– Real Madrid utestenges ikke. United slipper straff

Publisert Sist oppdatert

Spanske MARCA meldte liker før klokka 13 skandinavisk tid fredag at UEFA ikke kommer til å utestenge Real Madrid fra Champions League, selv om klubben har frontet den mye omtalte Superligaen.

Ifølge spanske AS blir det ingen sanksjoner mot United og de andre 11 utbryterklubbene som satte europeisk fotball på hodet for noen dager siden.

Det påpekes imidlertid fra flere at UEFA fredag tok for seg europacupene denne sesongen.

Andre reaksjoner kan dermed komme senere.

Det betyr at Champions League-semifinalene mellom Chelsea og Real Madrid går av stabelen – som alle de andre europacup-semifinalene – inkludert United – Roma i Europa League.

Så blir det likevel interessant å følge utviklingen, kanskje spesielt med Real Madrid og Barcelona. Som det står i bakgrunnsartikkelen under så må jo alle klubber skrive under på UEFA-kontrakter senest i mai hvis de skal få spille Champions League i høst.

UEFA sendte etter fredagens møte ikke ut noen spesielle oppdateringer om sine vurderinger rundt Superligaen. Dermed må man foreløpig avvente om det kan komme andre endringer eller reaksjoner.

De sendte imidlertid et klart spark til planene under et punkt de kalte «So called Super League» i sin oppsummering fra møtet.

Skjermbilde 2021-04-23 kl. 13.12.25

BAKGRUNN:

Det har vært en uke med kaos i fotballverdenen, og spørsmålet er om det hele kan ta enda en ny vending fredag.

Da møtes nemlig UEFAs eksekutiv-komité blant annet for å diskutere de 12 utbryterklubbene og eventuelle sanksjoner mot disse.

Svenske Karl-Erik Nilsson, visepresident i komiteen, sa tidligere denne uka til fotbollskanalen at «på en eller annen måte så kommer det til å bli konsekvenser, ikke minst med tanke på om disse klubbene kan stoles på videre».

De siste dagene har riktignok alle engelske klubber trukket seg fra Superligaen, og UEFA-president Aleksander Ceferin har tatt imot den nyheter med åpne armer  – en holdning som har signalisert forsoning.

Spørsmålet er om UEFA kan gjøre noe og vil gjøre noe, men Real Madrid-president Florentino Perez har påpekt at prosjektet bare er på standby, Barcelona-presidenten har snakket om at ting må endres og Juventus-formannen har understreket at han fortsatt tror på prosjektet.

LES OGSÅ: To friplasser til gigantene – dette er nye Champions League som kommer

De to spanske storklubbene har vel formelt heller ikke trukket seg fra Superligaen, og må senest i mai skrive under på og akseptere UEFAs regler HVIS de skal delta i høstens Champions League.

– Så lenge de er aktive medlemmer av Superligaen så kan jeg ikke se at det skjer, sier La Liga-topp Javier Tebas.

JAVIER TEBAS: La Ligas store sjef.

Det føles imidlertid som om levetiden til Superligaen nå er begrenset.

Fredag kom blant annet JP Morgan – banken som stod bak finansieringen av Superligaen – med en uttalelse som antydet det.

– Vi mistolket klart hvordan denne avtalen ville bli sett på av fotballverdenen, og kanskje påvirke dem i fremtiden. Vi skal lære av dette, sa en talsmann for banken.

Gazzetta dello Sport har uansett påpekt at UEFA vil gjøre det de kan for å sikre en fremtid slik at ingen klubber igjen kan true dem – noe som kan bety at det settes klare krav til utbryterne hvis de automatisk skal inkluderes igjen i europacupene. Dette skal vært blant temaene på fredagens møte.

Internt i UEFA skal det også være noen som mener at både Real Madrid og Juventus fortjener utestengelse fra Europa i ett år for sine roller i alt som har skjedd.

Noen mener også at klubbene må bøtelegges.

MARCA påpeker imidlertid at UEFAs hender er ganske bundet, og at mulighetene for faktiske harde sanksjoner er små.

Samtidig har Superligaen i et tidligere brev til UEFA fastslått at de vil kjempe mot enhver straff via retten.

La Liga-topp Tebas sa torsdag at det ikke vurderes straffer mot de spanske klubbene, men at fredagens møte vil handle om å se på måter reglene kan endres på slik at dette aldri kan skje igjen.

Så gjenstår det å se hva UEFA kommer med senere fredag.

Powered by Labrador CMS