– Giggs mente det skadet ryktet

Andy Mitten har levert en eksklusiv sak om situasjonen til united.no.

Om situasjonen

Av: Andy Mitten, oversatt til norsk av Dag Langerød.

Ed Woodward var i Madrid tirsdag kveld. Fire av verdens beste managere var også der, for å lede lagene sine i semifinalene i Champions League. Det var Pep Guardiola, Jose Mourinho, Diego Simeone og Carlo Ancelotti. Alle fire ville vært velkomne i United, men United vurderer kun to av dem – managerne i de to Madrid-klubbene.

Etter det United forstår så er ikke Ancelotti fornøyd på Bernabeu, hvor managerskifter skjer hyppig og hvor man blir forstyrret av ledere oppover i systemet. Italieneren og Louis van Gaal er favoritter til å bli den neste United-manageren, og van Gaal skal være veldig ivrig etter å overta så fort VM-sluttspillet er over for Nederland.

United bestemte seg for å ikke gå for Jürgen Klopp etter at han gjorde det klart at han var fornøyd i Dortmund. Pep Guardiola vurderes også som umulig å få fatt i for øyeblikket.

Som direktør er Sir Alex Ferguson fortsatt involvert i avgjørelsene som tas, men ikke i like stor grad som forrige sesong, hvor han egentlig selv valgte sin egen etterfølger.

Det gikk imidlertid galt med David Moyes.

This article is copyrighted to United.no. If it gets copied and pasted onto another website, we’ll act accordingly for copyright infringement.

Manchester United Training SessionRyan Giggs vil lede United ut sesongen, noe som vil bli en siste tvist i karrieren hans som spiller. Han blir Uniteds andre spillende manager, etter Clarence «Lal» Hilditch som var det mellom oktober 1926 og april 1927. Akkurat som Giggs så var han en venstrekant. Akkurat som Moyes så vant han ingen store trofeer med United.

Giggs fikk vite at han var ønsket på veien hjem fra 2-0-tapet borte mot Everton, og han ser virkelig frem til å lede United, selv om det trolig bare er for fire kamper.

Paul Scholes blir også med, etter at han kom hjem fra ferie tirsdag. Nicky Butt flyttes opp fra reservelaget for å hjelpe Phil Neville som førstelagstrener, mens Chris Woods fortsetter etter sitt gode arbeid med David de Gea. Spanjolen, Uniteds beste spiller denne sesongen, er også fornøyd med treneren sin og ønsker ikke en ny forandring så kort tid etter at Eric Steele forsvant forrige sommer. Jimmy Lumsden og Steve Round, som ikke var særlig populære blant spillerne, forsvinner sammen med Moyes.

De fleste spillerne ønsker ikke å si det utad, rett og slett for å unngå å helle mer bensin på bålet, men de er glade for at Moyes er borte.

Misnøyen har vokst hele sesongen, og mange ønsket å forlate United i sommer.

Da United nylig var hos skredderen for å få ordnet dresser til USA-turneen i sommer så var det åtte spillere som ikke møtte. En av de som faktisk gjorde det kunne ikke dy seg.

– Jeg håper ikke at jeg fortsatt er her hvis han fortsatt er her, lød spøken.

Han snakket selvsagt om David Moyes, men nå vil han i alle fall ikke være med til USA.

Så sent som forrige uke ga Nani også et intervju hvor han var kritisk til Moyes og taktikken. Da han ble spurt om hvordan han trodde Goodison Park ville ta imot Moyes og Fellaini var svaret også klart nok.

– Det bryr meg ikke.

Manchester United FC Official PhotocallIntervjuet ble stanset av Uniteds medieavdeling som stort sett har brukt året til å legge lokk på alle problemene i United. Da de forstod hvordan situasjonen er fikk de i stedet Juan Mata til å gi et positivt intervju om Moyes, som igjen førte til saker som «Juan Mata støtter David Moyes og understreker viktigheten av at alle stiller seg bak ham».

Intervjuet endret imidlertid på lite.

Fansen er ikke idioter, og det Mata sa stemte dårlig overens med alt som er lekket ut fra United denne sesongen. Alle lekkasjene tyder nemlig på at spillerne tenkte helt annerledes om sjefen som nå er borte. Med Ferguson borte har det nemlig vært flere lekkasjer fra United-hold denne sesongen, som oftest fra personer som er misfornøyde og som vil ha frem sin side av saken.

Moyes var ikke en populær mann på Carrington. De ansatte mente at han var humørsyk og uforutsigbar. Samtidig skal det sies at han jobbet knallhardt med det som må ha vært en uhyre vanskelig jobb. Ikke bare var de ansatte vant til Sir Alex Ferguson som ikke bare kjente alle, men også navnene, navnene på kjærestene, barna og noen ganger også navnene på barnebarna. De forsøkte å like Moyes, men akkurat som Sam Allardyce ikke passet i Newcastle eller Roy Hodgson i Liverpool så passet ikke David Moyes i United.

Han feilet også med media, noe som er veldig viktig i United. Hadde han fortsatt så ville han fått hjelp, akkurat som Ferguson en gang fikk det.

Moyes likte imidlertid ikke å prate med media, og brukte liten tid på å forberede seg til det.

En gang, før en Champions League-kamp, ble han observert da han spurte Jimmy Lumsden om hva han skulle si til journalistene. Mens Ferguson  manipulerte media så satt Moyes der uten en klar strategi og ga svar i hytt og vær.

Noen ganger var han også for negativ, som da han sa at han ville akseptere uavgjort borte mot Cardiff før kampen hadde startet. Han sa at han håpet å gjøre det vanskelig for Newcastle, og han skyldte på dommere. Han skyldte også på laget han hadde arvet, noe Ferguson mislikte, og skader.

Det er ikke slik man forventer fra en United-manager. Av United så forventes det kun at man vinner kamper. Selv når man ikke gjør det.

Etter tapet mot Stoke i februar sa Moyes følgende:

– Jeg vet ikke hva vi må gjøre for å vinne.

Uansett hvor velmenende det egentlig var, så hørtes det ikke bra ut.

This article is copyrighted to United.no. If it gets copied and pasted onto another website, we’ll act accordingly for copyright infringement.

dmmmmFebruar var også måneden da United-ledelsen for første gang vurderte å erstatte Moyes. Det startet med tapet for Stoke, og endte med ydmykelsen mot Olympiakos. Styret hadde begynt å merke seg supporternes frustrasjon etter en elendig januarmåned, selv om fansen på Old Trafford støttet sjefen sin hele veien. Man kan diskutere om det var rett eller galt, men det endret seg aldri.

Spillerne derimot, de var alt annet enn støttende.

Den store misnøyen startet i oktober, og den stanset aldri. Robin van Persie var en av de første som var uenig med Moyes, og de to så helt ulikt på flere ulike saker. Andre spillere følte rett og slett at Moyes ikke var flink nok til å lede United. De mislikte treningsøktene hans, de synes taktikken var for negativ og synes det var alarmerende at United falt fra seriegull til 7. plass.

Da jeg snakket med Rio Ferdinand på starten av sesongen så forventet han at United kjempet om ligagull mot Chelsea og City. Han kunne rett og slett ikke se flere gullkandidater.

Da misnøyen steg så ble det Phil Neville som matte ta den tøffe jobben det var å være brobygger mellom «Everton-gutta» med Moyes, Lumsden, Woods og Round mot resten. «Everton-pratet» strekker seg forresten helt tilbake til juni i fjor, da en United-trener fortalte meg dette:

– Vi går for to Everton-spillere. Burde vi ikke lete etter noe bedre enn det?

Én av Everton-spillerne, Fellaini, kom også. Kanskje blir han også verdens beste spiller, men det er lite trolig basert på det vi har sett så langt.

I desember hadde det gått så langt at Giggs angret på at han ble en del av Moyes’ trenerteam, og han fortalte venner at det skadet ryktet hans å være en del av United.

Underveis understreket David Moyes gjentatte ganger at det var en stor jobb å bygge United på ny, noe som selvsagt ikke falt i god jord hos spillere som har vunnet serien om og om igjen. De påpekte internt i stedet at det var Moyes som aldri hadde vunnet et eneste trofé.

Det var flere garderobe-krangler, og selv om det kan være en naturlig del innen fotballen så ble det bare flere og flere av dem etter hvert som sesongen skred frem. Mange spillere kranglet åpenlyst med Moyes. Spesielt etter tap.

Da vi kom til mars var det hele i ferd med å kollapse. 0-3-tapene hjemme for Liverpool og City fikk tilliten til Moyes ned på et bunnivå, og i direktørlosjen under hjemmekampen  mot Olympiakos ble det pratet om at det var Sir Alex Ferguson som hadde gått inn i garderoben i pausen og gitt spillerne en følelsesladet peptalk. Den kvelden – den 3-0-seieren som fikk United videre til kvartfinalen i Champions League – var også en av få høydepunkter denne sesongen. Giggs spilte også bra i det som trolig blir hans siste kamp i Champions League.

Han forventet imidlertid ikke å spille i 90 minutter, og slet med smerter i kroppen i flere dager etterpå.

Manchester United FC Official PhotocallSå hva nå med Giggs?

For to måneder siden spurte jeg en spiller som har spilt med ham i 15 år om han ville bli en bra United-manager. Først ble spilleren overrasket over spørsmålet. Så tenkte han seg om.

– Han vil kunne ta jobben, og han kommer ikke til å godta noe tøys, svarte han.

Poenget hans var at selv om Giggs fortsatt er en spiller, så kan han være knallhard om så trengs.

Sir Alex Ferguson har tidligere snakket om «bullshit-filteret» Giggs har. Han har ingen tid til overs for idioter, og han kommer heller ikke til å måtte slite med noen den neste måneden. Han vil elske å bli United-manager en dag i fremtiden, men å ta jobben nå er drøyt for en mann som ikke har noen erfaring utenom å skaffe seg de nødvendige trenerkursene.

Giggs har riktignok alle av dem, helt opp til UEFA A-nivå. Det er ikke lett å få til det samtidig som man spiller selv, men Giggs har vært bevisst på å klare det.

Forholdet mellom Giggs, som den sterkeste stemmen i garderoben, og Moyes, som manager, var dårlig fra starten av og har bare blitt verre. I mars ble United tvunget til å sende ut en pressemelding om at det ikke var noe sannhet i ryktene, og at Giggs var skremt over at noen faktisk trodde at forholdet ikke var bra. Giggs ble imidlertid ikke sitert i uttalelsen, og før hjemmekampen mot Bayern satt Giggs og Moyes sammen under pressekonferansen i Europa-suiten på Old Trafford. Giggs ble da spurt om forhold, og insisterte på at forholdet var bra.

– Min forrige kamp for United var vel for sju uker siden, men det hjelper ikke å klage. Det er ikke noe trøbbel med manageren. Jeg skjønner ikke hvor de ryktene kommer fra, sa han.

Han kunne vanskelig si noe annet. Skulle han kritisere Moyes offentlig?

Giggs er mye smartere enn som så.

Så fikk han spørsmål om han en dag kunne tenke seg å bli United-manager.

Giggs milte. Moyes stirret på Uniteds pressesjef, som fikk samtalen over på noe (for United) hyggeligere.

United planla den gangen fortsatt som om fremtiden var med Moyes. Klubben sendte også ut brev til sesongkort-innehaverne hvor de ba om at de kjøpte sesongkort også for neste sesong. I det brevet garanterte Moyes også at de svake resultatene snart ville være en saga blott.

De brevene kommer i løpet av få dager, hvis du ikke har fått dem allerede.

Da brevene ble postet var det imidlertid en klar følelse på styrenivå om at Moyes kom til å bli sparket. De hadde veid bevisene, sett på de svake resultatene, den defensive fotballen, de latterlige tapene i FA-cupen og ligacupen, de misfornøyde supporterne og de misfornøyde spillerne. De så United på 7. plass, 13 poeng bak en plass i Champions League. De så også en manager som ville slite med å få United til Europa League – en turnering Glazer-familien ser på som en trøstepris, siden den sikrer flere kamper i Europa på Old Trafford med mer enn 50.000 tilskuere. De var også bekymret over hvor få som har kjøpt nye sesongkort, etter Uniteds svakeste hjemmeform på godt over et tiår.

De så også en manager som de ikke trodde kunne lede de aller beste spillerne, og derfor sparket de ham etter bare 10 måneder av en seksårs-kontrakt.

Ingen har imidlertid protestert.

United kommer også til å komme tilbake til topps. Ingen vet nøyaktig når og det kommer utvilsomt til å bli nye smeller, men denne fantastiske fotballklubben kommer tilbake.

This article is copyrighted to United.no. If it gets copied and pasted onto another website, we’ll act accordingly for copyright infringement.