– Jeg er United-fan, men det var ikke derfor jeg valgte United

Her er den fascinerende historien til unggutten som blir Uniteds niende nordmann, og som ikke var i tvil om United-valget til tross for at flere av Europas største klubber lå langflate etter ham.

Publisert Sist oppdatert

MERK: Isak Hansen-Aarøen fyller 16 år lørdag 22. august, men denne saken ble skrevet til United-Supporteren i sommer da han var 15. Derfor vil han i teksten omtales som 15-åring.


– Hva jeg gjorde da jeg skjønte at jeg kom til å bli United-spiller? Mamma sa i alle fall at jeg kunne kjøpe hva jeg ville.

En litt beskjeden Isak Hansen-Aarøen gliser der han tygger på en burgerbit i Tromsø sentrum.

– Og hva ble det?

– Klær. Ikke fotballklær, ikke treningsklær, men i alle fall en kul genser.

United-Supporteren treffer 15-åringen og hans trener, Jonas Johansen, to måneder før United-eventyret virkelig starter 22. august.

Det er dagen Isak fyller 16.

Det er dagen det foreløpig er bestemt at han skal reise over til England.

Og det er dagen da han skal forlate Tromsø, foreldrene, lillesøsteren, lillebroren og kompisene for alene å ta fatt på fotballdrømmen i utlandet – som Uniteds niende nordmann gjennom historien.

Han har god grunn til å smile der han sitter.

United har enormt stor tro på ham, og han er sikret tre år som United-spiller. Først ett år som lærling. Så to år som proff, med alle de fordelene det gir en fortsatt veldig ung gutt, også på lønnskontoen.

Denne historien handler imidlertid ikke bare om Isak Hansen-Aarøen. Den handler også om mannen som har tilbragt hundrevis av timer med ham det siste året, og som sitter rett ved siden av ham ved restaurantbordet – Jonas Johansen, mangeårig Tromsø- og Tippeliga-spiller og sønnen til legendariske Trond «Slegga» Johansen. Det er nemlig han som har hatt ansvaret med å gjøre Hansen-Aarøen så klar for United-eventyret som mulig er. Det er han som sender detaljerte treningsopplegg til godkjenning i United. Det er han som har vært med på lengre prater med både Les Parry, av og til Ole Gunnar Solskjær og ikke minst U18-trener Neil Ryan.

MANCHESTER I MARS: Isak Hansen-Aarøen og Jonas Johansen i Manchester like før coronaen tok fotballen tidligere i år.

Selv om Hansen-Aarøen først fyller 16 år 22. august går han nemlig rett inn på Uniteds U18-lag når han ankommer Manchester. Det betyr at han sannsynligvis blir å se på MUTV for U18-laget allerede denne høsten.

En U23-kamp er nok heller ikke umulig, all den tid han allerede har spilt en kamp for U23-laget med flere av spillerne som er fem og seks år eldre enn han selv var.

OPPDAGET SOM 12-ÅRING

Noe av det mest fascinerende med United-overgangen er imidlertid de målrettede planene som har vært på plass i lang tid allerede. United har nemlig fulgt ham tett siden han var 12, var sikre på at de ville ha ham da han var 14, og sikret altså signaturen hans før han fylte 15.

Til tross for coronavirus og en hverdag i Tromsø, 2104 kilometer i luftlinje fra Manchester, betyr det langt på vei at unggutten allerede har ett år med trening bak seg som United-spiller.

Det betyr for eksempel at styrketreningen han har gjennomført de siste månedene i Tromsø er eksakt den samme som United-spillerne har gjennomført i Manchester. Hvorfor? Jo, selvsagt for at overgangen til akkurat det når han lander i Manchester i august skal være mykest mulig.

For hver eneste uke og måned er det også rapportert tilbake til Manchester om hva som er gjort og videre fokusområder.

VELDIG SELVKRITISK

Etter hver eneste kamp har Isak selv og trener Jonas sendt rapporteringsskjemaer tilbake til Manchester der de har vurdert prestasjonene hans på ulike områder, på alt fra pasningsspill, overblikk og alle andre mulige områder.

På hvert eneste område har de også – uavhengig av hverandre – gitt Isak en helt konkret karakter.

– Hvordan var det å gjøre noe sånt for en 15-åring?

– Jeg synes han var veldig kritisk til seg selv i starten. Han var ganske lav på en del områder som jeg mente han gjorde det bra på. Da handlet det om å se videoklipp for å gjøre ham oppmerksom på at det han gjorde faktisk var ganske bra, sier Johansen.

Isaks ekte egen-tilbakemelding etter en tidlig kamp mot Skjervøy. Etter hvert ble de mye mer omfattende.

SAMMENLIGNET MED MATA

Hansen-Aarøen har også vært i flere webmøter med United-akademiets mentale trener, Danny Ransom. Der har det blitt jobbet med forberedelser og visualisering.

For å gi United-unggutta en større forståelse av hvor nærme eller også hvor langt unna førstelaget de eventuelt er så får alle én oppgave: Vurder deg selv opp mot en nåværende førstelagsspiller på United.

– Som offensiv og kreativ midtbanespiller har Isak derfor sammenliknet seg med Juan Mata, forteller Johansen.

Igjen så handler det om å vurdere seg selv og gi seg selv en karakter fra 1 til 10 på 15 forskjellige kategorier, men samtidig skulle han da også gi Mata en karakter på det samme.

– Da kunne man jo for eksempel gi Mata 9 eller 10 for overblikk. Hvis Isak ga seg selv en 7er på det samme så forstår han at han må jobbe mer med det.

– Samtidig er Isak allerede nå kanskje like hurtig som – eller raskere enn Mata – og da kommer det også frem. Men hvor tøff er Mata mentalt? Hvordan reagerer han ved motgang underveis i kamper? Det er også en del av kategoriene som vurderes.

– På den måten kan man reflektere litt over at man kanskje ikke er så langt unna, eller også få en forståelse av hva slags ferdigheter som må ligge i bunn eller være på plass for å lykkes, sier Johansen.

– Har han gitt selv noen 1ere eller 2ere?

– Han er ingen stor hodespiller, men samtidig er han en spiller i en posisjon som aldri kommer til å gå mye i hodedueller. Det er ikke han som skal gå i duellen på utsparket. Derfor kan vi ikke bruke så mye tid akkurat på det. Fokuset med hodespillet blir i stedet om å komme etter inn i boks og da kunne avslutte på hodet.

– På samme måte er ikke taklingsspillet hans største styrke, men han må mestre omstillingen fra angrep til forsvar, og det å være kvikk nok til å komme seg i posisjon slik at han slipper å takle, fortsetter Johansen.

Under et av mange besøk i Manchester ble Isak også testet med VR-briller. Det er noe United gjør for i enda større grad forstå hvorfor spillerne gjør de valgene de gjør på banen, og ikke minst: Få en oversikt over hvem som faktisk har best oversikt.

– Der vet jeg også at Isak lå langt framme på testene, sier Johansen.

Under en turnering i Hongkong i 2018, da Hansen-Aarøen bare var 13 år gammel, ble akademispillerne også testet psykisk via øvelsen «å stå i planke». Én ting var selve gjennomføringen og vinneren, men United fulgte egentlig mest med på kroppsspråket til hver enkelt spiller.

NUMMER 16: Isak i aksjon for United med nr. 16 på ryggen i Hong Kong.

Det som fremstod som en fysisk test var egentlig en mental test for å teste vinnerinstinkt, vilje og ferdighet. Hvem ville bare unngå sisteplassen? Hvordan reagerte man da noen ga seg? Hvordan reagerte man da det røynet på?

United-Supporteren vet at også der scoret Hansen-Aarøen på topp.

– IKKE LANGT UNNA HANNIBAL

Dette er bare noen få av mange grunner til at United allerede i flere år har ligget langflate etter gutten som inntil nå har bodd kun et middels steinkast fra Alf­heim stadion i Tromsø. Aller viktigst var selvsagt likevel fotballkvalitetene.

– Jeg har aldri sett noen på samme alder som er like god, sier Johansen.

– Da han bare var 14 år gammel så begynte han å være i nærheten av å kunne trene med Tromsøs 2. lag. Vi visste at han hadde ferdigheter, men var spent på det fysiske og hvordan han ville tilpasse seg nivået.

– Etter bare to-tre treninger skjønte vi at dette var noe helt spesielt. Det handlet om måten han bare tok for seg, at han ville ha ballen hele tiden og ikke var redd for å gjøre det samme som han hadde gjort på C- og D-laget, forklarer treneren ivrig og fortsetter:

– Hans fremste styrke er timingen i når å spille ballen videre. Han kan føre ball mot motstander, og slipper den stort sett hele tiden videre på rett tidspunkt. Det er noe som er vanskelig å trene på, men som han har utviklet selv.

– Det er det United har sett. Han er en spiller som skaper ubalanse, som kan dra av folk, skape overtall og som har en vanvittig timing.

– Mange ser Hannibal Mejbri som den store spilleren i Uniteds akademi, men min vurdering etter å ha vært med over til Carrington er at Isak ikke er langt unna ham i nivå.

– Kan jeg sitere deg på det?

– Ja. De er like typer i like roller, men Isak er nok bedre enn ham på omstillingsevnen fra angrep til forsvar, sier Johansen.

TO GODE MENN: Ole Gunnar Solskjær sammen med Isaks trener, Jonas Johansen, i Manchester i mars.

LIVERPOOL LA UT RØD LØPER

United har hatt kontroll på Hansen-Aarøen helt siden 2016 da Isak var 12 år gammel, takket være klubbens daværende norske speider, Mathias Haugaasen.

Det skal ha gått glødende rapporter tilbake til Manchester om kvalitetene, men når United sentralt mottar slike rapporter så ønsker klubben alltid å innhente enda en vurdering ved også å sende en annen speider for å se på unggutten.

Dette tok tid å få til.

Sommeren 2017, fortsatt bare 12 år gammel, spilte Isak imidlertid for Tromsøs småguttelag i eliteturneringen Audi Cup i København. Der tok de en knallsterk bronse i konkurranse med Nordens beste lag i den aldersgruppen.

Isak briljerte.

Tom Høgli, tidligere norsk A-landslagsspiller og mangeårig utenlandsproff, spilte den gangen for FC København, og fikk med seg noen av kampene.

– Jeg husker Isak veldig godt.

– Han gjorde egentlig akkurat som han selv ville. Spesielt mot Malmö, som de slo 2-1. Det var faktisk fascinerende å se kontrollen hans og drivet med ballen. Det er jo tre år siden og han var ikke gamle gutten, men jeg husker at jeg tenkte at han allerede da hadde et modent fotballhode, sier Høgli til United-Supporteren.

På sidelinjen stod også Liverpools skandinaviske speider, og han sendte dermed hjem nok en anbefaling på den norske unggutten.

Han lovet også familien Hansen-Aarøen å følge tett med videre.

Kort tid etter, etter å ha sett en streamet G14-kamp mellom Troms/Finnmark og Telemark, der Hansen-Aarøen serverte tre målgivende pasninger, inviterte Liverpool ham over til England.

Dermed reagerte også United, som for lengst hadde opprettet kontakt med familien.

Da prøvespillet i Liverpool var bekreftet kom det samtidig også en invitasjon fra United.

Det hele endte med at den bare 13 år gamle Tromsø-gutten ble i England i en hel måned på prøvespill for de to klubbene.

Everton var også et alternativ, men da nordmannen og familien stod klare for å bli hentet på flyplassen så ville ikke klubbens sjåfør kjøre inn på flyplass-området for å hente dem siden det ville kostet ham 2 pund.

Det sier seg selv at det ikke ga det beste førsteinntrykket.

UNITEDS OPPLEGG VAR BEST

United var imidlertid helprofesjonelle i all sin oppfølging.

Der stod sjåføren og ventet inne på flyplassen med et skilt hvor det stod skrevet «Isak Hansen-Aarøen». I United fikk de VIP-losje med servering når førstelaget spilte kamp hver eneste gang da familien var over i Manchester i forbindelse med ungguttens ulike treningsopphold.

Så godt som hver eneste dag under Manchester-oppholdet hadde United også et opplegg som familien sammen kunne følge.

En klar utviklingsplan ble også lagt, og til jul kom det et postkort til Tromsø hvor de ønsket ham og familien god jul.

Absolutt alle detaljer var ivaretatt.

Selv om Liverpool også la frem den røde løperen, involverte Jürgen Klopp og lovet nærmest gull og grønne skoger der så kunne de til slutt ikke konkurrere med Uniteds opplegg og den relasjonen United allerede hadde på plass med Isak og familien.

– Jeg vokste jo opp som Manchester United-fan på grunn av pappa, og fra jeg var 13 har jeg hatt jevnlig kontakt med dem. Det er mamma og pappa som har fikset alt, men vi var i kontakt med dem i flere måneder før det første prøvespillet. United tok oss med på alt, og fikset det beste de kunne for oss. Vi snakket litt om det hjemme før vi tok avgjørelsen, men så bestemte vi oss for at United var klubben for meg.

– Uniteds opplegg var rett og slett bedre enn det Liverpool og Everton kom med. Jeg husker at da vi kom hjem fra første prøvespill med United så sa vi bare «wow» til hverandre.

FRA TROMSØ TIL UNITED: Hansen-Aarøen skriver under den offisielle kontrakten med United lørdag 22. august, da han fyller 16.

– Jeg er United-fan selv, men det var ikke det som gjorde det. Det var mer et ekstra pluss. Jeg vet at også et par andre klubber har vært interessert, men alt var så bra i United. Det er derfor jeg valgte dem, sier Hansen-Aarøen til United-Supporteren.

MANGE TROMSØ-BESØK

Etter flere treningsopphold og en turnering med Uniteds G16-lag i Hongkong som 13-åring gikk overgangen endelig i boks i mai 2019, selv om han ikke kunne reise til Manchester før han blir 16 nå i august.

– Jeg visste jo om at det kom til å bli sånn en god stund før det skjedde, men den dagen jeg skrev under gikk jeg bare rundt og smilte hele dagen, sier Hansen Aarøen til United-Supporteren.

– Jeg brukte riktignok litt tid på å forstå at jeg faktisk skal gjøre dette og ikke minst hvor sykt det egentlig er.

Det sier veldig mye om Uniteds arbeid på akademinivå nå for tiden – og Hansen-Aarøens talent – at klubben har vært i Tromsø en rekke ganger for å bli ekstra godt kjent med ham, familien og de rundt ham.

Alt rett og slett for så å kunne reise tilbake til England og finne riktig vertsfamilie for ham. Hansen-Aarøen reiser nemlig til England alene for å ta inn hos en vertsfamilie sammen med en annen utenlandsk U18-spiller.

Der vil han kunne gå den korte veien til skolen og sammen med de andre akademispillerne vil han bli kjørt frem og tilbake til trening av en sjåfør med minibuss. Hverdagen vil dermed egentlig være som hjemme. Han får sitt eget rom, men deler bad, kjøkken, stue og alt med vertsfamilien og den andre spilleren.

Langt ifra noe luksus, altså.

Samtidig har United lagt alt til rette for besøk hjemmefra.

– Jeg tror jeg kommer til å kose meg, jeg, Hansen-Aarøen smilende.

– Jeg kommer nok til å savne å være hjemme, men for å si det sånn: Jeg tror ikke at jeg kommer til å ringe mamma for å si at jeg vil hjem.

– Mamma og pappa synes selvsagt dette er litt tøft, men jeg har visst om det en stund. Jeg føler meg klar. Jeg får også ha dem på besøk i Manchester når vi vil. United har en egen leilighet for oss som vi kan bruke og ordner også flybilletter, fortsetter han.

TEKNISK: Det siste året har det blitt jobbet med å gjøre førstetouchet til en ekstremferdighet.

De videre hverdagene hans på Carrington er imidlertid ikke åpne for alle. Heller ikke for foreldrene. Der er fokuset kun fotballen og spillernes utvikling.

Når Isak ankommer Manchester i august så vil det imidlertid fort være som en bedre forberedt fotballspiller enn de andre akademispillerne. Som en del av Tromsøs A-lag har han kunnet trene fullkontakt i et par måneder allerede. Han har også fått noen kamper i OBOS-ligaen, mens Uniteds U18- og U23-lag først returnerte til trening i mindre grupper den siste uka i juli.

Når Hansen-Aarøen trente for fullt og spilte tellende kamper mot voksne menn på nest øverste nivå i Norge så ventet Uniteds U18-spillere i England i slutten av juli fortsatt på å få vite når de igjen kan trene med fullkontakt. Kamper var selvsagt enda lengre unna.

TRE STORE FOKUSOMRÅDER

Hansen-Aarøen har imidlertid også kunnet drive med tilrettelagt trening med Tromsøs A- og B-lag og egentrening med Jonas Johansen i over ett år, det siste også under coronapausen.

Detaljnivået er imponerende.

Etter at United-Supporteren ble presentert opplegget på et møterom på Alfheim så er det lett å erkjenne at fokusområdene høres svært fornuftige ut.

Som United-journalist er det også bare å innrømme at det var vanskelig ikke å bli imponert – og ekstremt spent – på hvordan dette går i United de tre neste årene.

– Det har vært tre fokusområder, sier Johansen.

– Det aller viktigste har vært totalbelastningen, men samtidig har det handlet om utvikling av ferdigheter samt kultur og språk.

Det var detaljer rundt dette opplegget Johansen la frem for United-trioen Les Parry (spillerutvikler), Steve Higham (akademisekretær) og Dave Bushell (utdanningsansvarlig for akademispillerne) da de ankom Tromsø like etter at Hansen-Aarøens signatur var i boks i fjor.

– Fra min side handlet det om hvordan han kunne være best mulig forberedt på hva som ventet ham når han skulle flytte til England. United var fornøyde, og siden sommeren 2019 har vi hatt et veldig tett samarbeid med United-akademiet, sier Johansen som til daglig er knyttet til NTG i Tromsø.

– Jeg har snakket ukentlig med representanter fra klubben. I det siste mer og mer med Neil Ryan, som blir Isaks trener på U18-laget.

EKSEMPEL PÅ UKEPLAN 2019: Uke 32 for Isak.

Det viktigste var å passe på totalbelastningen, noe mange sikkert kan forstå.

– Han har jo vært spilleberettiget for fire lag i Tromsø og også landslaget og alt via krets- og sonesamlinger. Da sier det selv at det periodevis har vært stor belastning. Vi har også jobbet med ansvarliggjøring, å få ham til å tørre å si fra at han faktisk er sliten.

– Man kan jo forsøke å tenke seg selv i hans sko. Han er en ung gutt som elsker fotball og egentlig bare vil spille hele tiden. Samtidig er han kaptein på landslaget og solgt til Manchester United. Han vil selvsagt være best mulig hver eneste gang han tar på seg fotballsko.

– Samtidig må vi ha i tankene at han må utfordres til å ta et nivå, og ferdighetene hans, måten han trente på, tilsa allerede i fjor sommer at han burde vært på Tromsø B hele tiden, men samtidig måtte han også av og til få lov til å være god på eget nivå. Han måtte selvsagt av og til også få være med kompisene sine, de han går på skole med. Vi har prøvd å tilpasse det best mulig.

Det ble bestemt å prioritere kamper for Tromsøs 2. lag i 3. divisjon. Målet var seks kamper i 3. divisjon i høstsesongen i fjor. Målet var også et par ukentlige treninger med A-laget og landslagssamlingene. Samtidig bestemte man, i et forsøk på å beskytte ham litt, å droppe såkalte krets- og sonesamlinger.

PÅ KAMP I MARS: Isak og Jonas på førstelagskamp. United har vært ekstremt opptatt av å ivareta både ham og familien når de har vært over i Manchester.

KUNNE BLITT DEN YNGSTE

Da høsten var over hadde Isak imidlertid vært såpass god at han endte med et tosifret antall kamper for Tromsøs 2. lag i 3. divisjon. I tillegg trente han fast med A-laget, selv om det egentlig ikke hadde vært noe hovedmål.

– Men vi så fort at det kunne være mulig, sier Johansen.

– Vi har likevel stort sett holdt oss til under to kamper i uka, men det var veldig synd at han ikke fikk debutert i 2019, sier han og rister lett på hodet.

Martin Ødegaard er nemlig tidenes yngste Tippeliga-spiller, etter at han i 2014 debuterte bare 15 år og 118 dager gammel.

I Tromsø var det mange som ventet på at klubben skulle ta den rekorden ved å sende utpå Isak Hansen-Aarøen på tampen av forrige sesong, men siden klubben desperat kjempet for å unngå nedrykk så valgte trener Simo Valakari annerledes.

– Da hadde Isak slått Ødegaard, ja. Det var trenerteamets vurdering, men det behøver jo ikke ha vært det rette.

– Det kunne vært at det ga et løft og optimisme til et Tromsø-lag som slet fælt. I tillegg kunne det vært en rekord vi kunne vært stolte av, sier Johansen.

– Det hadde vært artig å ha den rekorden, sier Hansen-Aarøen selv litt forsiktig.

FOKUS PÅ FØRSTETOUCH

Til tross for den manglende rekorden så fortatte 15-åringen å utvikle seg. Han forstod ifølge Johansen mer og mer hva som var viktig.

I stedet for som før å gå fra Tromsø-trening, hjem, spise middag og så dra på løkka med kompisene i et par timer, så ble han bevisst på søvn, hvile og det å spise riktig. Etter hvert turte han også å si fra når han var sliten, noe som var avgjørende for en ung gutt som trente med og mot voksne menn på feltet, men også i styrkerommet, hvor det selvsagt er sjanseløst for en 15-åring å følge nivået til rutinerte Eliteserie­spillere.

I tillegg har de to jobbet veldig bevisst med å utvikle ferdigheter.

– Han har allerede et høyt nivå av ferdigheter, men siden han er en kreativ midtbanespiller så har vi hatt et ekstremt fokus på førstetouch. Dette var noe han allerede var god på, men vi fant sammen ut at det skulle bli en ekstremferdighet, forklarer Johansen.

TRE ÅR I UNITED: Dette bildet er fra Alfheim i Tromsø i juni.

Et helt konkret eksempel på det er at da coronafrykten var på det verste i verden i vinter fikk de to låne en squash-hall. Der brukte Johansen en fotball som han banket inn i veggene mens Hansen-Aarøen raskest mulig skulle få kontroll med førstetouchet sitt.

– Ellers har vi brukt mye video for å se om han kan bli mer målfarlig, samt jobbet med omstillingen fra det offensive til det defensive. Vi ser ofte at unge spillere er gode til å omstille fra defensiven til offensiv, men det er ikke så lett å gjøre det samme andre veien, forklarer han.

En god del av denne læringen foregår ved å se videoklipp av tidligere kamper. I tillegg har Johansen brukt en rekke mer relevante klipp, nemlig av United-spillere.

Det handler om å vise overblikket til Carrick, Paul Pogbas ekspertise, Juan Mata og de andre spillertypene som opererer fra samme sted på banen som Isak gjør det.

Det har også vært ekstra fokus på hurtighet på de første 10–15 meterne og ulike såkalte coreprogram, som også skal bedre koordinasjonen. De to har imidlertid ikke vært så opptatt av isolerte tester og å sette konkrete rekorder på dem.

– Hvis man i en øvelse vet at man skal svinge til høyre eller venstre så er hodet forberedt på det. Vårt fokus har heller vært flest mulig øvelser med hundre prosent innsats, men hvor man ikke vet hvor ballen kommer eller hvilken vei man må snu seg. Fokuset har altså vært reaksjon og instinkt.

– Jeg tror det er fremtiden, sier Johansen.

– Vi kan heller gi forhåndsbestemte løyper til friidrettsløperne.

For å unngå at kroppen og hodet skal vende seg til fri for eksempel hver tirsdag så har de også vært bevisste på å periodisere slik at ingen uker er like.

UNITED I ENGELSKTIMENE

Noe av det mest interessante Johansen har stått for det siste året, fra en United-supporters synspunkt, er kanskje likevel de ukentlige engelsktimene med Isak.

Der har det ikke handlet om Winston Churchill, Shakespeare, William Erobreren eller det engelske kongehuset. I stedet har det handlet om United-historie, München-tragedien, Champions League-finalen 1999 og for å ta noe helt konkret: Nicky Butt.

Da Hansen-Aarøen 13 år gammel reiste til Hongkong med U16-laget var det nemlig flere samtaler med Butt, men hvordan skulle en gutt født i 2004 vite noe særlig om hvem som startet som midtbanespiller i Champions League-finalen fem år før han ble født?

Vel, nå vet han det.

– Vi har sett filmer, laget tidslinjer og sett en del på hva spillerne som nå er der, som Marcus Rashford og Jesse Lingard, forteller om sin oppvekst.

– Under coronakrisen har vi sett nøyere på hvordan Rashford også har jobbet med skolemat, og når Isak har vært over i Manchester selv så har han jo sett hvordan Rashford er, at han kommer over for å se på unggutta på akademiet, sier hei og slår av en prat. Jesse Lingard har også gjort det.

– Det interessante er at Isak ser ut til å ha forstått at dette handler om United-DNAet, at det å spille for Manchester United handler om mer enn de 90 minuttene man er på banen, at det å være United-spiller betyr at man blir del av noe større.

SKOLEVEGG: Skolen Isak skal gå på i Manchester har en egen vegg med oversikt over tidligere United-spillere som har vært innom.

– Det er jo ikke så lett som unggutt å vite hva United-DNAet egentlig er, og hvis man ikke har et forhold til det er det nesten umulig å lykkes.

– Da vi var over sist så gikk vi forbi München-klokken på utsiden av Old Trafford, men han hadde ikke noe forhold til det. Derfor har vi sammen gått gjennom Busby Babes, snakket om alle som døde i München, hvordan det ble gjenskapt et nytt lag og den kulturen som etter det gjennomsyrer det som skjer i klubben.

– Jeg mener at det er ekstremt viktig for unggutta som kommer opp å kjenne til dette. Det burde jo også gi mer stolthet som United-spiller, og Isak har sagt det til meg allerede, selv, at han har en rolle utover bare det å være fotballspiller, forklarer Johansen og fortsetter:

– Det har vi så sett igjen allerede med de unge guttene som er med på TIL-skolen vår her oppe. De vet at han skal til United, og han forstår hvor viktig det er at han på en måte for dem er som en slags Rashford, at han må vise at han bryr seg.

– Isak har faktisk allerede sagt til meg at han gleder seg til å ha vært i United i ett år. Da blir det nemlig hans oppgave å ta imot den neste gjengen med nye gutter.

Den fascinerende bakgrunnshistorien om David Beckham, Ryan Giggs & Co. hørte også med på «pensum».

– Vi måtte selvsagt også gå gjennom litt om Class of 92-gjengen. Det nevnes jo hele tiden.

– Det handler ikke bare om at så mange lykkes, men om samholdet de hadde, evnen til å ønske hverandre godt og ikke minst treningskulturen og Eric Harrison.

– Derfor har vi også vært gjennom litt Eric Harrison-historie. Han satte krav. Han godtok ikke at du kom uforberedt til trening, og det er også en del av United-DNAet.

Johansen er engasjert nå.

– Jeg er United-supporter selv, men det er mange som tror at hvis du reiser til utlandet så er det kun spisse albuer, at du er alene. Men jeg må få si en ting: I United har vi blitt tatt vanvittig godt imot, spesielt av de andre ungguttene.

– De er veldig skolert på at alle jobber mot det samme målet, og United-filosofien er jo egentlig ganske enkel: Kommer du inn i varmen i klubben, gir du hundre prosent, så tar de vare på deg og da øker sjansene for å lykkes. Det tror jeg også Isak har skjønt, at klubben egentlig bare ber om hundre prosent fra ham, presiserer treneren.

– Når man er ung og begynner å tjene litt penger så er det lett å begynne å gjøre ting som ikke nødvendigvis hjelper deg på banen, men Isak virker veldig klar på at han reiser til Manchester for å spille fotball. Han reiser ikke til Manchester for å bli kjent på sosiale medier. Fotballen er fokuset. Jeg tror det er en veldig sunn inngang.

– Jeg må også nevne en annen ting som har imponert meg.

– Her i Norge er fokuset av og til egentlig utelukkende på førstelaget, men i United så er stort sett alltid førstelagstrener Kieran McKenna eller assistentmananger Mike Phelan til stede også på U18- og U23-treninger. Det virker de veldig bevisste på. De skjønner at det er den neste generasjonen med førstelagsspillere, og det er lett å se for seg at innsatsen fra gutta øker noen prosent av det.

TOPP INTERNASJONALT NIVÅ

Isak Hansen-Aarøens egen inngang til fotballivet startet med ett år i Fløya, siden det der var mulig å starte som fotballspiller tidligere enn i Tromsø. Resten, frem til United-overgangen, har imidlertid vært i Tromsø, der han alltid har vært god.

– Det er i alle fall det jeg er blitt fortalt, sier han smilende.

– Jeg scoret vel ti mål i samme kamp av og til da jeg var mindre. Jeg husker også at det en gang var en kamp hvor vi vant sinnssykt mye, men ellers husker jeg ikke så mye annet enn at det var én sesong hvor vi bare slapp inn to mål.

17. juni 2019, bare 14 år gammel, fikk han sin første seniorkamp for Tromsø, da han fikk 90 minutter for Tromsø 2 i en 3. divisjonskamp mot Lillestrøms andrelag. I januar 2020, 15 år gammel, fikk han til slutt sin første kamp for Tromsøs A-lag i en treningskamp, da han kom innpå som innbytter på stillingen 0-0 ved pause mot 4. divisjonsklubben Skarp. Tre minutter ut i 2. omgang gjorde han selv 1-0. Litt senere serverte han så en målgivende i 4-0-seieren.

FLERE KAMPER FOR TROMSØ: Isak Hansen-Aarøen i aksjon for Tromsø i OBOS-ligaen tidligere i år. Foto: Gry Berntzen, til.no.

Kun en måneds tid senere var han sentral da han som lagkaptein scoret tre mål for Norge da G16-landslaget tapte 4-6 for Slovakia.

– Jeg forstår veldig godt at United ville signere Isak, sier landslagstrener Jan Peder Jalland til United-Supporteren.

– Prestasjonene hans på lands­laget med meg har vært på topp internasjonalt nivå. Vi har mange talentfulle spillere, men han har vist en veldig sterk mentalitet. Evnen hans til å håndtere motgang underveis i kamper gjør at han har fremstått som en klar leder, fortsetter han.

– Skal man bli god så må man også lære fort, og Isak har en veldig høy læringshastighet.

– Vi hadde en samling i januar hvor han havnet i ganske mange situasjoner i mellomrom, men uten å få nok ut av dem. Etterpå ble det brukt video, det ble et fokus på trening og hans respons da vi spilte landskamper på La Manga måneden etter var at det bare sa bang. Det ble tellende resultat med tre mål, beretter landslagstreneren og fortsetter:

– Han er også en veldig bra gutt, godt likt av de andre, noe som også er viktig her. En del av dette er nemlig fotballspilleren Isak. En annen del er mennesket Isak. Ja, de kan være tett knyttet, men Isak må også få være gutten Isak. Er han ydmyk og hardtarbeidende vil han utvikle seg videre, og jeg har tro på at han kommer til å gjøre det.

ISAK MED TROFEET FOR NORGE I FEBRUAR: Etter blant annet å ha scoret tre mål i den ene kampen.

HAR SPILT PÅ OLD TRAFFORD

I sommer, 6. juli, fortsatt bare 15 år, fikk han omsider sin første tellende kamp for Tromsøs A-lag, da han ble byttet inn på tampen av 2-0-seieren borte mot Kongsvinger.

Han var imidlertid bare ti år gammel da han spilte sin første kamp på Old Trafford.

– Det var en fotballskole i Tromsø, og jeg og kompisen min var med. Det var en masse ulike øvelser, og man fikk poeng på hver av dem. Jeg visste ikke engang at man kunne vinne en tur til Manchester, men jeg fikk så høye poeng at jeg kom med.  Plutselig stod mamma der med noen papirer og sa at vi skulle til Manchester.

– I Manchester var den en rekke treninger med folk fra hele verden, og det ble også en liten kamp for oss på Old Trafford.

– Vi fikk faktisk også med oss en liten firkant med gress fra Old Trafford, men den klarte jeg å miste på veien hjem, humrer han.

I mars, på det siste treningsoppholdet før coronaviruset stanset verdenen, ble det så nok en stor opplevelse.

– Da fikk jeg sjansen i en treningskamp med U23-laget.

– James Garner spilte. Aidan Barlow også. De prøvde ut en ny formasjon med tre mann bak og jeg kom innpå den siste halvtimen som én av to spisser. Min jobb var å være møtende spiss. Det endte 0-0, men det gikk bra. Jeg koste meg.

Før det hadde han gjennomført flere økter med G18-laget. Han fulgte dem også inn mot kamp for å se hvordan alt fungerer, og lærte at selv på G18-nivå så får man som spiller en detaljert gjennomgang av spillerne de kommer til å møte i kommende kamp.

Som nordmann har det selvsagt også vært jevnlige møter med Ole Gunnar Solskjær, selv om alt med denne overgangen egentlig skjedde helt uavhengig av at nordmannen ble United-manager.

– Jeg har som regel hatt en middag med ham når jeg er over, men det morsomste er hver gang han ringer hjem til oss. Han har ringt mamma et par ganger, og hver gang han ringer blir hun helt på styr, sier han glisende.

– Men du, da? Hvordan er det å plutselig snakke med og treffe spillere som Pogba og Rashford?

– Det er jo kult, da, sier han.

– Jeg har fått et spesielt godt inntrykk av Marcus Rashford. Han virker som en veldig ok fyr. Da jeg spilte for U23-laget kom han over for å se slutten av kampen. Etterpå hilste han på alle, og sa «bra spilt» og slike ting.

VILLE KUPPE ISAK-OVERGANGEN

Det var imidlertid ingen selvfølge at det kom til å bli United. Som nevnt var Everton og Liverpool inne i bildet. Italienske Juventus og tyske Bayern München var også interesserte.

Tyskerne skal ha forsøkt seg med et bud som etter det United-Supporteren har hørt kunne gitt Tromsø flere titalls millioner hvis han hadde lykkes der, noe som er betydelig mer enn de millionene Tromsø kan få hvis unggutten lykkes på Old Trafford.

Det kom imidlertid for sent. United var allerede valgt.

Johansen har nå gjennomgått Hansen-Aarøens opplegg, og vi skuer utover Alfheim et par små uker før ligastart i Obos-ligaen på denne junidagen.

Hansen-Aarøen er kanskje aller mest en naturlig 10er, men det er jobbet hardt for å få ham til å kunne ta flere roller i midt­baneleddet. Denne onsdagen bekler han 6er-rollen på det ene laget.

– Hvorfor lykkes eller mislykkes han i Manchester, Jonas?

– Ferdighetene er på plass. Da handler det om ydmykhet og lærevilje.

– Jeg er ikke bekymret for at han ikke skal jobbe hardt, men når det går bedre og bedre, når man føler at ting sitter, det er da han må vite at han må jobbe enda hardere. Han får kanskje sjansen på en trening med førstelaget etter hvert, og det er da han må forstå at det er triggeren for å jobbe enda hardere. Det er ikke da man skal slappe av.

– Han må fokusere på fotballen, og høre på trenerne som bare vil hans beste. Så er det snakk om å gi hundre prosent. Det er egentlig veldig enkelt. Det er ingen mirakelkur, men samtidig vet vi at det enkle jo kan være det vanskeligste.

– Alle vet hvordan man går ned i vekt, men jobben må gjøres.

– Isak vet imidlertid hvilken mulighet han har fått, og han vet hva som kreves.

– Hvis han ikke har nivået inne etter å ha gitt hundre prosent i tre år så er det ikke ment å være, men han vil få en kanonkarriere uansett. Man kan ikke alltid beskytte seg mot skader, men rammene rundt – alt er nå på plass, sier Johansen mens Hansen-Aarøen strør en pasning ut til vingen.

Etterpå må jeg bare spørre unggutten selv.

– Hva er drømmen din i United?

– Å så fort som mulig komme opp på A-laget.

– Om to år, når jeg er 17–18 år gammel, må målet være å trene fast med førstelaget og også få spille litt for dem, sier han offensivt.

Lykke til, Isak!

Powered by Labrador CMS