– Derfor ga Solskjær grønt lys til Alex Telles

Publisert Sist oppdatert

Jeg så en del på portugisisk fotball i forbindelse med at vi kjøpte Bruno Fernandes, men jeg hadde egentlig ingen anelse om hva Alex Telles stod for før jeg satte meg ned for å se hva han har gjort.

Jo da, mange scoringer, selv om mange av dem på straffe og en rekke målgivende, er noe alle visste, men hva mer? Hva vil han gi til United? Det var det jeg satt meg ned for å finne ut av.

Alex Telles – kamper, starter, minutter, mål, assist, kort og seirer siden 2016: 

For å begynne: For 15 pluss to millioner euro er det en billig signering for United. Det er ikke lenge siden jeg var klar på at på det nivået United lette etter spillere på så var minimumsummen 30 millioner euro.

Nå har vi fått en ny venstreback for halvparten av det.

Det betyr egentlig svært liten risiko.
Det ligger i bunn for alt det videre.

Så er det to ting i hovedkonklusjonen jeg kan ta med en gang:

Ja, Alex Telles kommer til å gi oss kvaliteter vi ikke har, men det er langt i fra verdens beste venstreback vi har kjøpt og jeg må si jeg er spent på hvor stor oppgradering av venstrebacken han kan gi.

Det handler om hvor gode United er til å utnytte det som er styrkene hans, styrker som skiller ham fra Luke Shaw.

For å gjøre vurderingene mine så jeg alle Portos kamper hittil i sesongen, i tillegg til utvalgte kamper forrige sesong, spesielt kamper mot gode motstandere, for eksempel cupfinalen mot Benfica i august (2-1-seier), Europa League-kampene hjemme mot Bayer Leverkusen før coronasmellen og jeg kikket også på Champions League-kampene mot Liverpool våren 2019.

Det beste med Telles:

Alex Telles er mye mer offensiv i legning enn Luke Shaw er det. Er det rom å løpe inn i så gjør han gjerne det. Han står ikke stille og ser på i backrekka. Det kan også sees i såkalt pass and move, hvis muligheten er der. Altså, sentre til en medspiller og gå på et offensivt løp inn i ledig rom på venstrekanten. I oppspillsfasen kan han, hvis Solskjær lar ham, fort i United ta opp en posisjon som minner mer om en kantspillers  utgangspunkt enn en back.

På samme måte er han offensiv i duellspillet sitt. Altså, i Porto har han ikke blitt liggende i backrekka hvis han kan støte frem og ta en duell mer offensivt i banen mot en kantspiller.

Sånn sett kan han – hvis United får orden på spillet sitt – også bli en god presspiller, noe det også er verdt å merke seg at Edinson Cavani er.

Telles er også en god hodespiller, flere hakk bedre enn Luke Shaw, noe som er interessant med tanke på en del hodedueller mot kantspiller ute på banen, det å forsvare innlegg i egen boks eller det å gjøre en god jobb på defensive dødballer.

27-åringen har også en god skuddfot og innleggsfot. Der Uniteds backer litt for ofte ser ut til å slå innlegg i blinde eller bare brenner til hardt langs bakken inn i feltet i et håp om å treffe noen så er skrudde innlegg mot en medspiller inne i feltet atskillig mer vanlig for brasilianeren.

Skuddfoten var ikke det mest sentrale i de kampene jeg så, selv om man av og til kunne se at den var der.

Risikoen er altså ikke den største, og det er på grunn av disse tingene Ole Gunnar Solskjær må ha gitt grønt lys for denne overgangen.

GOD INNLEGGSFOT: Men Alex Telles kan jobbe litt med finterepertoaret for å alltid skaffe seg plass nok til å passere motspiller med innlegget.

Samtidig må jeg være ærlig på at jeg langt i fra er helt sikker på at han tar Luke Shaws plass på venstrebacken på fast basis. Ja, de kvalitetene jeg har nevnt allerede er der, men det var samtidig ikke slik at jeg ble helt overbevist.

Uansett hva man måtte mene om Shaw, Uniteds venstreback som ikke hadde ett målpoeng i ligaen forrige sesong, så er det greit å ha i mente at han ble kåret til årets spiller i United i 2019, og stort sett var strålende for Ole Gunnar Solskjær etter comebacket fra skade forrige høst og frem til han ble skadet i juli.

Det mindre gode med Telles:

Jeg kan heller ikke huske at Telles noen gang passerte motstander med ball, selv i én mot én-situasjoner. Hvis han har det på reportoaret så gjør han det i så fall veldig sjelden.

Jeg ser for meg at det kan frustrere en del av dere.

Uten sammenlikning forøvrig, der Aaron Wan-Bissaka for eksempel er flink til å ta et lite rykk for å skaffe plass for et innlegg så har jeg også til gode å se Telles gjøre det. Det var motta ball og slå innlegg, noe som betød at mange av dem gikk rett i motstander.

Jeg er også usikker på om han kan kalles rask.

Det er ikke det at han er treig, heller, men han har ikke den kjappe frekvensen som man gjerne liker å se hos backene sine. Det er litt mer klyv, og jeg må innrømme en viss skepsis til tøffe dueller mot kjappe og tekniske kantspillere i Premier League.

I hans siste kamp for Porto, 2-3-tapet mot Maritimo, avsluttet han kampen med å bomme på straffe på stillingen 1-2 og så ikke gidde eller orke å ta det defensive løpet som kunne hindret 1-3 like etter.

Hadde det skjedd i United ville han vel vært merket negativt for livet hos en del supportere.

SLIK SER HAN UT I RØDT: Ole Gunnar Solskjær håper nok at Alex Telles kan gi United noe laget har savnet offensivt på venstrebacken.

I kampene jeg så denne og forrige sesong synes jeg også at han var litt for glad i den enkle pasningen tilbake eller inn i banen til midtstopper, noe som nok var et mye brukt valg siden han ikke ser ut til å være en dribler.

Basert på Porto-spillet hans så blir det nok fort også en del kortere pasninger langs bakken opp til Marcus Rashford som har motstander i rygg. Det er noe jeg håper United kan utvikle, ved et mer variert angrepsspill og flere muligheter inn i banen før det så vinkles ut på kant.

I Porto tok han mange frispark, cornere og straffer, men det må vel sies å være høyst usikkert om Telles overtar eller får dele det ansvaret med Bruno Fernandes i United. Personlig må jeg heller si at jeg synes hodestyrken hans da er mer interessant å bruke inne i feltet.

Konklusjon:

Jeg kan veldig fort ta feil, men i skrivende stund er tryggere på at Edinson Cavani blir en forsterkning enn jeg er på at Telles blir det.

LES OGSÅ: – Cavani blir en trussel for Martial allerede nå

For 15+2 millioner euro så må jeg likevel gjenta at dette i den moderne fotballen er liten risiko for United.

Ole Gunnar Solskjær og trenerteamet har også fått på plass en back med tydeligere kvaliteter fremover i banen, og som i alle fall i Porto har klart å bidra med både målsjanser og målgivende fra backplass.

Hvis han får til det jevnlig også i United så kan dette sees på som en toppsignering av Solskjær.

I et fungerende United så er det meget godt mulig du utover i sesongen hører kommentatorene rope: «Alex Telles har ballen, Alex Telles slår inn, se på Cavani da, MÅL».

DET GLISET SER VI GJERNE OFTE: Alex Telles da han skrev under United-kontrakten.

Som type passer kvalitetene hans offensivt også bedre enn alternativene i klubben allerede hvis Solskjær vil spille mer med vingbacker og tre stoppere.

Samtidig er han ingen Marcelo, Alphonse Davies, David Alaba (da han var back) eller Andrew Robertson, for å nevne noen navn, spillere med noen kvaliteter som blåser deg av banen når du ser på dem.

Jeg er også spent på hvor ofte United klarer å sette ham opp i de posisjonene han ønsker offensivt. I United så får Rashford ofte jukse defensivt, samtidig som det blir for store rom å dekke for to mann dypt i midtbanen. Hvis ikke dette blir fikset så vil Telles være sjanseløs.

Han har noen grunnleggende riktige kvaliteter for det man ønsker i et offensivt lag i moderne fotball. Han er også ok eller god på en del kvaliteter, men jeg er spent på hvordan han gjør det i en tøffere liga mot bedre motstandere, spesielt defensivt, hvor han kommer til å bli satt på en helt annen prøve enn han stort sett gjorde det for Porto i de kampene jeg så.

Samtidig er det altså også noen svakheter i det offensive, så dette handler om Uniteds evne til å gi Telles riktige arbeidsforhold.

Backer med sluttprodukt er imidlertid noe United har savnet i det siste, og hvis Solskjær og trenerteamet igjen får United til å henge sammen, får United til å dominere en del kamper og får Telles i gode innleggsposisjoner så har han egenskaper som kan gjøre et United som var best i Premier League fra februar og ut juli til et enda bedre lag.

Solskjær: – Han er en kriger og en vinner

Telles: – Dette var en sjanse man bare får en gang i livet

Powered by Labrador CMS