LESERBREV: Er manageren viktigst?

LESERBREV: Eller ligger resultatene på spillerne, spør Chris Westad.

Publisert Sist oppdatert

Supporterklubben er for supportere, og derfor ønsker United.no leserbrev som del av nettsiden. Takhøyden er stor, men vi forbeholder oss retten til å avgjøre hva som kommer på trykk og ikke. Det er også et krav at man argumenterer godt for det man mener, og du må tåle at andre kommenterer innlegget ditt. Leserbrev kan sendes til [email protected]. Oppgi fullt navn og helst alder, og fortell gjerne når, hvordan eller hvorfor du ble fan. Vi tar selvsagt også gjerne i mot reisebrev.

Hva prøver Van Gaal på?

Av: Chris Westad

Hvor mye betyr en manager? Hvor mye ligger på systemet? Eller er det rett og slett bare overbetalte spillere som ikke presterer, og manageren får skylda fordi det er den enkleste måten å få ut frustrasjonen på? Ligger det noe særlig i uttrykket «å gjøre gull av gråstein»? La oss se på ligalederen, la oss se på Leicester.

13. juli 2015 (1 mnd før ligastart) signerte de Ranieri til å bli den nye manageren etter Nigel Pearson. 3. august kom Kanté og Benalouane. 19. august kom Inler. Og det var det. Da hadde Leicester riktignok 1. juli fått Fuchs, Huth og Okazaki. Men ingen superstjerner, ingen Zlatan eller Di Maria, Lewandowski eller Neymar. Ingen Neuer eller Kompany.

LEICESTER: Leserbrevskribenten er imponert over Claudio Ranieri.
LEICESTER: Leserbrevskribenten er imponert over Claudio Ranieri.

Vardy, Albrighton, Drinkwater, Mahrez, De Laet, Schmeichel, de var der alle fra før. Med unntak av Benalouane med kun 4 kamper så langt, så har de 4 andre nysigneringene fått spille 20+ kamper hver. 4 signeringer altså, som Ranieri har hatt til rådighet som Pearson ikke hadde sesongen før. De havnet tilslutt på 14. plass under Pearson, med S: 11, U: 8, T: 19 og -9 i målforskjell, og 41 poeng. Og nå topper de ligaen. Foreløpig med S: 18, U: 9, T: 3 og +22 mål, og 63 poeng. Med Ranieri.

Så hva har skjedd hos Leicester? Har alle spillerne plutselig blitt bedre? Blitt verdensstjerner? Har Ranieri funnet en eliksir som forvandlet dem til uovervinnelige gladiatorer? Nei, sannheten er nok at manageren har skapt et lag, et lag som jobber sammen om et felles mål. En spillestil som fungerer for de ferdighetene som allerede eksisterer i laget. Altså stikk motsatt av hva LvG forsøker å gjøre. LvG forsøker å forandre spillerne til sitt system. Som å tvinge en Formel1-bil til å bli en terrengbil, bilen ser fremdeles spennende ut, men kommer aldri til å fungere slik han vil.

Alle vet at SAF klarte å skvise ut det siste ligagullet fra en stall som på alle mulige måter overpresterte. Og det sier egentlig ganske mye. Hvor mye en manager har å si, hans innstilling til jobben, forventning til spillerne. Konsekvensene dårlige prestasjoner får for laget og enkeltspillere. Der var SAF helt strålende, og vi trengte aldri å jakte etter en Messi, eller en annen storstjerne. Vi var et lag, en enhet som fungerte godt sammen i et system som fikk det beste ut av hver enkelt.

Som supportere kjenner vi alle frustrasjon over det som skjer, og vi har alle et behov for å få det ut, finne syndebukker, og det medfører til tider usaklige kommentarer om enkeltpersoner i klubben. Så bortskjemte vi er med suksess, så er dette helt å forvente. Oftest gir det utslag mot Fellaini og LvG. Fellaini fungerer ikke, men det er ikke hans skyld, han brukes ikke riktig av manageren.

GettyImages-516191870

Fellaini passer ikke i LvGs system, og det er LvGs skyld. Min personlige kritikk mot spilleren er ene og alene pga. hans voldelige spillestil, albuer og stemplinger over en lav sko. ESPN kalte ham for en «rampaging giraffe». En voldelig sjiraff. Det er dekkende, synes jeg. Selv om det er litt drøyt sagt. Men poenget mitt er; det er en «managerial decision», som det så fint heter, som gjør at Fellaini ikke fungerer. For meg et dette ett eksempel på hvor mye en manager betyr for prestasjonene våre.

Hvilke bytter som gjøres under kamp er andre eksempler. Under enhver kritikk, jeg kan ikke huske at LvG har gjort et bytte som har snudd kamper når vi trenger det. Jeg klarer ikke finne ett eksempel, kommentér gjerne om dere kommer på det, jeg vil vite om det har skjedd. Og jeg må presisere, bytter som endrer kampen i positiv retning for oss…

Jeg aner ikke hvordan LvG forbereder sine spillere til kamp. Hvordan han motiverer dem. Men jeg kan ikke se for meg at han står der og fyrer dem opp, får opp pulsen på dem, det er ikke bilder fra filmer som «300» og «Gladiatoren» som kommer først. Det er mer et trøtt seminar med powerpoint-presentasjon av bevegelser, hvor de skal passe ballen, og teori på teori på teori som dukker opp. Men det er i mitt hode. Jeg aner jo ikke.

lvg

Jeg er møkk lei av å bli stemplet som illojal for at jeg mener LvG må gå, når jeg har begrunnet og analysert hvorfor hver eneste gang! Alt jeg har hørt tilbake er at «vi må stå bak manageren», «United er ikke en sparkende klubb» osv. Ikke én eneste gang har jeg hørt noen argumentere for hva LvG har skapt eller utrettet som gir oss som klubb noe håp om suksess. Akademiet er et resultat av mange års jobbing, med Wilf McGuinness og Brian McClair blant flere som skal ha æren for. Så hva har LvG oppnådd? Å spille med ungdommer er ikke å skape noe, det er å kjenne på konsekvensen av masse skader og en litt liten stall.

Så, er det noen som fremdeles mener LVG på nesten 2 sesonger ikke har fått nok tid til å innføre et godt nok system, stall eller filosofi? Eller som mener at spillerne har skylda, uansett hva LVG foretar seg? Noen som kan si til oss skeptikere, oss som «svartmaler» klubben og svikter manageren, hva det er LvG prøver på? Anyone?

GLORY, GLORY MAN UNITED!

Powered by Labrador CMS