De kalte ham «Happy»

Nå er den en gang så livsbejaende United- og England-stjernen Nobby Stiles i ferd med å visne bort.

Publisert Sist oppdatert

I flere år har det vært kjent at VM-vinneren fra 1966 er alvorlig syk. I 2013 ble han diagnostisert med prostatakreft, og siden ble han rammet av demens. Det er denne sykdommen som nå sakte, men sikkert, er i ferd med å ta livet hans.

Han er veldig dårlig. Det er bare helt forferdelig å være vitne til at et menneske man elsker, og da spesielt et så livlig og herlig mann som min far, bare svinner hen.

Det er Stiles’ sønn, John Stiles, som røper dette overfor den tidligere Southampton-, Blackburn- og Newcastle-spissen Alan Shearer, i en BBC-dokumentar som vil bli vist søndag kveld.

Her forteller Stiles junior om en institusjonalisert 75 år gammel mann som lider av en langt fremskreden form for demens, og hvordan situasjonen preger hans nærmeste:

– Han er veldig dårlig. Det er bare helt forferdelig å være vitne til at et menneske man elsker, og da spesielt et så livlig og herlig mann som min far, svinne hen.

På spørsmål fra Shearer om fotballen kan holdes ansvarlig for farens skjebne, og om det i så fall får ham til å føle sinne, lyder svaret:

– Jeg er helt overbevist om at heading av ball er årsaken, sier han, før han understreker at det er hans personlige mening om saken.

– Det som gjør meg sint, er at det lenge har vært kjent, helt siden Jeff Astle (en jevnaldrende av Stiles, som spilte mesteparten av sin karriere for West Bromwich. Han døde som følge av demens i 2002).

NOBBY STILES (t.v.) og BOBBY CHARLTON jubler etter Europacup-triumfen mot Benfica i 1968.

– Ingenting har blitt gjort

– Den gang ble det fastslått at heading av ball var en medvirkende årsak til dødsfallet, sier John Stiles i programmet, og legger til at det som gjør ham sint, er det faktum at ingenting har blitt gjort siden den gang.

– Demens blir ikke behandlet som en sykdom. Det blir ansett som noe som oppstår som følge av alderdom. Dette medfører at man blir tvunget til å dekke alle kostnader selv. Man mottar ingen hjelp. Mange må selge sine hjem for å kunne betale for behandlingen, forklarer John Stiles, og kaller det hele en stor skam:

– Ja, hvis alt dette har blitt forårsaket gjennom å heade en fotball, da er det hele en stor skam.

Se også denne: En videohyllest til Nobby 

Powered by Labrador CMS