LESERBREV: Hva skjedde, Van Gaal?

Chris har sett på hva Louis van Gaal har sagt, og gitt sin dom over utførelsen.

Publisert Sist oppdatert

Supporterklubben er for supportere, og derfor ønsker United.no leserbrev som del av nettsiden. Takhøyden er stor, men vi forbeholder oss retten til å avgjøre hva som kommer på trykk og ikke. Det er også et krav at man argumenterer godt for det man mener, og du må tåle at andre kommenterer innlegget ditt. Leserbrev kan sendes til [email protected]. Oppgi fullt navn og helst alder, og fortell gjerne når, hvordan eller hvorfor du ble fan. Vi tar selvsagt også gjerne i mot reisebrev.

Hva skjedde, van Gaal?

Av: Chris Westad

En tid tilbake skrev Louis van Gaal sin bok «My Vision», og denne boken forteller et bilde av en manager og filosofi som ikke er til å kjenne igjen i dag.  Jeg tillater meg å sitere noen nøkkelpunkt, omtalt i flere artikler den senere tiden, så noen burde kanskje være gjenkjennelige:

«Jeg elsker trofeer. Men jeg innser ofte at jeg elsker måten mitt lag spiller på mer enn å faktisk vinne»

DOM: Jeg skulle ønske denne filosofien var gjeldende i dagens MUFC. Null mål i 11 førsteomganger på rad for MUFC på Old Trafford. Nesten ikke skuddforsøk, knapt noen av dem treffer mål.

«Jeg vil at alle mine lag skal bli husket i mange år»

«Jeg vil at folk skal si mange år etter: ¨Det der var van Gaals lag, og nøt vi ikke å se på hans lag spille?¨»

lvgttt

DOM: Vel, blant Premier Leagues svakeste lag på sjanseskaping, avslutninger totalt, og skudd på mål, det forteller alt om at det skjer svært lite under LVG. Det skjer forferdelig lite, Louis.

Så har vi tiden i Manchester. Hva slags gullkorn får vi fra denne hyllede treneren, manageren, visjonæren? Han som var 1 av 4 managere i Ajax som for evig vil ha legendestatus for hvordan Ajax revolusjonerte idretten med «totalfotball». Rinus Michels, Stefan Kovacs, Johann Cruyff og Louis van Gaal.

«I hver klubb jeg har vært har jeg slitt de første tre månedene. Etter det vet de (spillerne) hva jeg vil, hvordan jeg er som menneske og også som manager, for jeg er veldig direkte»

«Når vi overlever de første 3 månedene vil det bli som i Bayern. Etter tre måneder der var vi på 7. plass og 3. i Champions League-gruppa. Vi måtte få en seier mot Juventus, vi fikk det og det var vendepunktet»

Stoke City v Manchester United - Premier League

DOM: Jeg synes dette vitner om at han tok for lett på oppgaven, trodde for mye på systemet sitt, og ikke har tatt med faktorer som er Premier League, engelske supporteres storkrevende natur, den generelle engelske kulturen, medias press og overvåkning m m.

Det er gått over de tre månedene, første sesong er også gått. Og vi er langt over halvveis på sesong 2. Et par milliarder og litt til er brukt, mange nye ansikter inn, mange gamle ansikter ut. Spillere og stab. Jeg tror vi godt kan slå fast at han trolig har undervurdert jobben det er å lede United, ikke bare laget, men klubben.

Og hva kan vi si om hans kvaliteter som menneske? For han har jo i ett av de ovenstående sitatene referert til sine kvaliteter som menneske. Hva bringer han til klubben ut fra hva vi kan se med våre offentlige øyne? Er han samlende, oppbyggende, tillitsvekkende? Fremstår han trygg og beroligende for oss supportere som ikke kan se hva som skjer innenfor veggene på Aon Training Complex? I garderoben?

Det er et stort og rungende «NEI» fra undertegnede. Han er defensiv, kranglevoren, fornærmet, sutrete og lite gavmild med ros.

SAF kranglet også med pressen, men han hadde jobbet seg opp til en posisjon hvor han kunne være slik. Han hadde resultater å vise til. Han kunne sable ned hvem han ville og komme unna med det, fordi han gjorde jobben sin, skaffet klubben titler. På en underholdende måte. Hvordan kan man kritiseres som manager når man bringer titler og underholdning? SAF var i så måte «untouchable».

Crystal Palace v Manchester United - Premier League

Men igjen, har han undervurdert den engelske ligaen? Har Ed Woodward og styret overvurdert ham? Jeg mener endel uttalelser fra LVG tyder på at han undervurderte PL:

«Jeg tror ikke altfor mye på konkurranse om plassene. Jeg har tro på tillit og selvtillit. Kanskje er det feil, okay, men jeg har gjort det slik i hele mitt liv som manager. Jeg gir spillerne tillit»

DOM: Den moderne fotballen er veldig forskjellig fra 1991 da han overtok Ajax. Antall kamper og turneringer har økt, den engelske ligaen har et spesielt trykk i juletiden, den engelske ligaen er fysisk noe av de mest krevende ligaene du kan være i. Han har uttalt at han foretrekker å jobbe med en liten spillerstall. Men i PL må du ha en stor tropp, og du må ha en konkurranse om plassene for å hele tiden ha skjerpede spillere. For lønningene er vanvittige nå i forhold til tidligere, og spillerene er mer skjermet og er mer isolerte. Da er faren for å stagnere, råtne på rot, bli for komfortabel, altfor stor. Du gir ikke alt på trening om du vet du har plassen din uansett. Eksempel: Først når Roy Hodgson advarte Rooney, og Rooney faktisk ble satt ut i en kamp, begynte han å score i noen kamper på rad på nyåret. Trusselen om å ikke få spille hver helg, og ikke bli med til EM, hadde effekt. Fordi posisjonen hans ble truet.

For de av dere som ikke har lest Josimar sin glimrende artikkel om LVG, «Den konfliktorienterte lagbyggeren», så anbefaler jeg en lesning. Der er mye av problematikken rundt LVG beskrevet godt, noe som har fulgt han i Ajax, i Bayern og i United. For rigide instrukser, spillere fikk ikke uttrykke seg gjennom sine unike ferdigheter, vinger som ikke får utfordre forsvaret, osv. Mitt inntrykk av LVG som en fantastisk offensiv manager har endret seg totalt, og det minner meg for mye om vår egen Egil Roger Olsen da han overtok Wimbledon. «The Crazy Gang» var ikke det riktige spillermaterialet til å innføre Drillo-stilen på, og prosjekt Drillo endte like raskt som det begynte.

Så hva skjer nå?

Jeg tror at mannen sitter ut sesongen, jeg tror styret har bestemt seg for å gjøre en statement. Her er det styret som ansetter og sparker, ingen skal fortelle dem hva de skal gjøre. For jeg tror ikke LVG går så hardt ut mot journalister som han gjorde før Derby-kampen, om han ikke er trygg på styrets tanker og planer. Du sier ikke at du har blitt «sparket» av pressen 3 ganger, og kommer til å bli sparket igjen om resultatet fra kampen mot Derby ender med tap, om du ikke føler du har blitt betrygget av styret på forhånd. Så selv om jeg personlig ut fra alle observerbare uttalelser og situasjoner mener det beste for klubben er å avslutte samarbeidet med LVG nå, så tror jeg ut fra de samme situasjonene og uttalelsene at styret tidligst gjør noe til sesongslutt. Kanskje lar de ham til og med få fullføre hele kontrakten.

Glory Glory Man Utd
Chris Westad

Powered by Labrador CMS