«Selvsagt er Rooney en United-legende»

Søndag krysses Uniteds og Wayne Rooneys veier atter en gang. I den anledning henter vi frem redaktør Dag Langerøds kommentar fra høsten 2017, som ble skrevet i forbindelse med Rooneys retur til Old Trafford som Everton-spiller. Langerød argumenterer for scouserens legendestatus i klubben.

Publisert Sist oppdatert

Søndag 18. juli 2021 møter United Derby til oppkjøringens første treningskamp, på Pride Park. Der møter ikke Ole Gunnar Solskjær hvem som helst til managerduell. Det er nemlig selveste Wayne Rooney som innehar rollen som hovedtrener for «the Rams» om dagen.

Derfor henter vi frem denne kommentaren, der redaktør Dag Langerød forklarer hvorfor Rooney er en ekte United-legende. Og hvem vet? Kanskje kommer 35-åringen tilbake til Drømmenes Teater som trener en dag, og blir en enda større legende?


«Legende, definisjon: an extremely famous or notorious person, especially in a particular field», står det i Oxford dictionary.

Wayne Rooney er ekstremt berømt, sannsynligvis den mest kjente United-spilleren de siste 15 årene. Wayne Rooney er beryktet, spesielt som fotballspiller. Han dekker hele definisjonen til Oxfords ordbok.

Les også: – Han har inte min kärlek

Så selvsagt er Wayne Rooney en United-legende. Alle som mener noe annet har misforstått selve begrepet – eller lagd sin egen tolkning av hva det vil si å være en legende.

Men selve begrepet er bare én ting.

Wayne Rooney scoret også 253 mål for United. Mer enn noen annen i hele Uniteds historie. 183 av målene ble scoret i Premier League. Det er et hav foran nummer to på lista. Han scoret 39 mål i ulike europacuper – mer enn noen annen i Uniteds historie. Han spilte 559 kamper for United. Bare fem spillere har flere.

Han vant 16 trofeer med United, og United har aldri vært bedre i Europa enn da Wayne Rooney var som best. Tre Champions League-finaler ble det. På fire år. Hadde han ikke skadet seg mot Bayern München i kvartfinalen i 2010 hadde det trolig blitt fire strake finaler, siden vi garantert hadde slått Lyon i semifinalen. Så viktig var Rooney – at Uniteds suksess ofte hang sammen med om han var på banen eller ikke. Han spilte for United i 13 sesonger. I 12 av dem scoret han 15 mål eller mer.

Han var en målscorer, en tilrettelegger, sentral midtbanespiller og gjerne høyreback hvis det trengtes. Han var overalt. Jeg vil si at han var strålende, på absolutt toppnivå i Europa i ni av 13 sesonger for oss. Så har det variert mer de siste sesongene. Det som var strålende har blitt middels eller også dårlig, men det tar selvsagt ikke bort noe fra alle de gode sesongene.

Så vet jeg at han er Everton-fan.

Så satte han selvsagt (håpløst nok) spørsmålstegn ved Uniteds ambisjoner under Sir Alex Ferguson i 2010. En overgang til City var nok ikke utenkelig. Han leflet også med en overgang til Chelsea et par år senere. Det var ikke bra, det er en skrape, men hvem er egentlig feilfri?

George Best: Ingen betviler hans legendestatus, selv om han drakk bort det som kunne vært hans aller beste år i United, nektet å møte på trening i perioder og skapte problemer for laget, medspillerne og klubben. Hadde vi hatt sosiale medier på 70-tallet ville Best blitt korsfestet. Vi tenker imidlertid ikke på det nå. Det vi husker, det er hans genialitet.

Roy Keane: Ingen betviler vel heller hans legendestatus, selv om han ikke legger noe imellom når det gjelder United nå for tiden. Han kan skjelle ut klubben. Han kan snakke nedlatende om klubben. Likevel er og blir han en legende.

Mark Hughes dro videre til Chelsea og City, men på Uniteds egne offisielle legende-sider står han likevel oppført som en av 21 spillere. Der står forresten også Rooney. Denis Law og Peter Schmeichel dro også videre til City, men for meg er de alle legender – fordi de bidro over mange år i noen av våre viktigste perioder. Perioder som har sørget for at United er United.

Det har Wayne Rooney også gjort.

Han er ikke Ryan Giggs, Sir Bobby Charlton eller Gary Neville. Men han er en legende.

Powered by Labrador CMS