Nå gjelder det!

United dominerte fullstendig da Arsenal besøkte Old Trafford for seks dager siden, men utnyttet sjansene dårlig. Med bare 1-0 å gå på lever derfor spenningen i aller høyeste grad foran kveldens avgjørende returmøte.

Publisert Sist oppdatert

Så lenge rødtrøyene både scoret og unngikk baklengsmål på eget gress, er det ingen tvil om at de også går til kveldens kamp med det beste utgangspunktet av de to lagene. Hvis Arsenal skal kunne hindre United i å gå til Champions League-finalen for andre år på rad, må de i praksis utnytte hjemmefordelen til å vinne med to mål. Mot et United-mannskap som i de siste ukene har funnet tilbake til formen, vil det sannsynligvis bli tøft nok, men ikke like tøft som det vil bli dersom Wayne Rooney og lagkameratene hans gjør som sist og finner veien forbi forrige ukes keeperhelt Manuel Almunia. Da vil Arsenal i så fall være tvunget til å svare med minst tre baller forbi Edwin van der Sar. Et slikt krav kan fort komme til å vise seg vanskelig å innfri. Likevel, Arsenal er sterke hjemme på Emirates, noe ikke minst United fikk erfare i Premier League-møtet den 8. november, en kamp Arsene Wengers gutter vant med 2-1. Et tilsvarende resultat vil imidlertid ikke hjelpe Arsenal i kveld.

Imponerende hjemmestatistikk

Siden Chelsea ble litt for sterke og vant 2-1 da klubbene møttes til innbyrdes kvartfinaledyst på Highbury for fem år siden, har Arsenal nå spilt 24 hjemmekamper i Champions League uten å ha blitt påført nederlag. Laget har heller ikke sluppet inn europacupmål hjemme på Emirates denne sesongen, så Arsene Wengers optimisme foran kveldens oppgjør er ikke helt grunnløs.

– Jeg har stor tro på at laget kommer til å servere en fantastisk forestilling og at vi går videre, sier han til UEFA.com. Franskmannen innrømmer at laget hans i manges øyne går til oppgjøret som outsidere, men gjentar at han selv tror på seier.

Skader og annet

Arsenal-manageren må klare seg uten skadde Mikael Silvestre, Eduardo, Gael Clichy, William Gallas og Tomas Rosicky, men kan glede seg over å ha Robin van Persie tilbake fra lyskeskade.

Andrei Arshavin, derimot, har tidligere i sesongen spilt europacupfotball med Zenit St. Petersburg og er dermed ikke spilleberettiget igjen før til høsten.

I faresonen

Robin van Persie, Samir Nasri, Alexandre Song og Abou Diaby, har alle pådratt seg to gule kort gjennom turneringen. Dersom noen av de nevnte pådrar seg gult kort i kveldens oppgjør, må en eventuell finalekamp sees fra tribunen.

Troppen

Almunia, Fabianski, Sagna, Toure, Djourou, Gibbs, Silvestre, Eboue, Song, Nasri, Fabregas, Walcott, Van Persie, Adebayor, Denilson, Diaby, Bendtner, Ramsey

Formen – 5 siste

Dato

Motstander

Turn.

H/B

Res.

2. mai

Portsmouth

PL

H

3-0

29. apr.

Manchester U

CL

B

0-1

26. apr.

Middlesbrough

PL

H

2-0

21. apr.

Liverpool

PL

B

4-4

18. apr.

Chelsea

FAC

*)

1-2

*) Spilt på Wembley

Nøkkelen ligger i bortemål

United går en vanskelig kamp i møte, men vet samtidig at laget er i stand til å score mål hvor som helst – også på Emirates. Det vet også Arsenal, som står overfor det klassiske dilemmaet: Samtidig som de selv er nødt til å score, må de for alt i verden passe seg for å blottlegge seg bakover. Det er en balansegang som i kampens hete kan bli vanskelig, både å finne og å overholde. Deri ligger Uniteds store mulighet til å utradere all tvil og avgjøre dobbeltoppgjøret en gang for alle.

Sir Alex er da også temmelig skråsikker på at laget hans vil finne nettmaskene også i London. Han tror også at det vil holde å overliste Arsenals meget gode sisteskanse én gang.

– Vi er i ledelsen, og bare én avslutning unna Roma, sa han på mandagens pressekonferanse på Emirates.

– Hvis vi scorer ett, må Arsenal score tre. Allikevel tror jeg det blir jevnt, la han til.

Skadesituasjonen

Bortsett fra Owen Hargreaves og Gary Neville, er alle, inkludert de to det har hersket usikkerhet rundt de siste dagene – Rio Ferdinand og Patrice Evra, skadefrie og klare til kveldens dyst. Det betyr at Sir Alex har flusst opp med alternativer.

I faresonen

Tre mann, Wayne Rooney, Carlos Tevez og Patrice Evra, blir nødt til å holde seg i skinnet på Emirates. Hittil i turneringen har de nemlig akkumulert to gule kort hver, og må – dersom det blir ett til mot Arsenal, stå over neste kamp. Det betyr at en eventuell Roma-finale om tre uker må følges fra tribuneplass.

Troppen

(Preliminær): Van der Sar, Foster, Kuszczak, O'Shea, Rafael, Brown, Ferdinand, Vidic, Evans, Evra, Fabio, Ronaldo, Anderson, Fletcher, Carrick, Scholes, Nani, Park, Giggs, Rooney, Tevez, Berbatov

Imponerende bortestatistikk

United har nå spilt 11 bortekamper i Champions League uten å tape. Forrige nederlag kom mot AC Milan i semifinalen for to år siden. Den gang vant italienerne med 3-0.

Uniteds tidligere semifinaler i Europacupen/Champions League

Sesong

Motstander

H/B

Res.

Målscorere

2007/08

Barcelona

H

1-0

Scholes

B

0-0

2006/07

AC Milan

B

0-3

H

3-2

Rooney 2, Ronaldo

2001/02

Bayer Leverkusen

B

1-1

Keane

H

2-2

Zivkovic (s.m.), Van Nistelrooy (str.)

1998/99

Juventus

B

3-2

Keane, Yorke, Cole

H

1-1

Giggs

1996/97

Borussia Dortmund

H

0-1

B

0-1

1968/69

AC Milan

H

1-0

Charlton

B

0-2

1967/68

Real Madrid

B

3-3

Foulkes, Sadler, Zoco (s.m.)

H

1-0

Best

1965/66

Partizan Beograd

H

1-0

Stiles

B

0-2

1957/58

AC Milan

B

0-4

H

2-1

E.Taylor (str.), Viollet

1956/57

Real Madrid

H

2-2

T.Taylor, Charlton

B

1-3

T.Taylor

Formen – 5 siste

Dato

Motstander

Turn.

H/B

Res.

2. mai

Middlesbrough

PL

B

2-0

29. apr.

Arsenal

CL

H

1-0

25. apr.

Tottenham

PL

H

5-2

22. apr.

Portsmouth

PL

H

2-0

19. apr.

Everton

FAC

*)

0-0 (2-4 på str.)

*) Spilt på Wembley

Dommeren

Italienske Roberto Rosetti er en av de mest velansette av dagens internasjonale dommere. Han har vært FIFA-dommer siden 2002, og dømte under VM i 2006. Han ledet også fjorårets EM-finale mellom Spania og Tyskland i Wien. 41-åringen har to ganger tidligere dømt United, og det helt uten å gjøre seg bort. Han var kampleder i høstens gruppespillkamp mot Villarreal i Spania (0-0), og likeså da Olympique Lyonnais ble beseiret 1-0 i fjorårets 1/8-finale på Old Trafford.

Powered by Labrador CMS