Manchester United v Watford - Premier League

«Problemet er at han setter Ten Hag i sjakk»

Publisert Sist oppdatert

Hvordan skal Cristiano Ronaldos comeback på Old Trafford kunne bli like verdig og vidunderlig i virkeligheten som det har vært i drømmene våre? Hvordan skal han klare det?

Spørsmålet er hentet fra en kommentar jeg skrev og med glimt i øyet signerte som «festbremsen» for ett år siden. Jeg har ingen problemer med å innrømme at jeg – som resten av Old Trafford – lot meg rive med av det som skjedde på Drømmenes Teater to uker senere.

Cristiano Ronaldo markerte comebacket mot Newcastle med to scoringer, og tente det som skulle vise seg å være et urealistisk håp om ligagull. Selv ga jeg Ronaldo 8.5 på børsen, og ansvarlig redaktør Dag Langerød lurte på om noen våget å vedde imot at spissen ville score 30 mål.

– Det var helt utrolig. Jeg var utrolig nervøs. Jeg forventet ikke at fansen skulle synge sangen min hele kampen, sa en ydmyk Ronaldo etter kampen.

– Jeg kom her som 18-åring og de behandlet meg fantastisk. Det er grunnen til at jeg er tilbake. Denne klubben er utrolig, og jeg er så stolt. Jeg skal gi alt jeg har for å gjøre dem stolte.

Nå, ti måneder senere, frister det å hente fram en setning jeg sjelden tillater meg selv å bruke: Hva var det jeg sa?

En ting er å forlate Sir Alex Ferguson som 24-åring med Premier League- og Champions League-titler i bagen til fordel for et nytt eventyr på Santiago Bernabeu.

Det er noe ganske annet å sette klubbens nye manager i sjakk på denne måten. Problemet er ikke at Erik ten Hag mister sin største stjerne, det er timingen og hva det innebærer for arkitektene som forsøker å bygge opp klubben igjen.

Kilder tett på klubben forteller united.no at Manchester United ble tatt på senga. Om beskjeden fra Jorge Mendes ikke kom som et sjokk, var den utvilsomt overraskende. Etter det united.no erfarer har transfersøknaden skapt uro internt, og situasjonen beskrives som kaotisk og uoversiktlig.

Portugal v Czech Republic -UEFA Nations league
FORSVINNER? Cristiano Ronaldo avbildet i landskamp for Portugal mot Tsjekkia 9. juni.

Det er ikke vanskelig å liste opp årsakene til at Ronaldo skulle ønske å fortsette karrieren et annet sted:

  • Dette er sannsynligvis hans siste sjanse til å spille en av hovedrollene i Champions League.
  • Manchester United har ikke gjort noen «statement of intent»-signeringer, annet enn at det forhandles om Frenkie de Jong.
  • Dette er starten på et Ten Hag-prosjekt han vet han bare skal være en del av i én sesong.
  • Lønnsslippen, som uansett vil gi til melk og brød med en ukentlig utbetaling på 360 000 pund, er 25 prosent mindre siden United ikke kvalifiserte seg til Champions League.
  • Jorge Mendes har fått napp hos en annen storklubb i Europa.

Men! Allerede i april visste Ronaldo at United ikke skulle spille Champions League neste sesong. Likevel ventet han til juli med å informere om at han ikke ønsker å bli værende. Hvorfor ga han ikke klubben som gjør ham så stolt en «fair» mulighet til å forberede seg på det scenarioet som nå utspiller seg?

Alle valgene Erik ten Hag, John Murtough og Richard Arnold har tatt på møtene i Amsterdam og Manchester har hatt som utgangspunkt at Ronaldo skal være lagets spiss. I to måneder har klubben forhandlet om De Jong i den tro at de ikke trenger å bruke tid og midler på en ny toppscorer.

Derfor er ikke problemet at Ronaldo forsvinner etter bare ett år, eller at United ikke kan klare seg uten 37-åringen.

Problemet er at han setter Manchester United i sjakk.

For hvor skal Ten Hag gå nå?

ENTEN: Han mister lagets toppscorer og må finne en erstatter i et marked uten åpenbare kandidater, sannsynligvis med begrensede midler.

ELLER: Han starter United-karrieren med et tvunget trekk: Å gi lagets største stjerne ubetinget tillit, selv om alle vet at han egentlig vil være et annet sted.

Det verste er at nøyaktig det samme skjedde i Juventus for 13 måneder siden.

– Ronaldo har aldri sagt at han ønsker å forlate Juventus. Han har gitt meg beskjed om at han blir værende, så denne saken er over, sa Massimiliano Allegri før serieåpningen mot Udinese.

Ti dager senere hadde portugiseren signert for Manchester United.

Manchester United Training Session
8. SEPTEMBER 2021: Cristiano Ronaldo sammen med daværende United-manager Ole Gunnar Solskjær etter at overgangen fra Juventus var en realitet.

Grovt sett splitter Ronaldo-debatten United-fansen i to.

På den ene siden har du dem som konsentrerer seg om de harde fakta.

24 mål. To hattrick. Videre i Champions League. Hva mer kan man forvente av en 37-åring i et dysfunksjonelt lag om ikke vet hva slags fotball de skal spille?

På den andre siden har du dem som mener Ronaldo likevel har en negativ påvirkning på det langsiktige prosjektet Solskjær forsøkte å bygge og det Ten Hag nå er i gang med.

I flere år har united.no fått drypp om hva som skjer bak kulissene på Carrington. Noen av historiene har vi kunnet fortelle, som i reportasjen om Solskjærs tre første måneder i klubben. Andre må vi holde for oss selv av ulike årsaker.

Er det én fellesnevner som går igjen, er det at garderobekultur er langt mer kompliserte og intrikate greier enn det vi får inntrykk av i rapporter på 280 tegn som spres på sosiale medier.

Det finnes ikke én sannhet som forteller virkeligheten. Spillere, trenere, agenter, familiemedlemmer og supportere vil se saken fra sitt perspektiv. Når Piers Morgan videreformidler at Ronaldo er «møkk lei av å bære laget på sine skuldre» og at laget mangler «dedikasjon, innsats, entusiasme, vinnervilje og sult» er det portugiserens måte å se det på.

Jeg er veldig usikker på om Marcus Rashford, Bruno Fernandes og David de Gea deler den oppfatningen når de i disse dager har sine første treningsøkter med Erik ten Hag.

Derfor er det umulig å gi et konkluderende svar på om Cristiano Ronaldo har vært «problemet» eller det motsatte.

Manchester United v Tottenham Hotspur - Premier League
KONTROVERSIELL: Debatten om Cristiano Ronaldo har rast helt siden han signerte før forrige sesong.

Men det jeg vet, er at noe endret seg i den garderoben da 37-åringen signerte.

Manchester United gikk fra å være en tilsynelatende sammensveiset gjeng med piler i riktig retning til et kaotisk realityshow preget av fraksjoner, lekkasjer og svake resultater.

Jeg vet at selv om Ronaldo leverte avgjørende scoringer for Solskjær, gjorde han det ikke alltid enklere for den norske United-manageren på treningsfeltet.

Jeg vet også at ting som blir sagt i intervjuer ikke nødvendigvis samsvarer med det som faktisk er realiteten.

Manchester United v Tottenham Hotspur - Premier League
STOR STJERNE: Det er ingen tvil om hvilken spiller som selger flest drakter på Old Trafford.

Og hva med signalene Ronaldo nå sender til lagkameratene som visstnok mangler «den «driven» som kommer innenifra»? Hva sier dette om Ronaldos tillit til Ten Hag? Fem dager fikk nederlenderen med laget på treningsfeltet før rapportene om klubbens største stjerne la seg som tjukk tåke over Carrington.

Men kanskje mest av alt:

Hva sier det om Ronaldos forhold til Manchester United? Vraket han City for å gå til Chelsea ett år senere? Hvor ble det av klumpen i halsen etter scoringene mot Newcastle? Hva innebærer det at United-supportere som kunne feire hattricket mot Norwich i april føler seg lurt og sviktet? Hva med 10-åringene som står klare med «CR7»-plakater og nye drakter med nummer sju på ryggen på Ullevaal om tre uker?

Dette handler om så mye mer enn de 24 scoringene.

Powered by Labrador CMS