– Viste at han var en av verdens beste midtstoppere

Høyrefoten til den ene var unik, det samme var elegansen og overblikket til den andre. De var derfor to spillere i verdensklasse i hver sine posisjoner. Dessverre fikk de kun én sesong sammen på Old Trafford, men den endte til gjengjeld med ligagull.

Publisert Sist oppdatert

Kjære leser:  Vi er inne i en ekstraordinær tid, også for oss fotballsupportere. Vi savner kamper, men akkurat nå det er mye som er viktigere her i verden. Likevel, til alle dere som er inne på united.no den neste perioden: På grunn av situasjonen så legger vi inntil videre ut absolutt alle nye saker på united.no åpent for alle å lese. Dette er en sak som normalt ville vært kun for medlemmer.


LES OGSÅ: Slik går vi frem for å kåre tidenes 50 største United-spillere

Kåringen så langt:

Plassene 18 – 17: – Han var Fergusons mest pålitelige spiller

Plassene 20 – 19: – Han er selve definisjonen på lojalitet

Plassene 25 – 21: – En gigant som trolig var Fergusons beste kjøp

Plassene 30 – 26: – Han hadde en pasningsfot bare Paul Scholes kunne matche

Plassene 35 – 31: – Var en del av tidenes beste stopperpar i United

Plassene 40 – 36: – Trolig den beste Premier League-spissen til United

Plassene 45 – 41: – En spiller du simpelthen er nødt til å elske

Plassene 50 – 46: – En av de viktigste personene i Uniteds historie

16: David Beckham

United-debut: 23. september 1992
Karriere i United: 1992 – 2003
Kamper + mål: 394 + 85
Les spillerprofilen på united.no

Moteikon, sexsymbol og sladderpressens favoritt.

Men først og fremst er David Robert Joseph Beckham et fotballikon.

En av Uniteds beste høyrevinger noensinne, og den største dødballeksperten av dem alle.

Men silkefoten kom ikke av seg selv. Clayton Blackmore fortalte til United-Supporteren hvordan en ung Beckham drev både han og Bryan Robson til vanvidd med de mange og lange pasningene som sjelden nådde målet.

– Robson og meg selv spilte med Beckham på reservelaget ved flere anledninger. Gang på gang skulle han prøve på det spektakulære og vanskelige. Vi ba ham innstendig om å gjøre det lettere og velge enkle pasningsalternativer, men det var nytteløst. I 9.999 av 10.000 tilfeller ville rådene våre vært gode, men i Beckhams tilfelle er jeg glad han ikke lyttet til oss, sa Blackmore.

Ved hjelp av knallhardt arbeid og en gudbenådet høyrefot verden knapt har sett maken til, risset David Beckham sitt navn inn i fotballhistorien med gullskrift.

Han er sannsynligvis tidenes mest omtalte og fotograferte fotballspiller og selv den dag i dag stjeler han overskriftene. 

David Beckham ble født i bydelen Leytonstone i London og vokste opp i Chingford i Øst-London. Likevel var han en stor United-fan og han ble lagt merke til under en av Sir Bobby Charltons fotballskoler.

Beckham fikk også den store æren av å bli valgt til Uniteds maskot i en kamp mot West Ham, og senere, foran en annen bortekamp i London, fikk han spise middag sammen med A-laget.

Ved denne anledningen forærte han Ferguson en penn, og fikk høre av skotten at den ville bli tatt i bruk når Beckham senere skulle signere for United.

Tottenhams gamle hjemmebane White Hart Lane, lå  bare noen skarve kilometer fra hjemmet der Beckham vokste opp, og Tottenham viste interesse for unggutten. Klubben måtte imidlertid gi tapt etter at Alex Ferguson personlig ringte hjem til Beckhams foreldre, som begge var store United-supportere, og snakket med dem om planene for gutten deres.

På 13-årsdagen i 1988 signerte han lærlingkontrakten – med pennen som han tidligere hadde gitt til Fergie.

Beckham ble etterhvert en del av det sagnomsuste juniorlaget som i 1992 vant FA Youth Cup. Ryan Giggs, Nicky Butt og Gary Neville var blant lagkameratene, mens Paul Scholes i starten slet med å gjøre seg bemerket.

Høsten 1992 fikk Beckham sin United-debut i ligacupen mot Brighton, men det skulle ta sin tid før han fikk sjansen på førstelaget igjen. Unggutten fikk et par sporadiske kamper i ligacupen, og i Champions League mot Galatasaray på Old Trafford, der han også scoret sitt første mål for United i 4-0-seieren i desember 1994.

Senere samme sesong gikk han på lån til Preston North End for å få førstelagserfaring, og våren 1995, etter at han var tilbake i United, var han involvert i fire ligakamper på rad, to fra start og to fra benken, men United snublet i ligainnspurten og tapte ligagullet til Blackburn på målstreken. 

1995/96-sesongen åpnet grusomt for United med 1-3-tapet for Aston Villa. Det var den kampen som fikk BBC-eksperten Alan Hansen til å komme med den famøse uttalelsen: You can’t win anything with kids.

Til Beckhams forsvar bør det nevnes at det var hans drømmetreff som sørget for reduseringen mot Villa og utover i sesongen viste unggutten hvorfor Ferguson hadde så stor tro på ham.

Beckham fikk hele 33 ligakamper og spilte tre kamper i FA-cupen, deriblant semifinalen mot Chelsea (der han scoret) og finalen mot Liverpool. 

Skuffelsen fra forrige sesong var forlengst glemt da Manchester United vant The Double for andre gang på tre sesonger og denne gangen med et ungt og fremmadstormende lag.

I åpningskampen av Premier League i 1996/97-sesongen ble Beckham for alvor berømt, da han scoret fra midtbanen mot Wimbledon, og nå var det ingen som lenger satte spørsmålstegn ved den unge kantspilleren og silkefoten hans. 

Gjennom hele karrieren serverte han mange perlescoringer, og enda flere strålende målgivende innlegg.

Hans dødballevner gjorde ham til den perfekte tilrettelegger både i åpent spill, på cornere og ved frispark.

Da Beckham møtte Victoria Adams fra Spice Girls hadde tabloidpressen fått sitt perfekte par og statusen til den unge United-spilleren gikk fra å være en talentfull spiller til å bli superstjerne nesten over natten.

Det medførte også et betydelig press på Beckham.

I 1998 fikk Beckham mye negativ omtale da han ble utvist i åttendedelsfinalen mot Argentina under VM, men i den påfølgende sesongen kom han grusomt tilbake.

Han scoret en rekke flotte mål og var bare få stemmer unna å bli kåret til Årets Spiller i Verden. At hans innlegg fortsatt traff målhungrige spisser perfekt, ga et solid inntrykk, og han tok mer ansvar enn tidligere. Kanskje var det utvisningen mot Argentina som gjorde at han virkelig ble voksen.

I 1998/99-sesongens siste seriekamp var det Beckham som scoret det viktige utligningsmålet mot Tottenham, før Andy Cole sikret seieren (og dermed også ligagullet) med en vakker lobb.

I Champions League-finalen markerte Beckham seg, blant annet ved å være med på å tvinge fram hjørnesparket, som han slo selv, som førte til Sheringhams utligningsmål.

Like etterpå slo han så den perfekte corneren som, på magisk vis, til slutt endte i nettmaskene via Ole Gunnar Solskjærs like magiske storetå.

Han fortsatte storspillet i de påfølgende sesongene, men forholdet til Ferguson utviklet seg dessverre i negativ retning.

Den voldsomme mediedekningen rundt Beckhams privatliv irriterte den mektige manageren, som mente at spillerens «jet-set-liv» tok fokus bort fra fotballen. Det hele kulminerte i februar 2003, med den berømte støvelepisoden i garderoben. Etter et tapt mot Arsenal i FA-cupen, sparket Ferguson til en tilfeldig fotballsko, som det viste seg å tilhøre Ole Gunnar Solskjær. Den traff Becks like over øyet.

Det var ikke med overlegg fra managerens side, men Becks måtte sys, og episoden gjorde uansett ikke forholdet mellom de to noe bedre.

Bare få måneder senere, sommeren 2003, ble David Beckham solgt til Real Madrid for cirka 25 millioner pund. Han dro med tungt hjerte, for London-gutten både var og er United tvers igjennom og er fremdeles en av de mest populære spillerne som noen gang har spilt for United. 

Beckham spilte også for LA Galaxy, PSG og AC Milan på tampen av karrieren og fikk stående applaus da han returnerte til Old Trafford som AC Milan-spiller i Champions League.

Juryen uttaler: David Beckham hadde ikke bare en av de beste høyreføttene i Uniteds historie. Silkefoten hans var en av de giftigste i fotballens historie, uansett lag, uansett epoke. Det er lett å se på David Beckham som et moteikon, og en superstjerne som fikk mye gratis på grunn av sin status. Sannheten er at det lå utallige treningstimer og en unik treningsvilje og en oppofrende holdning bak suksessen. Oppskrytt? Aldri i livet! Beckham ble riktignok en viktig spiller for United også fra et kommersielt ståsted, men det er først og fremst som en glimrende fotballspiller han blir husket på Old Trafford. Beckham har fremdeles rekorden for flest frisparkmål i Premier League. Det er også kun Peter Shilton og Wayne Rooney som har spilt flere landskamper for England enn Beckham som blant annet vant seks ligagull, to FA-cupmesterskap og Champions League som United-spiller. Beckham scorer også høyt for den respektfulle måten han alltid har omtalt Sir Alex Ferguson og Manchester United på etter at han forlot klubben. Kanskje ligger den fremste forklaringen til Backhams popularitet nettopp i det faktum at han forstod, og fremdeles forstår, hvordan det er å være United-fan. Han er rett og slett en av oss.   

15: Rio Ferdinand

United-debut: 27. august 2002
Karriere i United: 2002 – 2014
Kamper + mål: 455 + 8
Les spillerprofilen på united.no

Rio Ferdinand er bare en av to engelskmenn, og kun én av tre, som har vært kaptein på et United-lag som gikk til topps i den gjeveste europacupen. Sir Bobby Charlton og Peter Schmeichel er de to andre.

Bildene av en ekstatisk Ferdinand i det øsende Moskva-regnet i 2008, etter at United hadde slått Chelsea i Champions League-finalen, har for alvor brent seg inn på netthinnene til millioner av United-supportere verden over. 

Selv om Ferdinand vokste opp i London og gikk gradene i West Ham, ble han Manchester United-mann tvers gjennom.

Ferdinand kom til United for 29,1 millioner pund fra Leeds i 2002, et beløp som gjorde ham til den dyreste forsvarsspilleren i verden. Det skulle imidlertid vise seg som vel anvendte penger.

Ferdinand ble i mange år regnet som Englands største stoppertalent. Med bakgrunn i West Ham, var det mange som sammenlignet ham med legenden Bobby Moore, mannen som fra sin stopperposisjon ledet England til VM-gull i 1966.

United ble første gang oppmerksomme på Ferdinand da han ved årsskiftet 1996/97 var på utlån i Bournemouth fra moderklubben West Ham. Den gang ville ikke londonerne selge. Det gjorde de derimot tre år senere, da Leeds fikk tilslaget for 18 millioner pund.

Både Manchester United og Arsenal ønsket den solide stopperen i 2002, men det var Sir Alex Ferguson og United som fikk tilslaget.

Etter å ha vunnet Premier League allerede i sin første sesong, ble store deler av den påfølgende sesongen fullstendig ødelagt av en særdeles kontroversiell dom.

I stedet for å møte til pålagt dopingkontroll, dro han på shopping – ifølge ham selv som følge av en ren forglemmelse. Resultatet ble åtte måneders karantene som rammet både England, Rio Ferdinand selv om ikke minst Manchester United hardt. 

Dommen ble gjeldende fra januar 2004 og dermed gikk Ferdinand glipp av FA-cupfinalen mot Millwall senere det året, et trofé han faktisk aldri vant som United-spiller, ettersom United tapte finalen året etter på straffespark mot Arsenal og en gråtende Ferdinand klarer simpelthen ikke å skjule skuffelsen.

I 2006/07 slo imidlertid både Ferdinand og United kraftig tilbake. Sir Alex Ferguson hadde fått frem en ny ungdomsgenerasjon med Cristiano Ronaldo og Wayne Rooney i spissen, men vel så viktig var de tre defensive nøkkelspillerne til United. 

Veteranen Edwin van der Sar hadde tatt keeperplassen og Rio Ferdinand hadde fått Nemanja Vidic som makker i midtforsvaret.

De to dannet det som trolig er tidenes beste stopperpar i Premier League og duoen var også helt sentral da United vant Champions League mot Chelsea i Moskva 2008.

Ferdinand beviste gang på gang at han var en av verdens beste midtstoppere noe som også ga ham hele 81 landskamper for England. 

Ferdinand fikk også æren av score det siste målet på Old Trafford under Sir Alex Ferguson da han avgjorde med en sen scoring mot Swansea i 2-1-seieren våren 2013. 

Ferdinand fant imidlertid ikke tonen med den nye manageren David Moyes og etter å ha vært en sterk bidragsyter til 6 Premier League-mesterskap, 2 Ligacup-triumfer, 1 Champions League-tittel- og 1 Klubb-VM, valgte Rio Ferdinand å forlate Old Trafford etter 2013/14-sesongen.

17. juli 2014, tolv år etter overgangen fra Leeds, forlot han Old Trafford og skrev under på en 1-årskontrakt med den nyopprykkede Premier League-klubben Queens Park Rangers. 2014/15-sesongen ble Ferdinands siste. 30. mai 2015 bekreftet nemlig Ferdinand at han la opp som spiller.  

Juryen uttaler: Rio Ferdinand var en av verdens beste midtstoppere. Eleganse og overblikk ble kombinert med robuste og hardføre taklinger. Ferdinand ble innlemmet på Årets Premier League-lag hele seks ganger (fem av dem som Manchester United-spiller), og dannet sammen med Nemanja Vidic et stopperpar i verdensklasse. Ferdinand var London-gutten som tok til seg alt Manchester United hadde å by på og innlemmet klubben i sitt hjerte. Med sin rutine var også Ferdinand en nøkkelspiller i Champions League for Sir Alex Ferguson og Manchester United. Kun Ryan Giggs, Paul Scholes og Gary Neville har flere Champions League-kamper for klubben. United-fansen håper at dagens kaptein Harry Maguire kan vokse inn i en tilsvarende rolle som den Rio Ferdinand hadde. Maguire har enorme sko å fylle for å klare det. 

Hele lista hittil:

15. plass: Rio Ferdinand
16. plass: David Beckham
17. plass: Tommy Taylor
18. plass: Denis Irwin
19. plass: Roger Byrne
20. plass: Ole Gunnar Solskjær
21. plass: Nobby Stiles
22. plass: Johnny Carey
23. plass: Jack Rowley
24. plass: Paddy Crerand
25. plass: Peter Schmeichel
26. plass: Steve Bruce
27. plass: Charlie Roberts
28. plass: Michael Carrick
29. plass: Billy Meredith
30. plass: Edwin van der Sar
31. plass: Alex Stepney
32. plass: Nemanja Vidic
33. plass: Dennis Viollet
34. plass: Norman Whiteside
35. plass: Eddie Colman
36. plass: David de Gea
37. plass: Gary Pallister
38. plass: Joe Spence
39. plass: Ruud van Nistelrooy: 
40. plass: Martin Buchan
41. plass: Tony Dunne
42. plass: Steve Coppell
43. plass: Mark Hughes
44. plass: Patrice Evra
45. plass: Andy Cole
46. plass: Brian McClair
47. plass: Arthur Albiston
48. plass: Harry Stafford
49. plass: Sandy Turnbull
50. plass: Sammy McIlroy

Plassene 18 – 17: – Han var Fergusons mest pålitelige spiller

Plassene 20-19: – Han er selve definisjonen på lojalitet

Plassene 25 – 21: – En gigant som trolig var Fergusons beste kjøp

Plassene 30 – 26: – Han hadde en pasningsfot bare Paul Scholes kunne matche

Plassene 35 – 31: – Var en del av tidenes beste stopperpar i United

Plassene 40 – 36: – Trolig den beste Premier League-spissen til United

Plassene 45 – 41: – En spiller du simpelthen er nødt til å elske

Plassene 50 – 46: – En av de viktigste personene i Uniteds historie

Powered by Labrador CMS