Bjarte-draktblogg-saints_ny[1]

«Søndag så du noe du aldri har sett før»

I kampen mellom Southampton og Manchester United var du trolig vitne til et stykke unik historie. Det tror i alle fall ekspertene.

Publisert Sist oppdatert

Det hele begynte da foreldrene mine kom hjem fra en førjulstur til England med den røde drakten som Manchester United brukte da Everton ble slått i FA-cupfinalen i 1985. Gjennom årenes løp ballet det på seg, og i dag teller draktsamlingen rundt 200 United-drakter. Min kone hevder hardnakket at situasjonen for lengst er ute av kontroll, men har innsett at det er nytteløst å få meg på andre tanker.

Dette er nemlig min store lidenskap, og den har resultert i bloggen du nå leser.

Les tidligere draktblogger:
Denne drakten har egentlig alt. Her traff adidas blink
Undertøysfabrikken som snudde fotballverden på hodet
Selv ikke kongen kunne besørge seier i de grå draktene


En historisk ettermiddag i Southampton

Manchester Uniteds nye tredjedrakter har fått en relativt god mottakelse.

Det vil si trøyene har fått en veldig positiv mottakelse.

Men så var det shortsen da…

Grell eller kul?

Den var i alle fall gul…

Shortsen til tredjedrakten denne sesongen skal i utgangspunktet være svart, men ettersom Southampton også spiller med svarte shorts, måtte United stille med en annen farge, og da ble det gule shorts.

Og det er her det spesielle fenomenet inntreffer.

Southampton v Manchester United - Premier League
VANT TIL GULT: Overstegsfintene til Jadon Sancho satt bra selv med gul shorts, men så er jo også Sancho vant til gulfargen etter årene i Borussia Dortmund.

Jeg kunne ikke erindre å ha sett Manchester United med gule shorts noen gang tidligere. Shorts med innslag av gult ja, men gult som den dominerende fargen slik vi så søndag?

Nei!

Aldri!

Ikke i Premier League-epoken, ei heller på noen av de gamle bildene jeg har studert. Nettsidene med historiske oversikter over både hjemme-, borte- og tredjedrakter viser også at gult aldri har vært et fast innslag på shorten til United tidligere.

Med unntak av flere av keeperdraktene naturligvis.

– Vi må ta et lite forbehold

Etter å ha spurt flere hobbyhistorikere som har ensyklopedisk kunnskap om Manchester Uniteds rikholdige historie, ble jeg enda sikrere i min sak. Dette måtte være unikt!

Ingen av dem kunne nemlig erindre verken å ha sett United i gule shorts eller sett historiske bilder av United i gule shorts. En av dem letet grundig, men forgjeves, i sitt eget rikholdige arkiv for å se om han kunne finne noen gamle kamprapporter som kunne fortelle at United hadde stilt i gule shorts.

ET SKATTKAMMER: Det er mange ikoniske United-drakter på Uniteds eget klubbmuseum, men kurator Mark Wylie kan, med et lite forbehold, si at det er svært sannsynlig at United stilte med gule shorts for første gang i klubbens 143 år lange historie.

En kjapp rådslagning med US-redaktør Lars Morten Olsen gjorde at vi i fellesskap kom frem til at det bare var én ting å gjøre, nemlig å kontakte Mark Wylie som er kurator på Manchester Uniteds klubbmuseum.

Ikke lenge etter kom svaret fra Wylie.

Og tenkte vi det ikke, selv Wylie stusset da han så United-spillerne løpe ut i gule shorts på St. Mary´s.

«Jeg er ikke kjent med at Manchester United eller Newton Heath har benyttet gule shorts tidligere, bortsett fra keeperne», kunne Wylie meddele. Han fortalte at en omvendt kombinasjon, altså gule trøyer og blå shorts ble benyttet på 1970-tallet. 

Gule shorts var imidlertid nytt.

IKKE NYTT FOR MÅLVAKTENE: David de Gea og United-keeperne har benyttet gule shorts som en del av keeperdrakten, men for utespillerne er gule shorts, som United benyttet mot Southampton er trolig helt unikt.

Men, og det er et stort men, kuratoren kunne ikke kategorisk utelukke at det har skjedd.

«Vi må ta et forbehold ettersom vi ikke har en fullstendig draktoversikt langt tilbake i tid, og det gjelder særlig hvilke shorts United har benyttet. Det er fordi fargene på verken shorts eller sokker trengte å bli registrert hos Football League i gamle dager. Det var kun fargen/fargene på trøyen som var registreringspliktig».

Dermed blir konklusjonen fra Wylie trolig det nærmeste det er mulig å komme et svar på denne gåten. 

«Jeg kan ikke si med sikkerhet at United aldri har benyttet gule shorts noen gang tidligere, men det er høyst usannsynlig at klubben har gjort det». 

Skjer det ikke «alltid» noe mot Southampton?

Det føles i alle fall slik, og om ikke alltid så var søndagens oppgjør langt fra den første gangen at Uniteds drakter skapte overskrifter etter et besøk i havnebyen i sør.

VANSKELIG Å SE: Ryan Giggs prøver forgjeves å stanse Matthew Le Tissier på The Dell i 1996. Det var siste gangen United benyttet de grå draktene.

Det mest kjente eksemplet er selvsagt fra 1995/96-sesongen da Sir Alex Ferguson beordret spillerne til å bytte fra de grå bortedraktene til de hvite og blå tredjedraktene i pausen. Spillerne hadde angivelig problemer med å se hverandre skikkelig i 1. omgang og etter 0-3 til pause ble draktene pakket bort for godt.

United tapte til slutt kampen 1-3, og vant faktisk ikke én eneste obligatorisk kamp i de grå draktene. Det ble riktignok seier mot Selangor fra Malaysia i en treningskamp i de sagnomsuste grå trøyene, men akkurat det var en mager trøst for Ferguson som aldri var begeistret for de grå draktene.

Southampton v Manchester United - Premier League
HUMOR: Blant Southampton-fansen er ikke draktepisoden fra 1996 glemt. Dette bildet er fra søndagens oppgjør som endte 1-1.

Bare to sesonger tidligere, da ligagullet skulle forsvares etter 1992/93-sesongen, benyttet United sine sorte bortedrakter for bare andre gang.

Første gangen draktene ble brukt ble Aston Villa slått 2-1 på Villa Park etter to scoringer av Lee Sharpe, men da United-spillerne akslet draktene for andre gang mot Southampton var det med en ny vri.

Screenshot (18)
MÅTTE ENDRE STRØMPENE: Kvaliteten på scoringen til Eric Cantona var langt bedre enn kvaliteten på dette stillbildet fra kampen. Her er det Gary Pallister som løfter Cantona i været etter 2-1-scoringen i 1993/94-sesongen. Men legg merke til de blå sokkene som United benyttet. Dette var den eneste gangen United benyttet disse strømpene sammen med de svarte draktene og selvsagt skjedde det i Southampton…

Uniteds bortedrakter hadde også sort shorts og sorte strømper, men Southampton hadde også sorte strømper. Dermed måtte United ty til blå strømper, trolig de som tilhørte den blå bortedrakten fra 1992/93-sesongen.

Et noe merkelig valg

Det er imidlertid ikke bare Uniteds draktvalg som har vekket reaksjoner når de to lagene har barket sammen. I ligacupfinalen i 2017 var det United som fikk fordelen av å kunne stille med sine vante røde og hvite hjemmedrakter, mens Southampton måtte bytte.

UNDERLIG VALG: Manolo Gabbiadini og Southampton stilte med røde og hvite drakter mot Manchester United i ligacupfinalen i 2017. Det til tross for at de hadde et helsvart draktsett det ville vært mer naturlig å bruke. Paul Pogba, Ander Herrera og Chris Smalling gikk uansett seirende ut av oppgjøret.

I stedet for å benytte sine sorte bortedrakter, som hadde gjort forskjellen på de to lagene veldig synlig, stilte Southampton med tredjedraktene som var hvite med røde shorts.

Dagen tilhørte uansatt en som var blå og gul, nemlig Zlatan Ibrahimovic. Selv sagt jeg rett bak målet da svensken stanget inn vinnermålet på tampen og var sikker på at en ny storhetsepoke under José Mourinho hadde begynt…

Så feil kan man altså ta.

Og det er en liten mulighet for at vi tar feil om vi sier at United aldri har benyttet gule shorts tidligere.

Men det vi trolig kan si med sikkerhet at ingen som nå følger United har sett dette fenomenet før. 

Powered by Labrador CMS