Kåret til tidenes største manager

Sir Alex Ferguson troner øverst på listen over de 100 største managerne i historien.

Det anerkjente britiske fotballmagasinet FourFourTwo har kåret de 100 største managere gjennom alle tider i sin siste utgave.

Tre andre United-managere er også på listen.

Hevn, mind games og en besettelse

I en spesialreportasje på hele 33 sider har magasinet tatt for seg managerne de mener har hatt størst innflytelse på, og oppnådd mest i, fotballen gjennom alle tider.

TIDENES STØRSTE: Sir Alex Ferguson er kåret til den største manageren gjennom alle tider av det britiske fotballmagasinet FourFourTwo.

Sir Alex Ferguson topper kåringen til det britiske fotballmagasinet foran de nederlandske trenerlegendene Rinus Michels og Johan Cruyff.

FourFourTwo har listet opp seks kamper som var med på å definere Fergusons karriere. 

Det første var da han som fersk manager i East Stirlingshire slo Falkirk 2-0 i 1974. Ferguson var spillende trener for Falkirk på tampen av sin aktive karriere, men da manager John Prentice ikke ønsket å ha med Ferguson videre dro skotten videre til Ayr.

Det betente forholdet til Falkirk fortsatte imidlertid da klubben forsøkte å holde tilbake penger som Ferguson mente han hadde krav på.

I Ayr fikk Ferguson et langt bedre forhold til manager Ally MacLeod som anbefalte East Stirlingshire å satse på 32 år gamle Ferguson som sin nye manager i 1974. Da Ferguson kom til Falkirks rival hadde de kun åtte spillere under kontrakt og ingen målvakt. Seieren over Falkirk smakte derfor ekstra godt for Ferguson.

Ydmykelsen som Liverpool fikk svi for

Den andre kampen som FourFourTwo trekker frem er fra 1980 da Liverpool slo Fergusons Aberdeen 4-0 på Anfield i europacupen for serievinnere.

Resultatet var kanskje ikke så ydmykende sett i lys av at Liverpool vant turneringen den sesongen etter å ha slått Real Madrid i finalen, men Ferguson var rasende på mannskapet sitt, kalte dem en skam og la ned forbud for spillerne å le på hjemturen.

SUKSESS I ABERDEEN: Alex Ferguson trøster Sandy Jardine fra Hearts etter at Aberdeen vant den skotske FA-cupfinalen i 1986. Et knapt halvår senere var Ferguson på plass på Old Trafford.

 

Senere innrømmet Ferguson at Liverpool hadde gitt laget hans en verdifull og smertefull lærepenge, og FourFourTwo skriver at Ferguson etter denne kampen ble besatt av tanken om en dag å sette Liverpool på plass.

Den tredje kampen som FourFourTwo trekker frem er finalen i Cupvinnercupen i 1983 da Aberdeen vant 2-1 mot Real Madrid, mens de tre siste kampene er alle fra United-tiden.

Seieren mot Sheffield Wednesday på Old Trafford i 1993, en triumf som var ekstremt viktig for United på veien mot det første ligagullet under Ferguson, er på listen sammen med Champions League-seieren over Juventus i Torino i 1999.

Den siste kampen på listen er kanskje noe overraskende 3-2-seieren over Aston Villa våren 2009, men kampen blir beskrevet som helt essensiell for å vippe ligagullet i Uniteds favør i 2008/09-sesongen, en triumf som gjorde at United tangerte Liverpools 18 ligagull.

Ferguson vant ytterligere to ligatitler med United før han takket for seg våren 2013.

Tre andre United-managere på listen

På listen over managerne som, naturligvis er spekket med trenerlegender er Sir Matt Busby nummer syv.

Juryen skriver i sin begrunnelse at Busby var det fremste eksemplet på en urokkelig tro, utholdenhet og følelser i sin tid i managerstolen på Old Trafford.

BLANT DE STØRSTE: Sir Matt Busby ble nummer 7 på FourFourTwos liste over tidenes største managere.

To andre tidligere United-managere er også høyt oppe på listen med José Mourinho som nummer 12 og Louis van Gaal på 20. plass.

Topp 10 på FourFourTwos liste: 

  1. Sir Alex Ferguson
  2. Rinus Michels
  3. Johan Cruyff
  4. Bill Shankly
  5. Pep Guardiola
  6. Arrigo Sacchi
  7. Sir Matt Busby
  8. Helenio Herrera
  9. Ernst Happel
  10.  Valeriy Lobanovskyi