Fem grunner til at vi elsker Van Gaal

En sportslig suksess i United? Nei, det kan vi ikke si. Men managerlegenden gjorde virkelig inntrykk likevel.

Vi omtalte mandag at Louis van Gaal har bekreftet igjen – etter at det tidligere har vært en del spekulasjoner om mulige comeback – at Manchester United ble hans siste managerjobb.

Les saken om det her.

Vi klarer uansett ikke å bli helt ferdige med Louis van Gaal, så derfor har vi nå laget denne saken, der vi hyller vår tidligere manager.

1. FA-cuptriumfen

United hadde ikke vunnet FA-cupen siden 2003/04 – noe som selvsagt var altfor lenge siden.

Siden den gang hadde vi hatt to sure finaletap også – mot Arsenal i 2005 og mot Chelsea i 2007.

I 2016 klarte Louis van Gaal å gjøre noe med dette – i sin siste kamp som United-manager.

United havnet under, men heldigvis utlignet Mata umiddelbart etter forarbeid av Rooney og Fellaini. Så havnet United i ytterligere trøbbel etter Smallings utvisning, men Lingards vinnermål sørget for at United likevel vant.

Det ble åpenbart rett etter kampslutt at Louis van Gaal ville bli erstattet av José Mourinho, men nederlenderen ga oss i alle fall en alle tiders avskjedspresang.

2. Tilliten til akademispillerne

Louis van Gaal var aldri redd for å slenge inn en ung spiller. Noen ganger ble han selvsagt tvunget til det av skader, og enkelte av spillerne han brukte var helt åpenbart ikke gode nok – og var ikke spillere akademikjennere hadde noe særlig tro på.

Hos Van Gaal kunne de få tillit, og innimellom dukket det også opp noen spennende spillere, og Jesse Lingard og Marcus Rashford har United fått god nytte av.

Van Gaal valgte å bruke Lingard allerede i sin første kamp som United-manager. Da ble Lingard skadet, men også etter returen fikk Lingard tillit. Han var fortsatt ujevn, og leverte ikke nok målpoeng før etter at Mourinho kom til klubben, men han fikk regelmessig spilletid likevel – noe Mourinho og Solskjær har dratt nytte av. Van Gaal fikk for alvor betalt da Lingard endte opp med å avgjøre cupfinalen.

Marcus Rashford ble kastet inn på grunn av skader, men det er nok likevel ikke alle som ville valgt akkurat en slik løsning – noen ville kanskje heller flyttet Memphis Depay opp på topp da Martial måtte kaste inn håndkleet under oppvarmingen.

3. Ligaresultatene mot Liverpool

United spilte fire ligakamper mot Liverpool under Van Gaals ledelse, og det endte med fire seiere.

Det er noe vi vet å sette pris på – spesielt de to imponerende borteseierne på Anfield.

  • United 3-0 Liverpool
  • Liverpool 1-2 United
  • United 3-1 Liverpool
  • Liverpool 0-1 United

4. Falldemonstrasjonen mot Arsenal

Egentlig er det sikkert litt rart å ha dette som et eget punkt, men hvordan kan vi ikke ha det?!

I yngre dager kunne Louis van Gaals oppførsel på sidelinjen være ganske ellevill, men vi så egentlig ganske lite av det i United – før kampen mot Arsenal i februar 2016 (Marcus Rashfords ligadebut, for øvrig).

Louis van Gaal var misfornøyd med dømmingen, og valgte en noe dramatisk måte å demonstrere misnøyen sin på til fjerdedommer Mike Dean – kanskje den første gangen i historien at Mike Dean har vært den med minst dramatisk oppførsel i en samtale.

Se fallet etter 1.45 av denne videoen.

5. Den generelle elleville oppførselen

Louis van Gaals intervjuer og pressekonferanser var nesten alltid underholdende på en eller annen måte.

Han snakket om sadomasochisme i TV-intervju og brølte «Louis van Gaals red army!» på pressekonferanse – vi visste aldri helt hva vi ville få.

Hvem kan vel glemme talen hans på prisgallaen på Old Trafford?

Det var vanskelig å ikke sette pris på Louis van Gaal – det gjorde det lettere å tilgi at selve fotballen dessverre ikke holdt et høyt nok nivå verken resultatmessig eller underholdningsmessig.