– Majestetiske Rio

Edwin van der Sar er full av lovord om sin tidligere lagkamerat.

Publisert Sist oppdatert

Den tidligere storkeeperen spilte 266 kamper for United i løpet av en seks år lang karriere på Old Trafford. Gjennom flesteparten av disse kampene hadde  han Rio Ferdinand foran seg som midtstopper. Det gjorde inntrykk på den snart 43 år gamle nederlenderen som nå er tilbake i Ajax, Amsterdam, klubben hvor han innledet sin lange karriere. Der er han ansatt i rollen som markedsdirektør.

I disse dager er han imidlertid å finne på gamle trakter i Manchester, hvor han fredag kveld vil være tilstede under sin gamle lagkamerats testimonialkamp mot Sevilla. Det er i denne forbindelse han er blitt intervjuet av ManUtd.com om Rio Ferdinands elleve år som United-spiller:

– Noe av det første Sir Alex Ferguson sa til meg da jeg ankom United, var at jeg måtte organisere forsvaret og sørge for at de ikke mistet konsentrasjonen et eneste sekund. Da jeg begynte å jobbe med forsvarsspillerne var det lett å se Rios kvaliteter.

– Han gjorde knapt en feil. Han holdt seg på beina – du så aldri at han falt – og han var bestandig så majestetisk i spillestilen. Og hele tiden hadde han blikket festet på ballen. Enten sørget han for å komme seg foran angriperen og derved komme først til ballen, eller så holdt han igjen for å vente til nøyaktig rette øyeblikk før han tok ballen fra ham.

– En mester

– Gode fotballhjerner oppfatter situasjoner før noen andre gjør det. Dermed reageres det også hurtigere. Du kommer deg først til ballen, du kan hjelpe en lagkamerat og du kan hindre mye rart i å utvikle seg. På det punktet er Rio en mester. Hans spilleforståelse og engasjement ligger ikke tilbake for noen andres.

– Jeg fikk jobbe sammen med mange store forsvarsspillere i min tid i United, men jeg, Rio og Nemanja dannet et temmelig solid triangel. Ute på banen visste hver av oss til enhver tid hva de to andre hadde i tankene.

Den beste forsvarstrioen

Manchester United v Blackpool - Premier League
CHAMPIONS – igjen! Rio og VdS etter PL-triumfen i 2011.

– Gjennom hele karrieren spilte jeg også sammen med mange andre store forsvarere. Som 21-åring i Ajax, spilte jeg med Danny Blind og Frank Rijkard, men jeg vil påstå at samarbeidet med Rio og Nemanja var det beste jeg opplevde. Jeg var mye eldre enn dem og bar med meg erfaring fra tiden i Nederland, den negative opplevelsen fra Italia-perioden og mine første år i England, med Fulham. Så allerede før mine seks år i United, hadde jeg mye erfaring.

– Denne erfaringen, sammen med Rio og Nemanjas ferdigheter, gjorde oss i stand til å forutse og hjelpe hverandre, og samarbeidet mellom oss tre fungerte da også veldig bra.

– Vi opplevde mye suksess sammen, og siden har det bare blitt enda mer på Rio og Manchester United. For ham er det fantastisk å ha fått så mange år i denne klubben.

– Han har jobbet ekstremt hardt og kommet seg gjennom noen tunge stunder, men resultatet er at han har oppnådd all den suksess han drømte om som guttunge. Vinnermentaliteten har bestandig ligget tykt utenpå ham.

 

Powered by Labrador CMS