– United har ikke organisasjonen som skal til for å få de beste spillerne

Louis van Gaal har snakket om hvordan United-hierarkiet fungerer – og han er tydelig på at ting ikke er som det bør være.

Publisert Sist oppdatert

denne saken kan en lese hva Louis van Gaal mener om Matthijs de Ligt, men den nederlandske manageren har også snakket mer om sin tid i Manchester United i et intervju med The Guardian.

Der snakker han om hvordan United egentlig fungerer – eller eventuelt hvordan United ikke fungerer, med en dårlig balanse mellom det sportslige og det kommersielle, og et speiderapparat som ikke er godt nok.

Nederlenderen fikk det ikke som han ville, og han mener strukturen i klubben må gjøres noe med. 

Van Gaal gjentar i tillegg også at han er misfornøyd med hvordan United (og da spesifikt Ed Woodward) behandlet ham da han fikk sparken etter cuptriumfen i 2016.

– Jeg følte meg sviktet på det tidspunktet [da han fikk sparken etter FA-cup-triumfen). Jeg følte meg sviktet på grunn av det jeg hører fra en del folk om at avtalen [med Mourinho] ble gjort allerede i desember/januar. Jeg snakket med Woodward hver uke. Etter tre fæle tap i desember, da vi også røk ut av Champions League, så snakket jeg med ham og sa at «jeg kan forstå det om du sparker meg». I en klubb som Manchester United kan en ikke tape tre ganger på rad. Da sa han «nei, aldri, jeg kommer aldri til å sparke deg. Tro på deg selv. Ikke les avisene».

– Jeg kunne forstå at Mourinho ønsket managerstolen i Manchester United, for det finnes etter min mening ikke en bedre managerstol å ha i England. Før jeg signerte for Manchester United, var Tottenham Hotspurs Daniel Levy her i stua mi. Jeg kunne signert for Tottenham, og jeg sa til kona mi at Tottenham hadde en bedre stall enn Manchester United, men jeg valgte United for utfordringen, og fordi jeg har vært manager for klubb nummer én i hvert land jeg har vært manager i!

Louis van Gaal mener mangelen på fornying er en viktig del av grunnen til situasjonen United er i nå. Selv mener han at han prøvde å gjøre det, men han fikk det ikke alltid som han ville.

Du hentet inn spillere, og prøvde å fornye. 

– Ja, men jeg fikk ikke alltid spillerne jeg ønsket meg. Det er problemet. Det var Woodward, og hans høyre hånd Matt Judge [head of corporate development]. Judge møtte jeg innimellom, men ikke altfor mye. Så var det sjefsspeideren. Det var strukturen, men du er alltid avhengig av Woodward og Judge.

Fulgte de ikke rådene dine?

– Jeg trodde alltid at Manchester United kunne kjøpe enhver spiller fordi de har mye makt. Det så ut til at noen spillere ikke var mulig å få tak i for Manchester United. Jeg kan ikke forstå det, men slik var det.

Van Gaal røpte videre at han ønsket å signere Ángel Di María til AZ sju år tidligere, men at argentineren ikke nødvendigvis var førstevalget hans da han ble hentet til United.

– Jeg var tilfreds, siden han var en kreativ spiller, men jeg hadde andre spillere på lista. Di María hadde et problem med engelsk fotballkultur og klimaet. Du kan ikke kjøpe spillere og vite helt sikkert at de vil levere, siden fotball er en lagidrett.

– Jeg spør alltid spillere hvor de ønsker å spille. For ham var det på vingen, og mest på venstresiden, hvor han spilte for Argentina. Jeg startet med ham der, og han presterte ikke spesielt godt, ikke på et nivå du ville forvente for en spiller som koster £80 millioner [Di María ble hentet for rett i underkant av £60 millioner, red.anm.]. Jeg mener da at jeg må se om en annen posisjon er bedre for ham. Jeg brukte ham som venstreving, som tier og på høyresiden. Da sier kritikerne at han må spille i altfor mange posisjoner. Jeg ga ham alle sjansene som kunne bli gitt for at han skulle prestere godt.

Er det noe du angrer på med tiden din i Manchester United?

– Nei. Måten de sparket meg på var grusom, men jeg likte min tid i England, på grunn av kulturen og på grunn av folket. Mye humor, og de støtter alltid manageren. Jeg har respekt for alle jeg jobbet med.

Hvem var den beste spilleren du hadde der?

– Jeg mener at De Gea har gjort det fantastisk. [Når det gjelder utespillere] må jeg tenke meg godt om. Shaw startet godt til PSV sparket ham ut [Van Gaal referer til skaden Shaw pådro seg der]. Shaw var over snittet. Herrera  var over snittet. Han startet ikke så godt, men han ble mer viktig for laget på grunn av sin inspirerende oppførsel og sine trenerkvaliteter. Jeg mener at Daley Blind alt i alt var min jevneste spiller med sine store kvaliterer når det gjaldt å bygge opp spillet. Mata var også en kvalitetsspiller med mye kreativitet, og jeg var veldig fornøyd med ham siden vi hadde en stor mangel på kreative spillere. Det er derfor vi spilte – i deres øyne – «kjedelig fotball». Vi hadde ikke så mange kreative spillere som kunne øke balltempoet, og til å bruke flere vertikale pasninger. Men det var bedre enn å parkere bussen, synes jeg.

– Vi spilte på [motstanderens banehalvdel], og var nesten alltid bedre enn motstanderne, men når motstanderen parkerer bussen, så trenger en kreative spillere. Det var derfor jeg godtok at Di María og Depay kom til klubben, for de var kreative spillere, og jeg mener et lag trenger minst tre eller fire kreative spillere til å bryte ned de motstanderne.

Guardian-journalisten påpeker at Van Gaal ikke nevnte Wayne Rooney, som Sir Alex Ferguson angivelig ville ha solgt sommeren 2013 om han hadde bestemt, og lurte på om Van Gaal mener at Rooney var blitt for gammel.

– Jeg beklager, men han var over toppen. Til tross for det var han en av mine beste spillere.

Van Gaal gjentar at han ble overrasket over at United ansatte Solskjær, på grunn av nordmannens manglende erfaring fra toppnivå, og mener Guardiola er et unntakstilfelle på det området.

Van Gaal ble også overrasket over hva United ikke snakket med ham om før han selv ble ansatt.

– Da jeg aksepterte jobben, så snakket vi aldri om Manchester Uniteds [taktiske] system eller om en filosofi. 

Var det en overraskelse?

– Ja. Det var [annerledes med] de andre klubbene. Jeg har alltid snakket om det.

Hvis du hadde fått blanke ark, hvor lang tid ville det tatt å få orden på United?

– Problemet er at du kan ikke forlange så mye tid. Og fansen vil ikke tillate det. De kommer til å kreve ting fra Solskjær også selv om han er en eks-spiller. I fotballverdenen må du alltid levere, men du har flere poeng i banken som en tidligere spiller.

På sin første pressekonferanse snakket Van Gaal om at United var for kommersielle, og dette mener nederlenderen fortsatt.

– Jeg er glad for at du [Guardian-journalist Jamie Jackson] husker det. Jeg tror organisasjonsstrukturen i Manchester United må endres, for jeg tror ikke balansen mellom fotballavdelingen og den kommersielle avdelingen er riktig, og den heller til og med mest mot det kommersielle.

Hva mener du med det?

– Det jeg har erfart er at jeg må til USA før sesongen, og vi må spille mange kamper på kort tid. Det er god kommersiell forberedelse, men ikke den beste for meg som fotballmanager. Alle var fornøyde unntatt meg, for i USA vant vi alt, men den første ligakampen mot Swansea ble et tap. Det er fordi alle spillerne var utslitte. Når du må starte slik, så er ikke det bra.

– Når det gjelder å speide etter spillere, så har etter min mening ikke Manchester United organisasjonen som skal til for å levere de beste spillerne. Når det gjelder utviklingen av spillere, så kan en ikke si at det er veldig bra i Manchester United. Hvor mange spillere kommer seg gjennom [akademiet]?

Van Gaal snakker videre om hvordan en teknisk direktør kan hjelpe til med å utvikle denne delen av klubben. Les hele intervjuet hos The Guardian.

Powered by Labrador CMS