Røde i aksjon

OPPDATERT Corry Evans (bildet) avgjorde for Nord-Irland mot Slovenia. Flere United-spillere involvert i kveldens landskamper.

Norge fikk i kveld en fantastisk start på EM-kvalikken ved å vinne 2-1 på bortebane mot Island etter å ha ligget under til pause. Men det var ikke bare Drillos menn som var i aksjon i kveld. Over hele Europa ble den første runden i kvalifiseringen til EM 2012 sparket i gang, og flere Manchester United-spillere var i aksjon.

England, som leverte et skuffende VM i sommer tok en sterk seier mot Bulgaria på Wembley. Jermain Defoe ble den store helten i 4-0-seieren med sitt hat-trick, mens Adam Johnson scoret det siste målet. Wayne Rooney kom ikke på scoringslisten, men noterte seg for målgivende pasninger til hele tre av målene og var også involvert i det siste. Michael Carrick var – igjen – ubenyttet reserve for England.

John O’Shea spilte 90 minutter da Irland åpnet kvalikken med å slå Armenia 1-0 i Jerevan. Inbytter Keith Faheys scoring i det 76. minutt sørget for en god start for Giovanni Trapattonis menn. Darron Gibson satt på benken hele kampen.

Corry Evans helt!

Brødreparet Jonny og Corry Evans var begge innkalt til Nord-Irlands tøffe bortekamp mot Slovenia. Jonny måtte melde forfall til kampen på grunn av føling med en strekk i lysken, mens Jonny startet på benken. Slovenia, som var med i sommerens VM-sluttspill var favoritter på forhånd, men det var Nord-Irland som trakk det lengste strået og halte i land en sterk 1-0-seier. Matchvinner: Uniteds egen Corry Evans! Han kom inn i det 67. minutt og brukte bare tre minutter på å ekspedere et lavt innlegg fra tidligere United-spiller Craig Cathcart i mål og dermed avgjøre kampen i sitt lags favør. Før denne kampen hadde ikke Nord-Irland vunnet på ti kamper, og hadde de sju siste kampene gått av banen uten å score et eneste mål!

Darren Fletcher var kaptein for Skottland i deres sjansefattige 0-0 kamp borte mot Litauen. Fletcher hadde et skudd på mål i kampen hvor Skottland var det beste laget, men slet med å skape de store sjansene.

God kamp av Vidic

For Serbia spilte midtstopper Nemanja Vidic hele kampen borte mot Færøyene og bidro til at laget hans holdt nullen. Serberne tok en oppskriftsmessig 3-0-seier etter at Danko Lazovic og Dejan Stankovic hadde scoret før pause. Kjempen Nicola Zigic puttet på til 3-0 i det 90. minutt. Eks-red Zoran Tosic satt på benken hele kampen for Serbia.

Kári Annand Berg, færøysk medlem av Supporterklubben, har sendt oss følgende, lille rapport fra kampen på Tórsvøllur stadion i Tórshavn:

«1. Halvleg: Nemanja Vidic startede kampen på sin sædvante plads i midterforsvaret og med nummer 5 på ryggen. Vidic viste ingen svagheder i første halvleg, da han styrede det som var at styre, da Færøerne ikke ofte var gæster i Serbien’s forsvar. Sikker og bevist hvor han spillede bolden videre og vandt alle luftdueller. Serbien fik 2 mål i første halvleg og førte derved 2-0 i pausen. 2. halvleg: Vidic fik lidt mere at gøre i anden halvleg, da Serbien jo var foran med 2-0, og var rimelige tilfredse med det. Efter 60 minutter blev anfører Dejan Stankovic udskiftet og Nemanja Vidic overtog anfører bindet. Videre styrede han perfekt det Serbiske forsvar. Vidic kom dog lidt i vanskligheder 10 min før tid, da han kom lidt ud af balance og blev overumblet af den færøske Newcastle angriber Edmundson. Vidic fik ikke frispark, men derimod blev det dømt imod ham. Og Vidic måtte udenfor sidelinjen med et lille skrump på højre knæ eller måske nærmere skinneben. Det tog omkring 4-5 minutter til Vidic kom på banen igen, og i den tid var det Serbiske forsvar for første gang i kampen helt ude af balance. Men så kom anfører Vidic på banen igen efter behandling, og så blev der ellers lukket af i det Serbiske forsvar. Så i sin helhed spillede Nemanja Vidic en god og stabil kamp ,uden at kæmpe for meget. Og mest vikgtigt, blev Vidic ikke skadet. NB!… EX-Red ,Zoran Tosic var også med på Færøyerne. Havde nogle gode ting under træning, men kom aldrig på banen i kampen. P.S: Næste gang bliver det brødrene Jonny og Corry Evans der kommer til Færøerne med Nord Irland :)»

Skuffende for Nani

Nani er nok den av Uniteds spillere som er mest misfornøyd etter kveldens kamper. Portugal, som spiller i Norges gruppe, møtte Kypros hjemme i Guimaraes i noe som skulle være en sikker seier for portugiserne. Kypros ville det derimot annerledes og greide å sikre seg ett poeng i Portugal etter å at kampen endte 4-4. Nani spilte hele kampen, noterte seg for en assist på Portugals første mål og traff tverrliggeren på et frispark, men det var kypriotiske Andreas Avraam som ble kveldens mann med sin utlikning i det 89. minutt. På tirsdag skal Nani og hans lagkamerater til Ullevaal for å forsøke å reise kjerringa mot Norge.

Antonia Valencia, Javier Hernandez og Ji-Sung Park er også på landslagsoppdrag. Valencia og Hernandez kan ende med å stå på hver sin banehalvdel da Mexico møter Ecuador natt til søndag, mens Park og hans lagkamerater på Sør-Korea skal møte Iran på tirsdag.

Frankrike, uten en suspendert Patrice Evra, tapte sensasjonelt 0-1 hjemme mot Hviterussland. Tidligere United-spiller Laurent Blanc fikk dermed den verst tenkelige start på EM-kvalikken hvor han skulle reise Frankrike opp av asken etter sommerens katastrofale VM-sluttspill.

EM-kvalikken fortsetter med kamper allerede tirsdag kveld.

Bebé debut på U-21

Hele fire United-spillere var involvert i Portugals kamp mot England på U-21-nivå i kveld. Bebé debuterte for Portugal, mens Chris Smalling, Tom Cleverly og Danny Welbeck spilte for England. Alle fire startet kampen, og tre av dem – Welbeck ble byttet ut etter 84 minutter – spilte 90 minutter i kampen som England vant 1-0 etter scoring av Daniel Sturridge hvor Cleverly stod for den målgivende pasningen. Nysigneringen Bebé spilte spiss i første omgang og ble etter rapportene ofte alene mot Englands forsvar. I andre omgang ble han flyttet ut på vingen og ble mer involvert i kampen og viste frem både hurtighet og teknikk og kom til et par sjanser uten å greie å omsette de i tellende resultat.

Robbie Brady spilte hele kampen for Irland U-21 i deres 0-1-tap borte mot Sveits. Keeper Conor Devlin var ikke med i kamptroppen.

For Nord-Irland U-21 spilte Oliver Norwood hele kampen i deres 4-0-seier mot miniputt San Marino. Ryan McGivern og Andrew Little scoret to mål hver i kampen.

Federico Macheda var ikke i kamptroppen for Italias U-21-mannskap i deres kamp mot Bosnia-Herzegovina. Italia vant 1-0 etter scoring av Roberto Soriano.