– Kjempeforskjell på å spille for Sheffield United og for Manchester United

Erik Thorstvedt ville brukt Dean Henderson som engelsk landslagskeeper om det var opp til ham, men han mener det er fornuftig å satse videre på David de Gea i Manchester United.

Publisert Sist oppdatert

United spilte 1-1 mot Everton på Goodison Park i helga, i en kamp hvor Ole Gunnar Solskjær på forhånd ga uttrykk for at han var opptatt av å få det første målet.

Slik gikk det ikke: David de Gea lot Dominic Calvert-Lewin blokkere hans utspill etter å ha stått lenge med ballen før han sendte ballen avgårde, og ballen trillet i mål bak spanjolen.

En enorm tabbe, rett og slett. Det er vanskelig å si hva som ville skjedd hvis De Gea ikke hadde forært Everton ledelsen, men det er selvsagt ikke helt utenkelig at United kunne scoret det første målet, og at det ville vært det som skulle til for å ende opp med alle tre poeng til slutt.

TV 2-ekspert Erik Thorstvedt var ikke spesielt imponert.

– De Gea har så god tid, og det er jo egentlig bare litt latskap. En ser jo stadig vekk at det er nære på når folk kommer susende inn, men Calvert-Lewin tar det jo veldig med ro, det eneste han gjør er å hoppe inn det siste hoppet, sier Thorstvedt til united.no.

– Ni av ti ganger slipper en jo unna med det – en ser jo ofte en angrepsspiller blir truffet slik, men så skal det jo en del til for at vinkelen blir riktig slik at ballen går inn, men den gjør jo det denne gangen. Det er jo noe han garantert vil lære av, men han burde hatt den sikkerhetsmarginen bygd inn i utgangspunktet.

GA EVERTON LEDELSEN: Dominic Calvert-Lewin.

– Det handler om en vurderingsfeil, og det er for så vidt lettere å forstå den feilen enn den han gjorde mot Watford [på Vicarage Road], for eksempel, som handler kun om øye/hånd-koordinasjon. Den handlet rett og slett om at han bommet på grepet på ballen. Feilberegninger vil skje, men den mot Watford er mye vanskeligere å forstå, mener Thorstvedt.

– Kjempeforskjell på å stå i mål for Sheffield United og Manchester United

Det er nok ikke spesielt kontroversielt å omtale David de Gea som den viktigste Manchester United-spilleren i de utfordrende årene etter at Ferguson ga seg som United-manager, men etter spillet hans de to siste sesongene, har usikkerheten rundt spanjolens fremtid meldt seg.

Opta har informert oss om at De Gea siden starten av 2018/19-sesongen har gjort sju feil som har ført til scoring for motstanderlaget, og at ingen Premier League-keepere har flere (Leno, Dubravka og Pickford har også sju slike feil), men akkurat denne type statistikk mener Thorstvedt at er såpass dårlig at Opta bare bør slutte med det.

Han er likevel ikke overrasket over at det stilles spørsmål ved De Gea etter de feilene han har gjort, men han mener likevel at det er naturlig å satse på De Gea som førstekeeper videre også.

– Jeg forstår jo at spørsmålene om De Geas fremtid dukker opp, men han har nettopp [offentliggjort i september, red.anm.] signert en gigakontrakt, de har nettopp sagt at «vi vil ha deg». Du må bare sitte stille i båten og håpe at han blir bedre, for… du har Dean Henderson, men det er kjempeforskjell på å stå i mål for Sheffield United og Manchester United, sier Thorstvedt, som blant annet peker på forskjellen i hvor mye press det er. 

– Jeg liker Henderson kjempegodt, jeg synes han er en veldig god keeper, men nå har de satset pengene på De Gea. Det er klart at det har vært flere feil enn disse to [mot Everton og Watford], vi kan jo gå tilbake siden før VM 2018, og det har vært perioder hvor det rett og slett har vært veldig dårlig, der det meste har gått inn. Men han har jo nivået inne, og han har såpass mange år igjen at jeg tror det beste er å håpe at han kommer «back on track», og er en keeper for United de neste ti åra også.

VELDIG GOD KEEPER: Erik Thorstedt liker veldig godt Dean Henderson, men synes det vil være feil å ikke satse videre på De Gea.

Thorstvedt mener Henderson har bedre av å få spilletid enn av å hentes tilbake for å gi De Gea konkurranse, i alle fall.

– Du kan godt hente Henderson tilbake, men da må de jo gjøre det fordi de tenker at han skal spille. Hvis en tenker på utviklingen hans, så har han jo bedre av å spille enn av å sitte på benken. 

LES OGSÅ: Interesse fra storklubber – hva bør vi gjøre med Henderson?

– En skal være ganske tøff i trynet for å vrake De Gea. Da har en i alle fall gjort en feil ved å gi ham den gigakontrakten han har fått. Hvis en tenker «det er bra for ham med konkurranse», så er jo Romero faktisk ganske bra.

– Forsvarsmessig er jo United ganske bra, og De Gea er jo en del av det også. Jeg tenker at en kan krysse fingrene for at det blir bedre, men hold det gående slik som det er.

KEEPERHELT: Erik Thorstvedt, her etter at han har holdt nullen i Norges 1-0-seier mot Mexico i VM 1994.

Der er han på linje med united.no-redaktør Dag Langerød, som skrev følgende om tematikken i kommentaren han skrev etter Everton-kampen:

To United-keepere i EM?

Vi nærmer oss sommerens EM, og både David de Gea og Dean Henderson er sannsynlige navn i EM-troppene til henholdsvis Spania og England.

De Gea så ut til å miste plassen til Chelseas Kepa, men akkurat nå virker akkurat dette mer usikkert, og Kepa har mistet plassen i førsteelleveren til Chelsea.

Henderson har ikke debutert for landslaget ennå, men Jordan Pickford har ikke overbevist så mange det siste året, noe som åpner opp for diskusjoner om det kan være på tide med en endring der også.

– Henderson er jo i utfordrerposisjon, men jeg ville spilt med ham, sier Thorstvedt.

Utenom sine nesten 100 landskamper, så har den tidligere Tottenham-keeperen også vært keepertrener på det norske landslaget, og vet med andre ord litt om hva slags tankegang som ligger bak når en velger burvokter i landslagsfotballen. Han mener at det taler mot Henderson at han spilte svakt i forrige sommers U21-mesterskap.

– De ser like mye på det som har skjedd i landslagssystemet som det som skjer i klubbfotballen.

LANDSLAGSKEEPER: Dean Henderson, her på landslagssamling i oktober.

Både Henderson og De Gea har interessante dueller på landslaget, men den mest interessante duellen er uansett den som handler om keeperplassen i Manchester United.

De Gea har den foreløpig, og Erik Thorstvedt mener altså at det er naturlig at det blir slik videre også, selv om han liker Henderson.

Powered by Labrador CMS