Dette er Uniteds nye fotballdirektør

MANCHESTER: John Murtough er sannsynligvis en av de mest innflytelsesrike skikkelsene i Manchester United du neppe har hørt om. Frem til nå.

Publisert Sist oppdatert

Onsdag ble Murtough presentert som Uniteds nye fotballdirektør samtidig som Darren Fletcher får jobben som teknisk direktør.

Det har lenge vært spekulert i om United skulle opprette enten en fotballdirektør, teknisk direktør eller en sportsdirektør.

Nå har valget falt på å skille rollene som fotballdirektør og teknisk direktør med de to utnevnelsene.

Hentet av Moyes

Utnevnelsen av Murtough overrasker kanskje United-fansen, men for de som jobber i Manchester United kommer den neppe som et sjokk.

Murtough, som er fra Liverpool, har nemlig vært sentral i spillerrekrutteringen til klubben en god stund allerede.

Mannen i slutten av 40-årene ble hentet til Manchester United av David Moyes allerede i november i 2013. De to kjente hverandre godt fra tiden de jobbet sammen i Everton, og Murtough har også jobbet for Premier League som sjef for spillerutvikling og jobbet med spillerutvikling i akademiene hos flere klubber før det.

Da Moyes fikk sparken våren 2014, forlot også de fleste i støtteapparatet hans United, inkludert assistenten Steve Round, og trenerne Jim Lumsden og noe senere Chris Woods.

2013: David Moyes ble ansatt som manager og tok med seg John Murtough fra Everton.

Murtough ble imidlertid værende under Louis van Gaal og også under José Mourinho.

Han ble forfremmet til utviklingssjef, eller «Head of Football Development» og har nytt stor respekt internt i United for jobben han har gjort.

Rustet opp akademiet

Det er fristende å bruke ordet revolusjon, men opprustningen av United-akademiet innebærer verken krutt, kanoner eller demonstrasjoner.

Det handler ganske enkelt om økte ressurser. Nye ledere og trenere har blitt hentet inn, og klubben investerer mer og annerledes på rekruttering.

Det store vendepunktet var et 1-5-tap for Chelsea i 2016. Det var bare drøye tusen tilskuere på tribunen i Altrincham som så Tammy Abraham og Mason Mount herje med Marcus Rashford og lagkameratene, men nederlaget ble en vekker for ledelsen i Manchester United.

Nivåforskjellen var urovekkende stor, og united.no blir fortalt at kampen var en utslagsgivende faktor for at ledelsen bestemte seg for å ta grep.

I dag investerer Manchester United fire ganger så mye i akademiet som de gjorde for fem år siden. Murtough har vært en viktig brikke i prosessen.

VENDEPUNKTET: Callum Gribbin, Charlie Scott og Marcus Rashford fortviler i 1-5-tapet for Chelsea i FA Youth Cup i 2016. Nederlaget ble en vekker for United-ledelsen.

Woodward-æraen over?

I tillegg til å ha vært sentral i spillerutviklingen- og logistikken i United har Murtough også hatt en viktig rolle i rekrutteringen av nye spillere til Uniteds kvinnelag.

Ifølge Manchester Evening News var det for eksempel Murtough som organiserte legesjekkene til Daley Blind og Marcos Rojo da de signerte, og det var han som tok imot Alexis Sánchez på flyplassen i 2018. Da Hannibal Mejbri var i Oslo for å se førstelaget mot Kristiansund på Ullevaal var det Murtough som hadde ansvaret for tenåringen.

Men til tross for hans fremtredende rolle internt i klubben, er det ikke mange utenfor Uniteds treningsfelt på Carrington som kjenner Murtough spesielt godt.

Han har holdt en lav profil, men det vil trolig endre seg nå.

SJELDENT BILDE: John Murtough møter José Mourinho. Skjermdump: MUTV

Tidligere har united.no skrevet om Manchester Uniteds rekrutteringsarbeid under Ed Woodward og Matt Judge.

Om vi vet lite om klubbens administrerende direktør, vet vi enda mindre om makkeren. Judge ble ansatt i 2012 og fikk jobben med å assistere Woodward i forhandlinger våren 2016. Tittelen var «Head of Corporate Development», men han har vært det nærmeste man kommer en sportsdirektør i Manchester United.

Det er Judge du måtte gå gjennom hvis du skulle opprette dialog med klubben, ikke Woodward. Judge var portvokter, sjefsforhandler og agentenes kontaktperson.

– Matt fremstår som tydelig, ærlig og profesjonell. Han er ikke enkel å forhandle med, men han er rettferdig, forteller en agent til The Athletic.

SJEFEN: Ed Woodward gjør store endringer når han ansetter to nye direktører.

Det overordnede ansvaret har Woodward, men de fleste oppgavene er delegert til andre.

Sammen med Murtough, Marcel Bout, Jim Lawlor og Mick Court utgjør Woodward og Judge det vi kan kalle Manchester Uniteds rekrutteringsteam.

Ny hverdag

Nå er det Murtough som skal stå i spissen som fotballdirektør.

Det blir hans oppgave å lede alle operasjoner og strategiske valg i fotballavdelingen i United. Murtough har allerede jobbet tett med manager Ole Gunnar Solskjær, og dette samarbeidet vil bare bli enda tettere etter onsdagens utnevnelse.

– Jeg har kjent John siden jeg kom. Nå er det en mer formell rolle. Han har jobbet bak kulissene, og jeg har jobbet godt med ham, sa Solskjær på sin pressekonferanse før hjemmekampen mot Milan.

Edwin van der Sar, Rio Ferdinand, Ralph Rangnick og Paul Mitchell er blant navnene som vært koblet til stillingen tidligere, men klubben har altså gått for en intern løsning.

Ifølge Manchester Evening News følte klubben at de eksterne kandidatene kun kunne bidra med rekruttering, mens Murtough har bredere kompetanse da han allerede har rustet opp akademiet og bygget opp kvinnelaget.

Judge, som i flere år har hatt ansvaret for kontraktsforhandlinger med spillere, både eksisterende og nye, har fått en ny tittel som forhandlingssjef. Han vil med andre ord fortsatt være involvert i rekrutteringsprosessen, og vil rapportere direkte til Murtough.

DIREKTØRENE: John Murtough (t.v.) og Darren Fletcher.

– Dette er en spennende tid for alle i Manchester United. Førstelaget, akademiet og kvinnelaget leverer alle sterke prestasjoner, og det er masse utvikling i vente. Det er et privilegium å være en del av den prosessen og en ære å lede Manchester Uniteds fotballavdeling i samarbeid med Ole, Casey (Stoney) og alle de andre dedikerte ansatte som vil skape suksess for denne klubben, sier Murtough.

Ed Woodward snakker varmt om sin nye direktør.

– Dette er viktige ansettelser som vil forsterke progresjonen vi har gjort som klubb de siste årene i vårt oppdrag om å oppnå suksess, sier den administrerende direktøren.

– Vi har tatt store steg i riktig retning, noe som blant annet har kommet til syne gjennom at unge talenter har gått opp på førstelaget. John har vært viktig i disse prosessene og hans kompetanse vil sørge for at klubbens tradisjoner med å utvikle unge spillere lever videre. Det er naturlig at han går over i denne nye stillingen, der vi kan utnytte hans lederegenskaper og erfaring.

Powered by Labrador CMS