– Kunne vi vunnet mye mer hvis han ikke ble sparket?

Publisert Sist oppdatert

Andy Mitten svarer jevnlig på spørsmål fra dere medlemmer. Tidligere har han svart på spørsmål om overganger, Old Trafford, Donny van de Beek og Uniteds nye fotballdirektører – John Murtough og Darren Fletcher.

LES TIDLIGERE SVAR FRA MITTEN:

Denne gangen er det et historisk «Hva om…» Mitten svarer på.


– Jeg ble United-supporter da Tommy Docherty var manager, og under ham så spilte vi en del nydelig angrepsfotball. Hva tenker du – kunnet vi vunnet enda mer trofeer på 70- og tidlig 80-tall hvis han ikke ble sparket?

Andy Mittens svar:

For et uskyldig og nydelig spørsmål. Fotballen vi spilte under the Doc var elsket. Supporterne elsket også ham og spillerne han hentet til klubben.

Supporterne forbinder også hans tid i klubben med at 10 000 til 15 000 fans dro på hver bortekamp, hvordan vi stormet gjennom 2. divisjon og hvordan vi forhindret Liverpool fra å vinne the Treble med seieren i FA-cupen i 1977.

United under Docherty

1972/73: 18. plass (av 22, kom inn i desember)
1973/74: 21. plass – nedrykk
1974/75: 1. plass i 2. divisjon
1975/76: 3. plass og FA-cupfinale
1976/77: 6. plass og FA-cupseier

Han forsvant imidlertid like etter det, da det ble avslørt at han hadde en affære med kona til lagets fysioterapeut.

LES OGSÅ STORT INTERVJU: – Jeg fikk sparken på grunn av vår kjærlighet

United ble da sett på som en katolsk klubb, og sånn oppførsel ble ikke tolerert av klubbhierarkiet.

Selv så tror jeg at han skapte for mange fiender for at dette uansett ville overlevd lenge.

Kanskje var det også nødvendig – han måtte utfordre makten til Matt Busby, han måtte tørre å fornærme andre. Det var jo mange managere som kom etter Busby som følte at Busby undergravde deres posisjon. Det handlet om Busbys generelle makt – og også at han var en golfkompis med mange av de mest sentrale spillerne på den tiden.

Docherty var en fyr som kunne fortelle veldig gode historier, men også noen løgner. En spiller fortalte meg at hvis han sa til dem «God morgen», så måtte man ta en kikk ut for å se om det virkelig var en god morgen.

Han pleide selv også å spøke med det store antallet med klubber han hadde vært manager for (15 stykker), så det var heller ikke bare i United det ikke varte så lenge.

Det skal også sies at noen av spillerne han ble uvenner med foraktet ham helt frem til den dagen han døde – på nyttårsaften i 2020. Paddy Crerand var én av dem.

Samtidig, hvis man nevner Doc så vil supporterne stort sett tenke tilbake på ham og hans periode i United med et smil.

Han bodde i nærheten av Manchester, og jeg besøkte ham selv der noen ganger. Han levde livet gjennom med sin Mary som han hadde møtt i 1977. Han fortalte alltid morsomme historier, og han ble til slutt 92 år gammel.

Selv så synes jeg imidlertid at det er trist at da han ville dra på en United-kamp på Old Trafford så ble han bedt om å betale for billetten sin.

Om Andy Mitten:

Få kjenner Manchester United bedre enn Andy Mitten. Som mangeårig sjef for fanzinet United We Stand og etter et langt liv som United-supporter, følger han United verden rundt.

Han bor delvis i Barcelona og delvis i Manchester, og jobber som journalist for flere store fotballblader, deriblant FourFourTwo og United-Supporteren. Han skriver også fast for united.no og The Athletic.

Powered by Labrador CMS