Manchester United v Everton - Premier League

«Allerede i hans andre sesong i Real Madrid ønsket flere United-spillere Ronaldo tilbake»

Publisert Sist oppdatert

Disse tre delene stod i sin helhet på trykk i forrige utgave av United-Supporteren.

DEL 1: Ronaldo-mentorens skrekkhistorie fra Madeira
DEL 2: – Da kompisene mine kom hjem, var det bare én ting de snakket om


Julefreden er i ferd med å senke seg for de fleste den 18. desember i 2008.

I Japan er det imidlertid en skotte som slett ikke har julens nestekjærlige budskap i tankene.

Han er i stedet på krigsstien.

United har akkurat vunnet semifinalen i klubb-VM mot japanske Gamba Osaka i Yokohama med 5-3. Det er selvsagt ikke resultatet som får Ferguson til å se rødt, men spørsmålene han blir møtt med etter at finaleplassen er i boks.

Avisen El Mundo hadde dagen før gjengitt sitater fra en samtale der Real Madrid-direktør Pedro Trapote sier at United og Real Madrid er enige om en overgang for Cristiano Ronaldo den kommende sommeren.

DET SISTE GULLET: Cristiano Ronaldo jubler sammen med resten av lagkameratene etter ligagullet i 2009. På dette tidspunktet vet Ronaldo at UNited-karrieren går mot slutten. I alle fall i denne omgang…

Trapote, som er en nær venn av Real Madrids mektige sjef Ramon Calderon, sier også at den eneste grunnen til at Real Madrid ikke har bekreftet nyheten offentlig er at det ligger flere klausuler i avtalen med United som forhindrer dem fra å gjøre det.  

«Ville ikke solgt dem et virus»

Nyheten slår ned som en bombe, og blir ikke godt mottatt i United-kretser. Spesielt ikke hos Sir Alex Ferguson som serverer et av sine legendariske sitater.

«Tror du at jeg ville inngått en avtale med den mobben der? Ingen sjanse. Jeg ville ikke engang solgt dem et virus. Det betyr «nei» forresten. Det foreligger overhodet ingen avtale mellom klubbene», formelig freser Ferguson.

Men innerst inne vet skotten at han har Ronaldo på lånt tid.

Managerlegenden vet nemlig at Cristiano Ronaldo alltid har hatt en drøm om å spille for Real Madrid og ønsket seg en overgang etter Champions League-triumfen i Moskva.

Tror du at jeg ville inngått en avtale med den mobben der? Ingen sjanse. Jeg ville ikke engang solgt dem et virus.Sir Alex Ferguson

Ferguson overtaler Ronaldo til å bli én sesong til med løfte om at han får dra om Real Madrid betaler det United krever.

Sommeren 2009 er avskjeden et faktum. Champions League-finalen mot Barcelona i Roma blir Ronaldos siste kamp som United-spiller.

I alle fall i denne omgang.

1. juni 2009 overtar Florentino Perez presidentvervet i Real Madrid etter Ramon Calderon. Samme dag bekreftes Manuel Pellegrini som klubbens nye manager. Perez kaster ikke bort tiden og tar umiddelbart fatt på jobben med å føre Real Madrid tilbake til toppen av spansk og europeisk fotball. 

Real Madrid Presents Cristiano Ronaldo As New Player
VERDENS DYRESTE: Cristiano Ronaldo presenteres som Real madrid-spiller foran et tilnærmet fullsatt Santiago Bernabeu i juli 2009.

Stjernene kommer i tur og orden. Brasilianske Kaka fra AC Milan, Karim Benzema fra Lyon, Xabi Alonso fra Liverpool.

Og selve stjernekjøpet fremfor noe annet, Cristiano Ronaldo.

Real Madrid setter ny klubb­rekord med 96 poeng.

Det var bare ett problem.

Erkerivalen Barcelona endte på 99.

– Vi hadde en fantastisk tropp og Cristiano Ronaldo var en utrolig spiller. Sannsynligvis den beste jeg noen gang har hatt, sier Manuel Pellegrini til magasinet FourFourTwo.

– For Cristiano var det aldri nok å tenke at han skulle være den beste i fem år. Han ville bli tidenes beste spiller. Én tittel var aldri nok. Han ville alltid ha mer, forklarer den chilenske manageren som i dag trener Real Betis.

Tor-Kristian Karlsen er en av ytterst få nordmenn som har fått muligheten til å møte Ronaldo på nært hold. Sportsdirektøren spiste middag med portugiseren og apparatet rundt ham i Madrid.

– Jeg har truffet mange fotballspillere på alle nivåer. Men han er spesiell, for han er så intens. Han er så ensporet og har et tunnelsyn på at han skal vinne hele tiden, fortalte Karlsen i «United We Podkast»-spesialen om Ronaldo-overgangen.

I løpet av ni sesonger i Real Madrid vant Cristiano Ronaldo 15 titler med Los Blancos. Han vant ytterligere fire Ballon d’Or-titler og scoret 450 mål på 438 kamper.

Jeg har truffet mange fotballspillere på alle nivåer. Men han er spesiell, for han er så intens. Han er så ensporet og har et tunnelsyn på at han skal vinne hele tiden.Tor-Kristian Karlsen

I hele seks av de ni sesongene scoret han mer enn 50 mål. Det er tall som er så ubegripelige at de er vanskelige å ta innover seg. Det virker som Real Madrid og Cristiano Ronaldo var det perfekte partnerskap.

Men det er også en turbulent triumfferd. Ikke alle Real Madrid-fans trykker Ronaldo til sine bryst. Det finnes sågar de som retter pipekonserter mot portugiseren. I deler av fanmiljøet blir han sett på som egoistisk.

Perfekt avskjedsgave

Den tidligere Premier League-dommeren Mark Halsey sier det ikke kunne vært lenger fra sannheten slik han lærte Cristiano Ronaldo å kjenne.

– Etter at jeg hadde lagt opp, var jeg i Madrid og bodde på samme hotell som Real Madrid. Ronaldo spurte om jeg ville se den neste hjemmekampen fra hans private VIP-boks. I tillegg fikk jeg spise middag sammen med laget. Det var sikkert veldig mange som ønsket å få muligheten til det, men han ga meg den opplevelsen. Det var en veldig flott gest, sier Halsey til US.

Manchester United v Everton
FIN GEST: Den tidligere toppdommeren Mark Halsey beskriver Cristiano Ronaldo i rosende ordelag. Da Halsey skulle gi seg troppet Ronaldo opp i dommergarderoben med en signert trøye som avskjedspresang.

Halsey dømte Ronaldo 18 ganger i Premier League i tillegg til én EM-kvalifiseringskamp.

Da Ronaldo fikk vite at Halsey, som kjempet seg tilbake etter kreftsykdom, skulle legge opp benyttet han anledningen til å gjøre stas på dommeren i den siste kampen Halsey dømte portugiseren.

– Helt uanmeldt kom Cristiano inn i dommergarderoben etter kampen med sin trøye. Den var signert og en gave til meg. Det var en fantastisk fin gest.

Den tidligere toppdommeren ­bedyrer at han aldri hadde trøbbel med Ronaldo på banen. Snarere tvert imot.

– Cristiano er en meget hyggelig gutt både på og utenfor banen. Noen mente han forsøkte å filme seg til frispark eller straffe, men det opplevde ikke jeg.Han fikk alltid gode skussmål i mine kamprapporter, forsikrer Halsey.

Helt uanmeldt kom Cristiano inn i dommergarderoben etter kampen med sin trøye. Den var signert og en gave til meg. Det var en fantastisk fin gest.Tidligere toppdommer Mark Halsey

Det var ikke bare den tidligere toppdommeren Mark Halsey som visste hvordan han skulle behandle Cristiano Ronaldo. Og ingen visste det bedre enn Sir Alex Ferguson. Det handlet som regel om å legge en arm rundt skulderen til portugiseren i stedet for å gi ham et spark bak.

At Ronaldo ikke opplevde den samme hengivenheten i Madrid kan trolig delvis forklares med at han spilte for hele fem ulike managere i løpet av de ni sesongene i den spanske hovedstaden.

Real Madrid-fansen er dessuten vant til å se stjerner komme og gå i et større tempo enn i noen annen storklubb.

I 2013 ble Ronaldo sågar linket til en retur til United.

EN GIGANT: Cristiano Ronaldo ble kåret til verdens beste spiller flere ganger i Real Madrid. Likevel var det deler av fansen i den spanske hovedstaden som ikke trykket portugiseren til sine bryst.

Én kilde forteller US at representanter i United-ledelsen reiste til Madrid med et håp om å få Ronaldo hjem til Manchester. United ble imidlertid brukt som brekkstang flere ganger av agentene til Real Madrid-spillere for å oppnå bedre kontrakter i den spanske hovedstaden.

I et eksklusivt intervju med US kastet tidligere United-manager David Moyes i 2019 lys over spekulasjonene rundt en mulig Ronaldo-­retur til United i 2013.

– Ronaldo var aldri aktuell i sommervinduet 2013. Det var bare ryktesladder i pressen, forklarte David Moyes til United-supporteren.

Én ting vet vi imidlertid med sikkerhet. I september 2013 skrev Ronaldo under på en ny avtale med Real Madrid.

«Vi har oppfylt en drøm for alle «Madridistas». Forholdet mellom Cristiano Ronaldo og Real Madrid vil vare evig», proklamerte Florentino Perez. «Mitt eneste mål er å bli her og spille for denne klubben, kanskje helt til jeg legger opp», supplerte ­Ronaldo.

På overflaten virket harmonien fullkommen, men nettopp forholdet mellom Ronaldo og Florentino Perez skulle bli satt på prøve.

Og da det skar seg på vårparten i 2018, satt en gruppe tallknusere i Nord-Italia klare til å utnytte situasjonen.

«The Italian Job»

– Jeg drømmer jo om en Ronaldo-retur! Det hadde vært fantastisk, men vil han det? Du ser Instagram-bildene hans fra Madrid der han ligger og soler seg. Jeg vet ærlig talt ikke om Ronaldo vil komme tilbake til United, men om det skjer ville det vært fantastisk, sa Ole Gunnar Solskjær til United-Supporteren i 2017.  

Til tross for at Real Madrid gjorde Ronaldo til verdens dyreste fotballspiller i 2009 er det vanskelig å komme til en annen konklusjon enn at Los Blancos fikk portugiseren for billig.

Real Madrid kjøpte ikke Cristiano Ronaldo for at han skulle være en kommersiell ledestjerne. De kjøpte ham simpelthen fordi han var den beste spilleren i verden som var tilgjengelig.

Juventus v Tottenham Hotspur - 2019 International Champions Cup
BIDRO TIL VEKST: Cristiano Ronaldo var en viktig brikke for Juventus i jakten på større kommersielle inntekter.

Ronaldo var ikke bare sterkt delaktig i en solid sportslig epoke i Madrid. Han var ledestjernen. De kommersielle inntektene vokste betydelig for Real Madrid i de ni sesongene han spilte for klubben, men det var på ingen måte et unikt fenomen i Europa.

United hadde også en eksepsjonell kommersiell vekst i de ni årene Ronaldo var i Madrid, og det med langt mindre suksess og færre troféer å skilte med.

Det er noen ytterst få spillere som bare ble skapt for å spille for Manchester United. Jeg tenker på spillere som George Best og Eric Cantona. Men også Ronaldo hører hjemme i det selskapet.Journalist Stuart Mathieson

Men populariteten til Ronaldo kunne ingen betvile. Den var eksepsjonell, og nettopp dette var en av de viktigste grunnene til at Juventus begynte å leke med en drøm, nemlig å hente Ronaldo til Torino.

At Juventus trodde de ville tjene på å hente Ronaldo rent sportslig, var det ingen tvil om, men kunne det forsvares fra et økonomisk ståsted? Tallknuserne i markedsavdelingen fikk i oppgave å gjøre sine beregninger og presentere sine kalkyler.

Svaret var ja.

Den «gamle damen» handlet resolutt og betalte 100 millioner euro til Real Madrid for spillerlisensen til Cristiano Ronaldo.

På børsen skjøt Juventus-aksjen fart og klubben fikk den Ronaldo-effekten kalkylene tilsa.

Juventus hadde, i likhet med United, tatt eierskap over sitt eget effektsalg noen år i forveien og opplevde nå en eksplosiv vekst i omsetningen av supporter­artikler, med draktene som det store trekkplasteret.

Fra 2016 til 2019 steg disse inntektene med 48 prosent, men den virkelige godbiten kom da Juventus og adidas kunne presentere en nye utstyrsavtale i desember 2018, verdt rundt 50 millioner euro årlig frem til 2027.

LOT RONALDO GÅ: Lønnsutgiftene til Cristiano Ronaldo ble så høye at Juventus bestemte seg for å la portugiseren få dra videre i sommer.

I oktober 2019 ble en ny sponsoravtale også inngått med den eksisterende draktsponsoren Jeep verdt rundt 45 millioner euro årlig.

Men de nye sponsoravtalene, godt hjulpet av populariteten til Ronaldo, kom også med en kostnad.

I 2017/18-regnskapet var spillerlønningene i Juventus på 233,3 millioner euro. I 2018/19-regnskapet, som var Ronaldos første sesong i Juventus-trøyen hadde de samme lønningene økt med rundt 68 millioner euro til 301,3 millioner euro.

En betydelig «bidragsyter» til denne utviklingen var naturligvis nettopp Cristiano Ronaldo.

Juventus sin plan hadde vært todelt. Den kommersielle biten var oppfylt, men hva med det sportslige?

Den italienske storklubben hadde hentet Ronaldo for igjen å kunne hente hjem Champions League-troféet. Fotballen som spilles på de grønne gressmattene er sjelden matematikk. Og dette regnestykket? Det gikk rett og slett ikke opp.

Med de nye sponsoravtalene på plass hadde Ronaldo, fra et markedsståsted, vært sentral i at Juventus hadde oppnådd det klubben ønsket. Samtidig virket drømmen om å vinne Champions League fjern.

Kostnadene med å beholde Ronaldo var større enn gevinsten.

Enter Jorge Mendes.

«Ronaldo er hjemme igjen – hva nå?»

– Det er noen ytterst få spillere som bare ble skapt for å spille for Manchester United. Jeg tenker på spillere som George Best og Eric Cantona. Men også Ronaldo hører hjemme i det selskapet, sier den erfarne United-journalisten Stuart Mathieson.

Han er ikke alene om å ha den oppfatningen.

– En fotballspiller som Cristiano Ronaldo dukker bare opp en gang hvert hundrede år, og det at han er tilbake i Manchester United vil gi hele klubben et løft. Det er rett og slett fantastisk, sier tidligere lagkamerat Chris Eagles. 

Manchester United v Villarreal CF: Group F - UEFA Champions League
EN MASKIN: Cristiano Ronaldo jubler for scoringen mot Villarreal på overtid. Seieren ga United tre uhyre viktige poeng med tanke på Champions League-avansement.

– Det er stort for klubben, for laget, for supporterne, det er nøyaktig hva United trenger nå, legger Eagles til.

– Glem det faktum at han er 36. Han har fysikken til en spiller som er 26. Statistikken hans er helt vanvittig, forklarer Lee Lawrence.

– Han vet at han ikke har noe å bevise. I 2009 trengte han en ny utfordring. Han vet at han ikke er ung lenger, men alt handler fortsatt om å vinne titler. Og det vil han hjelpe Manchester United med, sier den portugisiske journalisten Luís Cristóvão til US.

Mer enn bare en spiller

Vanvittig er i grunnen en beskrivelse man også kunne benyttet til å beskrive Manchester Uniteds regnskap etter at Ronaldo forlot klubben i 2009.

Eller rettere, det var gjelden som hadde vokst til svimlende 716,5 millioner pund i 2010, som var vanvittig. I løpet av regnskapsåret 2009 betalte United hele 68,5 millioner pund i renter på de enorme lånene Glazer tok opp ved overtakelsen i 2005.

I overkant av 42 millioner pund gikk til å betale renter på de opprinnelige hovedlånene, mens renteutgiftene på PIK-lånene, med de drepende høye rentene, beløp seg til nesten 26,5 millioner pund.

Manchester United Executives Ring Opening Bell At New York Stock Exchange
VIKTIG INNTEKT: Salget av Cristiano Ronaldo til Real Madrid tettet et stort gap i Uniteds finanser under Glazer-familiens gjeldstyngede eierskapsmodell. Avram (i midten) og Joel Glazers (t.h) er her avbildet i forbindelse med børslanseringen av United i 2012.

Uniteds økonomi var ikke ute av kontroll, men den var anstrengt.

Svært anstrengt.

For Glazer-familien ble 80 millon pund-salget av Cristiano Ronaldo svært viktig for å bøte på økonomien i 2009.

Paradoksalt nok kan kanskje kjøpet av den samme spilleren bli en svært viktig inntektskilde for både Glazer-familien og Manchester United i 2021.

Det ville overraske meg om United ikke allerede har lagt planer for nye måter å selge merkevaren Manchester United på.Professor Simon Chadwick

Professor Simon Chadwick er en av verdens fremste eksperter på merke­varebygging og sponsorater innen idretten. Han advarer mot å tro at kjøpet av Cristiano Ronaldo alene vil skyte de kommersielle inntektene til United til himmels.

Samtidig påpeker Chadwick at historien av kombinasjonen Cristiano Ronaldo og Manchester United trolig vil styrke klubben på sikt.

– Innen markedsføring snakker vi ofte om et konsept der en merkevare har en emosjonell egenkapital. Essensen i det uttrykket er den ekstra verdien eller «goodwill» som en merkevare kan generere med å være unik og annerledes, gjerne i et historisk perspektiv. Vi kan ikke definere det som en direkte kommersiell verdi, men det ­ligger et potensial til å bruke merkevarenavnets egenkapital som en drivkraft for å øke de kommersielle inntektene, forklarer Chadwick. 

richardarnold1111
VIL BENYTTE RONALDO-EFFEKTEN FOR ALT DET ER VERDT: Markedsdirektør Richard Arnold og hans stab har fått et solid ess i ermet med Ronaldos comeback i United.

Professoren understreker hvor vanskelig de siste 18 månedene har vært på verdensbasis, og at det er mange fotballklubber som har måttet bokføre enorme tap.

Uniteds kommersielle inntekter i 2020/21-sesongen gikk ned med 16,8 prosent fra 279 til 232,2 millioner pund. Selv om tallene vil vekke en viss bekymring, tror ikke Chadwick United-ledelsen på noen måte får panikk av resultatene.

– Det er en viss bekymring knyttet til tallene, men praktisk talt alle klubber har opplevd sviktende inntekter under pandemien. Det ville overraske meg om United ikke allerede har lagt planer for nye måter å selge merkevaren Manchester United på, understreker Chadwick.

Og få spillere er bedre egnet enn «CR7» til å bidra til den utviklingen.

Eller…?

– Vi har allerede sett at Ronaldo vil ha en viss positiv effekt på inntektene til United og deres samarbeidspartnere. For meg fremstår likevel Ronaldo-kjøpet som mer politisk enn økonomisk motivert. Det hjelper Glazer-familien til å illustrere overfor United-fansen at eierfamilien faktisk bryr seg om Manchester United etter ­Super League-fiaskoen i vår, sier Chadwick til US.

Lenge så det imidlertid ikke ut som om det skulle bli noe gjensyn med Old Trafford for Cristiano Ronaldo.

En gigant for en hel generasjon

Det er bare sekunder igjen til avspark mot Newcastle. Stemmen til Old Traffords trofaste speaker Alan Keegan runger utover Drømmenes Teater. Keegan tar en kunstpause når han leser Uniteds lagoppstilling.

«Number 7, and welcome home, CRISTIANO RONALDO»

Det dundrer i betongen på Old Trafford. Desibelnivået er nesten ubehagelig høyt. Stemningen i seriepremieren mot Leeds var enorm.

Nå er den elektrisk.

Manchester United v Newcastle United - Premier League
SEIERSMASKIN: Cristiano Ronaldo markerte sitt comeback i United med to mål mot Newcastle.

Den kritikerroste forfatteren og United-kjenneren Wayne Barton har skrevet bøker om flere av de største spillerne i United-historien som har spilt i den sagnomsuste drakten med tallet «7» på ryggen.

George Best, Eric Cantona og David Beckham. Barton nøler ikke med å plassere Cristiano Ronaldo på samme hylle.

– Han vant Ballon d’Or og var på det seirende laget i den gjeveste europacupen. Det er det bare George Best og Bobby Charlton som har gjort før ham som United-spiller. Jeg vet at noen vil påpeke at også Denis Law var viktig for United i 1968 selv om han ikke spilte finalen. David Beckham ble nummer to i Ballon d’Or-kåringen i 1999 og Eric Cantona nummer tre i 1993. Jeg tar med de to for å vise den globale annerkjennelsen Ronaldo fikk etter 2007/08-sesongen. Og vi vet at han har vunnet ytterligere fire siden, sier Barton til US.

Snakker man om et ikon, en spiller som har vært det største navnet for sin generasjon med United-fans, må Cristiano Ronaldo plasseres ved siden av George Best og Eric Cantona.Wayne Barton, forfatter og journalist

– Skal man snakke om den beste og kanskje den mest betydningsfulle spilleren i United-historien, må i tillegg spillere som Duncan Edwards og Roy Keane etter min mening være med i den diskusjonen. Men snakker man om et ikon, en spiller som har vært det største navnet for sin generasjon med United-fans, må Cristiano Ronaldo plasseres ved siden av George Best og Eric Cantona. Og nå er Ronaldo tilbake. Det er nesten ikke til å tro, smiler Barton.

– Allerede i hans andre sesong i Real Madrid, da deler av Madrid-fansen buet på ham, ble jeg fortalt av folk i United at spillerne ringte til Cristiano for å be ham komme tilbake der fansen visste å sette pris på ham. Jeg trodde imidlertid at det alltid var en fjern drøm å se ham i United-drakten igjen, men da overgangen ble bekreftet i sommer reagerte jeg som United-supportere flest, med spenningen og gleden til et som et barn som våkner opp på julaften og er klar til å gyve løs på pakkehaugen. Stemningen på Newcastle-kampen, da Ronaldo endelig var tilbake i United-drakt var en av de mest spesielle dagene i klubbens moderne historie, sier Barton. 

Ronaldo er i godt selskap når det gjelder «7-erklubben i United» med blant andre Bryan Robson og Eric Cantona, men ingen kan i dag hevde at Ronaldo har gjort skam på trøyenummeret – snarere tvert imot.

Tidligere lagkamerat Rio Ferdinand har sagt i et intervju med Sportsbible at han og et par andre i garderoben brukte å tirre Ronaldo når det gjaldt nummeret på ryggen.

– Vi fleipet med han og sa at han var ingen skikkelig 7-er. En ekte 7-er var spillere som George Best og David Beckham. Når vi sa sånne ting, kunne du se at det irriterte han og at han pønsket på hvordan han kunne overgå spillere som det.

Starten etter comebacket mot Newcastle har vært strålende. Cristiano Ronaldo får fansen til å sette seg ytterst på setene igjen.

Om de da ikke står.

På Old Trafford har spillerne og trenerteamet opplevd en atmosfære de ikke har gjort på evigheter.

Han er kanskje ikke den samme spilleren som forlot Manchester United for tolv år siden, men magien har Cristiano Ronaldo fortsatt.

Vinnerinstinktet, målteften, kra­vene om aldri å ta til takke med det nest beste.

Det er ikke rart klassikeren fra United-fansen går ustanselig.

«Running down the wing».

Selv om han riktignok spiller spiss nå…

«Hear United sing».

Definitivt!

«Viva Ronaldo».

Powered by Labrador CMS