– De hadde ikke spilt for Barcelona…

Viasat-kommentator Roar Stokke om hva som må til for at United igjen skal erobre Europa.

Publisert Sist oppdatert

Uniteds bortekamp mot Cluj sendes på Viasat Fotball tirsdag kveld.

Samtidig skal Roar Stokke kommentere Nordsjællands hjemmekamp mot Chelsea.

Stokke har imidlertid klare meninger om hva som må til for at United skal få det til å stemme igjen.

– Uniteds fundament de siste sesongene, selve grunnmuren, har vært van der Sar, Vidic og Ferdinand. De tre sammen var garantister for at United nesten var umulig å score mål på, og den defensive tryggheten forplantet seg i hele laget. Med defensiv trygghet får man offensiv flyt, starter Stokke overfor united.no.

– Bakerst dirigerte van der Sar med myndighet. Vidic var kanskje verdens beste midtstopper før sin skade, og Vidic og Rio, det var en periode ingen midtstopper-par i verden var bedre.

– Men sånn er det ikke lenger, sier Stokke.

– Og uten den defensive tryggheten har United heller ikke den offensive flyten.

– Ikke verdensklasse

Viasat-kommentatoren kommer med følgende vurdering av Uniteds lagdeler:

– United leter fortsatt etter den virkelige store keeperen. De Gea kan bli det, men gjør fortsatt noen feil. Lindegaard er en god keeper, men ingen av dem er per nå verdensklasse. Det var både Schmeichel og van der Sar, og det var de som stod bakerst i Uniteds tidligere store perioder under Ferguson.

– Jeg mener at Sir Alex må gjøre et valg på keeperplassen. Det er ikke en posisjon man bør rullere i, så Sir Alex må velge. Så må han gi den han velger tillit. Så må den keeperen han velger innfri. Det må i alle fall til for at sesongen skal bli god.

– I forsvaret handler det om å få tilbake Vidic raskest mulig. Så må han og Rio Ferdinand holde seg skadefrie. Det er også veldig viktig.

– På midtbanen må United-fansen krysse fingrene for at Darren Fletcher virkelig er kvitt sykdommen sin. Han kan gi midtbanen vitalitet med sitt comeback, og United har nå også slitt med å finne rett balanse på midtbanen.

– Anderson har ikke tatt steget. Carrick er god, men ikke ekstremt god, mens Paul Scholes er god, men han blir ikke bedre.

– Hadde ikke spilt for Real eller Barca

– Kan United vinne Champions League med spillere som Scholes og Giggs?

– Det er et sammensatt spørsmål. De er fortsatt gode spillere, men nei, de er nok ikke fotballspillere United vinner Champions League med.

– Jeg kan nemlig snu litt på det. Jeg tror ikke Scholes eller Giggs hadde spilt for Barcelona eller Real Madrid om de var der, og det er de to klubbene United må sammenlikne seg med. Det er de to som er de største favorittene, og Scholes og Giggs hadde ikke fått spilletid der. Det hadde de fått for 5-7 år siden, men ikke nå.

– Sir Alex ønsker selvsagt at andre skal gjøre dem overflødige eller mindre viktige, og han hadde nok håpet at de yngre spillerne skulle blitt bedre enda raskere slik at de kunne tatt over god Giggs og Scholes, men det har ikke skjedd.

– Derfor det viktig for United at Phil Jones tar et nytt steg i år når han kommer tilbake, og så har vi en Tom Cleverley også – som er i kategorien med Jack Wilshere i Arsenal. Men én ting er det om enkeltspillere utvikler seg. For Ferguson handler det imidlertid om å gjenskape vinnerkulturen. Han vil se at United er gode to ganger i uka, ti måneder av året. Det er kravet.

– Før var jo United tryggheten selv i Champions League. De feide gjennom gruppespillet selv om de kanskje ikke underholdt, og de var en kandidat til å nå finalen. Det snudde litt i fjor. Det ble skapt en usikkerhet, og den så vi igjen i den første kampen mot Galatasarsay. Da ble selv spillerne i en klubb som United litt redd for å ikke innfri. Det ble en slags angst for at fjoråret skulle gjenta seg mot et lag de fleste (red.anm: Ikke Stokke) egentlig forventet at United skulle kjøre over.

– Må brukes rett

Stokke er imidlertid klar på at dette ikke bare handler om å få på plass den defensive tryggheten. Det handler også om tid for at trekløveret Wayne Rooney, Robin van Persie og Shinji Kagawa brukes rett og lærer å spille sammen.

– Det finnes vel knapt en fotballspiller som løper mer enn Kagawa, og det er vel heller ingen som løper mer rett. Han posisjonerer seg så klokt. Det han gjorde i Dortmund gjør han også i United.

– Men i United har man også van Persie og Rooney. Van Persie liker å trekke ned i banen for å hente ball. Rooney det samme. Da stenger de på en måte rom for Kagawa, og det fører til at United i perioder spiller veldig omstendelig. Da blir de igjen veldig sårbare for kontringer imot.Ferguson må finne ut hvordan han bruker dem optimalt.

– Så hva kan United-fansen forvente seg i år?

– Jeg har flere spørsmålstegn nå enn jeg hadde da jeg så hvem de kjøpte inn før sesongen. De må få en etablert førstekeeper, midtstoppere som er skadefrie og finne ut av bruken av de tre på topp.

– Men United har uansett et mannskap som kan vinne Premier League og komme langt i Champions League. Det handler om tid. De må få inn en defensiv trygghet igjen. Skjer så tror jeg også at det offensive vil blomstre.

Stokke mener at United har kommet i en vanskelig Champions League-gruppe. Vanskelig, fordi de er store favoritter, men mot lag som kan være vanskelig å slå fordi de har kvaliteter til å overraske.

– Cluj spilte en taktisk god og disiplinert kamp i Braga, og United møter et ballsikkert lag som er godt organisert. Det blir en vanskelig kamp. For to år siden ville United reist hjem med en 1-0-seier i en sånn kamp, men nå tror jeg at United vil være ganske fornøyde om de drar derfra med ett poeng. Jeg tror derfor på uavgjort.

– Men egentlig er dette en kamp som skal kle United. De kan konsentrere seg om det defensive, og få satt inn en del kontringer. Tar de vare på kontringsmulighetene sine, tror jeg også United kan vinne.

Cluj – United sendes på Viasat Fotball fra 20.45. Selve oppladningen til kampen starter 19.30 – med overføring av MUTVs sending før kamp.

Powered by Labrador CMS