Talentet som har slått alle rekorder

Publisert Sist oppdatert

I artikkelserien «Class of 2020» blir vi bedre kjent med talentene i United-akademiet. Klubbens nysatsing på akademiet bærer frukter og en rekke tenåringer har blitt hentet fra Europa de siste årene. Spillerne vi tar for oss er født i 2002 og senere.

Shola Shoretire (17)

Newcastle-fødte Shola Shoretire har alltid vært yngstemann. Mot laget fra hjembyen ble 17-åringen klubbens nest yngste Premier League-debutant, kun slått av Angel Gomes.

Alder: 17 (2004)
Posisjon: Venstreving.
Landskamper: England U15 og U16.

YNGSTEMANN: Shola Shoretire er vant til å være yngst på lagene han spiller på.

Historien så langt

«Man Utd wonderkid Shola Shoretire could be the answer to missing out on Jadon Sancho and plays like Jay-Jay Okocha»

Overskriften i The Sun sier like mye om hvilken linje den kontroversielle tabloidavisen har lagt seg på som om talentet til 16-årige Shola Shoretire.

Begge deler er ganske ekstremt.

Det er uansett ikke bare i The Sun det snakkes om Shoretire med store ord. Talentet til Mason Greenwood har alltid vært ekstraordinært, men det er den tre år yngre Shoretire som har satt alle aldersrekordene i Manchester United.

– De har «pushet» ham tidlig gjennom de forskjellige alderstrinnene. Han er virkelig spennende, sier akademikjenner Harry Robinson til united.no.

Shoretire er født og oppvokst i Newcastle og kom til United-akademiet som 10-åring.

Det første signalet om at det var et spesielt talent på vei fikk vi allerede da han ble sett i aksjon i Milk Cup (i dag Super Cup NI). Turneringen er for U16-spillere, og Shoretire var bare 13 år gammel.

13 ÅR: Shoretire i aksjon for U16-laget i Super Cup NI som 13-åring i 2017.

Året etter, i 2018, ble han tatt ut i akademiets oppkjøringstropp som 14-åring sammen med spillere som James Wilson og Cameron Borthwick-Jackson som er henholdsvis ni og sju år eldre.

Uttaket var såpass oppsiktsvekkende at Manchester Evening News laget en sak på det. Det tok imidlertid ikke lang tid før klubben kontaktet lokalavisen og høflig spurte om de kunne fjerne saken fra nettet. De ønsket ganske enkelt å skjerme unggutten. Noe av det samme gjorde de med Greenwoods første oppkjøringsturné i USA, der mediene ikke kunne fotografere tenåringen, med store gruppebilder som eneste unntak.

ANGREPSSPILLER: Shoretire er best når ballen er på bakken. Her i aksjon i Super Cup NI i 2017.

Rekorden Shoretire er mest kjent for er debuten i UEFA Youth League. 14 år og 314 dager gammel kom han inn mot Valencia. Han er den yngste spilleren som har spilt i juniorenes svar på Champions League.

At angrepsspilleren er liten av vekst gjør ikke bragdene mindre imponerende.

– De to juniorspillere som har vært like lave er nok Jesse Lingard og Angel Gomes. Lingard var tålmodig og slo gjennom sent som Sir Alex Ferguson spådde, mens Gomes valgte å gå, sier Robinson og legger til at Shoretire nok er mer talentfull enn de to.

Det foreløpige høydepunktet i 16-åringens korte United-karriere er nok scoringen mot Wigan på Old Trafford som sendte U18-laget til semifinalen i FA Youth Cup i 2019/20-sesongen.

– Han har vært på skolen i hele dag! Og så kom han hit til Old Trafford for å spille. En ganske utrolig dag for ham i forhold til hva andre spillere opplever, sa en entusiastisk Neil Ryan til Manchester Evening News etter 2-1-seieren.

– Vi ønsker å holde spillerne våre jordnære og hardtarbeidende, fortsatte Ryan, som trekker fram Marcus Rashford og Scott McTominay som eksemplariske forbilder for Shoretire og de andre.

– Shoretire er en veldig spennende spiller. Han utvikler seg hele tiden, og han kan spille i forskjellige posisjoner. Han viste hvor moden han er i kveld (mot Wigan).

LAGKAMERATER: Hannibal Mejbri (t.v.) ble hentet til United som 16-åring, mens Shola Shoretire (t.h.) har vært i klubben siden han var 10 år gammel.

På banen

Shola Shoretire er en driblefant. Han er verken treg eller veldig rask, men med ballen i beina er han i sitt rette element. Han har sjelden et dårlig touch, og det blir mange triks og såledragninger. 16-åringen har ganske enkelt eksepsjonelt god kontroll på ballen. Pasningsfoten og overblikket er også imponerende.

– Det er nesten umulig å ta fra ham ballen. Det er helt utrolig å se ham spille, sier Robinson.

På U18-laget har Shoretire stort sett figurert på venstrekanten, men han kan spille også spille til høyre og som en tier.

TALENTFULL: Det knyttes store forventninger til Shoretire på Old Trafford.

Kort oppsummert: – Han har god nærteknikk og jobber alltid hardt. I tillegg er han god på å ta riktige avgjørelser på banen, og det er noe du ikke ser altfor ofte på dette nivået, sier Robinson.

Kan minne om: Tør vi si Messi? Høyden, eller mangelen på sådan, og teknikken gjør det i alle fall lett å drømme. Det var riktignok en populær sammenligning da Angel Gomes var het også.

Må bli bedre på: Mangler «power» i spillet sitt. Ikke så rart med tanke på de fysiske forutsetningene.

Veien videre

Når du slår aldersrekorder i en klubb som Manchester United blir det på en måte opplest og vedtatt at det bare er snakk om når du skal slå igjennom på førstelaget, ikke dersom.

På 17-årsdagen signerte han som planlagt sin første profesjonelle kontrakt. Det markerte han med et hattrick i en 6-4-seier mot Blackburns U23-lag noen dager senere. Deretter fikk han være med førstelaget til Torino som en del av troppen mot Real Sociedad.

17 år og 19 dager gammel fikk han debutere i 3-1-seieren mot Newcastle. Bare Angel Gomes (16) har vært yngre for United i Premier League-historien, mens Mason Greenwood er nummer tre på listen.


Anthony Elanga: En svensk Martial


Dillon Hoogewerf: – Kunne vært på førstelaget til Ajax

Powered by Labrador CMS