mittenogsus5

– Han ønsket å hente Haaland, men klubben vegret seg for å gå med på kravene

United vurderte ikke på noe tidspunkt denne sesongen å erstatte Ole Gunnar Solskjær med Mauricio Pochettino, skriver Andy Mitten, som har solide kilder.

Publisert Sist oppdatert

Denne teksten ble først publisert i den nyeste utgaven av United-supporteren. Her kan dere melde dere inn i Supporterklubben for å få tilgang til både Andy Mittens spalter og mye annet eksklusivt innhold.

Oversatt av Bjarte Valen.

Tilliten til Solskjær fra klubbledelsen har betalt seg, men nå venter et av de viktigste og mest krevende overgangsvinduene på lenge. En venn spurte meg nylig om Ole Gunnar Solskjær fremdeles vil være Manchester Uniteds manager når neste sesong sparkes i gang. Jeg svarte naturligvis ærlig, og sa at det tror jeg definitivt, gitt at Solskjær og laget når de viktigste målene denne sesongen. Og det er fremdeles mye å spille for. Om Solskjær tar United til en ny sesong i Champions League, vil han utvilsomt styrke aksjene sine. Særlig dersom det også blir en klar forbedring av forrige sesongs moderate poengfangst på 66.

Et trofé vil også hjelpe veldig, både for troppen og Solskjær selv. «Glory, Glory Man United» betyr nemlig ikke å ende på tredje- eller fjerdeplass. Det innebærer å heve troféer foran titusener av United-fans på Old Trafford, når det igjen er tillatt.

United forholdt seg rolig, og har ikke gått aktivt ut for å avvise ryktene om at Solskjærs posisjon var truet tidligere denne sesongen. Grunnen er simpelthen at ryktene ikke hadde noe som helst fundament i virkeligheten. Stikk i strid med enkelte rapporter vurderte nemlig ikke United Mauricio Pochettino på noe tidspunkt denne sesongen.

BLE IKKE VURDERT TIDLIGERE DENNE SESONGEN: Mauricio Pochettino.

Ledelsen har stått last og brast med Ole, og det er enkelt å forstå hvorfor hierarkiet på Old Trafford mener Ole har gjort en god jobb. Det er nemlig akkurat det han har gjort.

Etter en dårlig start på sesongen klatret United til topps i Premier League, før laget ble degradert til andreplass da byrivalen City fant storformen. Laget har vært både stabilt og ustabilt om hverandre. På den ene siden har du den utrolige statistikken i ligaen på bortebane, samtidig som det har vært unødvendige og irriterende poengtap på eget gress. Alle lag har dårlige perioder fra tid til annen, og United har hatt kamper der prestasjonene har vært på et bekymringsfullt svakt nivå. Solskjær har flere ganger snakket om små marginer og at hver kamp lever sitt eget liv. Det er rett, men som United-manager blir du dømt ut fra plasseringen på ligatabellen, og femteplass vil simpelthen ikke være godt nok.

Solskjærs utfordring er å gjøre laget mer stabilt, og dersom United skal vinne troféer kan ikke laget fortsette å kaste bort poeng mot lag som rett og slett skal slås. Etter drøye to år i sjefsstolen er det naturlig å se på totalbildet under Solskjærs tid i United og vurdere jobben han har gjort. Den har i all hovedsak vært god, og Solskjær vil sitte trygt om laget fortsetter fremgangen. Tredjeplassen sist sesong var en god prestasjon, særlig med tanke på hvor vanskelig høsten var. Å nå tre semifinaler sist sesong var heller ikke dårlig, men i United teller man troféer, ikke semifinaler.

PÅ RETT VEI: Ole Gunnar Solskjær har grunn til å være tilfreds med tingenes tilstand i United. I sommer venter det et krevende, men også viktig overgangsvindu for United der midlene må brukes smart.

Det er selvsagt også fullstendig klar over. United har trøblet siden Sir Alex Ferguson trakk seg tilbake, og det er Solskjærs ultimate jobb å ta klubben tilbake til å bli den beste i ligaen. Det er utvilsomt en krevende jobb, med en byrival som har styrtrike eiere og Josep Guardiola i managerstolen. Men alle imperier faller før eller siden, og i skrivende stund har City fremdeles ikke vunnet Champions League, og de har heller ikke dominert engelsk fotball over en like lang periode som det United gjorde.

Solskjær har ofte fremhevet andre positive sider ved Manchester United, og det med rette. Klubbens akademi blomstrer, det er en rekke stortalenter på vei opp og frem, og det unge United-laget beveger seg jevnt og trutt i riktig retning i motsetning til hva tilfellet var under de tre foregående managerne.

Manchester City v Manchester United - Premier League
SENTRALE I FREMTIDEN: Dean Henderson og Scott McTominay jubler etter seieren mot Manchester City. Duoen kan fort bli svært sentrale brikker i Solskjærs langtidsprosjekt.

Vi kunne valgt et hvilket som helst av momentene nevnt over og beskrevet dem som suksess. Samtidig er det ting som bekymrer. Både Solskjær og laget har høstet kritikk for mangelen på scoringer mot de andre topplagene, selv om seieren mot City stilnet kritikken for en stund. Vi vet dessuten hvor fort stemningen kan snu med dårlige resultater, særlig blant fansen på internett. Enhver supporter må selvsagt gjerne uttrykke sine meninger, og gudene skal vite at det er mange som gjør nettopp det. Likevel har mangelen på fans på Old Trafford bidratt til å fordreie et allerede skjevt bilde av fankulturen.

Blar du deg gjennom Twitter er det nærliggende å tro at United-fansen er rasende, men realiteten er nok en ganske annen. Hadde det vært fulle tribuner på Old Trafford, ville Solskjær opplevd en massiv støtte, og den støtten opplever han nå i stedet fra styret. United ønsker ikke å være en klubb som sparker managerne, og foretar skifter i sjefsstolen annethvert år. Ledelsen forsøkte med ulike managertyper etter at Sir Alex Ferguson trakk seg tilbake. Verken David Moyes, Louis van Gaal eller José Mourinho innfridde forventningene, selv om det var troféer som fant veien til Old Trafford under dem.

HAR STØTTE FRA UNITED-LEDELSEN: Ole Gunnar Solskjær.

Jeg har snakket med flere trenere som har jobbet under Solskjær. De rister på hodet over deler av kritikken som tidvis kommer mot United-manageren og de beskriver den regelrett som latterlig. Dette er trenere som har vært vant til å jobbe med noen av de aller største trenernavnene, og de plasserer Solskjær på samme hylle.

Jeg har ikke hørt et eneste negativt ord, kun positive beskrivelser av hvordan han brakte humøret tilbake både i spillertroppen og klubben, samtidig som han sørget for å la de spillerne som ønsket seg bort få dra. I tillegg beskriver de en manager som er taktisk meget dyktig.

Det er lett å være etterpåklok og vurdere feil i etterkant. Det er langt vanskeligere å treffe med analysene man gjør på forhånd. Jeg har hørt fans som har beklaget seg over at Solskjær er en ukritisk ja-mann. Det er han på ingen måte. Jeg har blitt fortalt at Solskjær kan være langt mer direkte i private samtaler enn det inntrykket vi sitter igjen med etter pressekonferansene der han virker avslappet og ofte har et glimt i øyet. Gjør han feil? Selvsagt! Akkurat slik vi alle gjør feil, inkludert alle andre managere.

Samtidig skal vi huske på at United utvilsomt er i en bedre posisjon nå enn det tilfellet var med José Mourinho ved roret i hans siste sesong. Portugiseren valgte bevisst å fiske etter en ny kontrakt ved å sende ut signaler om han kunne være på vei bort fra United. Mourinho fikk kontrakten han ønsket, men vi vet hvordan den endte.

BEDRE SITUASJON NÅ: Et tafatt United tapte på Anfield i José Mourinhos siste kamp som United-manager.

Solskjær vil trolig snart få tilbud om en forlengelse av sin kontrakt, og det vil simpelthen skje fordi han fortjener det.

Det er likevel noen United-fans som aldri vil bli fornøyde. Fotballen er en arena hvor de kan få utløp for følelser, og under den pågående pandemien er det åpenbart mye frustrasjon som må ut hos mange. Det er et markant behov for å finne syndebukker, og nå er det flere digitale plattformer enn noen gang tidligere for å få utløp for de følelsene. United, i likhet med storklubber som Real Madrid, Barcelona og Liverpool har gjennom årenes løp tiltrukket seg mange fans fra periodene da lagene gikk fra det ene troféet til det andre. For mange ble det å vinne pokaler selve hverdagen.

Men alle klubber har sine begrensede storhetsperioder, og selv om det Sir Alex Ferguson utrettet med United var unikt, tilhører det nå fortiden. Ole Gunnar Solskjærs jobb er å gjenreise United, men han må gjøre det mot knalltøffe konkurrenter. Manchester City har en av verdens mest velstående nasjoner i ryggen, mens Chelsea har en styrtrik oligark. I mange år var det ingen av disse to klubbene som utgjorde en trussel for Fergusons United, nå er hverdagen en annen. I tillegg har Englands nest største klubb, Liverpool, omsider tatt et etterlengtet ligagull. Premier League-klubbene har også generelt sett så mye penger på grunn av lukrative TV-avtaler, at de mindre klubbene kan måle krefter rent økonomisk med de to Milano-klubbene i Italia eller en spansk storklubb som Sevilla. Strukturen i Uniteds eierskap hjelper heller ikke etter en gjeldsfinansiert overtakelse av Glazer-familien.

Selvsagt skulle United prestert bedre enn det klubben har gjort i tiden etter det siste ligagullet i 2013. Altfor få av de mange spillerne som ble hentet i perioden mellom Ferguson og Solskjær slo til. Fansen har kritisert klubben, men da kjøpene faktisk skjedde, var det ikke mange kritiske røster å høre.

Altfor få av de mange spillerne som ble hentet i perioden mellom Ferguson og Solskjær slo til.

Vi lever i en verden der håp og etterpåklokskap dominerer. De fleste United-fans mente det var rett å selge spillere som Jonny Evans og Memphis Depay, to spillere som har fått fart på karrierene sine i nye klubber. Mange ønsket også at United skulle solgt Wayne Rooney langt tidligere og det samme var tilfellet med Paul Pogba. Til og med årets store formspiller Luke Shaw, ble avskrevet av mange. De samme supporterne jublet også høylytt da United hentet Bastian Schweinsteiger og Radamel Falcao. Vi husker alle hvordan det gikk med dem i United.

Solskjær har vist solid dømmekraft med de spillerne han har hentet. Han ønsket å hente Erling Braut Haaland, men klubben vegret seg for å gå med på kravene som skal ha blitt fremsatt, ikke minst med en utkjøpsklausul, et krav Dortmund aksepterte. Solskjær ønsket også Jude Bellingham og United strakk seg langt for å få til en overgang. Selv Sir Alex Ferguson ble en del av overtalelsesprosessen som dessverre ikke lyktes da Dortmund ga ham garantier om spilletid. Og det skiller den tyske klubben fra United på det området. United gir ungdommen sjanser, men klubben er også veldig forsiktig med å love for mye til unge spillere.

KLUBBEN VEGRET SEG: Solskjær ville ha Erling Braut Haaland, men United gikk ikke med på kravene, som blant annet inkluderte en utkjøpsklausul.

Det som skal skje på overgangsmarkedet i sommer er særdeles viktig. Klubben trenger å hente spillere som kan utgjøre en stor forskjell, med Bruno Fernandes som det beste eksemplet. I tillegg til et godt vindu ønsker Solskjær seg en skikkelig oppkjøring frem mot den nye sesongen. Han ønsker å jobbe med spillerne i nærmere fire uker, og ikke fem dager slik tilfellet var sist sommer. United ser også på muligheten til å reise til et varmere klima. Solskjær har fortalt meg at denne sesongen har vært et ubarmhjertig jag for spillerne og han har helt rett. Det er et tøft program som krever mye. United vil derfor se etter nye spillere denne sommeren, og det vil være midler tilgjengelig selv om Uniteds regnskaper fremdeles preges av pandemien.

Solskjær er realistisk og vet at det nå er uaktuelt å bruke de samme summene som før pandemien. En kilde i United fortalte meg nylig at det kun er Manchester City og PSG som kan betale 100 millioner pund for en spiller slik markedet er nå. Der har du Financial Fair Play … Prisen på noen av de beste spillerne har gått noe ned, og de aller fleste klubber har en økonomi som er langt mer anstrengt enn Uniteds. Praktisk talt samtlige agenter og klubber jeg har snakket med, sier de forventer flere låneavtaler og byttehandler mellom klubbene denne sommeren. Det er også mange som har lært av det uføret som Barcelona nå befinner seg i finansielt, etter å ha hatt altfor høye utgifter i en årrekke.

Dortmund skal ha gitt signaler til United om at Jadon Sancho vil bli rimeligere denne sommeren. Det er opp til United, og andre klubber, om de vil gjøre fremstøt for å hente den engelske landslagsspilleren.

BLIR TROLIG RIMELIGERE DENNE SOMMEREN: Jadon Sancho.

Jeg har blitt fortalt at United skal ha hatt et ekstra øye på midtstoppere og høyrevinger før sommervinduet åpner, men hva United er i stand til å gjøre på overgangsmarkedet avhenger også av om klubben klarer å selge spillere som hever betydelige lønninger, men som bidrar heller lite. Sergio Romero, Phil Jones og Andreas Pereira er eksempler på slike spillere. Det samme er Jesse Lingard som har fått et løft med låneoppholdet i West Ham. Hverken Diogo Dalot eller nevnte Pereira har imponert i Italia, og kan bli vanskeligere å selge enn Lingard.

Om United henter en ny midtstopper er det nærliggende å tro at en av dem som allerede er i klubben vil bli solgt. United må også ta en avgjørelse på hvorvidt Axel Tuanzebe og Brandon Williams, to egenproduserte spillere, har en langsiktig fremtid på Old Trafford. En slik avgjørelse er ofte komplisert fordi hver eneste spillertropp trenger bredde og dybde, og United vil ha behov for spillere som vil akseptere at de kanskje ikke spiller mer enn ca 20 kamper i løpet av en sesong.

Jeg har blitt fortalt at Paul Pogba er åpen for å forlenge kontrakten med United. Og slik markedet er nå er det vanskelig for ham å få bedre kontraktsvilkår noe annet sted enn de han har i United i hans nåværende avtale.

Vi lever fremdeles i en merkelig verden på alle måter. Blant United-fansen veksler stemningen mellom optimisme og frustrasjon nesten fra kamp til kamp, men Ole Gunnar Solskjær har gjort en solid jobb så langt. Utfordringen hans nå blir å ta det neste steget og vinne troféer. Selv om vi nå lever i en uvanlig tid, er det det å vinne trofeer som United-fansen tross alt er vant til.

FLERE SOM BRUNO: Kjøpet av Bruno Fernandes var en genistrek av United. Kan klubben hente nye spillere i sommer som gjør at portugiseren og lagkameratene kan ta opp kampen om ligagullet neste sesong?

Powered by Labrador CMS