Kan bli Play Off-kamp mot Leicester for å avgjøre CL-skjebnen

Manchester United og Leicester kan ende på like mange poeng, med identisk målforskjell og stå likt etter innbyrdes oppgjør. Her kommer forklaringen på hvordan det kan skje og ikke minst hva som da blir løsningen for å avgjøre Champions League-deltagelse.

Publisert Sist oppdatert

Akkurat da du trodde den neglebitende innspurten ikke kunne bli mer dramatisk, har united.no regnet ut at det kan bli en historisk Play Off-kamp for å avgjøre om det blir Manchester United eller Leicester som får spille Champions League neste sesong.

Det er en del brikker som skal falle på plass om så skal bli tilfelle, og selv om sannsynligheten ikke er stor, er det likevel fullt mulig at det kan skje.

Det meste avhenger av ett bestemt resultat i kampen mellom Manchester United og West Ham.

Det «magiske» resultatet? 5-3 til United

Onsdag møter Manchester United West Ham hjemme på Old Trafford i en særdeles viktig kamp for Ole Gunnar Solskjær menn.

Den kampen blir ikke bare avgjørende for hvorvidt Solskjærs United-mannskap tar med seg en fordel til den siste og helt avgjørende kampen mot nettopp Leicester.

JUBEL ETTER SEIER MOT LEICESTER: Ole Gunnar Solskjær jubler etter 1-0-seieren mot Leicester i høst.

Den vil også bli helt avgjørende for om et scenario, som aldri tidligere har inntruffet i Premier League-historien, skal bli en realitet. 

Manchester United og Leicester ligger begge på 62 poeng og begge lag har 28 plussmål. Dersom United og Leicester ender på like mange poeng, vil plasseringen av lagene på tabellen bli avgjort etter følgende kriterier:

  1. Målforskjell
  2. Flest scorede mål
  3. Best i innbyrdes oppgjør

Det er fullt mulig at United og Leicester ender opp på den samme poengsummen. De kan til og med ende opp med like mange plussmål. Men det stopper ikke der.

De to klubbene kan faktisk ende opp med identisk målforskjell også. 

Og som ikke det var nok; United og Leicester kan fremdeles være umulig å skille selv når innbyrdes oppgjør er tatt med.

Dette må skje for at det skal inntreffe:

  • Manchester United må først slå West Ham 5-3 førstkommende onsdag. Kun dette resultatet vil gjøre det mulig for United og Leicester å stå helt likt, og da mener vi helt likt, etter siste serierunde.
  • Dette resultatet vil ta Manchester United tre poeng forbi Leicester og gi United en målforskjell på 68 – 38.
  • Leicester vil stå med 67 – 39 i målforskjell før lagene møtes i den siste kampen. Dersom Leicester vinner 1-0 mot Solskjærs menn, vil Leicester stå med 68-39 i målforskjell.
  • Dersom Leicester vinner 1-0 i den den siste kampen mot United, og forutsatt at United mot West Ham ender 5-3, vil Solskjærs menn også havne på 68-39 i målforskjell, fordi én scoring for Leicester også er ensbetydende med ett ekstra baklengsmål for United.
  • Dermed vil begge lag ha 65 poeng, og helt identisk målforskjell.
  • Ved starten av 2019/20 innførte Premier League en ny regel som tilsier at dersom dette scenarioet inntreffer skal innbyrdes oppgjør avgjøre. Men i dette tilfellet vil selv det ikke være nok til å skille lagene som da vil stå med hver sin 1-0-seier etter at United slo Leicester med dette resultatet på Old Trafford tidligere i høst
  • Om United og Leicester ender på like mange poeng, med identisk målforskjell og også står likt etter innbyrdes oppgjør, må det til en Play Off-kamp på en nøytral bane for å avgjøre hvilken av de to klubbene som skal spille Champions League neste sesong.

Regelendring før denne sesongen

Premier League opplyser at det ble innført en ny regel før denne sesongen. Tidligere var ikke innbyrdes oppgjør en del av regnestykket for å avgjøre hvilken av klubbene som skulle ende øverst.

Denne regelen ble endret ved inngangen til den inneværende sesongen.

MÅLMASKIN: Den eneste gangen Manchester United har vunnet 5-3 i en ligakamp på Old Trafford var mot Newcastle i 2002. Den gangen scoret Ruud van Nistelrooy tre av Uniteds fem mål, mens dagens United-manager Ole Gunnar Solskjær besørget ett.

United.no har fått tilgang til Premier Leagues regelverk på dette feltet som viser at det kan ende med en Play Off-kamp mellom United og Leicester.

«Dersom to klubber som kjemper om ligatittelen, kvalifisering til europacup eller for å unngå nedrykk ender på samme poengsum, vil resultatene i innbyrdes oppgjør nå være gjeldende. Fra og med 2019/20 sesongen vil det laget som har tatt flest poeng i innbyrdes oppgjør, dersom lagene står likt på antall poeng, målforskjell og scorede mål, bli rangert foran det/de andre laget/lagene.

Om lagene fremdeles ikke kan skilles, vil det laget som har scoret flest bortemål i innbyrdes oppgjør ende øverst.

Dersom klubbene står likt etter disse kriteriene vil det bli spilt en Play Off-kamp på en nøytral bane der format, tid og bane vil bli avgjort av styret i Premier League».

Hvor ofte har United vunnet akkurat 5-3?

For at det i det hele tatt skal bli mulig med en avgjørende Play Off-kamp for å skille Manchester United og Leicester, altså kampen mellom United og West Ham førstkommende onsdag ende 5-3 til United.

Alle andre resultater gjør det umulig for lagene å ende både på lik målforskjell OG likt i innbyrde oppgjør. 

NERVER: Leicester-manager Brendan Rodgers fikk en dårlig oppladning til siste serierunde mot United med 0-3-tap for Tottenham i London.

5-3 er ikke akkurat det resultatet som forekommer oftest i Premier League. Gjennom historien, fra 1878 som Newton Heath og videre til dags dato, har Manchester United spilt 5722 obligatoriske kamper. 16 av disse, eller 0,28 prosent om du vil, har endt med 5-3 til United.

Kun 4 av 5-3-seierne har kommet på Old Trafford, 10 har kommet på bortebane og 2 på nøytral bane.

Enda sjeldnere i Premier League

I de 1074 Premier League-kampene United har spilt, har resultatet 5-3 kun skjedd tre ganger og bare én eneste gang på Old Trafford. Det var mot Newcastle den 23. november 2002 etter hattrick av Ruud van Nistelrooy, samt fulltreffere av Paul Scholes og Ole Gunnar Solskjær.

United har vunnet med det samme resultatet på bortebane to ganger.

En av de kampene var mot nettopp West Ham i 2001/02 sesongen da Uniteds mål ble scoret av David Beckham (2), Nicky Butt, Ole Gunnar Solskjær og Paul Scholes.

Den første 5-3-seieren på bortebane i Premier League, kom pussig nok i den samme sesongen i snuoperasjonen mot Tottenham på White Hart Lane der United lå under 0-3 til pause. Den gangen scoret Andy Cole, Laurent Blanc, Ruud van Nistelrooy, David Beckham og Juan Sebastian Veron.

Både United og Leicester kan kvalifisere seg til Champions League, men da må Chelsea ikke vinne noen av sine to siste kamper. 

Powered by Labrador CMS