Gull og grønne skoger

MANCHESTER: Det skyller en talentbølge over Europa i disse dager. Mye tyder på at Mason Greenwood (17) kan bli en av de beste.

Publisert Sist oppdatert

Det er et paradoks å bruke et ord som «endelig» om en 17-åring, men energien som ble utløst da Mason Greenwood scoret sitt første mål foran Stretford End sa det meste.

Det var et øyeblikk både Greenwood og United-fansen har ventet på, og etter 73 frustrerende minutter mot Astana hadde scoringen samme effekt på Old Trafford som sukkerspinn i en barnebursdag.

Spissen alle snakket om før avspark ga de 50 000 supporterne en grunn til å returnere til neste hjemmekamp i Europa League mot Partizan Beograd, og jeg tror samtlige tenkte det samme da Greenwood tok imot sin hyllest.

«Remember the name».

NY REKORD: Mason Greenwood (17) er Manchester Uniteds yngste målscorer i Europa foran Marcus Rashford og George Best.
NY REKORD: Mason Greenwood (17) er Manchester Uniteds yngste målscorer i Europa foran Marcus Rashford og George Best.

Da han en drøy halvtime senere gikk forbi journalistene i intervjusonen gjorde tenåringen en god jobb med å skjule rusen, for jeg nekter å tro at pulsen hadde stabilisert seg.

Alle ville naturligvis ha et ord med matchvinneren, men et unnskyldende blikk var alt united.no og de andre fikk før Uniteds mediemann eskorterte Greenwood, Angel Gomes og Tahith Chong gjennom korridoren ved spillertunnelen så de skulle slippe å gi flere avslag til nysgjerrige journalister.

I Manchester United er de selvfølgelig klar over hvilken smaragd de sitter på. Mens Marcus Rashfords gjennombrudd kom som lyn fra klar himmel, er det mange som har vært oppmerksomme på Greenwoods talent lenge, og klubben har tatt grep for å beskytte tenåringen fra dag én.

Som at han ikke skal trenge å stille opp til intervjuer i en alder av 17 år.

I USA i fjor sommer hadde ikke engang klubbfotografen tillatelse til å ta bilder av Greenwood alene. Unggutten skulle bare fotograferes når han var en del av en større gruppe. Da er det jo litt ironisk at Greenwood som 4-åring vant en modellkonkurranse med et gavekort på 50 pund som premie.

Nå er han ikke bare den yngste spilleren som har startet en Premier League-kamp for Manchester United, han er også klubbens yngste målscorer i Europa – foran Rashford og George Best.

Hypen rundt målfenomenet Greenwood har økt i styrke helt siden han gjorde seg bemerket på U18-laget i 2017, og jeg skal ærlig innrømme at det har vært vanskelig å ikke la seg rive med.

Og det må jo være et godt tegn.

HEIT: Greenwood har lenge vært regnet som en av klubbens største talenter. Her avfotografert på sommerturneen.
HEIT: Greenwood har lenge vært regnet som en av klubbens største talenter. Her avfotografert på sommerturneen.

For Greenwood har gjort verre ting mot motspillere enn det han gjorde mot Dorin Rotarui på Old Trafford torsdag kveld.

Rykter skal ha det til at det sirkulerte videoklipp av scoringene til Greenwood i førstelagsgarderoben, før flere av spillerne tok oppstilling på sidelinjen på akademitreningene for å se hvor god han var med sine egne øyne.

Der fikk de se en spiss med nese for mål som avsluttet like godt med begge føtter.

På U18- og U19-nivå scoret han 24 mål med venstre, 22 med høyre og 6 med hodet. I januar scoret han to mål på frispark mot Liverpool med høyrefoten. Noen uker senere banket han et frispark i krysset med den andre foten mot Newcastle.

Det er den type spisskompetanse som gjør Greenwood ekstra spennende.

En tobeint atlet med giftig instinkt som avslutter bedre enn noen av spissene Solskjær spilte med. Er det rart United-manageren har vann i munnen?

OPTIMISTISK: Ole Gunnar Solskjær har rost Greenwoods kvaliteter ved flere anledninger.
OPTIMISTISK: Ole Gunnar Solskjær har rost Greenwoods kvaliteter ved flere anledninger.

Vi skal være forsiktige med å sammenligne en så udefinerbar faktor som talent, men kampen mot Astana er et godt eksempel på hvorfor Greenwood kan legge press på fire år eldre Rashford som lagets spiss allerede nå.

Det er akkurat som at «goalgetter»-instinktet til Greenwood er hakket skarpere enn hos Rashford, som stadig får spørsmål om han er kapabel til å score 20 ligamål for Manchester United.

På U18-laget hadde Greenwood et snitt på 0,94 mål per kamp, et betydelig høyere tall enn Rashfords 0,48.

– Han blir viktig for oss. Vi vet at han er en av de beste avslutterne vi har i 16-meteren, sa Solskjær, som vet at han la hodet på blokka ved å kvitte seg med Romelu Lukaku og Alexis Sánchez.

Det er ikke utenkelig at Greenwood kan bli en god reklameplakat for Solskjær-prosjektet i løpet av sesongen.

Andre steder i Europa ser vi hvordan Ansu Fati (16) får sjansen i Barcelona, Eduardo Camavinga (16) sjokkerer mot Paris Saint-Germain, mens mer etablerte talenter som Jadon Sancho (19), Joao Felix (19), Nicolo Zaniolo (20) og Phil Foden (19) med jevne mellomrom viser hva fremtiden har å by på.

Greenwood var nummer 16 på NxGn-listen til Goal.com i mars. Jeg tipper han avanserer i 2020.

MÅLTYV: Greenwood scoret 52 mål for akademiet de to siste sesongene.
MÅLTYV: Greenwood scoret 52 mål for akademiet de to siste sesongene.

Men klubbens aktsomhet er ikke ubegrunnet.

Da Greenwood var 5 år gammel ble Giuseppe Rossi solgt til Villarreal. Da han var 12 år ga United opp Federico Macheda, som endte opp hos Solskjær i Cardiff. Tre år senere måtte Will Keane innse at det ikke ble noen United-karriere, og i sommer forsvant James Wilson til Aberdeen.

Alle var spisstalenter med ekstraordinære ferdigheter i ung alder som i likhet med Greenwood banket inn mål på bestilling på juniorlaget.

Men ingen av dem tok det avgjørende steget. Å finne en fellesnevner er en umulig oppgave, men klubben vil naturligvis gjøre alt de kan for at Greenwood skal bli den stjernespissen som bor i ham.

Utfordringen blir å sørge for at Greenwood beholder både bakkekontakten og selvtilliten som er så avgjørende for en spiss som skal levere foran mål.

Det er ingen grunn til å tvile på ferdighetene til fotballspilleren Greenwood. Det store spenningsmomentet blir hvordan tenåringen takler oppmerksomheten som vil øke i takt med scoringene.

Heldigvis er Bradford-gutten i de beste hender. Nå var riktignok Solskjær i norsk 3. divisjon med Clausenengen som 17-åring, men han vet et par ting om hvordan du skal gripe sjansene dine som en ung United-spiss.

Powered by Labrador CMS