tenhagmurtoughmitten230522

«Ten Hag og United var helt uenige med Rangnick»

Publisert Sist oppdatert

Av: Andy Mitten, oversatt av Dag Langerød

Erik ten Hag er nå på et godt sted med sitt Manchester United.

Han har håndtert hvert eneste problem, og besluttsomheten hans var en av kvalitetene som imponerte United da de skulle finne Ole Gunnar Solskjærs permanente erstatter.

Så fort det økonomiske var på plass mellom agenten hans og United så delte nederlenderen tankene sine.

Han fortalte Uniteds fotballdirektør, John Murtough, at selv om fokuset hans var på å vinne ligaen med Ajax, så ønsket han også å forberede seg så godt som mulig for livet i United.

Tirsdag ettermiddag var Ten Hags eneste fridag i løpet av uka i Ajax, så han foreslo at Murtough tok turen over for å treffe ham på en tirsdags ettermiddag. Murtough var enig, og de møttes seks-sju ganger i løpet av våren.

Murtough booket et møterom på et hotell nær treningsanlegget til Ajax, og Ten Hag møtte ham for flere lange møter, noen som også varte langt inn i natten og som regel også inkluderte en middag.

Ajax v sc Heerenveen - Dutch Eredivisie
VANT LIGAEN IGJEN I AJAX: Erik ten Hag.

United var imidlertid opptatt av respekten for Ajax, og sa ingenting om dette utad.

De to gikk gjennom alt.

De begynte med å kikke på det nåværende United-laget, og hvilke spillere som ønsket å bli eller dra. Så diskuterte de overgangsmål. United hadde allerede en liste med spillere de speidet på eller til og med var i forhandlinger med, enten via klubb eller agenter. Ten Hag hadde imidlertid sine egne ideer.

Ten Hag var også ivrig etter å lære mer om kulturen i Premier League og også hvordan klubbstrukturen var i United. Han visste at han kom til et mye større lag, og ønsket å vite mer om antallet ansatte og hvem de var.

Han ønsket å vite mer om kvalitetene på analyseteamet, siden han hadde en plan om å ta med seg en av sine egne analytikere fra Ajax. Selv om analyseteamet i United regnes som veldig bra så har det senere også skjedd.

Murtough var opptatt av å understreke hvor mange talentfulle personer som allerede jobbet i United, men at det også kom til å bli mange endringer for å forbedre ting.

Det var tidlig også klart at Ralf Rangnick ikke kom til å bli værende som konsulent, som opprinnelig planlagt. Murtough var mannen som var ansvarlig for å hente Rangnick, men den ansettelsen gikk galt ganske så raskt.

I begynnelsen så var det kun Murtough og Ten Hag som møttes, og siden Murtough holder en ganske så lav profil så kunne han ta disse turene fra Manchester til Amsterdam uten å bli gjenkjent. Det endret seg da Darren Fletcher ble med.

Fletcher og Ten Hag snakket om det sportslige, taktikk, spillestil, type spillere og hvilke lag, spillere og managere de likte. Fletcher og Ten Hag kom godt overens, og Fletcher begynte å tenke: «Dette er hvordan en United-manager burde være».

BLE IMPONERT AV TEN HAG: Darren Fletcher.

Richard Hawkins var også med på noen av disse møtene. Han leder Uniteds avdeling for idrettsvitenskap, et område United ønsker å være helt i front på, etter at klubben følte at de ble ledende etter at de startet satsingen her tilbake i 2001. Det er imidlertid de som mener at andre nå har tatt igjen United på dette området.

Ernæring er et annet område United er opptatt av, og de brukte en god sum penger på en ny kantine i løpet av sommeren.

Steven Brown, som leder Uniteds speidervirksomhet, var også med på noen av Amsterdam-møtene, og litt etter litt så begynte alle de involverte å forstå hva klubben og Ten Hag ønsket fra hverandre. Kort oppsummert: United og Ten Hag måtte lære hverandre å kjenne.

Det var rapporter om at Ten Hags engelsk ikke var bra nok, men United skjønte allerede fra det første møtet at engelsken hans var akseptabel.

For Ten Hag var det viktig å vite nøyaktig hva hans rolle innebar, og ikke minst – hva da rollene til alle de rundt ham innebar.

Han hadde fått med seg Louis van Gaals periode i United. Han hadde lest Van Gaals kritikk av United, om at klubben kun var opptatt av penger. United gjorde det imidlertid klart overfor ham at mer enn alt annet så ønsket klubben suksess på banen.

Netherlands v Germany - International Friendly
KRITISK TIL UNITED: Louis van Gaal.

Alle som deltok på disse møtene synes de var produktive og verdifulle, og møtene ble gjennomført uten særlig press. Det var også hele poenget med å hente inn en midlertidig manager, at klubben kunne bruke tid på å ta den rette avgjørelsen.

Rangnick fikk egentlig bare ett mål – Champions League.

Det gikk imidlertid ikke bra, og da det ble avklart så snakket tyskeren stadig høyere om situasjonen rundt laget. Etter 4-0-tapet mot Liverpool så sa han at det trengtes ti nye spillere.

Ten Hag og United var ikke enig i det.

rangnicktenhag2022k
IKKE ENIGE: Ralf Rangnick og Erik ten Hag.

De visste også at flere spillere uansett kom til å dra, og at det var mye penger tilgjengelig for spillerkjøp til sommeren, selv om United nå lenger ikke ønsker å la seg herse med av grådige spillere, agenter eller klubber.

Konsekvensen av alle disse møtene var at da Ten Hag avsluttet sesongen med enda en ligatittel for Ajax, så følte alle at de var foran skjema.

Ten Hag terminerte så Ajax-kontrakten sin tidligere, og dro rett til London for å møte de ansatte ved Uniteds kontor i Mayfair. Der var han i flere dager, før han avsluttet uka med å se at United tapte siste seriekamp 1-0 borte mot Crystal Palace.

Hvis noen lurer på hvordan Uniteds utvikling har vært siden mai så anbefaler jeg å se den grusomme kampen på ny.

murtoughtenhagosv220522
PÅ SELHURST PARK: John Murtough, Erik ten Hag, Mitchell van der Gaag og Steve McClaren under sesongavslutningen i 2021/22.

Det handlet imidlertid ikke bare om disse tidlige møtene med den nye manageren. United begynte nemlig også å treffe potensielle signeringer og agentene deres, og de fikk Ten Hags innspill hele veien i denne prosessen.

Måtte United justere overgangsmålene sine for å tilpasse seg Ten Hag? Faktisk ikke altfor mye, siden en av hovedgrunnene til at Ten Hag fikk jobben var at han var enig om hvordan United skulle spille fotball. Det skulle være underholdende angrepsfotball med høy intensitet og lidenskap. Det var bare å finne frem en eller annen Ajax-kamp for å forstå at det også var det Ten Hag stod for.

Selvsagt er det likevel en stor forskjell mellom Nederland og Premier League, men Ten Hag følte at han var klar for det. Han har også erfaring fra Europa, og han hadde jo også jobbet utenfor Nederland, i Bayern München under Pep Guardiola. Da han gjorde det så avslo han bedre tilbud fra toppklubber i Nederland.

Ten Hag har vært en oppmuntring for United-supporterne. De to tidlige tapene var riktignok en ordentlig «Welcome to the Premier League», men han begynte så å vinne på bortebane og tok så det med seg til Old Trafford.

Ligaformen er nå oppmuntrende, spesielt hvis du tar med at United har møtt ni av lagene i topp 11, men bare to av lagene på de ni nederste plassene på tabellen.

artetatenhag040922
HAR MØTT (OG SLÅTT) MANGE AV DE BESTE: Erik ten Hags United, her fra seieren mot Arsenal.

 

Det har nå også gått seks måneder siden United begynte å jobbe med Ten Hag på ganske regelmessig basis. Det er ikke lenge nok til å konkludere. Ten Hag vet også at det er områder som må forbedres, og han har planer for det. Seks måneder er imidlertid lang nok tid til å gjøre noen observasjoner.

Supportere ser først på resultater og så på prestasjoner, men Tottenham forrige uke var Uniteds beste kamp på mange år.

Ten Hag utbroderer ikke i pressekonferanser som Rangnick gjorde det, men han er god nok og han blir stadig bedre med pressen.

Måten han håndterte Ronaldo-situasjonen på forrige uke viser hvor trygg han er i sin egen rolle, men slik har det egentlig vært helt siden han kom.

tenner2
BLIR STADIG BEDRE MED PRESSEN: Erik ten Hag.

Ten Hag vant nemlig respekten til spillerne allerede på preseason-touren.

De synes han var tøff, men fair. Ja, han er opptatt av disiplin, men han var ikke en som ville bøtelegge deg hvis du var 30 sekunder for sent ute, som Van Gaal gjorde. Han vraket deg imidlertid hvis du var 15 minutter for sen, som en spiller fant ut i preseason. Den spilleren har imidlertid skjerpet seg i ettertid.

Murtough og Ten Hag, de to viktigste personene for det sportslige i United, kommer også godt overens.

Murtough synes Ten Hag er samarbeidsvillig og fin å jobbe med. Han synes at han er en verdensklasse- og fremtidsrettet trener som kan bygge et vinnende lag, utvikle spillere og også være klubbens stemme utad.

Murtough og toppsjef Richard Arnold foretrekker jo å holde seg i bakgrunnen, slik at de slipper alt som følger med rampelyset.

Fra Ten Hags side – han ønsket at Murtough var en han kunne jobbe med, men også en som kunne være sentral i å koble sammen alle de ulike avdelingene på den sportslige siden.

United mistet imidlertid noen gode ansatte i sommer. Noen fikk sparken og forlot rollene sine. Andre hadde fått nok og sluttet selv. Utad ble det kun rapportert at disse hadde forlatt klubben, hvis det i det hele tatt ble sagt noe. Noen ble rett og slett bare borte.

Det har aldri vært så mange endringer i United som det har vært i 2022, men ut av alt surret så kom altså Ten Hag, en ny spillergruppe og ikke minst Ten Hags enorme ambisjoner. Ja, veien tilbake til toppen av fjellet er lang etter forrige sesong, men United har startet på den klatringen og supporterne har nå gode grunner til optimisme.

Powered by Labrador CMS