

Det er også verdt å huske på at Fabio Cannavaro var kaptein da Italia vant VM-finalen mot Frankrike i 2006. Samme år ble han kåret til «årets spiller i verden» av FIFA. Han er til dags dato den eneste forsvarsspilleren som har fått den utmerkelsen.

Det året vant Cannavaro også den prestisjetunge Ballon d’Or som kun den tredje forsvarsspilleren i historien etter de to tyskerne Franz Beckenbauer og Matthias Sammer.  

Cannavaro er én fattig centimeter høyere enn Lisandro Martínez… 

Mulige skjær i sjøen

Erik ten Hags ønske og mål om at United skal presse motstanderen høyt i banen og stå høyt med laget, vil gjøre tempo og plasseringsevne hos midtstopperne viktigere enn høyde.

Elko Born tror ikke det vil ta lang tid før Martínez er inne på laget, selv om argentineren får en stor utfordring ved å ta steget fra Eredivisie til Premier League.

Manchester United Unveil New Signing Lisandro Martinez
MÅLBEVISST: Lisandro Martínez har tatt enorme steg under Erik ten Hag i Ajax. Fortsetter utviklingen i United, vil Old Trafford få stor glede av argentineren i årene som kommer.

– Her er det viktig å huske på to ting, påpeker Born. 

– For det første har Martínez allerede spilt mange store kamper mot topp internasjonal motstand i Champions League, og han har håndtert det på en utmerket måte. Samtidig er det verdt å ta med i betraktningen at han har spilt for et velfungerende Ajax-lag med en veldig klar identitet der både han og laget har hatt selvtillit. Det høye presset og den proaktive stilen til Ten Hag gjør imidlertid laget hans sårbare bakover til tider, advarer den nederlandske journalisten.   

Lisandro Martínez blir den åttende spilleren fra Argentina i United etter Juan Sebastian Veron, Gabriel Heinze, Carlos Tevez, Angel Di Maria, Marcos Rojo, Sergio Romero og Alejandro Garnacho.

Powered by Labrador CMS