Myhre om De Gea-tall: – En sinnssyk stabilitet

Med fasit i hånd kan United.no fastslå at David de Gea aldri har spilt bedre enn han gjør for øyeblikket. Nå jakter 27-åringen rekordene til Edwin van der Sar og Petr Cech.

Publisert Sist oppdatert

Mot Huddersfield holdt De Gea nullen for 15. gang i Premier League denne sesongen, noe som er tangering av hans personlige rekord fra 2015/16.

Den spanske sisteskansen har vært den kanskje viktigste brikken i Manchester United siden Sir Alex Ferguson ga seg for fem år siden, og i skrivende stund er det mye som peker mot at 2017/18 kan bli hans sterkeste sesong i United-trøya hittil:

  • De Gea har aldri sluppet inn færre mål i Premier League enn han gjør denne sesongen.
  • Spanjolen kan sette ny United-rekord med hensyn til antall kamper uten baklengsmål.
  • Kun i debutsesongen 2011/12 reddet De Gea hyppigere enn i 2017/18.

I oktober ble Juventus-legenden Gianluigi Buffon kåret til verdens beste keeper av FIFA foran Manuel Neuer (Bayern München) og Keylor Navas (Real Madrid), mens United-keeperen ikke engang var blant de nominerte.

Nå slår nåværende og tidligere keepere United.no har vært i kontakt med et slag for at David de Gea er den ubestridte eneren.

LES OGSÅ: – De Gea i samtaler om ny kontrakt

Lindegaard: – Sterk mentalt

I et eksklusivt intervju i neste utgave av United-Supporteren, forteller Anders Lindegaard hvordan den tidligere keeperkollegaen tok steg fra dag til dag på Carrington.

– I Davids to-tre første sesonger så du at det var perioder da han var påvirket av presset, men han er sterk mentalt. Av alle hans styrker, er kanskje mentaliteten den største, sier den danske Burnley-keeperen, som i magasinartikkelen forteller flere historier om De Gea fra tiden da de to konkurrerte om plassen som førstekeeper på Old Trafford.

– Jeg ser på ham som en av verdens beste keepere i dag, og jeg er stolt over at jeg har utfordret ham og vært foran ham på et tidspunkt.

BURNLEY-KEEPER: Anders Lindegaard konkurrerte med David de Gea i United og er i dag i Burnley. I neste utgave av United-Supporteren snakker dansken om tiden på Old Trafford.

Tidligere Everton-keeper Thomas Myhre forteller til United.no at han for noen år siden rangerte Chelsea-keeper Thibaut Courtois foran De Gea på grunn av United-keeperens utfordringer i feltet.

– Jeg husker at jeg var en av skeptikerne etter hvert som flere lag forsøkte å utnytte at han var veldig usikker i feltarbeidet, men nå har han alt.

– Det er ingen tvil om at han har vært én av verdens beste keepere i de siste årene, og for øyeblikket er han den beste, sier Myhre.

KEEPEREKSPERT: Thomas Myhre spilte 70 kamper for Everton og er i dag fotballekspert i Eurosport. Foto: Discovery Networks Norway

Det mener også Odd-keeper Sondre Rossbach, som nylig var gjest i United.no’s nettserie «Glory, Glory».

– Han er den allround-keeperen som er god på det aller meste. Helt maskin på streken, men også i feltarbeidet. Han har fått en helt annen trykk i spillet sitt, sa Rossbach.

Jakter Van der Sar og Schmeichel

Akkurat som i flere av de foregående årene har De Gea hentet fram de mest spektakulære redningene når United har trengt det som mest.

Det som skiller denne sesongen fra de andre er at 27-åringen holder nullen.

I alle turneringer har De Gea spilt 18 kamper uten å slippe inn baklengsmål. Ingen keepere i de fem største ligaene i Europa kan vise til lignende tall.

Med 15 «clean sheets» i Premier League kan spanjolen nå sikte seg inn på rekordene til Peter Schmeichel og Edwin van der Sar.

De to veteranene var begge over 30 år da de holdt nullen i 21 Premier League-kamper, henholdsvis i 2008/09 og 1994/95, noe som er United-rekord.

De Gea mangler seks kamper for å tangere Van der Sar og Schmeichel, mens det er ni kamper opp til Premier League-rekorden til Petr Cech på 24 opptredener uten baklengsmål.

I rekordsesongen til Van der Sar sto nederlenderen med 16 «clean sheets» på tilsvarende tidspunkt av sesongen, altså én mer enn det De Gea har før bortekampen mot Newcastle.

– Dette har vært en utfordrende sesong for et United-lag med et tidvis vaklende forsvar, så sånn er det meget imponerende, sier Myhre, som minner om at både Van der Sar og Cech vant Premier League med sine respektive lag i sine rekordsesonger.

STRÅLTE UNDER MOURINHO: Med José Mourinho som Chelsea-manager holdt Petr Cech nullen i 24 av 35 seriekamper i 2004/05-sesongen.

Myhre: – Keepere teller «clean sheets»

På sine 26 seriekamper har De Gea i snitt sluppet inn mål hvert 130. minutt denne sesongen.

Det er langt bedre enn i 2016/17 under José Mourinho (hvert 109. minutt) og enda bedre enn spanjolens øvrige sesonger i United.

– Verdens beste keeper er den som er mest komplett og behersker alle områder som en keeper skal beherske i den moderne fotballen – alt fra å redde skudd til å lese spillet og ha en like god pasningsfot som spillerne, sier Myhre.

– De Gea sprer trygghet og har en tilstedeværelse. Han gjør ekstremt lite feil og har en stabilitet som er helt sinnssyk. Han er flink med beina og er en bidragsyter i den moderne keeperrollen. I tillegg til at han har alle de tingene, er han en matchvinner.

– Før kunne du stille spørsmål ved autoriteten hans i feltarbeidet, men nå har han ingen svakheter.

Også redningsstatistikken er eksepsjonell, men ifølge Myhre er det kun én målestokk som betyr noe for en keeper.

– En keeper teller ikke antall redninger, han teller «clean sheets». Kjemperedninger betyr ikke så mye hvis laget taper, men holder du nullen, vet du at du har gjort jobben din.

– Derfor er det helt vanlig for keeperstanden å bli forbanna når laget slipper inn en betydningsløs redusering på 5-1, for eksempel. Nullen betyr enormt mye, og det var det vi samlet på.

– Flest nuller er et kvalitetsstempel som går tilbake til keeperen. Du kan ikke vurdere alt ut i fra tallmateriale, men De Gea ser bra ut både på statistikken og på banen.

FLERE TOPPKAMPER I VENTE: David de Gea og resten av United-laget har igjen toppkamper mot Chelsea, Liverpool, Arsenal og Manchester City i Premier League.

Med tanke på at United skal møte flere av topplagene utover våren har imidlertid De Gea en solid utfordring foran seg.

Dette er lagene United har igjen: Newcastle (b), Chelsea (h), Crystal Palace (b), Liverpool (h), West Ham (b), Swansea (h), Manchester City (b), West Bromwich (h), Bournemouth (b), Arsenal (h), Brighton (b) og Watford (h).

Edwin van der Sar er for øvrig den eneste United-keeperen som har vunnet prisen for Golden Glove, den keeperen med flest kamper uten baklengsmål, i Premier League.

HAR DU LEST DISSE PLUSS-SAKENE?

Powered by Labrador CMS