Statusrapport etter to kamper

Ni av våre har vært i aksjon, men mange har foreløpig vært statister. Heldigvis vil de fleste – kanskje alle – gå videre fra gruppespillet.

Publisert Sist oppdatert

Ti av våre spillere er med i årets EM, og to av de tre gruppespillsrundene er nå unnagjort.

Her er en liten statusrapport på hvordan det går med våre.

Martial og Schneiderlin

morgans
PLASSERT PÅ BENKEN: Morgan Schneiderlin.

Frankrike har allerede avansert fra gruppe A, og tar også gruppeseieren om de tar poeng mot Sveits i den siste gruppespillskampen søndag kveld.

Morgan Schneiderlin har ikke vært på banen, og det vil kanskje ikke overraske om han aldri kommer på banen heller, siden han har mange fremfor seg i køen. Men hvem vet, Frankrike kan komme langt på hjemmebane, og da trenger de store deler av troppen.

Anthony Martial lå i utgangspunktet bedre an før mesterskapet, men også han startet EM på benken. Et OK innhopp i åpningskampen ble etterfulgt av en dårlig opptreden mot Albania i kamp to da han fikk tillit fra start. Der ble han byttet ut i pausen. I tillegg til dette har hans tøffeste konkurrenter om en plass på laget prestert, så det kan se ut som om det er gjennom gode innhopp han må gjøre det i de neste kampene.

Martial frankrike
PRESTERTE IKKE: Anthony Martial kan bedre enn det han har vist hittil i EM.

Rooney, Smalling og Rashford

England har plukket fire poeng hittil, og det er sannsynligvis nok til å avansere selv om det skulle bli tap mot Slovakia (i så fall kanskje som en av treerne), men de trenger poeng for å garantere avansementet.

rooney (650 x 358)
GOD PÅ MIDTBANEN: Wayne Rooney.

Kaptein Wayne Rooney har gjort en god jobb på midtbanen hittil, og har imponert mange. Han gikk litt tom for energi mot Russland, og ble byttet ut på stillingen 1-0 der, mens han fullførte mot Wales. Før mesterskapet ble det snakket om Rooney som et problem, men det hører en lite til nå. Et positivt mesterskap hittil for 30-åringen.

Chris Smalling har hatt en grei turnering for England hittil. Posisjonen hans på laget er udiskutabel, så i motsetning til med Frankrike-spillerne våre er ikke det et problem. Har ikke direkte briljert, men har stort sett hatt bra kontroll.

England jaktet mål mot Wales, og da byttet Roy Hodgson inn Marcus Rashford. Det er en stor tillitserklæring, selvsagt, og Rashford svarte på tilliten ved å ha et godt innhopp. Har neppe skadet sjansene sine for mer spilletid.

Rashford debut
MESTERSKAPSDEBUTANT: Marcus Rashford hadde et bra innhopp mot Wales.

Bastian Schweinsteiger

Schweinsteiger
SKADEN: I slutten av mars ble Schweinsteiger skadet i en landskamp. Den hindret ham i å spille mer for United i 2015-16.

Tyskland står med fire poeng på to kamper, og alt annet enn avansement vil være et sjokk før tyskernes siste kamp mot Nord-Irland. Med uavgjort holder de seg foran Nord-Irland, men i så fall tar Polen førsteplassen om de slår Ukraina. Tysk tap vil sannsynligvis føre til tredjeplass, men med fire poeng kan altså det fort være nok.

Det blir dermed sannsynligvis flere sjanser til å se Bastian Schweinsteiger i løpet av mesterskapet, for hittil har vi ikke sett så mye til ham. Det er ikke så rart, han har jo tross alt vært ute med skade en stund, og var først tilbake i den siste oppkjøringskampen før EM.

I åpningskampen kom han innpå rett før slutt, og rakk å score et mål før kampslutt. Med det er han den eneste United-spilleren som har scoret hittil i mesterskapet.

I kamp nummer to mot Polen fikk ikke Schweinsteiger spilletid. Et produktivt EM i forhold til spilletid har det uansett vært hittil for tyskeren.

bs
VERDENSMESTER BASTIAN: Brukte få minutter på å punktere kampen mot Ukraina.

Paddy McNair

Gult kort
INNBYTTERKAOS: Det ble kaos da McNair skulle inn for Nord-Irland, noe som også førte til et gult kort.

McNair gikk inn i EM som en av nordirenes formspillere, og han imponerte både som høyreback og defensiv midtbanespiller i oppkjøringen.

Derfor må EM hittil sies å ha vært en liten skuffelse for 21-åringen. Han gjorde det OK i den første kampen mot Polen, men ble byttet ut i pausen på stillingen 0-0, og mot Ukraina kom han først innpå mot slutten etter litt kaos.

Nord-Irland står med tre poeng etter to kamper, og har dermed en sjanse til å kvalifisere seg, men det blir selvsagt en del mer komplisert av at Tyskland er motstander i siste kamp. Poeng mot tyskerne vil nesten garantert sikre avansement for McNair & co, men ved tap kan nordirene fort (om de holder Ukraina bak seg) fort bli en av de to treerlagene som ryker ut, selv om de i skrivende stund topper treertabellen. Albania-poeng mot Romania søndag kveld kunne vært til god hjelp for nordirene med tanke på treertabellen.

Sannsynligvis er ikke McNairs prestasjoner før EM glemt, så McNair kan fort spille en nøkkelrolle mot Tyskland, og i en eventuell åttendedelsfinale.

pm
I FORM: Paddy McNair.

David de Gea

ddg
KEEPERDUELLEN: De Gea vs Casillas.

Spania er videre, og med poeng mot Kroatia i siste kamp blir det også gruppeseier.

Det var vel egentlig ikke knyttet så stor spenning til om Spania kom til å avansere, til tross for det som skjedde i VM i 2014, og det var egentlig mer spennende hvem som kom til å stå i mål for Spania. Iker Casillas har i lang tid blitt foretrukket på landslaget, selv om David de Gea har vært en god del bedre i noen år nå, og da det blusset opp utenomsportslig rot for De Gea rett før mesterskapsdebuten var det nok mange som så for seg Casillas i det spanske buret igjen.

Men De Gea fikk keeperplassen til slutt, og han har holdt nullen hittil. Nå har han ikke fått så mange muligheter til å briljere ennå, men han har tatt det som har kommet, og Spania ser såpass bra ut at det kan bli mange flere kamper i dette sluttspillet for United-målvakten.

daviddegea (650 x 358)
TRYGG OG GOD: David de Gea.

Matteo Darmian

Darmian startet som venstre vingback i Italias første kamp mot Belgia, og fikk i underkant av en time der. Darmian gjorde sine saker OK, og kan vel verken sies å ha briljert eller å ha feilet.

I den andre kampen, mot Sverige, ble Darmian værende på benken hele kampen. Kanskje er han tilbake mot Irland, mot motstand som burde være mer kjent for Darmian enn for de fleste Italia-spillerne. Litt rotasjon på vingbackene er uansett naturlig siden det er krevende roller.

Italia har allerede vunnet sin gruppe, og Darmian har altså minst to muligheter til til å imponere for Azzurri.

matteo darmian
INN OG UT: Matteo Darmian.

Marouane Fellaini

Belgium v France - International Friendly
ENDRET OPPSKRIFT: Og Fellaini var ikke en av Wilmots’ ingredienser til kampen mot Irland.

Mens Italia er videre, er Belgia slettes ikke det ennå, selv om de med den solide seieren mot Irland har gitt seg en skikkelig sjanse til avansement.

Fellaini startet mot Italia, og hadde en god førsteomgang, før han forsvant i den andre. Det ble tap, og landslagssjef Marc Wilmots valgte å gjøre en del endringer til kampen mot irene.

Fellaini var en av spillerne som ble ofret, og han kom heller aldri på. Faren nå er kanskje at det fungerte så godt at Wilmots vil beholde vinneroppskriften, og at det blir tøffere for Fellaini å kjempe seg inn igjen i førsteelleveren.

Poeng mot Sverige vil sende Belgia videre, mens de må satse på å bli en av de fire beste treerne om det skulle bli tap mot Zlatan & co.

fellaini (650 x 358)
MARA HÅRFAGRE: Er Fellaini tilbake fra start til den viktige kampen mot Sverige, tro?

Oppsummering

Alle utenom Morgan Schneiderlin har vært på banen hittil, noe som er positivt.

Samtidig er det bare David de Gea, Wayne Rooney og Chris Smalling som ser ut til å ha en trygg plass på laget, og det er litt skuffende å se hvor få som har vært viktige for landet sitt hittil. Foreløpig har de fleste United-spillerne vært statister.

Heldigvis er det lenge igjen av mesterskapet, og kanskje avanserer samtlige ti videre til sluttspillet.

 

Powered by Labrador CMS