testing

– Det noen få gjorde ødela ikke for det viktigste

Publisert Sist oppdatert

Ansvarlig redaktør Dag Langerød kommenterer ofte det som skjer med United. Her er hans kommentar etter søndagens protester.


Henry Winter traff spikeren helt i sin kommentar etter det som skjedde søndag: Glazers er en større fare for engelsk fotball enn de 200 United-supporterne som brøt seg inn på Old Trafford.

Men ja, jeg synes det var unødvendig å kaste TV-utstyr i bakken inne på stadion.

Det var også unødvendig at noen United-supportere utfordret politiet da de ble bedt om å flytte seg. Det skulle ikke vært kastet flasker og annet mot dem.

Det er ikke politiet eller vaktene som er problemet.

Jeg sitter likevel igjen som en stolt United-supporter etter søndagens protester. Det noen få gjorde ødela ikke for det viktigste.

Det var nemlig én ting jeg håpet på med denne varslede protesten, og det var en klar og tydelig og sterk protest mot eierne våre – så klar, sterk og tydelig at den kom til å gå verden rundt.

Det var akkurat det vi fikk.

Jeg vet ikke nøyaktig hvor Joel Glazer og søsknene satt i USA da dette skjedde, men kanskje smakte ikke morgenkaffen like godt da de klokka 09.00 amerikansk tid i Tampa og Florida fikk de første meldingene fra Manchester om hva som var i ferd med å skje på Old Trafford.

Kanskje var dette starten på det som om noen år sees på som en revolusjon, altså, at det var startskuddet til noe som på sikt fører til endring – at Glazers forsvinner ut.

Det krever imidlertid at de stort sett gode United-supporterne som var til stede ved Old Trafford søndag orker å fortsette.

Jeg tror de er innstilt på det nå.

 

Så gjenstår det å se hvordan de videre protestene blir. Det er nemlig ikke lenge igjen av denne sesongen, så kommer fotball-EM, ferie og hvordan er kamplysten i august, i oktober, til jul og utover neste år hvis vi som vanlig ikke hører et ord fra eierne våre?

Jeg tror imidlertid at de fleste av de som var til stede – og en hel verden av United-supportere som så dette utfolde seg – akkurat nå er innstilt på å fortsette. 

Jeg er ikke selv en supporter som ville gått inn på banen, men får jeg sjansen til høsten så kommer jeg til å være til stede sammen med de som var der søndag.

Det er viktig å understreke at protestene kun gjelder eierne våre – eiere som dessverre fikk lov til å påføre klubben vår en enorm gjeld da de kjørte seg inn tilbake i 2005 – en gjeld vi har betalt mange milliarder i renter for å betjene, men som fortsatt ligger der.

Det er eiere som egentlig ikke har dyttet en eneste krone inn i United, men kun hentet ut penger av klubben. Grådighet er et dekkende ord for dette.

glazer
AVRAM OG JOEL GLAZER: Uniteds amerikanske eiere.

Det er eiere som har snakket om at kommunikasjon er viktig, men som aldri har gitt et eneste ordentlig intervju. De ansatte Ed Woodward som sin høyre hånd, en mann som så godt som aldri heller har talt.  Løgn, kan være en betegnelse på det, selv om Woodward har deltatt i såkalte fanforum de siste par årene.

Supporterklubben har selvsagt også sendt en rekke intervjuhenvendelser til ham, men alle har blitt avvist.

Nå sist forsøkte så Glazers helt uten å involvere egen klubb – manager, spillere, ansatte og supporterne, helt uten å tenke ett eneste sekund på Uniteds bakgrunn, tradisjoner og historie – å dra oss inn i en Superliga som ingen andre enn dem selv og noen andre klubbeiere ønsket. Egoistisk, kan være en karakteristikk av det.

Det var et grep som kunne forandret og ikke minst ødelagt den fotballen vi alle er blitt glade i for alltid.

Det var alt dette United-supporterne tok et oppgjør med søndag.

Manchester United v Liverpool - Premier League

Chelsea- og Arsenal-fansen har også protestert. Ære dem for det.

Du har ikke hørt mye fra supportere fra spanske eller italienske klubber, og interessen for å ta denne krigen som United-supportere nå har startet virker ikke å være like sterk i alle andre engelske klubber.

Derfor er jeg litt ekstra stolt.

Vi snakker ofte om at vi er «verdens beste fans». Nå viste vi det igjen.

Dette handler nemlig ikke bare om United.

Jo da, Glazers handler om United, men det vi grunnleggende håper å få endret er eierstrukturen og supporternes innflytelse og der mener jeg sterkt at et supporterne av flere andre av disse såkalte engelske Superliga-klubbene bør kjenne sin besøkelsestid.

Sammen er vi enda sterkere. Det er en klisje, men det er sant.

Manchester United v Liverpool - Premier League

Jeg skrev i min forrige kommentar at det er veldig lett å sitte bak et tastatur her oppe i nord og skrive hva man mener burde skje, men å ta et oppgjør med løgnene, grådigheten og egoismen var søndag viktigere enn at United – Liverpool ble spilt.

Så var det unødvendig å ødelegge kameraer og utfordre politiet. Vi hadde jo allerede vunnet. Bildene og videoene gikk verden rundt.

Personlig mener jeg at seieren hadde vært enda litt større om vi unngikk disse overtrampene, det skulle ikke vært skadet en eneste politimann (to ble skadet) men til å være en såpass stor protestaksjon så var dette ganske så fantastisk gjennomført.

Som skrevet allerede: Det noen få gjorde ødela ikke for det viktigste.

Manchester United v Liverpool - Premier League

Jeg mener at de videre protestene må skje på to arenaer:

1) Ved Old Trafford og andre arenaer, av og med lokale supportere i Manchester og andre engelske og eventuelt europeiske byer 2) Sammen med MUST, den britiske regjeringen og tidligere sportsminister Tracey Crouch som nå skriver en rapport til Boris Johnson og regjeringen om fotballen og eierskap.

Så er det nok utopi å tro på 50+1-regelen i England, men det er ikke umulig at det kan bli et krav om at supportere blir representert i styrerommene og kanskje heller ikke at supportere får et avgjørende ord med i laget om avgjørelser som den om Superligaen.

Uansett, etter en fin innledning fra Arsenal-, Chelsea- og Leeds (!!)-supporterne så har United-supporterne nå gått foran for resten av fotballverdenen.

Jeg skulle bare ønske at flere andre fulgte etter.

Ja, jeg vet at for eksempel Liverpool-fansen har et annet forhold til sine amerikanske eiere enn vi United-supportere har det, men jeg har sett en haug med Liverpool-supportere som ikke tror på den beklagelsen eieren kom med etter Superliga-fiasken. Da må de samtidig spørre seg: Tror de virkelig ikke at disse eierne vil gjøre det de kan for å presse frem enda sikrere inntektsstrømmer på sikt – selv om det går ut over fotballen som vi kjenner den?

Hvis de ikke tror det, greit nok, men om noen var i tvil om hva slags eiere mange av oss sitter med så er det altså bare to uker siden Glazers og de største og grådigste eierne i internasjonal fotball var villig til å ødelegge fotballen som vi kjenner den, fordi de mente at de satt på sannheten over hva som var rett for fremtiden til fotballen vår.

Derfor var søndagens protest helt på sin plass og lett å støtte.

Akkurat nå velger jeg også å være så naiv at jeg tror dette kan være startskuddet på noe som ender med et eller annet som slår positivt ut for oss supportere et eller annet sted på den andre siden.

Så gjenstår det selvsagt å se om datoen 2. mai 2021 og stedet Old Trafford blir stående som dagen revolusjonen startet.

LES OGSÅ KOMMENTAREN ETTER SUPERLIGA-FALLET:

– Var dette bare 1. omgang? Jeg glemmer ikke egoismen og grådigheten

Powered by Labrador CMS