Starter tøff uke på brua

PREVIEW (OPPDATERT 22.15) Årets vanskeligste kamp til nå står for tur når Manchester United reiser til Stamford Bridge for å møte Chelsea – et lag de ikke har slått borte i ligasammenheng på over ti år.

Publisert Sist oppdatert

Paul Scholes, Ruud van Nistelrooy og Ole Gunnar Solskjær scoret målene sist United tok tre poeng mot Chelsea. Den gang var Claudio Raniere sjef på Stamford Bridge, Roman Abramovichs enorme pengebinge hadde fortsatt ikke tatt turen dit og hovedstadsklubben hadde ikke vunnet ligaen på 47 år.

20. april 2002 var datoen. Siden den gang har United tatt skarve fire poeng på ti ligakamper der. Chelsea er faktisk det eneste laget United har en negativ statistikk mot – United står med tolv seire mot London-lagets 13.d

Allikevel er ikke Stamford Bridge lenger er det fortet det var under Jose Mourinho. Under portugiserens regime i Sørvest-London tapte ikke laget en eneste hjemmekamp i ligaen. I fjorårssesongen røk de på hele fire nederlag på eget gress – og selv om United ikke var en av de som tok med seg tre poeng hjem har det også vært bedring fra Uniteds side det siste halvannet året.

Da lagene møttes i kvartfinalen i Champions League i 2010/11-sesongen skaffet nemlig De røde djevlene seg et fantastisk utgangspunkt med en 1-0-seier på bortebane i førstekamp. I ligaoppgjøret i fjor ledet vertene 3-0, men United kom på utrolig vis tilbake og reddet 3-3 og ett poeng.

Som om ikke ligakampen mot Chelsea er nok, møter United samme klubb på samme bane i Ligacupen onsdag. Uka toppes til slutt med et møte med Arsenal på Old Trafford neste helg.

Mangler to sentrale spillere

Roberto Di Matteo fikk tillit av Abramovich etter Champions League-triumfen i vår og ble ansatt permanent. Hittil er det ingen som kan si at det er noe han burde angre på. Chelsea handlet for store summer i sommer, men spillere som Eden Hazard og Oscar har slått til og blitt nye publikumsyndlinger for Premier League-tilskuerne. London-klubben har også skaffet seg en fire poengs luke på toppen av tabellen etter hele sju seire og én uavgjort på de åtte første kampene.

De to største symbolene på Chelseas suksess de siste åtte årene har vært Frank Lampard og John Terry. Søndag vil imidlertid ingen av dem stå på motsatt banehalvdel. Lampard skadet seg i midtukas Champions League-tap mot Shakhtar Donetsk, mens Terry soner sin fire kamper lange suspensjon etter å ha blitt dømt for rasisme mot QPRs Anton Ferdinand. Ellers stiller Chelsea med et fulltallig mannskap, ettersom Marko Marin har kommet tilbake fra en lyskeskade.

Uten Didier Drogba, men med en enda mer kreativ midtbane med Hazard, Oscar og Juan Mata har man sett en endring i Chelseas spillestill denne sesongen – en endring Di Matteo mener har gagnet klubben.

– Vi mener at vi har størst sjanse til å vinne kamper når vi spiller slik, med tanke på spillerne vi har. Vi mener det er den beste løsningen. Vi vil imidlertid ikke spille vakker fotball og tape kamper. Vi spiller slik for å vinne kamper. Evnene til spillerne tillater oss å gjøre det, sier han til klubbens offisielle hjemmeside.



FORMEN – Chelseas 5 siste

Dato

Motstander

H/B

Turn.

Res.

23. okt.

Shakhtar Donetsk

B

CL

1-2

20. okt.

Tottenham

B

PL

4-2

6. okt.

Norwich

H

PL

4-1

2. okt.

Nordsjælland

B

CL

4-0

29. sep.

Arsenal

B

PL

2-1

V: 4

U: 0

T: 1

Mål: 15-6

Lysninger på skadefronten

United har reist seg etter hjemmetapet mot Tottenham og vunnet fire strake kamper i alle turneringer. Siste Premiere League-kamp på bortebane var noe av det beste United har prestert på fremmed gress på lang tid. Newcastle ble utspilt etter alle kunstens regler, og det kunne fort blitt mye penere sifre enn en 3-0-seier. De røde djevlene lå før helga á poeng med fjorårets seriemester Manchester City, men foran med bedre målforskjell. Det skiller imidlertid fire poeng opp til søndagens motstander, og med et eventuelt tap på Stamford Bridge vil avstanden allerede begynne å bli i største laget.

Shinji Kagawa skadet kneet mot Braga i midtuka, og Sir Alex Ferguson blir nødt til å klare seg uten japaneren i alle fall de neste tre ukene. Sett bort fra det er det lysninger på skadefronten for Uniteds del. Chris Smalling er tilbake i full trening og aktuell til en plass i troppen søndag. Det samme gjelder Anders Lindegaard, som har blitt friskmeldt fra skaden som holdt han ute av spill i midtuka. Phil Jones kan være tilbake i full trening fra starten av neste uke, og bortsett fra det er det kun Nemanja Vidic som ikke vil være involvert mot Chelsea.

Sir Alex Ferguson vet at det blir en vrien kamp på en stadion United har slitt på de siste årene. Også han har merket seg Chelseas taktiske endringer de siste årene.

– Det er alltid vanskelig borte mot Chelsea. Det er to gode lag som møtes, og de har hatt en fantastisk sesongstart. De har også spilt med en interessant formasjon – noe vi må klare å håndtere. De har kjøpt Oscar og Hazard, og de begynner å bli vant til å spille med spillere som Mata. Det er en del situasjoner hvor de hele tiden ligger like bak spissen, og det er vanskelig å håndtere. De var imidlertid nødt til å endre litt etter at Didier Drogba forsvant, sa United-manageren på fredagens pressekonferanse.

FORMEN – Uniteds 5 siste

Dato

Motstander

H/B

Turn.

Res.

23. okt.

Braga

H

CL

3-2

20. okt.

Stoke

H

PL

4-2

7. okt.

Newcastle

B

PL

3-0

2. okt.

Cluj

B

CL

2-1

29. sep.

Tottenham

H

PL

2-3

V: 4

U: 0

T: 1

14-8

Statistikk

  • United har ikke tapt mot Chelsea på de siste fem kampene (i alle turneringer): Fire seire og én uavgjort.

  • Uniteds ti kamper lange rekke uten seire på Stamford Bridge er klubbens lengste på en toppseriebane siden en 16 kamper lang rekke borte mot West Ham (1969-87)

  • Robin van Persie står med åtte Premier League-mål så langt – aldri har han hatt flere på dette stadiet av sesongen. Han har også scoret fem mål på de to siste besøkene til Stamford Bridge.

  • United har sluppet inn først i åtte av tolv kamper denne sesongen, men har tatt opp tolv poeng etter å ha ligget under i Premier League – mer enn noe annet lag.

Dommeren

Mark Clattenburg er pipeblåser søndag. Han har vært Premier League-dommer siden 2004 og var mannen som ikke godkjente Pedro Mendes’ langskudd på Roy Carroll som gikk langt over streken. I fjor dømte han United én gang – 1-6-tapet hjemme mot Manchester City. Dette er første gang 37-åringen dømmer United mot Chelsea.

LIVE-OPPDATERING/SCORINGSVARSEL

Om du ikke skulle ha mulighet til å få med deg overføringen av kampen, kan du alternativt følge vår LIVE-oppdatering på united.no – eller få scoringsvarsel tilsendt på SMS. Dersom du ikke allerede abonnerer på sistnevnte tjeneste, kan du sende meldingen UNITED til 2242, og du vil motta lagoppstilling, scoringer underveis, og i tillegg en kort pause- og sluttrapport.

Tjenesten, som dessverre kun er tilgjengelig for norske mobilabonnenter, koster kr. 1,- per melding.

Avmelding

Dersom du skulle ønske å melde deg av SMS-tjenesten, må du sende meldingen UNITED STOPP til 2242.

10 siste PL-kamper mot Chelsea på Stamford Bridge

Sesong

Res.

Målscorere

2011/12

3-3

Rooney 2(str.), Chicharito

2010/11

1-2

Rooney

2009/10

0-1

2008/09

1-1

Park

2007/08

1-2

Rooney

2006/07

0-0

2005/06

0-3

2004/05

0-1

2003/04

0-1

2002/03

2-2

Beckham, Giggs

V: 0

U: 4

T: 6

Mål: 8-16

Fullstendig ligastatistikk mot Chelsea (United nevnt først)

HJEMME

BORTE

TOTALT

Sp.

V

U

T

Mål

V

U

T

Mål

V

U

T

Mål

140

29

23

18

112-72

29

19

22

118-102

58

42

40

230-174

Powered by Labrador CMS