– Er det ikke på tide å gi Martial litt fred og ro nå?

Ansvarlig redaktør Dag Langerøds kommentar etter 3-0-seieren mot Sheffield United.

Publisert Sist oppdatert

Dette ble perfekt.

Det var klasseforskjell mot en Champions League-utfordrer.

De kreative valgene i laguttaket utgjorde forskjellen.

Anthony Martial scoret også to av de målene som Ole Gunnar Solskjær har etterlyst.

Vi la press på Chelsea.

Og Paul Pogba fikk nye 79 minutter.

Til slutt fikk vi også hvilt Bruno Fernandes, Marcus Rashford, Anthony Martial og Mason Greenwood.

KOMMENTAR: Ansvarlig redaktør Dag Langerød med sin kommenter etter seieren.

For å ta Martial med en gang.

Nei, han er ikke så rå som Erling Braut Haaland. Det finnes nok bedre spisser enn ham, men han er nå inne i sin beste sesong for oss. Han har sju mål på de sju siste kampene fra start for oss.

Martials kamper for United etter vinterpausen i februar.

Han har 14 ligamål med sju kamper igjen å spille, noe som er rekord for ham.

Det er blitt 19 mål totalt i alle turneringer, noe som også er rekord i United-trøya, og det gjenstår altså sju ligakamper, muligens tre FA-cupkamper og muligens også fire Europa League-kamper.

Når vi teller opp i august kan han faktisk ende på nærmere 30 mål for United, kanskje ikke så langt unna 20 i ligaen.

Han er, som vi tidligere har skrevet, mer effektiv (utnytter sjansene sine) enn veldig mange andre vi kobles til.

Dette er også hans aller første sesong hvor han uten unntak er blitt satset på i spissrollen gjennom hele sesongen, og han er bare 24 år. Må man da selge ham bare fordi han ikke er verdens beste allerede? Må han selvsagt ofres? Skal hver eneste dårlige kamp telle mot ham og føre til en diskusjon om alternativene som finnes rundt i verden?

TAKKET WAN-BISSAKA: En fornøyd Martial etter det andre av sine tre mål mot Sheffield United.

Så er jeg som nevnt selvsagt helt enig i at det finnes råere spisser enn ham, spisser med et bedre bevegelsesmønster, enda bedre avslutningsregister og ikke minst et annet kroppsspråk på dårlige dager, men når vi har en spiss som i vår ganske lenge trøblete sesong faktisk leverer bedre enn noensinne – og det er lov å tro at rammebetingelsene (våre og hans) blir enda bedre fremover – skal vi da tro litt på ham?  Skal vi la dette spille seg ut videre i én sesong eller to til til før vi eventuelt dømmer ham nedenom og hjem?

Personlig skulle jeg gjerne hatt Braut Haaland i januar, på grunn av alderen og hans råe og direkte kvaliteter, men det er egentlig ingen andre klare spydspisser som jeg bare «må» ha rundt om i Europa.

Jeg liker også det utgangspunktet United ser ut til å ha tatt om at spillere gjerne skal kunne bekle flere roller.

Klasseforskjell

Jeg har svært lite negativt å si om denne kampen.

Jeg så at min kollega Bjarte Valen ikke var helt fornøyd med Luke Shaw, men når vi sender utpå et lag – og et forsvar – som fullstendig nuller laget som lå bare to poeng bak oss på tabellen, en direkte konkurrent til Champions League-plassene – så mener jeg at utgangspunktet er at alle i forsvarsrekka har levert.

Sheffield United hadde hos Opta en expected goal på 0,13, som altså tilsvarer at de kunne spilt på samme måte i sju-åtte kamper til uten kanskje å ha scoret mer enn én gang totalt sett.

Angående forsvarsrekka – når jeg vet hvor sterkt en del ønsker å se Eric Bailly så er det verdt å merke seg at mot Tottenham var Nemanja Matic mannen som først kom inn for Victor Lindelöf, og mot Sheffield United kom Bailly aldri innpå.

Det sier veldig mye om Victor Lindelöfs standing hos Solskjær, og det sier også en del om at Bailly har en del å jobbe med.

Jeg blir likevel overrasket om Bailly ikke starter mot Norwich. Med ny kamp mot Brighton tirsdag forventer jeg noe rullering på laget til lørdagens kamp.

Bailly, Williams, Fred, McTominay og kanskje James bør vel alle ha et håp om å starte den kampen.

Positivt fra Pogba og Matic

Vi ofret litt duellstyrke på midten for å få plass til kreativiteten til Paul Pogba, og det var et riktig valg i denne kampen. Jeg var heller ikke overrasket over at det da ble Nemanja Matic som ble hans partner, som jeg nevnte i «våre vurderinger om laget» tirsdag.

Matic var også meget god. Det å posisjonere seg riktig og dekke rom er en kvalitet serberen er bedre på enn de fleste, selv om frekvensen i beina har tapt seg litt de siste årene.

Så ble det ikke mål eller målgivende på Pogba i denne kampen, men han var tredje sist på ballen før 2-0 og fjerde sist da han fant Bruno Fernandes som flikket videre rett før 3-0.

Fortsatt litt kamprusten, ja, men likevel nok av kvalitet. Det er et ekstremt spennende utgangspunkt før resten av sommeren.

Pogba kunne fort også hatt en målgivende med den flotte chippen til Marcus Rashford etter 19 minutter.

Som supporter så må jeg også innrømme at jeg blir glad hver eneste gang jeg ser Pogba og Martial smile som de gjorde onsdag kveld.

BLID OG FORNØYD: Paul Pogba etter sin første start på fotballbanen på ni måneder.

Jeg har ingen forventninger om at Pogba skal levere bra eller på toppnivå i hver kamp utover, men bare det å ha en sånn kvalitetsspiller tilbake er svært viktig.

Vi har også en så stor bredde i kvalitetene blant midtbanespillerne våre nå at vi kan tilpasse laguttaket til ulike kamptyper – og uansett ha kvalitet i bakhånd.

Det er vel så gledelig.

Jeg synes også det generelle samspillet og kombinasjonene mellom for eksempel Pogba og Fernandes var svært oppløftende.

Forresten, Bruno Fernandes, F O R EN S P I L L E R!

Det betyr ikke at jeg mener at dette var hans beste kamp, men kvalitetene hans, registeret, de positive, offensive valgene han viser så ofte i hver eneste kamp og måten han har tatt United og oss fans på. Det er helt vanvittig.

Han er helt vanvittig.

Et par andre ville blitt korsfestet…

Jeg synes også at kampen var et nytt skritt i riktig retning for Marcus Rashford. Noe annet er det ikke mulig å si etter to målgivende pasninger, selv om jeg vet veldig godt hvor mye et par av andre spillerne ville fått gjennomgå om de bommet på de to store sjansene som Rashford brant før pause.

Andreas Pereira og Jesse Lingard ville blitt korsfestet, men Rashford blir det ikke.

Det er flere grunner til det, først og fremst at Rashford har levert jevnlig hele veien, og selv om det fortsatt kan bli mye bedre fra hans side så ble det to målgivende – og kunne fort blitt både to mål og to målgivende i denne kampen.

Men: Legg til at han ikke scoret på de to store sjansene sine mot Tottenham så er det altså fire store sjanser og null mål nå.

Med 90 minutter mot Tottenham og 79 minutter nå så er det imidlertid lov å håpe at 22-åringen treffer nettmaskene i løpet av kort tid.

Mason Greenwood hadde en relativt rolig dag på jobben, men uten at jeg har noen tall som underbygger det, kanskje blir jeg også lurt av alle skriveriene om at han har lagt på seg noen kilo med muskler og trent godt, men mitt inntrykk er at det er en mer moden, mer røslig og ikke minst bedre 18-åring vi ser utpå banen nå enn den allerede gode 17/18-åringen han var i fjor høst.

Det mener jeg selv om skuddene gikk utenfor stengene eller ble blokkert onsdag.

Med Norwich lørdag og Brighton tirsdag så gjorde det heller ingenting at vi fikk hvilt flere av nøkkelspillerne det siste kvarteret.

Jeg tror at Ole Gunnar Solskjær og trenerteamet ønsker seg «alt» på tampen av sesongen, FA-cuptittelen, Europa League-tittelen og topp fire, og at de vil gå for det meste. Derfor blir det nok flere av de beste fra start av også i Norwich.

OK BENK: United-spillerne på benken etter femmerbyttet onsdag kveld. Bailly, Martial, Rashford, Williams, Fred, Romero, Bruno og Pogba.

Det var også bra at vi fikk lagt litt press på Chelsea. De møter altså Man. City hjemme torsdag kveld, men hvis vi er i nærheten av dem før sesongavslutningen så møter de Liverpool og Wolverhampton i sesongens to siste kamper. Det handler om å være på skuddhold til det, men gjerne også foran allerede da.

Solskjær sa etter kampen at United ønsker 3. plassen, og United møter altså Leicester i sesongens siste ligakamp.

Så er det bare å innrømme at Sheffield United ikke fremstod som veldig gode, men jeg er ikke blant dem som da devaluerer Uniteds prestasjon. Du kan bare slå det som er foran deg til enhver tid, og onsdag gjorde United det. Klart. Det var også ganske så gøy å se på gutta, og troen på flere gode prestasjoner fremover ble ikke noe mindre av dette.

En av Solskjærs vellykkede grep

Det var også hyggelig at Juan Mata fikk sin 250. kamp for United.

Se hele lista over førstelagsspillernes A-kamper her.

Med et skadefritt United så blir det nok ikke altfor mange kamper videre for ham, men basert på alt jeg hører inne fra Carrington så skal spillere som Mata (og et par andre av dem som ikke spiller så mye) ha sin del av æren for at United som klubb nå ser bedre ut.

Ole Gunnar Solskjær har nemlig transformert kulturen som nå gjennomsyrer klubben.

Det handler både om forventinger til trening og kamp, men ikke minst generell oppførsel utenfor banen, i kantina, i møte med akademispillere og også besøkende utenfra.

Alt dette skal ha forsterket miljøet og ønsket om å levere for hverandre, og selv om det sikkert kommer tap og frustrasjon fremover så er dette én av hovedgrunnene til at jeg mener at Solskjær har vært et vellykket valg av United som manager det siste halvannet året.

Om Dag Langerød

Ansvarlig redaktør i Supporterklubben, Dag Langerød, skriver ned sine tanker i forbindelse med de fleste United-kamper eller andre store begivenheter rundt United.

Ønsker du å lese flere av kommentarene hans så ligger de alltid i menyen. Du kan få oversikten her.

Powered by Labrador CMS