Det tøffeste valget Solskjær har tatt

I skyggen til Paul Pogba løper en skotte sokkene av seg i stillhet.

Publisert Sist oppdatert

Selv er ikke undertegnede overbevist om at korrelasjonen mellom distansen en spiller løper på 90 minutter og vedkommendes påvirkningskraft på kampens utfall er like reell som mange skal ha det til.

Men mot Chelsea og Wolverhampton har ikke Scott McTominay bare løpt mest, han har også stått fram som en av lagets viktigste brikker.

De siste ukene har Ole Gunnar Solskjær fått så mange spørsmål om Paul Pogba at han nylig så seg nødt til å påpeke hvor mange ganger han har gitt de samme svarene. Med to målgivende pasninger mot Chelsea og straffebom mot Wolverhampton har det ikke akkurat blitt færre overskrifter om United-stjernen i sesonginnledningen.

Samtidig har McTominay gått under radaren. 22-åringen løp mest av alle United-spillerne i begge kampene, men kommer aldri til å få samme oppmerksomhet som Pogba.

Det passer sannsynligvis skotten utmerket.

TILLIT: Scott McTominay (t.v.) har sagt at han følte han måtte overbevise Ole Gunnar Solskjær (t.h.).
TILLIT: Scott McTominay (t.v.) har sagt at han følte han måtte overbevise Ole Gunnar Solskjær (t.h.).

Til og med de som har fulgt akademifotballen i åresvis ble overrasket da McTominay debuterte for José Mourinho mot Arsenal for to år siden. I 2015 sto han bak en spiller som Devonte Redmond i køen på U21-laget til Warren Joyce. 22 år gamle Redmond spiller i dag for Wrexham på nivå fem.

Problemet var en kropp som ikke vokste helt i takt med utviklingen for øvrig. Sir Alex Ferguson har sammenlignet McTominay med David Beckham og Paul Scholes. Alle var korte og spinkle på juniornivå og slet med å markere seg.

Den daværende 20-åringen hadde med andre ord aldri vært regnet som et vidunderbarn, men etter å ha vokst 35 centimeter på to år hadde han fysikken Mourinho ønsket seg i hospitantene fra akademiet.

Likevel er det kanskje enda mer overraskende at McTominay har spilt en minst like viktig rolle for Solskjær.

SINDIG: Scott McTominay beskrives som en rolig personlighet i United-garderoben.
SINDIG: Scott McTominay beskrives som en rolig personlighet i United-garderoben.

22-åringen har forklart at han følte at han var nødt til å gjøre seg fortjent til managerens tillit, da han måtte vente to måneder før han fikk starte en ligakamp under nordmannen. Men siden 0-0-kampen mot Liverpool i februar har den disiplinerte midtbanespilleren bevist at han kan gjøre mer enn å følge Mourinhos defensive instrukser.

I de 17 kampene McTominay har spilt for Solskjær, har det vært i en mer mobil rolle, selv om han alltid vil være mer defensivt orientert så lenge makkeren heter Pogba.

22-åringen har fått tillit i kamper mot Liverpool, Paris Saint-Germain og Barcelona, og i Oslo bekreftet Solskjær til united.no at midtbanespilleren var tiltenkt enn viktig rolle i 2019/20-sesongen.

Etter to serierunder er det mye som tyder på at han står foran rutinerte Nemanja Matic i midtbanekøen. Verken den serbiske 31-åringen eller Fred har vært på banen ennå.

Flere ganger de siste ukene har Solskjær pekt på et aspekt dette United-laget må utvikle:

Robusthet – både i fysisk og psykisk forstand.

Der er McTominay en fremragende eksponent. Med sine 1,93 meter er det bare Harry Maguire, Chris Smalling og Nemanja Matic (alle 1,94) som er større. I tillegg har han arbeidskapasiteten som trengs når store rom skal dekkes på midtbanen, og han er etter eget utsagn en utrolig dårlig taper.

I et intervju i forbindelse med sesongstarten fortalte McTominay at han rett og slett ikke orker tanken på å gå gjennom det samme han gjorde etter noen av tapene forrige sesong.

Én av de opplevelsene var etter at det ble uavgjort mot Huddersfield, da 22-åringen ble fanget opp av et kamera mens han i flere minutter stirret ned i bakken med et bedrøvet blikk.

NØKKELBRIKKE: McTominay har vist seg å være en viktig spiller for Solskjær i storkampene, som her i serieåpningen mot Chelsea.
NØKKELBRIKKE: McTominay har vist seg å være en viktig spiller for Solskjær i storkampene, som her i serieåpningen mot Chelsea.

Før sesongen skrev jeg om garderobekulturen Solskjær er avhengig av å gjenskape i Manchester United – den han selv var en del av som spiller.

For å gjøre det, trenger Solskjær spillere som McTominay.

Han er ingen Paul Pogba, Bruno Fernandes eller Christian Eriksen, men han kan være Solskjærs Darren Fletcher.

For det må være plass til de som markerer seg i det stille også i 2019.

At Solskjær våget å gå for McTominay foran rutinerte Matic og 50-millionerssigneringen Fred fra dag én i 2019/20-sesongen er et av de tøffeste valgene han har tatt som United-manager.

Mye tyder på at gamblingen gir gevinst.

Powered by Labrador CMS