Mitt lag mot: Spurs

Ansvarlig redaktør om helgas ligaåpning – samt Di Maria og De Gea.

Publisert Sist oppdatert

Foran de fleste kamper tar ansvarlig redaktør Dag Langerød ut sine 11, kun ment som et utgangspunkt for debatt foran ukas høydepunkt.

De uaktuelle:

David de Gea skal, ifølge Louis van Gaal, ikke ha bra nok fokus for å spille.

Manchester United v Burnley - Premier League
Marcos Rojo.

Marcos Rojo har bare hatt én uke med opptrening, og denne kampen kommer for tidlig.

Bastian Schweinsteiger trenger også mer trening for å kunne starte.

Marouane Fellaini er suspendert i de tre første kampene, etter sitt røde mot Hull, i siste ligakamp forrige sesong.

Få store spørsmål:

Hvem skal stå i mål?

Og hvordan blir midtforsvaret?

Det er de to eneste spørsmålene jeg har før lørdagens kamp.

Manchester United Training In Denver
Sam Johnstone.

Jeg tror likevel at valget på keeperplass er enklere enn mange kanskje tror.

Sam Johnstone står. Alt annet vil overraske meg.

Sergio Romero har kun vært i klubben i et par uker. Anders Lindegaard, som stod 45 minutter i USA, satses ikke på. Det gjør heller ikke Victor Valdes (ute av A-lagstroppen), og dermed blir det Sam Johnstone.

Johnstone holdt nullen i den omgangen han fikk mot Club America i USA, han stod hele kampen da San Jose ble slått 3-1, United vant 2-1 i den halvtimen Johnstone fikk mot Barcelona og 22-åringen holdt nullen etter at han erstattet De Gea i pausen mot PSG. Det er visstnok lenge siden (forrige helg) det ble bestemt at De Gea ikke kom til å stå mot Tottenham. Det betyr at erstatteren har fått god til forberedelsene sine.

Og så er det noe som er viktig å ikke glemme: Sam Johnstone er en ganske god keeper. Det er ikke meg United plasserer mellom stengene.

Johnstone har landskamper for England U16, England U17, England U19 og England U20, og har cirka 80 kamper bak seg i Championship og League One.

Ja, kanskje kan keepervalget bli avgjørende, men da vi knuste Tottenham 3-0 hjemme i våres så hadde det ikke utgjort en stor forskjell om det hadde vært De Gea, Johnstone eller undertegnede som stod i mål. Jeg deler derfor ikke de voldsomme bekymringene det virker som om mange fikk da meldingen kom.

På midtstopper-plass:

Jeg vet hva jeg selv ville valgt. Jeg ville brukt Phil Jones og Chris Smalling sammen. Mitt inntrykk fra i fjor var at de stod ganske bra til hverandre, de kjenner i alle fall hverandre godt og har stort sett også gode resultater sammen.

Samtidig erkjenner jeg at Louis van Gaal har uttalt at Daley Blind er sikker, og at det blir Smalling eller Jones som tar den siste plassen.

Da tror jeg at Jones velges som Blinds makker – mest fordi de har spilt sammen i sommer, og sånn sett har fått tid til å skape en relasjon. Jeg tror det teller mer enn det gjør at Jones ikke var patent på noen av PSGs baklengsmål sist.

Personlig ville jeg ofret Blind.

Jeg skjønner tankegangen til Van Gaal med en fotballklok og pasninggsterk spiller bakerst, men med noen svært få og små unntak har jeg til gode å se at United faktisk klarte å dra fordel av disse ferdighetene i USA. Jeg føler derfor at det ofres mer enn det vinnes med Blind på stopperplass.

Så selv om Van Gaal nok velger Jones/Blind, ville jeg valgt Jones/Smalling.

Resten er enkelt nok.

Matteo Darmian og Luke Shaw bekler backplassene. Van Gaal ble vel sitert på at Darmian egentlig må finne seg i å være en backup til Antonio Valencia, men Valencia kom også sent i gang. Dermed får Darmian tillit.

På midtbanen er det altså fortsatt litt for tidlig for Schweinsteiger, og selv om Andreas Pereira var positiv i USA så er konkurransen hans Ashley Young – en spiller som leverte glimrende for Van Gaal i det meste av forrige sesong. Han blir aldri ofret bare på grunn av en dårlig omgang mot PSG sist.

Det betyr de «vanlige» spillerne lengst frem; Juan Mata, Morgan Schneiderlin, Michael Carrick, Ashley Young, Memphis Depay og Wayne Rooney.

Jeg aksepterer det valget, selv om jeg, som nevnt før, håper at veien frem til førsteelleveren er kortere enn den virker for en spiller som Ander Herrera. Mest fordi han forflytter seg raskere enn noen av de andre, og også har en klar styrke i høyt press. I en football manager-verden ville Pereira også vært spennende fra start, men Youngs prestasjoner forrige sesong var mer enn gode nok til å fortjente en startplass lørdag.

Forresten, dette var laget som slo Spurs så lett i mars:

De Gea – Valencia, Smalling, Jones, Blind – Mata, Carrick, Herrera, Young – Fellaini, Rooney

Om Angel Di Maria

Jeg er selv en ok journalist.

Jeg var veldig god i min forrige jobb.

Så fikk jeg denne jobben.

Først fikk jeg gjøre akkurat det jeg er god på. Jeg dro til Nederland for å lage unike historier om Robin van Persie, jeg snakket med mange i og rundt United og jeg lagde mange gode reportasjer.

Så ba Supporterklubben meg om å begynne å lage kule bilder til united.no i stedet.

Jo da, jeg klarte det, men jeg var ikke like god til det.

Så ba de meg om å trykke navn og numre på drakter som selges. Jo da, jeg klarte det også, men det var langt i fra det jeg var best på.

Supporterklubben synes heller ikke jeg var så flink til det siste, og tenkte at de heller ville ha en annen. En annen type. En type som kanskje ikke var en like god journalist, men som kanskje var bedre på andre ting.

Supporterklubben var imidlertid stolte over at jeg ville jobbe for dem, og det så ikke bra ut at jeg og dem overhodet ikke passet godt sammen. Derfor passet de nøye på hvordan de ordla seg i nyheten de la ut i forbindelse med at jeg sluttet.

De siste linjene er selvsagt bare et eventyr.

Jeg har for eksempel aldri trykket en drakt her i Supporterklubben, men det kunne vært en vanlig situasjon hos en norsk arbeidsgiver.

Tenk så på Angel Di Maria.

Han kom til United, startet glimrende, ble så flyttet til en annen rolle, så til nok en rolle, så ut av laget, og hele tiden ble han selvsagt målt opp mot det han presterte i de første få dagene hvor han fikk gjøre akkurat det han virkelig er god til.

Og tror noen virkelig at han ikke forsøkte? At han ikke brydde seg? Eller gadd? Nei, den kjøper jeg overhodet ikke.

Han lyktes ikke like godt hele veien, men jeg føler egentlig at Di Maria var seg selv ganske så lik hele forrige sesong. Han var direkte, for direkte for Van Gaals smak, og etter hvert så ble det en del feil – både i støttepasningene og de offensive pasningene. Samtidig må det ikke glemmes at han hadde et tosifret antall målgivende pasninger, og at hvis man ser på minutter per målgivende pasning var han omtrent like god som Cesc Fabregas. Han var også helt i toppen i Premier League når det gjelder minutter per skapte sjanse.

Men han var for direkte for Van Gaal. Han mistet litt motet, litt av entusiasmen forsvant på trening. Det var jo ikke sånn dette skulle bli. Sjefen viste heller ingen tegn på at han virkelig kunne tenke seg den spilleren Di Maria var.

Hvis dette stemmer, er det da mulig å forstå Di Maria i denne saken?

Jeg mener ja.

United, som satt på gode kort i denne saken og en lang kontrakt med en ganske så ettertraket spiller, hvordan vil de komme best ut av dette?

Vil de komme best ut ved å innrømme offentlig at dette nok handlet mest om Uniteds feil?

Eller ville det passet United best om det var Di Maria som ble syndebukken for det hele? At han fremstod som en feiging – en som ikke fulgte ordre, en som United ikke hadde kontroll på og en som seilte sin egen sjø?

Poenget mitt med dette er at få i hele verden – og trolig ingen i Norge eller på united.no – aner noe om hele sannheten rundt Di Marias år i United. Vi er raske til å konkludere selv om vi egentlig ikke har peiling. Vi ler av avskjedsbrevet hans. Vi lager våre egne. Fordi vi selvsagt vet nøyaktig hva som har skjedd. Vi tror i alle fall det. Jeg tviler sterkt på om alt er så svart-hvitt som det er blitt presentert om Di Maria, og derfor rister jeg på hodet av hetsen og latterliggjøringen.

De fleste av oss leser side opp og side ned i engelske og internasjonale aviser. Vi følger gode og elendige twitter-feeder og vi følger diskusjoner på Facebook. Det flommer over med informasjon. Det er så mye informasjon at vi faktisk tror vi har peiling. Louis van Gaal, hvem er det? Han har ikke peiling. Ed Woodward? Han har i alle fall ikke peiling? United? Fytterakkern. De Geas situasjon skulle vært avklart for lenge siden. Vi fremstår jo latterlige.

Kanskje var Di Maria en feiging som stakk så fort det var tegn til motstand.

Eller var det Louis van Gaal som rotet dette til? Var det Van Gaal som ofret Di Maria fordi han ikke passet inn i hans perfekte fotballverden?  Jeg bare spør. Jeg aner ikke jeg, heller, men kunne dette trolig vært løst på bedre vis? Selvsagt. Sannsynligvis fra begge parter.

Jeg er imidlertid sikker på at Di Maria gjorde så godt han kunne. Så beklager jeg stort at det ikke fungerte, siden det er et paradoks at den typen spiller han er, egentlig er den spilleren Van Gaal leter etter.

Hadde ikke Di Maria kommet i fjor, men vært ledig på markedet denne sommeren, så hadde Van Gaal også kjøpt ham nå.

David de Gea:

Nei, jeg er helt enig, det ser ikke bra ut.

Selv om jeg er enig med Van Gaal om at fotballspillere er vanlige mennesker av kjøtt og blod og at de også har normale følelser, så mener jeg at De Geas fokus på United – så lenge han er i klubben – burde være en selvfølge. Men, som jeg skrev om Di Maria, kanskje De Gea egentlig vil stå? Kanskje er det Van Gaal som har tatt avgjørelsen ene og alene basert på 1. omgangen mot PSG og at Real Madrid lurer i buskene? Jeg vet ikke. Vi vet ikke.

Uansett er dette en situasjon som har pågått såpass lenge at det er irriterende at den ikke er 100 % avklart før ligastart. Og hvor lenge skal det pågå? Til han selges om noen dager? Eller til august blir til september og han innser at han ikke kommer seg bort?

Jeg mener selv at det vil være bedre å beholde De Gea i ett år enn å selge ham for 20 millioner pund.

Det er også velkjent at De Gea vil til Madrid, og om United i møter med ham har sagt blankt nei til et salg så kan jeg forstå at han blir skuffet. I alle fall i noen dager. Det finnes imidlerti grenser for hvor lenge man kan klage.

Det har i noen medier blitt skrevet at United ønsker 45 millioner euro, noe som er en mer forståelig sum. Da kunne det være kommunisert til De Gea, agenten og Real Madrid. Dette er prisen. Enten så sørger dere for at vi får en avtale på det nivået eller så blir det ingen avtale. Da er det opp til spanjolene. Det ville også vært ryddig fra Uniteds side. De Gea kunne fortsatt valgt å surmule hvis Real ikke ville punge ut, men jeg har ingen tro at han ville brukt hele det siste året til å senke nivået sitt slik at han fikk trøbbel med å bli førstekeeper for Spania i EM.

Jeg håper fortsatt ikke at lørdagens «vraking» betyr at han forsvinner til Real for en billig penge. Jeg står på at det da vil være bedre å beholde ham. Det er United som sitter på kontrakten hans, og da er det United som må sette premissene. Er det en viss sum som må til, så får det være. Er det en spiller United vil ha i retur så får de gjøre det veldig klart, og så jobbe videre utfra det.

Men det er fortsatt bare 7. august.

Veldig mye kan fortsatt skje. Både med keeperplassen og andre posisjoner i laget.

Det er derfor for tidlig å oppsummere og evaluere. Det er også vanskelig å fordele skyld – selv om det er irriterende at vi starter sesongen uten forrige sesongs beste United-spiller.

 

Powered by Labrador CMS