Her er HELE lesernes topp 10-liste

Publisert Sist oppdatert

Onsdag var vi omsider i mål: Supporterklubbens jury bestående av Bjarte Valen, Lars Morten Olsen, Dag Langerød og Håkon Aaberge kåret Ryan Giggs til tidenes største United-spiller.

Da hadde vi i løpet av 46 dager, fra 12. april, telt ned med de 50 spillerne vi mente er Uniteds største gjennom den til nå 142 år lange og fantastiske historien vår.

Se alle plasseringene i juryens topp 50 og les også: Derfor er han tidenes største

Men det var vår liste.

Hva med dere medlemmer?

Før vi selv begynte på topp ti-nedtellingen så ba vi dere medlemmer om å rangere de ti som gjenstod ved å gi 10 poeng til den dere mente var størst, og så 9, 8, 7 og så videre ned til 1 poeng til den som var minst stor av disse ti legendene.

Det betyr at dere ikke fikk mulighet til for eksempel stemme på Wayne Rooney (nr. 12 på juryens liste) og Bill Foulkes (nr. 11), men dere fikk sjansen til å rangere Law, Best, Scholes, Keane, Charlton, Giggs, Cantona, Robson, Edwards og Ronaldo – slik dere mente var rett.

Torsdag publiserte vi så resultatene fra dere leseres liste.

Lesernes topp 10-liste

10. Denis Law

Han var den første United-spilleren som vant Ballon d’Or (som vi kjenner trofeet i dag) da han gjorde det i 1964. Fortsatt er det bare tre andre som har klart det.

Ingen, selv ikke Cristiano Ronaldo på sitt beste, har heller scoret flere mål i én og samme sesong enn det Denis Law gjorde.

Sammen med George Best og Bobby Charlton dannet han Europas beste angrepstrio. I seks av sju sesonger mellom 1962/63 og 1968/69 scoret han mer enn 20 mål for United. I fire av dem scoret han 29 eller mer.

Han har scoret tredje flest mål i United-historien, men scoret sine 237 mål på veldig mye færre kamper enn Charlton og Rooney som er foran ham på den lista.

Han er den eneste United-spilleren som har to statuer av seg på Old Trafford.

Supporterklubbens jury hadde Law på 6. plass, mens blant dere medlemmer ble det fire plassere lavere enn det for den første Kongen av Old Trafford.

LES OGSÅ JURYENS SAK MED BEGRUNNELSE:
Han ble kronet til konge, men fikk ikke tatt del i signingsferden

Poeng i lesernes avstemning: 6.913

Snittpoeng: 3,80

Om lesernes poeng: Det var 1.821 av dere som ga deres stemmer. Med 6.913 poeng fikk Denis Law 38 prosent av mulig maksimal poengfangst. Det ga ham en 10. plass på lista. Det var riktignok 47 av dere som ga Law 10 og også 66 som ga den målkåte spissen en 9er. Det skal også sies at det var to andre spillere som fikk flere 1-ere (dårligst) på avstemningen enn Law, men den totale poengsummen ble likevel lavest.

9. Duncan Edwards

Han var den første United-spilleren noensinne inne på topp tre på det som nå heter Ballon d’Or – da han ble nummer tre bare 20 år gammel i 1957. Det skulle ta sju år til og et helt nytt Busby-byggverk før det skjedde igjen.

Edwards var bare 16 år gammel da han debuterte for United i det som den gangen het «First division», og var bare så vidt fylt 18 da han spilte sin første kamp for England.

Det gjorde ham samtidig til tidenes yngste engelske A-landslagsspiller, noe han forble helt frem til Michael Owen fikk sjansen på slutten av 90-tallet.

De som så ham, blant annet Sir Bobby Charlton, mener at Duncan Edwards er tidenes beste fotballspiller uansett nasjonalitet og posisjon.

Giganten fra Dudley kjempet hardt for å overleve, men dessverre, på grunn av skadene, orket han ikke mer 15 dager etter etter den grusomme flyulykken i München i 1958

Da var han bare 21 år gammel, men han hadde allerede 177 kamper for United, 18 A-landskamper for England og to ligagull.

Myten og legenden Duncan Edwards lever imidlertid videre for evig tid.

Supporterklubbens jury hadde Edwards på 4. plass, noe dere lesere mente var for høyt.

LES OGSÅ JURYENS SAK MED BEGRUNNELSE:
– Jeg er overbevist om at han hadde blitt den største

Poeng i lesernes avstemning: 7.813

Snittpoeng: 4,29

Om lesernes poeng: Han er den «eldste» spilleren på lista, Duncan Edwards, og en 9. plass totalt på lesernes liste sementerer plassen hans blant de største i Uniteds historie. Så skal det sies at han var den som fikk flest 1-ere av dere lesere, men det var også 200 av dere som mente at han var topp-1 eller 2.

Det var også tre av de andre spillerne som fikk færre 10ere og 9ere enn Edwards.

Det triste er mest at han aldri fikk sjansen til å bevise om han virkelig kunne blitt den største. Vi snakker jo om en spiller som 21 år gammel lå et stykke foran Bobby Charlton.

8. Bryan Robson

Det var én spiller som virkelig holdt livet i United i det som var et ganske så tøft 80-tall. Det var Bryan Robson. Skadefri var det få – om ingen – som matchet ham, og han var like viktig for England.

Hadde han klart å holde seg litt mer skadefri så kan det også hende at historien vår kunne sett en del annerledes ut. Det kunne vært flere ligagull. Vi kunne kanskje vunnet cupvinnercupen i 1984.

Bryan Robson var krigen, lederen, Captain Marvel som lenge kun hadde noen cuptriumfer til navnet sitt, men med 99 mål så scoret han omtrent like ofte som høyere rangerte Paul Scholes.

Heldigvis fikk denne giganten av en kaptein avslutte karrieren med de to første ligagullene under Sir Alex.

Supporterklubbens jury hadde Robson på 7. plass.

LES OGSÅ JURYENS SAK MED BEGRUNNELSE:
– Han var min Maradona. Jeg ville ikke byttet ham med noen

Poeng i lesernes avstemning: 7.827

Snittpoeng: 4,30

Om lesernes poeng: Han var kaptein med stor K, Bryan Robson, men blant dere lesere var det bare Denis Law som fikk færre 10ere og 9ere enn det Robson gjorde. Det var også uhyre jevnt med Duncan Edwards, da bare 14 poeng – eller 0,01 i snitt – til slutt skilte i favør Robson i kampen om 8. plassen på lista.

På en liste hvor det egentlig ikke er noen fra det trøblete 70-tallet så er Robson den eneste fra 80-tallet – og det sier mye om spilleren og lederen at han etter mest å ha representert United i en vanskelig periode og i en så sterk konkurranse faktisk er helt oppe på 8. plass blant dere medlemmer.

7. Roy Keane

Ingen United-kapteiner har ledet klubben til flere trofeer enn Roy Keane.

Eric Cantona ble katalysatoren for Uniteds første storhetstid under Sir Alex, men iren ble lederen som sørget for at vinnerviljen og toppnivået var til stede så godt som hele veien frem til han ga seg i 2005.

Da Supporterklubbens Dag Langerød spurte Ole Gunnar Solskjær om han bare kunne velge én lagkamerat fra sin tid som spiller i United til å bygge et nytt lag rundt så var svaret Roy Keane.

Det sier veldig mye.

17 trofeer, deriblant sju ligagull, sier det enda klarere, og selv om han visste at han gikk glipp av Champions League-finalen i 1999 så var Keane den typen som ikke lot seg affisere, men likevel ga alt for laget selv da United kom under med to mål mot Juventus i semifinalen.

Supporterklubbens jury hadde ham på 10. plass, mens dere medlemmer har ham tre plasser høyere enn det.

LES OGSÅ JURYENS SAK MED BEGRUNNELSE:
– Han la et uvurderlig grunnlag for hva som forventes av en United-spiller

Poeng i lesernes avstemning: 8.385

Snittpoeng: 4,60

Om lesernes poeng: Stemmene var egentlig jevnt fordelt utover hele linja for Roy Keane. Noen har han som en av de aller største, noen like bak, noen midt på og noen lengre ned på lista.

Keane har færre 10ere og 9ere enn Duncan Edwards to plasser bak ham, men i motsetning til for eksempel Edwards scorer Keane bedre blant flertallet midt på skalaen.

6. Cristiano Ronaldo

42 mål i 2007/08-sesongen, og en av hovedgrunnene til at vi da vant ligaen og Champions League.

Ronaldo var også en av hovedgrunnene til at vi vant ligaen tre år på rad – hans siste tre år i United.

Ronaldo var også en av de største grunnene til at vi kom til to strake Champions League-finaler før han dro videre til Real Madrid.

Ronaldo er også én av bare fire United-spillere som har blitt kåret til verdens beste.

Supporterklubbens jury hadde ham på 9. plass, mens dere lesere har ham tre plasser høyere enn det.

LES OGSÅ JURYENS SAK MED BEGRUNNELSE:
– Han var simpelthen den beste spilleren United noen gang har hatt

Poeng i lesernes avstemning: 8.843

Snittpoeng: 4,86

Om lesernes poeng: Han var helt fantastisk, men i denne legendesamlingen så deler portugiseren dere medlemmer. 6. plassen er selvsagt ekstrem sterk, men det var faktisk bare Duncan Edwards som fikk flere 1-ere enn det Ronaldo fikk. 1-eren var også klart den karakteren han fikk oftest.

Ellers er det merkbart at han ligger jevnt på cirka 10 prosent av stemmene på hver karakter fra 2 til 8.

5. Paul Scholes

Barcelona-legenden Xavi sa at han gjerne skulle spilt sammen med ham, men Xavi ble i Barcelona og Scholes var heldigvis lojal til United gjennom hele karrieren.

Dermed innkasserte han vanvittige 11 ligagull, to Champions League-titler og 25 trofeer.

Det er bare Ryan Giggs og Bobby Charlton som har flere kamper for United enn Scholes.

Han er også inne på 10. plass på toppscorerlista, selv om han mesteparten av karrieren hadde et utgangspunkt som sentral midtbanespiller.

Han er ikke den største fotballspilleren av vekst, men han er en soleklar mann blant de største i Uniteds historie.

Supporterklubbens jury hadde Scholes på 8. plass, men dere har ham tre plasser bedre enn det.

LES OGSÅ JURYENS SAK MED BEGRUNNELSE:
– Han ble fortalt at han var for liten, men han ble en gigant i United

Poeng i lesernes avstemning: 11.098

Snittpoeng: 6,09

Om lesernes poeng: Så var det et merkbart hopp, som dere ser. De fem nederste har hatt en snittscore på 3- eller 4-tallet, men de fem beste ligger klart høyere enn det. Forskjellen mellom Ronaldo på deres 6. plass og Scholes på 5. plass er hele 2,255 poeng – eller hele 1,23 snittpoeng.

Det er faktisk bare to spillere som har fått færre 1-ere enn Scholes, men som vi kommer tilbake til senere i kåringen så kan det også ha noe å gjøre med at det kan virke som om noen muligens har stemt taktisk FOR sine egne og MOT det som virker å være et par av de største konkurrentene.

Med 7,52 prosent 10ere er Scholes femte best der – akkurat som plasseringen hans totalt.

4. George Best

Han er fortsatt én av bare fire United-spillere som har vunnet det som nå omtales som Ballon d’Or.

Som 18-åring scoret han et tosifret antall mål for United.

Han scoret seks mål i én og samme kamp i 1970.

Han omtales som fotballens virkelige superstjerne.

Han scoret da United som første engelske klubb vant serievinnercupen i 1968, og han driblet seg inn i hjertene til alle United-supportere som fikk oppleve United på 60- og deler av 70-tallet, før utenomsportslige utfordringer førte til at han forlot United bare 28 år gammel.

Han var et geni.

Han var Best!

Best var nummer tre på Supporterklubbens liste, men falt én plass blant dere medlemmer.

LES OGSÅ JURYENS SAK MED BEGRUNNELSE:
Fikk ikke bruke favorittfoten. Svarte med å score 12 med feil fot i samme kamp

Poeng i lesernes avstemning: 11.587

Snittpoeng: 6,36

Om lesernes poeng: Det begynner å tette seg til, og selv om vi til slutt vil avsløre en ganske så klar vinner så skiller det mindre enn ett helt snittpoeng fra Best på 4. plass til vinneren.

Best tok 4. plassen, men var den som fikk flest 8ere (tredje best) av alle. Han fikk flere 9ere, 8ere og 7ere enn mannen som ble nummer tre, og han var også den som fikk nest færrest 1ere blant dere medlemmer.

3. Eric Cantona

United hadde forsøkt det meste, men da Eric Cantona kom til klubben i 1992 hadde det gått 25 år uten ligagull.

Da han dro etter fem hele sesonger senere så hadde United vunnet fire ligagull. Det hadde fort blitt fem av fem hvis han ikke ble suspendert etter sitt mye omtale supporterangrep i januar 1995.

Cantona ble katalysatoren for Fergusons første suksess, og var også uvurderlig for viktige holdningene, vinnerviljen og treningsiveren til Class of 92 som vokste frem mens Cantona var der.

Franskmannen var som skrevet bare i United i fem hele sesonger, og det at ham likevel får en 3. plass på lesernes toppliste sier det meste om spilleren, mannen, myten og ikke mest betydningen hans for det moderne Manchester United.

Supporterklubbens jury hadde ham på 5. plass.

LES OGSÅ JURYENS SAK MED BEGRUNNELSE:
– Han er den mest innflytelsesrike spilleren vi har sett i Premier League

Poeng i lesernes avstemning: 11.808

Snittpoeng: 6,48

Om lesernes poeng: Det ble en jevn kamp med George Best om 3. plassen, men til tross for færre 9ere, 8ere og 7ere så kom Cantona seg foran. Han hadde nemlig en del flere 10ere, og var også den av alle som fikk færrest 1ere av alle.

Om det har å gjøre med at noen ikke leste teksten om at man skulle gi 10 til den beste – eller faktisk stemte taktisk på de to beste – vet Supporterklubben ikke, men Cantona hadde i alle fall færrest 1ere i hele avstemningen og bare to 2ere mindre enn vinneren.

2. Bobby Charlton

Han overlevde flyulykken i 1958, og ble i United helt frem til 1973.

Det er bare Ryan Giggs som har flere kamper, og det er bare Wayne Rooney som har flere mål – både for United og England.

Etter den nevnte flyulykken ble han en bærebjelke i United da Matt Busby bygget et nytt United som vant serievinnercupen i 1968.

George Best var da den store spilleren, men selv om Best vant det som nå heter Ballon d’Or i 1968 så vant Charlton kåringen i 1966 – før han fulgte opp med 2. plass på samme kåring i både 1967 og 68.

Ingen andre United-spillere har blitt kåret til Europas beste eller nest beste i tre sesonger på rad.

Det er andre som blant fansen huskes som mer spektakulære, men det er én grunn til at Bobby Charlton som eneste spiller har en tribuneside oppkalt etter seg. Han var fantastisk, lojal og han har forblitt United gjennom hele sitt liv.

Supporterklubbens jury hadde også Charlton på 2. plass.

LES OGSÅ JURYENS SAK MED BEGRUNNELSE:
Om noen fortjener tittelen «Mr. Manchester United» så er det ham

Poeng i lesernes avstemning: 12.591

Snittpoeng: 6,91

Om lesernes poeng: Han fikk færre 1-ere enn vinner Ryan Giggs, Bobby Charlton, men i kampen om å bli tidenes største United-spiller måtte han likevel gi tapt.

Charlton fikk imidlertid nest flest 10ere og soleklart flest 9ere, noe som vitner om en bunnsolid 2. plass totalt sett. Charlton hadde nesten dobbelt så mange 9ere og 10ere som nestemann på lista.

1. Ryan Giggs

963 kamper, en nærmest uslåelig rekord.

Ingen britiske fotballspillere har vunnet flere trofeer enn ham.

24 sesonger for United. Mål i 23 av dem.

Ryan Giggs er også den eneste spilleren som har scoret i 17 Champions League-sesonger, og han ble den første spilleren som scoret 100 Premier League-mål.

Sir Alex Ferguson ledet United til 38 trofeer. Giggs var med på 34 av dem.

Han spilte fortsatt for United etter at han hadde fylt 40.

Det er så mange rekorder, trofeer, kamper, mål, målgivende, sesonger og år at det er tvilsomt om noen av oss som leser dette vil få oppleve dette igjen i vår levetid, og Giggs har forblitt dønn lojal til United som ekspert og fotballmann også etter at han la støvlene på hylla.

Supporterklubbens jury hadde ham også på 1. plass.

LES OGSÅ JURYENS SAK MED BEGRUNNELSE:
Om noen fortjener tittelen «Mr. Manchester United» så er det ham

Poeng i lesernes avstemning: 13.315

Snittpoeng: 7,31

Om lesernes poeng: Ryan Giggs fikk 73 prosent av maksimal poengfangst, etter 32 prosent med 10ere blant dere medlemmer. Det var 231 flere 10ere enn nummer to på lista.

Sånn sett en knusende og overlegen seier.

Så skal det sies at Giggs også fikk en del 1-ere, flere enn noen av de andre.

Vi tenkte først at noen stemte taktisk i favør Charlton, men samtidig har det kommet frem at noen ikke leste følgeteksten godt nok slik at de ga 1 til bestemann. Det kan være en grunn til at han også fikk flest 1ere, men er i så fall tross alt bare noe som ville styrket seieren hans ytterligere.

Ryan Giggs er tidenes største United-spiller, kåret både av Supporterklubbens jury og dere medlemmer.

Powered by Labrador CMS