Vraket PSG og Barcelona etter Rooney-samtale

Publisert Sist oppdatert

I artikkelserien «Class of 2020» blir vi bedre kjent med talentene i United-akademiet. Klubbens nysatsing på akademiet bærer frukter og en rekke tenåringer har blitt hentet fra Europa de siste årene. Spillerne vi tar for oss er født i 2002 og senere.

Noam Emeran (18)

Det er ikke alle 16-åringer som kan velge mellom Barcelona, Paris Saint-Germain og Manchester United.

Dessverre ble starten på United-karrieren til Noam Emeran (18) ødelagt av skader.

Alder: 18 (2002).
Posisjon: Venstreving.
Landskamper: Frankrike U16.

TALENTFULL VING: Noam Emeran kom til Manchester United fra Amiens sommeren 2019.
TALENTFULL VING: Noam Emeran kom til Manchester United fra Amiens sommeren 2019.

Historien så langt

I profilen til Hannibal Mejbri omtalte vi en futsalturnering for 12- og 13-åringer i Goussainville, der speideren Mathieu Seckinger noterte Mejbri, Aliou Traore og Noam Emeran på blokka si.

Alle tre endte noen år senere i Manchester United.

Akkurat som med Mejbri, var interessen stor for franske Emeran. Den daværende 16-åringen hadde bare et kort opphold i Amiens, før storklubbene banket på døra i Nord-Frankrike.

– Manchester United var mer overbevisende enn PSG og Barcelona. Jeg tok valget sammen med familien og agenten min, har Emeran sagt til Le Parisien.

STOLT: Noam Emeran etter at han signerte for United. Er det nummer 7 han ønsket seg på førstelaget? Skjermdump: emeran.n / Instagram

Emeran signerte sommeren 2019 etter å ha fått råd fra selveste Wayne Rooney under et prøvespill.

– Jeg skjønte at jeg måtte stille krav til meg selv. En drøm var i ferd med å bli virkelighet, men jeg var nødt til å holde beina på jorda. Jeg har ikke nådd målet mitt ennå. Jeg må jobbe enda hardere for å lykkes i Manchester United, sa Emeran om møtet med Rooney.

Som venstreving har Emeran trukket fram Anthony Martial og Leroy Sané som sine største idoler. Faren Fritz var også fotballspiller, og var blant annet innom Genk og B-laget til Monaco.

RASK: Noam Emeran er en rask og driblesterk venstreving.
RASK: Noam Emeran er en rask og driblesterk venstreving.

18-åringen har nok et håp om å nå enda lenger enn hans far, men starten på eventyret i United startet på verst tenkelig vis.

– Emeran er en elegant entertainer med blondt hår, raske føtter og en god venstrefot. Den første sesongen ble helt ødelagt av skader. Denne sesongen virker han å være klar, forteller Harry Robinson, som følger United-akademiet tett.

Vingen startet U18-lagets ligaåpning mot Blackburn og har holdt seg skadefri gjennom vinteren. Hans beste forestilling så langt var i 4-0-seieren mot Derby, med én scoring og to målgivende pasninger. I den samme kampen debuterte tomålsscorer Charlie McNeill (17), som vi profilerte sist i artikkelserien.

I oktober fikk Emeran også debutere for U23-laget, da han kom inn for Isak Hansen-Aarøen (16). Selv om planen nok var at det skulle skjedd enda tidligere er i alle fall 18-åringen i ferd med å bli varm i United-trøya.

– Han vil være litt bak skjema fordi han mistet ett år, men jeg ville ikke latt meg bekymre. Ethan Laird har fortalt hvordan han brukte skadeperiodene til å bygge fysikk, og jeg vet at Emeran jobbet med å forbedre styrke og akselerasjon med en personlig trener da han var ute. Utviklingen hans ble litt forsinket, men han er fortsatt en spennende spiller, sier Robinson til united.no.

MÅLSCORER: Noam Emeran har notert seg for flere målpoeng denne sesongen.
MÅLSCORER: Noam Emeran har notert seg for flere målpoeng denne sesongen.

På banen

Noam Emeran er den moderne vingen som har vokst opp med raske og driblesterke forbilder som nevnte Martial og Sané, samt Lionel Messi og Cristiano Ronaldo selvfølgelig.

Enn så lenge er nok 18-åringen et stykke bak den gjengen da de var på samme alder, men ferdighetsregisteret er mye det samme.

Emeran har sin spisskompetanse med føttene. Han er en utmerket driblefant som kan avslutte, uten at han er like sikker foran mål som spissene på U18-laget. Han og Anthony Elanga er ganske like spillere.

– Mye av nøkkelen handler om å ta de riktige avgjørelsene. Farten og dribleferdighetene er der, men vet han når han skal slå inn, når han skal skyte, og når han skal sentre? oppsummerer Robinson.

TOK LUGGEN: Det er ingen blonde partier i håret til Noam Emeran i dag. Her i aksjon mot Manchester City.
TOK LUGGEN: Det er ingen blonde partier i håret til Noam Emeran i dag. Her i aksjon mot Manchester City.

Kort oppsummert: Rask og elegant entertainer med følsom venstrefot.

Kan minne om: Nani og Anthony Martial.

Må bli bedre på: Bygge fysikk og utvikle seg taktisk for å kunne utfordre bedre motspillere på U23-nivå.

FIKK RÅD AV ROONEY: 18-åringen fikk råd av Wayne Rooney før han signerte for United.
FIKK RÅD AV ROONEY: 18-åringen fikk råd av Wayne Rooney før han signerte for United.

Veien videre

Signeringene av Amad Diallo og Facundo Pellistri gjør veien til førstelaget lang for Emeran og nevnte Elanga som befinner seg i samme bås.

Det blir ikke enklere når Mason Greenwood, som bare er ett år eldre, har etablert seg på førstelaget og Shola Shoretire (17) virker å være på vei inn.

Emerans ambisjoner om en tidlig United-debut har nok uansett blitt nedjustert etter skadeproblemene, og det viktigste i 2020/21-sesongen er at 18-åringen får regelmessig spilletid.

Vingen viser glimtvis hva som bor i ham. Nå er det bare å gi gass og ikke se seg tilbake.


Charlie McNeill: Scoret 100 mål på én sesong for City – så vendte Charlie (17) hjem


Isak Hansen-Aarøen: Slik har Isak (16) imponert United-trenerne


Anthony Elanga: En svensk Martial


Dillon Hoogewerf: – Kunne vært på førstelaget til Ajax


Shola Shoretire: Talentet som har slått alle rekorder


Hannibal Mejbri: Derfor er han den største akademistjernen


Alvaro Fernández Carreras: Venstrebacken som vraket Real Madrid


Joe Hugill: Joe (17) er den nye spissen «alle» snakker om


Marc Jurado: Gjorde som Pique – ble det siste Barcelona-kuppet


Will Fish: Lagkamerat postet vill treningsvideo av Will (17)


Mateo Mejia: Scoret 53 mål på én sesong – så ble det bråk

Powered by Labrador CMS