manut242

– 50+1-regelen om eiere til England? Det kommer ikke til å skje

Flere av de mest fremtredende fotballjournalistene mener Superligaens kollaps gir en gyllen mulighet til å gi supporterne mer makt. Men ingen av dem tror at 50+1-regelen blir å se i England med det første.

Publisert Sist oppdatert

Superligaen døde for de engelske klubbene, og nå er et av hovedspørsmålene:

Hvordan kan man sørge for at dette aldri skjer igjen?

«Dette», i denne sammenhengen, handler da om hvordan man kan sørge for at det ikke lenger blir mulig for noen få klubbeiere å ta klubben med på en så til de grader kollisjonskurs med ønskene fra supporterne og resten av fotball-England.

Vurderer alle muligheter

I Tyskland har man et grunnleggende 50+1-prinsipp, noe som betyr at det er supporterne som sitter med halvparten av stemmene pluss én – slik at de kan legge ned veto mot gigantiske endringer de mener vil skade klubbene sine.

Det betyr langt i fra at tysk fotball er perfekt, ni strake ligagull til Bayern München sier for eksempel en del om spenningen helt øverst på tabellen, i en periode hvor det til sammenlikning har vært fem ulike ligavinnere i England.

VILLE STANSE SUPERLIGAEN: Boris Johnson har omsider fått Storbritannia ut av det verste corona-uføret i denne omgang, men fikk en helt ny utfordring i fanget med superligaplanene. Nå er det mange supportere som setter sin lit til at lovgiverne kan regulere eierskap og styresammensetning i de engelske fotballklubbene.

Den britiske regjeringen har likevel sagt at de nå vil vurdere alle mulige endringer.

– (Statsminister) Boris Johnson har sagt at de ønsker å se på muligheter for raske endringer, og det er noe vi må sørge for at politikerne faktisk følger opp, sier MUST-sjef Duncan Drasdo.

Johnson har utnevnt tidligere idrettsminister Tracey Crouch til å gå gjennom eierskapsstrukturene i engelsk fotball.

– Vi kan lære mye fra tysk fotball. Ingenting er utelukket, skrev hun selv på Twitter da.

– Hvis vi kan endre måten fotballen styres på så kan det hende at de 48 timene denne uka (med Superligaen) faktisk blir verdt noe, sier opposisjonens idrettsminister, Allison McGovern.

Null tro på 50+1-regel til England

The Times-reporter Henry Winter har imidlertid ingen tro å at 50+1-regelen kan komme til England.

– Klubbeierne er for etablerte her (for å få på plass 50+1-regelen). Prøv å gi deler av Sainsburys til mannen med ansvaret for krydderavdelingen. Qatar og Schroders vil nok også være motvillige til at deres eierandeler tynnes ut, og forsøk å se for deg et scenario hvor pengene fra britiske skattebetalere, i det økonomiske klimaet vi nå har, skal kjøpe ut amerikanske kapitalister. Det kommer ikke til å skje, skriver Winter.

VIL HA ENDRINGER: Den ledende Times-skribenten og anerkjente fotballjournalisten Henry Winter vil ha fanrepresentasjon i styrene til de engelske klubbene, men har ikke tro på at 50+1-regelen vil bli innført.

– En mulig løsning er imidlertid å sørge for at supporterne blir representert i styrene – at det blir et krav via Premier League-reglene, påpeker Winter.

– Supporterorganisasjoner gjør så mye bra arbeid (…), men de trenger mer makt og det er noe myndighetene kan gi dem. De kunne kreve at en Supporter-representant får styreverv i alle klubber. Ja, det er alltid en risiko for at sensitivt materiale blir lekket (…), men plukker man den riktige supporteren så vil et hvert styre bli bedre, fortsetter han.

ESPNs kjente journalist, Mark Ogden, deler det synet.

Tiden for endring er nå

The Times-journalist Matt Dickinson er likevel klar på at det er nå sjansen er der for å få til endringer.

– Premier League følte seg trygge på at deres egne regler kunne stått fjellstøtt mot rettslige utfordringer, Boris Johnson slapp å bruke de «lov-bombene» han snakket om, men det vil være en forsømmelse av ansvaret sitt nå – for fotballmyndigheter, TV-selskaper og regjeringen – å ikke utforske muligheter for å trygge (fotballen) videre, skriver han.

Samtidig mener også han at den engelske strukturen, med mange utenlandske eiere som har vært der i lang tid, vil bety at det er så godt som umulig å få på plass en 50+1-regel i England.

Powered by Labrador CMS