– Han er sjefen i presserommet

Slår rivaliseringen mellom Pep Guardiola og José Mourinho gnister på Etihad?

Publisert Sist oppdatert

De legger ikke skjul på at det de har en konfliktpreget historie, men på engelsk jord har forholdet mellom Guardiola og Mourinho fortonet seg respektfullt og sømmelig – i alle fall enn så lenge.

– Min erfaring tillater meg ikke å være uskyldig. Jeg var med Guardiola i to år i en liga der jeg eller han ville bli mester. Om jeg her fokuserer på ham, eller han på meg, så vil mesteren bli noen andre, sa Mourinho i forbindelse med et foredrag på universitetet i Lisboa før sesongen, ifølge Telegraph.

Guardiola svarte med samme gemyttlige tone da han ble spurt om rivaliseringen fra Barcelona-tiden på sin første pressekonferanse som City-manager.

– Jeg tror José sa at det ikke handler om meg eller ham. Det er så tøft å vinne kamper her, og det kommer jeg til å oppleve. Vi har spilt mot hverandre flere ganger, men han vil vinne, og jeg vil vinne. Vi kjenner hverandre godt, og nå er vi begge i samme liga igjen. Dueller mot ham og andre trenere hjelper meg til å bli bedre, forklarte Guardiola.

Guardiola 9 – 4 Mourinho

I Spania var det derimot andre takter.

Guardiola og Mourinho var erkerivaler i Spania fra 2010 til 2012. Selv om begge vant hver sin La Liga-tittel, er det den tidligere Barcelona-manageren som på mange måter gikk seirende ut av duellen.

“We would exchange ideas. It was a friendship, well a working relationship.”

Guardiola om tiden sammen med Mourinho under Bobby Robson

Den mest kontroversielle episoden oppsto i august 2011, da Mourinho stakk en finger i øyet på Guardiolas assistent, Tito Vilanova.

Trenerne har møtt hverandre 18 ganger, 11 av dem som trenere for Barcelona og Real Madrid. Guardiola står med ni seirer totalt, Mourinho med fire.

Før møtene i England ble til sammen ti spillere utvist på 16 møter.

– Jeg kjenner Mourinho, og han forsøker å provosere fram en reaksjon fra meg, men det kommer ikke til å fungere. Jeg kommer ikke til å reagere eller svare ham. Bare når jeg mener tiden er riktig, uttalte Guardiola i forbindelse med et av de mange møtene i Spania.

Før seriekampen på Old Trafford i september stilte imidlertid begge seg undrende til hvorfor journalistene spurte om de ville ta hverandre i hånden etter kampen – noe de gjorde.

Også før det motsatte oppgjøret på Etihad fikk Mourinho sjansen til å gi Guardiola et spark i rumpa, men nektet også da å by opp til dans.

– Det er ikke et spørsmål for meg, svarte United-manageren på spørsmål om Citys sesong på onsdagens pressekonferanse.

Historikken

Inter 0-0 Barcelona, Champions League gruppespill, september 2009:

Mourinho og Inter holdt regjerende Champions League-mester Barcelona til 0-0 på hjemmebane i gruppespillet i det som skulle vise seg å bli det første av fire møter i 2009/10-sesongen. Zlatan Ibrahimovic, da i Barcelona-drakt, hadde kampens beste mulighet mot gamleklubben.

Barcelona 2-0 Inter, Champions League gruppespill, november 2009:

Barcelona manglet både Lionel Messi og Ibrahimovic, men tok et stort skritt mot gruppeseier takket være en kjempekamp av Xavi.

Inter 3-1 Barcelona, Champions League første semifinale, april 2010:

Pedro ga Barcelona en tidlig ledelse da lagene møttes igjen i semifinalen, bare for å se et kontringssterkt Inter snu kampen i Milano med scoringer av Wesley Sneijder, Maicon og Diego Milito. Fordel Mourinho.

Barcelona 1-0 Inter, Champions League andre semifinale, april 2010:

Til tross for at Inter ble redusert til ti mann, tok Mourinho laget til deres første Champions League-finale på 38 år etter en defensiv forestilling på Camp Nou. Inter vant som kjent finalen mot Bayern München.

VIDERE: Mourinho feirer avansement i Champions League på Camp Nou.

Barcelona 5-0 Real Madrid, La Liga, november 2010:

Første møte i spansk sammenheng. Et Barcelona på sitt beste under Guardiola ødela Mourinhos kampplan med Messi som falsk nier. Mourinhos største nederlag så langt i karrieren.

Real Madrid 1-1 Barcelona, La Liga, april 2011:

Det første av fire El Clásico på bare 18 dager – en rolig start i så måte. Cristiano Ronaldo og Messi scoret på hvert sitt straffespark. Barcelona ledet da La Liga med åtte poeng.

Barcelona 0-1 Real Madrid, Copa del Rey finale, april 2011:

Den første finalen mellom Mourinho og Guardiola. Real Madrid stakk av med seieren etter at Ronaldo headet inn vinnermålet i ekstraomgangene.

ACTION: Sergio Ramos dytter Carles Puyol i en ligakamp mellom Real Madrid og Barcelona på Camp Nou i november 2010.

Real Madrid 0-2 Barcelona, Champions League første semifinale, april 2011:

Det er her rivaliseringen for alvor begynner å ta form. Høy temperatur og hissige ordvekslinger før kampen, og like mye action under. Pepe og Mourinho ble begge utvist, mens Messi stjal showet med to scoringer.

Etter kampen raste Mourinho og kom med følgende tirade:

“One day, I would like Josep Guardiola to win this competition properly. If I tell UEFA what I really think and feel, my career would end now. Instead I will just ask a question to which I hope one day to get a response: Why? Why Ovrebo? Why Busacca? Why De Bleeckere? Why Stark? Why? Because every semi-final the same things happen. We are talking about an absolutely fantastic football team, so why do they need that? Why? ”

Mourinho etter 0-2-tapet for Barcelona i Champions League i 2011

Guardiola følte tydeligvis at tiden for å reagere nå var inne. Før returoppgjøret på hjemmebane svarte Barcelona-treneren med en av hans mest hissige uttalelser:

“In the press room Mourinho is the f**king boss. The f**king master. He can have his own little Champions League for the press room. But I don’t have to compete with him in here.”

Guardiola før returoppgjøret

Barcelona 1-1 Real Madrid, Champions League andre semifinale, april 2011:

En uke etter at Mourinho anklaget UEFA for konspirasjon mot ham, reddet han noe av æren med 1-1 i Barcelona.

Real Madrid 2-2 Barcelona, Spansk supercup (1), august 2011:

Fire måneder etter to innholdsrike oppgjør i Champions League møttes lagene igjen i den spanske supercupen. Den første kampen endte 2-2.

Barcelona 3-2 Real Madrid, Spansk supercup (2), august 2011:

Tre dager senere brøt helvete løs igjen da Marcelo taklet den nye Barcelona-signeringen Cesc Fabregas stygt. Marcelo, David Villa og Mesut Özil ble alle utvist etter en konflikt vel lagbenkene. Mourinho stikker fingeren i øyet på Barcelona-assistent Tito Vilanova.

TAPTE: Mourinho gikk på et nytt tap Guardiola og Barcelona i den spanske supercupen i 2011.

Real Madrid 1-3 Barcelona, La Liga, desember 2011:

Karim Benzema scoret tidenes raskeste mål i El Clasico etter 23 sekunder. Likevel var det Barcelona som vant kampen og dermed la seg likt med Real Madrid på toppen av tabellen.

Real Madrid 1-2 Barcelona, Copa del Rey kvartfinale, januar 2012:

Igjen tok Real Madrid ledelsen, denne gang ved Ronaldo, bare for å se Barcelona ta seieren. Kaptein Carles Puyol og Eric Abidal scoret målene.

Barcelona 2-2 Real Madrid, Copa del Rey kvartfinale, januar 2012:

Kampen endte uavgjort, men Barcelona tok seg relativt komfortabelt videre til finalen og vant til slutt cupen.

SNART SLUTT: Et av de siste møtene mellom trenerne i Spania, i januar 2012.

Barcelona 1-2 Real Madrid, La Liga, april 2012:

Real Madrid skaffet seg en ledelse på sju poeng i ligaen takket være en sen scoring av Ronaldo. Mourinhos tredje seier over Guardiola endte også Barcelonas rekke på 55 kamper uten tap på hjemmebane.

Bayern Munich 2-2 Chelsea, UEFA Supercup, august 2013:

Et merkelig oppgjør, all den tid Jupp Heynckes og Rafa Benitez hadde ledet lagene da de gikk til topps i hver sin europeiske turnering tre måneder tidligere. Bayern vant 10-9 på straffer etter en inspirerende team-talk fra Guardiola.

“The best team clearly lost. They just scored one more penalty.”

Mourinho etter straffesparkkonkurransen

Manchester United 1-2 Man City, Premier League, september 2016:

Claudio Bravo hadde ingen god City-debut på Old Trafford, men de lyseblå tok likevel med seg seieren etter en overbevisende førsteomgang. Kevin De Bruyne og Kelechi Iheanacho scoret målene for City. Mye fokus rundt forholdet mellom Guardiola og Ibrahimovic. Svensken sto for Uniteds redusering.

PREMIER LEAGUE: Mourinho og Guardiola møttes for første gang på engelsk jord i september.

Manchester United 1-0 Man City, EFL Cup, oktober 2016:

Det andre møtet mellom Mourinho og Guardiola på engelsk jord, og denne gangen tok United-manageren seieren. Juan Mata scoret mot et redusert City-lag, og United vant til slutt finalen på Wembley mot Southampton.

Kilder: Manchester Evening News, Daily Mail, Telegraph

Powered by Labrador CMS