– United var kanskje feil valg, men jeg følger hjertet mitt

Louis van Gaal har gitt BBC et langt intervju.

Publisert Sist oppdatert

Louis van Gaal har gjennomført et langt intervju med Simon Stone, som følger Manchester United for BBC, der det handler om alt fra hans egen tid i United til det som foregår nå.

I intervjuet innrømmet han at Manchester United kanskje var feil valg for ham – han kunne også valgt å bli Tottenham-manager – uten at det betyr at nederlenderen angrer. Han kritiserer også måten han ble sparket på.

– Tottenham var et bedre valg, for Manchester United var et gammelt lag, og jeg visste at jeg ville vært nødt til å transformere dem. Var det feil valg? Kanskje, men jeg følger hjertet mitt. Jeg jobbet for lag nummer 1 i Nederland, Tyskland, Spania og nå også i England.

LES OGSÅ: Fem grunner til at vi elsker Van Gaal

– De hadde sju spillere på over 30 år. Vi snakket om det på jobbintervjuet mitt. I mitt første år kvalifiserte vi oss for Champions League, og i den andre vant vi FA-cupen.

Van Gaal ønsket opprinnelig bare en toårskontrakt slik at han kunne legge opp i 2016, siden han i sine yngre dager hadde lovet moren sin å bli pensjonist som 65-åring. United ønsket å ha Van Gaal i tre år (selv om de til slutt altså endte opp med å sparke ham etter to år).

– Glazerne og Ed Woodward bad meg om det. Det er derfor jeg fortsatt er sint for måten de valgte å gjøre det på. Ed Woodward visste at Manchester United ville bli min siste klubb.

Misfornøyd med måten Woodward tok kontakt med Mourinho på

I 2016 ble absolutt ingen overrasket da Louis van Gaal ble erstattet av José Mourinho. Journalistene hadde lenge visst at det ville skje, og derfor hadde også supporterne det.

– Jeg kan forstå at Woodward valgte Mourinho. Han er en topptrener. Han har vunnet mange titler – flere enn meg.

– Det jeg ikke liker er at Woodward tar kontakt med etterfølgeren min, og vet at han skal erstatte meg, og at han så holder munn i seks måneder. Hver fredag måtte jeg gå inn på pressekonferanser og bli spurt om hva jeg tenkte om ryktene. Hva er det det gjør med trenerens autoritet?

– Å vinne FA-cupen når mediene hadde hatt en løkke rundt halsen min i seks måneder, er min største prestasjon.

– Jeg snakket med Woodward dagen etter kampen. Hans argument var at jeg kom bare til å være der i ett år mer, og at Mourinho ville være der i tre, fire eller fem. Jeg setter pris på at han leide inn et privatfly for å få meg tilbake til Portugal, men argumentene hans var ikke gode nok.

Kjedelig fotball?!

Louis van Gaal ble engasjert da Stone nevnte supporternes misnøye med det som ble betegnet som kjedelig fotball – en type kritikk nederlenderen sjelden har virket som en stor fan av, for å si det mildt!

– Det er ikke sant. Du sier det var kjedelig. Hvorfor var det kjedelig? Kanskje var det kjedelig offensivt, men det var fordi motstanderen parkerte bussen. Da må du spille i et høyere tempo, noe som er vanskelig. Da må du se på hva slags spillere du har.

– Wayne Rooney skulle vært tieren, men Robin van Persie var ikke i form nok for Premier League-fotball, noe som betydde at Rooney var den beste spissen vi hadde. Men Manchester United trenger den beste spissen i verden.

– Parkerer bussen

Van Gaal var også tydelig på at etterfølgerne hans ikke nødvendigvis har stått for den feiende vakker fotball heller.

– Treneren etter meg forandret det til parkere-bussen-taktikk, og satset på kontringer. Nå er det enda en trener som parkerer bussen og satser på kontringer. Hovedforskjellen på Mourinho og Solskjær er at Solskjær vinner, sier Van Gaal – selv om det meste av statistikker tilsier at Solskjær har gjort ganske store forandringer på Uniteds spilletid.

Van Gaal anerkjenner uansett at ting er annerledes nå enn under Mourinho.

– Jeg er ikke der, men det ser ut til å være en forandring, og atmosfæren ser ut til å være bedre. Det er også sant at Solskjær har forandret på Paul Pogbas posisjon, og puttet ham i et område hvor han er mye viktigere.

– Men måten Manchester United spiller på nå er ikke måten Ferguson spilte på. Det er defensiv kontringsfotball. Hvis du liker det, så liker du det. Hvis du synes det er mer spennende enn «my boring attacking», ok, men det er ikke min sannhet.

Les hele intervjuet her. Der kan en blant annet lese Van Gaals betraktninger om: 

  • Uniteds sjanser i Champions League.
  • At en manager som ikke gir sjanser til unge spillere, ikke er skapt for en jobb som United-jobben.
  • Marcus Rashford.
  • Hvorfor Schweinsteiger, Falcao og Di María ikke fungerte.
Powered by Labrador CMS