– Det er den svakheten United bør utnytte

Rune Lange spilte i sin tid side om side med Club Brugges manager Philippe Clement i den belgiske klubben. Til united.no forteller han hva United må passe seg for, samt hva som er akilleshælen til Uniteds Europa League-motstander.

Publisert Sist oppdatert

Torsdag begynner sluttspillet i Europa League og Manchester United har tatt turen til Brugge i Belgia for å møte Club Brugge.

Norske og engelske medier vier generelt lite oppmerksomhet til den belgiske ligaen, men en som kjenner godt til både ligaen og klubben er Rune Lange.

Han spilte for de blå-svarte fra 2001 til 2006. Blant annet sammen med klubbens nåværende trener Philippe Clement.

– Vant til å dominere, men butter litt nå

– Brugge ønsker å spille offensiv og attraktiv fotball. De går ut i en 4-3-3-formasjon med offensive indreløpere og brede vinger, sier Lange til united.no.

– Clement spilte fotball for Club Brugge sammen med meg under Trond Sollied tidlig på 2000-tallet og han er tydelig inspirert av den spillestilen som ble satt da. De skaper bredde og har mye kvalitet på topp.

MANAGEREN: Philippe Clement som leder Club Brugge var assistenttrener da belgierne møtte United i Champions League i 2015. Nå er det han som leder laget.

– I den belgiske serien dominerer de jo de fleste kampene og de holder mye i ballen. De møter ofte lag som ligger lavt i forsvar. Da spiller de bredt slik at motstanderne ikke blir for kompakte.

– De gjør det ganske bra. De scorer mange mål og slipper inn ganske få. Det eneste er at det har buttet litt imot nå i det siste. På grunn av noen skader etter nyttår sitter ikke spillet like godt.

LES OGSÅ: Dette sa Clement på sin pressekonferanse før kampen

– Dette kan United utnytte

Club Brugges fremste angrepsvåpen er, ifølge Lange, at de har flere spillere som er farlig foran mål.

– De har mange spillere som kan score. De er ikke avhengig av at den eller den spilleren er på banen for å gjøre mål. De har flere midtbanespillere som bidrar med scoringer, og målene kan komme fra alle de offensive posisjonene.

– Det fører til at motstanderne må passe på alle midtbanespillerne som kommer på løp fra dypet.

Lange trekker flere ganger frem innleggsstyrken i laget og forteller at Brugge er farlige, og ofte scorer, når de får svingt ballen inn i boks.

Det er absolutt offensivt styrkene til Brugge ligger, men det bøtes med backer som er best til å angripe. Det er akilleshælen United kan utnytte.

– Backene er ikke like gode defensivt som offensivt. Det kan bli en utfordring for Brugge, og det er nok den svakheten United bør utnytte. De kan komme rundt og bak backene, sier Lange som presiserer at det fort kan oppstå rom bak dem.

Det kan være noe for Daniel James å boltre seg i.

LYNVINGEN: Rune Lange trekker frem svakheter i Brugge-laget som kan passe perfekt for Daniel James med sitt enorme tempo.

– En annen ting er at den belgiske ligaen ikke er på nivå med den engelske, og det backene møter av angrepsspillere i Belgia kan det være litt varierende kvalitet på. Manchester United holder et høyere nivå og kan fort presse frem en del feil hos dem.

– Brugge er i et ganske tøft kampprogram nå og er inne i en periode hvor de spiller tolv kamper på seks uker. Det har ført til litt slitasje på noen av spillerne.

LES OGSÅ: (+) Våre vurderinger om laget mot Brugge

Gipset nøkkelspiller fra start?

Lange er ikke i tvil når han blir spurt om hvem som er klubbens nøkkelspiller.

– Hans Vanaken, den offensive midtbanespilleren. Han har blitt kåret til den beste spilleren i den belgiske ligaen de siste to sesongene.

– Han er ganske høy og scorer en del mål fra midtbaneposisjonen sin. Han er god i lufta på innlegg og på dødball.

Denne sesongen står Vanaken med 16 scoringer for Brugge, fem mer enn deres mestscorende spiss, David Okereke. Det skal dog sies at Okereke har et bedre målsnitt enn sin midtbanekollega når man regner antall minutt pr. scoring.

Vanaken er spilleren som har startet flest kamper for Brugge denne sesongen, og spiller selv med brudd i armen.

NØKKELSPILLEREN: Hans Vaneken (t.h.). Her fra hjemmekampen mot Paris Saint-Germain.

– Han har brukket et bein i armen, så han spiller med gips for tiden. Det var litt usikkerhet rundt om han skal spille mot United eller ikke, men han har spilt to kamper med gips allerede.

– Han syns ikke det er noe særlig å spille med gips, så han startet ikke forrige kamp. Men han kom innpå i pausen siden de slet litt. Det er som sagt litt usikkerhet rundt ham, men etter hva jeg har hørt tror klubben at han starter.

En som nok ikke starter er en tidligere Eliteseriespiller som har blitt en viktig brikke i Brugge.

– Krépin Diatta er dessverre skadet. Han spiller ikke mot United. Han har vært god i år, og blir et klart savn. Han er kjapp og kreativ og kan skape noe på egen hånd.

Diatta, som ble hentet fra Sarpsborg 08 for to år siden, sikret klubben en plass i sluttspillet i Europa League etter scoring på overtid i den siste gruppespillkampen i Champions League mot Galatasaray.

LES OGSÅ: (+) Belgisk motstand = avansement

Godt organiserte i Champions League

– De møtte Paris Saint-Germain og Real Madrid i gruppespillet i Champions League. Da viste de at de også behersker å ligge lavt, for å heller skape sjanser på kontringer.

Det er ikke uventet at et slikt kampbilde er det vi får se på Jan Breydelstadion torsdag kveld, men til tross for at klubben er vant til å stå høyt, mener Lange at de er taktisk gode nok til å slå om, og legge seg lavt.

Han forklarer det med å trekke frem det sterke 2-2-resultatet mot Real Madrid i gruppespillet i Champions League.

– De var godt organiserte og gikk inn med en god kampplan. De satset på overganger og fikk en god start. De var dyktige til å utnytte rommene som oppsto når motstander mistet ballen høyt raskt.

SJOKKERTE MADRID: Så sent som i oktober kjempet Club Brugge seg til et uavgjortresultat på selveste Santiago Bernabeu.

– De har spillertypene til å spille den typen fotball uten problem.

Men selv om de har vist tendenser mot antatt bedre motstand, er Lange tydelig på hvem han mener er favoritt til å gå videre til 16-delsfinalen.

– Det er ingen tvil om at Manchester United er favoritter. Sjansen til Brugge er ikke veldig stor og om de skal gå videre er de avhengig av at alle spillerne leverer opp mot sitt beste. Det holder ikke om en eller to leverer under par.

– Cup er cup og det er to kamper, men United er fortsatt klare favoritter.

Powered by Labrador CMS