Ny garderobekultur på 42 dager

Publisert Sist oppdatert

Søndag lettet flyet som skulle frakte Ole Gunnar Solskjær og hans United-lag til Perth i Australia – første stopp på sommerens oppkjøringsturné.

Deretter bærer det i tur og rekke til Singapore, Shanghai, Oslo og Cardiff i en rundreise på til sammen 32 000 kilometer i luftlinje, noe som tilsvarer 16 flygninger mellom Oslo og Manchester.

Ombord var både Daniel James og Aaron Wan-Bissaka, men ambisjonen til Solskjær var at alle signeringene skulle være med fra dag én. At ikke det lot seg gjøre, er dessverre ikke spesielt overraskende. Målet var rett og slett urealistisk. Ikke bare fordi klubben har hatt utfordringer på overgangsmarkedet tidligere, men fordi forhandlinger i fotballen tar tid.

James kom opp for første gang på pressekonferansen før sesongavslutningen mot Cardiff 10. mai. Avtalen ble annonsert 7. juni. Også med Wan-Bissaka dro forhandlingene med Crystal Palace ut. Spillere, agenter, direktører og advokater skal alle involveres. Det tar tid.

Likevel er Solskjær i sin fulle rett til å være ambisiøs på klubbens vegne.

For både Solskjær og United er avhengig av et overgangsvindu som gir søtere frukter enn det kaoset vi var vitner til i fjor.

På bakgrunn av det som har skjedd det siste året er det ingen som vet hva vi har i vente.

Fortsatt dukker det opp historier om at José Mourinho følte han ble presset til å godkjenne signeringen av Fred, at Matthijs de Ligt ble veid og funnet for tung (!), og at det hele kulminerte i en desperasjon som paradoksalt nok endte med at United-ledelsen la ned veto mot Mourinhos ønskeliste.

La det ikke være noen tvil: United trenger en god start på 2019/20-sesongen.

I den svake sesongavslutningen var det enkelte som hevdet at stemningen i klubben var på samme nivå som da Mourinho nærmet seg slutten. Det er kanskje å overdrive, men personer tett på klubben forteller at resultatene bragte klubbens utfordringer til overflaten igjen. Garderoben omtales som «a mess», og det stilles spørsmålstegn ved innstillingene og holdningene til flere av spillerne.

Alle lærere, trenere og ledere vet at et fellesskap ikke skapes over natten. Solskjær har 42 dager på seg før han står ansikt til ansikt med Frank Lampard på Old Trafford.

Derfor er det ikke så rart at han vil ha på plass gjengen sin så tidlig som mulig.

«BACK IN BUSINESS»: De fleste United-spillerne var tilbake på Carrington forrige mandag. Nå venter en rundtur i Asia og Europa, før sesongen sparkes i gang 11. august.

I skrivende stund føles det nesten som at Manchester United er inne i et vakuum. På bakgrunn av det som har skjedd det siste året er det ingen som vet hva vi har i vente. Manchester United var Manchester United igjen ble det erklært i vår, før all form for gnist og positiv energi ble igjen i Paris.

Både James og Wan-Bissaka er fornuftige investeringer, men de kritiske spørsmålene er fortsatt ubesvart når United starter sin turné.

Hva skjer med Paul Pogba? Kommer David de Gea til å signere ny kontrakt? Får United tak i en av midtstopperne de ønsker seg? Hvorfor har det ikke skjedd noe med spillerne som ikke er en del av klubbens planer?

Men fordi Solskjær har gått i lære hos den beste idrettspsykologen av dem alle i ti år, tillater jeg meg å være forsiktig optimist. Jeg er spent på hva slags United-lag som returnerer til Manchester i august.

Solskjær er en dyktig prosjektleder. Det smitter bare å se ham snakke om oppkjøringen i sommerens første intervju med MUTV.

I sommer kommer helt sikkert Solskjær til å benytte seg av det første rådet han fikk av Ferguson.

United-Supporteren har tidligere fortalt hvordan treningsoppholdet i Dubai løftet atmosfæren i garderoben. Spillerne hadde det så gøy på trening at de ikke ville avslutte, og som en avslutning på turen fikk spillegruppa en utekveld med frihet under ansvar.

Psykologen Solskjær ble hyllet ved nyttårsskiftet. Med hjemmetap for Cardiff seks måneder senere er det ikke så rart at superlativene har blitt liggende i skuffen en stund, men i august er det blanke ark.

I sommer kommer helt sikkert Solskjær til å benytte seg av det første rådet han fikk av Ferguson.

– Step back and observe. Da får du med deg detaljene, sa Solskjær i podkasten Fotballklubben.

Uansett hva som måtte skje med Pogba og De Gea i løpet av de neste ukene er det et nytt lag som skal sveises sammen, og som en fotballtrener som er god på relasjoner, kommer Solskjær til å gjøre det han kan for å gjenskape garderobekulturen han selv var en del av som spiller.

Derfor skal vi ikke felle en dom verken over passasjerlisten på flyet som reiste til Australia eller hvordan United gjør det i mini-generalprøven mot Kristiansund på Ullevaal.

Vi skal vente til det virkelig gjelder – når Solskjær har den stallen han skal jobbe med og når han har drillet laget i sine metoder så godt det lar seg gjøre på treningsfeltet.

ØNSKER FLERE: Ole Gunnar Solskjær (t.h.) har sagt i et intervju med MUTV at han håper på flere signeringer i sommer. Aaron Wan-Bissaka (t.v.) og Daniel James er de to som er signert.

Så får Ed Woodward gjøre det han kan for å skaffe Solskjær et best mulig utgangspunkt. Han har i alle fall garantert at manageren skal få den støtten han trenger.

I sitt sjuende sommervindu har Woodward gått for én om gangen.

Først James, deretter Wan-Bissaka, og så leste vi nyheten om at budet på Harry Maguire ble avslått.

Tilfellet med Herrera er et eksempel på hvor kaotisk situasjonen i klubben har vært.

Per dags dato virker det som Maguire og Kalidou Koulibaly er stopperne Solskjær har gitt Woodward, men ting endrer seg raskt. Forrige sommer fikk klubben verken tak i Maguire, Koulibaly, Milan Skriniar eller Toby Alderweireld, og på overgangsvinduets siste dag kom det plutselig rapporter om et bud på Diego Godin, som nå er i Inter.

På midtbanen virker Bruno Fernandes og Sean Longstaff å være de heteste kandidatene. Enn så lenge er det imidlertid lite konkret.

At United mister Ander Herrera en sommer der det allerede var behov for forsterkninger på midtbanen samtidig som Pogba ønsker seg bort er ikke annet enn tjenesteforsømmelse.

Spanjolen skal visstnok ha krevd litt av en ukelønn, men en forlengelse av avtalen burde skjedd lenge før den tid. Herrera skjønte seg på både Manchester United og klubbens supportere. Det er ikke en selvfølge i 2019, og sjansen er liten for at United treffer like godt med en erstatter.

BLE MED ÉN KONTRAKT: Ander Herrera hadde stor respekt for klubbens historie og supportere fra dag én. Likevel ble det bare én United-kontrakt på spanjolen. Her sammen med Sir Bobby Charlton etter overgangen fra Athletic Bilbao.

Tilfellet med Herrera er et eksempel på hvor kaotisk situasjonen i klubben har vært.

Forrige sommer var spanjolen usikker på hva klubben ønsket. Skulle de benytte seg av opsjonen i kontrakten som ville forlenge avtalen med ett år, eller kom de ikke til å gjøre det? Fem dager før kontrakten gikk ut fikk Herrera et brev i posten. Der fikk han vite at Manchester United hadde utløst opsjonen, og dermed var han United-spiller i ett år til. Deretter gikk det måneder uten at Herrera hørte noe om hva klubben så for seg videre. Det var først da Solskjær var ansatt at det første tilbudet kom. Da var det allerede for sent.

Det får konsekvenser å skape usikkerhet.

La oss håpe vi har et tydeligere bilde av hva vi kan forvente oss av Manchester United i august.

Det trenger alle involverte.

Powered by Labrador CMS