Slik har Isak (16) imponert United-trenerne

Publisert Sist oppdatert

I artikkelserien «Class of 2020» blir vi bedre kjent med talentene i United-akademiet. Klubbens nysatsing på akademiet bærer frukter og en rekke tenåringer har blitt hentet fra Europa de siste årene. Spillerne vi tar for oss er født i 2002 og senere.

Isak Hansen-Aarøen (16)

Åtte år etter at Joshua King og Mats Møller Dæhli spredte vingene, er det et norsk supertalent i Manchester United igjen.

Isak Hansen-Aarøen har imponert flere i sine første måneder i klubben.

Kan han bli den første nordmannen som kommer gjennom nåløyet?

Alder: 16 (2004).
Posisjon: Offensiv midtbane.
Landskamper: Norge U15 og U16.

SLO TRENEREN: I juleferien kunne Isak Hansen-Aarøen glise bredt over at han har tatt igjen sin personlige trener Jonas Johansen i pull-ups. Foto: Privat

Historien så langt

Ti år etter at han forlot Manchester United som reservelagstrener for å ta over Molde kan Ole Gunnar Solskjær følge utviklingen til en norsk 16-åring fra vinduet på managerkontoret på Aon Training Complex.

Isak Hansen-Aarøen er oppvokst enda lenger nord og er kanskje også et enda større talent enn det Solskjær var.

– Isak er et typisk eksempel på en spiller som sannsynligvis hadde fått prøvd seg med å trene litt med oss av og til, spesielt dagen etter kamp når vi kanskje er nede i ti-tolv spillere. Da er det alltid færre spillere og vanlig å plukke noen akademispillere til å bli med på trening, men det kan vi dessverre ikke nå når vi  lever i separate bobler, sa Solskjær til United-Supporteren i desember.

United.no har god kjennskap til hvor mye arbeid Manchester United la ned for å sørge for at Hansen-Aarøen valgte deres akademi og vet også at Nicky Butt og trenerteamet er godt fornøyd nysigneringens utvikling det første halvåret. Hansen-Aarøen regnes som et av de største talentene i akademiet.

Samtidig har pandemiens utfordringer gjort det vanskelig for en norsk 16-åring å finne skikkelig fotfeste i Manchester på kort tid.

MANCHESTER: Isak Hansen-Aarøen og Jonas Johansen i Manchester like før coronaen tok fotballen i 2020. Foto: Privat

Hansen-Aarøen ble oppdaget av Manchester Uniteds skandinaviske speider som 12-åring. Han prøvespilte også for Liverpool, mens Everton, Juventus og Bayern München også var inne i bildet. Nordmannen følte seg ivaretatt av United og fikk blant annet tilsendt julekort til Tromsø. Flere ganger har representanter fra United reist til Nord-Norge for å bli kjent med Isak og hans nærmeste slik at de kunne finne en passende vertsfamilie til ham i Manchester.

– Uniteds opplegg var rett og slett bedre enn det Liverpool og Everton kom med. Jeg husker at da vi kom hjem fra første prøvespill med United så sa vi bare «wow» til hverandre, fortalte Hansen-Aarøen til united.no før sesongen.

Ole Gunnar Solskjær har fulgt opp unggutten personlig.

– Jeg har som regel hatt en middag med ham når jeg er over, men det morsomste er hver gang han ringer hjem til oss. Han har ringt mamma et par ganger, og hver gang han ringer blir hun helt på styr, forteller Hansen-Aarøen.

PÅ KAMP: Isak og Jonas på Old Trafford i mars. United har vært ekstremt opptatt av å ivareta både ham og familien når de har vært over i Manchester. Foto: Privat

I et av prøvespillene ble playmakeren testet på U23-nivå og spilte i en treningskamp sammen med blant andre James Garner. På sidelinjen sto Marcus Rashford og fulgte med. Hans personlige trener, Jonas Johansen, mener Hansen-Aarøen ikke er langt unna nivået til Hannibal Mejbri, som er 19 måneder eldre.

Avtalen ble signert da Hansen-Aarøen var 14 år. For å gjøre overgangen lettere fikk han tilsendt et treningsopplegg han fulgte til punkt og prikke. Sammen med  Johansen så han klipp som illustrerte overblikket til Michael Carrick og ekspertisen til Paul Pogba. Tenåringen fikk også en grundig leksjon om klubbens historie.

– Vi har sett filmer, laget tidslinjer og sett en del på hva spillerne som nå er der, som Marcus Rashford og Jesse Lingard, forteller om sin oppvekst, sier Johansen.

I Tromsø ventet alle på at Hansen-Aarøen skulle debutere tidligere enn Martin Ødegaard. Det gjorde han ikke, men nordlendingen kom på banen bare 15 år og 323 dager gammel mot Kongsvinger i juli 2020. Klubbrekorden tok han fra kameraten Bryan Fiabema (17) som i dag er i Chelsea.

TROMSØ-GUTT: Isak Hansen-Aarøen i aksjon for Tromsø i OBOS-ligaen forrige sesong. Foto: Gry Berntzen

Én måned senere ble overgangen til Manchester United bekreftet.

Hansen-Aarøen debuterte fra start i U18-lagets serieåpning mot Blackburn (2-1) og fikk prøve seg på U23-laget mot samme motstander bare noen uker senere.

United.no vet at både Hansen-Aarøen og klubben er godt fornøyde med det første halvåret. Planen var i utgangspunktet at 16-åringen skulle flyttes opp på U23-laget permanent i løpet av våren.

Pandemien har imidlertid gjort at hverdagens eneste aktivitet er fotballtreningene. Strenge restriksjoner har begrenset garderobekulturen og gjort det vanskelig for en ny og ung spillergruppe å bli kjent med hverandre. Dagene tilbringes hos vertsfamilien, og Hansen-Aarøen har fortsatt ikke hatt en ordinær skoledag i Manchester.

Derfor ga en etterlengtet juleferie med familie og venner i Tromsø energi. I skrivende stund vurderer partene om et utlån til Tromsø kan være det beste for 16-åringens utvikling med hensyn til pandemiens restriksjoner og begrensninger.

SCORING: Isak Hansen-Aarøen feirer sin første United-scoring mot Middlesbrough.

På banen

Isak Hansen-Aarøen er en moderne Juan Mata eller David Silva. Det er også naturlig å trekke linjer til Martin Ødegaard da han var på samme alder.

Komfortabel og selvsikker med ballen i beina, kvikk i steget, og rask i hodet.

– Hans fremste styrke er timingen i når å spille ballen videre. Han kan føre ball mot motstander, og slipper den stort sett hele tiden videre på rett tidspunkt. Det er noe som er vanskelig å trene på, men som han har utviklet selv, sier Johansen.

– Det er det United har sett. Han er en spiller som skaper ubalanse, som kan dra av folk, skape overtall og som har en vanvittig timing.

PLAYMAKER: Hansen-Aarøen har ferdighetene til en klassisk tier.

I en omfattende artikkel om United-akademiets forvandling har united.no i detalj kunnet fortelle om den ekstreme bevisstheten fra klubbens side rundt juniorspillernes utviklingsområder.

Oppfølgingen av Hansen-Aarøen har derfor vært tett fra dag én. Han ble testet med VR-briller for å «måle» overblikk, og klubben kartlegger eksempelvis hvordan spillerne vurderer sine egne styrker og svakheter.

Trenerteamet skal være godt fornøyd med utviklingen til Hansen-Aarøen. Fysikk og omstilling fra angrep til forsvar har vært blant nordmannens fokusområder.

– Isak elsker å konkurrere, og det er en del øvelser hvor jeg alltid har følt at jeg har hatt kontroll på ham. Da han kom tilbake til jul hadde han tatt store steg i flere av de fysiske øvelsene og var plutselig bedre enn meg, forteller Johansen.

EGENTRENING: Hansen-Aarøen og Johansen har mange treningstimer sammen. Her på et treningssenter i Tromsø.

Kort oppsummert: Liten, leken og lur tekniker som har sin spisskompetanse i å skape sjanser for andre.

Kan minne om: Juan Mata og Martin Ødegaard.

Må bli bedre på: Det fysiske og defensive. Skal også jobbe med å bli mer «egoistisk» og ta mer plass.

TALENTFULL: Hansen-Aarøen regnes som et av de største talentene i United-akademiet.

Veien videre

Den norske 16-åringen følger i fotsporene til Magnus Wolff Eikrem (2006-2011), Joshua King (2008-2013), Etzaz Hussain (2009-2011) og Mats Møller Dæhli (2011-2013) i United-akademiet.

King var den eneste som fikk debutere på førstelaget.

– Om to år, når jeg er 17–18 år gammel, må målet være å trene fast med førstelaget og også få spille litt for dem, sa Hansen-Aarøen til united.no før sesongen.

Så langt har nordmannen håndtert de utfordringene han har fått – både på U17-, U18-, U21- og U23-nivå.

Flest kamper har det naturlig nok blitt for U18-laget til Neil Ryan. I november scoret han sitt første og hittil eneste mål mot Middlesbrough.

Scoringen tegnet et godt bilde av hva slags spiller Hansen-Aarøen er. I høyt tempo hoppet han unna en sklitakling ved sidelinjen, avanserte direkte inn i 16-meteren, der der han lurte enda en Middlesbrough-forsvarer på rumpa med en kvikk vending. Ett touch for å legge til rette, det neste sendte ballen i nettet fra kort hold.

Det ble også blink i straffesparkkonkurransen mot Rochdale i EFL Trophy-turneringen.

STRAFFESCORING: Hansen-Aarøen scoret på sin straffe mot Rochdale i EFL Trophy.

Et naturlig steg vil være gradvis matching inn på U23-laget. Nå kan det bli eliteseriefotball på hjemmebane i Tromsø i stedet.

Uansett er sjansene for at Isak Hansen-Aarøen blir den første nordmannen som debuterer for Ole Gunnar Solskjær i Manchester United absolutt til stede.


Anthony Elanga: En svensk Martial


Dillon Hoogewerf: – Kunne vært på førstelaget til Ajax


Shola Shoretire: Talentet som har slått alle rekorder


Hannibal Mejbri: Derfor er han den største akademistjernen


Alvaro Fernández Carreras: Venstrebacken som vraket Real Madrid


Joe Hugill: Joe (17) er den nye spissen «alle» snakker om


Marc Jurado: Gjorde som Pique – ble det siste Barcelona-kuppet


Will Fish: Lagkamerat postet vill treningsvideo av Will (17)


Mateo Mejia: Scoret 53 mål på én sesong – så ble det bråk

Powered by Labrador CMS