Hadde ikke vunnet ligaen siden 1955 – men Ferguson ønsket å vinne et europeisk trofé innen fem år

11. mai 1983: Fergusons første europeiske suksess – Aberdeen slo Real Madrid i finalen av Cupvinnercupen.

Publisert Sist oppdatert

I april omtalte vi at Sir Alex Ferguson ble kåret til tidenes største manager, noe som ikke overrasket noen United-supportere, med tanke på alt han fikk til hos oss.

At han stort sett vinner slike kåringer handler uansett om mer enn bare jobben han gjorde i United, for det han fikk til i Aberdeen var også ganske spektakulært.

I 1979/80 vant hans Aberdeen ligagullet etter flere år med Celtic/Rangers-dominans, og i løpet av årene før Ferguson forlot Aberdeen til fordel for United så vant de også ytterligere to ligatitler, fire cuptitler og én ligacuptittel. Etter at Ferguson forlot Skottland, har ingen andre enn Celtic eller Rangers vunnet ligaen.

Men den virkelige store triumfen kom uansett i europeisk sammenheng. I 1983 vant nemlig Aberdeen Cupvinnercupen – en virkelig gjev turnering før Champions League ble noe mer enn en serievinnercup – og i finalen ble Real Madrid slått 2-1 i Göteborg etter ekstraomganger.

Forutenom Aberdeen og Real Madrid, så var Tottenham, Barcelona, Paris Saint-Germain, Bayern München (som Aberdeen slo i kvartfinalen) og Inter noen av lagene som var med i Cupvinnercupen i 1982/83-sesongen.

I tillegg vant sannelig også Fergusons Aberdeen den europeiske Supercupen også noen måneder etterpå, etter en 2-0-seier borte mot Hamburg (som vant Serievinnercupen).

Les mer om Fergusons tid i Aberdeen i denne dybdesaken: Ferguson feiret tittelen ved å invitere fansen hjem til seg. De to som kom fikk whisky og så på video

TRIUMFEN I GÖTEBORG: Aberdeen rystet Real Madrid i Sverige, og vant Cupvinnercupen.

Bildet øverst i saken er for øvrig ikke fra cupvinnercupfinalen i Göteborg, men fra cupfinalen 1986 (der Aberdeen vant 3-0).

Store ambisjoner

Hele Fergusons lag bestod av skotter, og en av dem var spissen Mark McGhee.

McGhee ble hentet inn fra Newcastle i 1979, og for å lokke ham tilbake til skotsk fotball fortalte Ferguson om sine ambisiøse planer for Aberdeen.

– Hans innsalg til meg var at han ønsket å vinne et europeisk trofé innen fem år. Aberdeen hadde ikke vunnet den skotske cupen på ni år, og det var noe sånt som 25 år siden de sist hadde vunnet ligaen, fortalte McGhee nylig i et intervju med Daily Record.

— Når du tenker på det: for å vinne et europeisk trofé må du først være nære ved å vinne ligaen, eller du må løfte et cuptrofé. De hadde ikke gjort noen av delene på lenge, så mye måtte skje i mellomtiden.

– Når du tenker på det det nå, så ser det helt urealistisk ut. Men den gang gjorde Alex det mulig å tro på det, og du trodde på det.

Utenfor Aberdeen var det nok svært få som trodde på det.

– Han sa det på dag én, og fire år senere var de på toppen i Europa – det var virkelig forbløffende.

IMPONERT AV FERGUSONS AMBISJONER: Mark McGhee.
Powered by Labrador CMS