United stjal overskriftene

OPPDATERT LØRDAG 08.15 England ble reddet av Manchester United-spillere mot lilleputten San Marino. Hele ti Røde var involvert når kampen om kvalifiseringspoeng fortsetter fredag kveld – her er en fullstendig oversikt.

Her følger en oversikt over kveldens og nattens kamper:

ENGLAND – SAN MARINO 5-0 (Wembley, London)

Fire United-spillere var med i troppen, og samtlige fikk være med fra start da England møtte San Marino. Intet annet enn en storseier var forventet, men vertene startet uten å skape de store sjansene. Men da Michael Carricks langskudd ble hamret i tverrliggeren og Danny Welbecks retur ble satt i stolpen var det et varsku om hva som var i vente fra United-spillerne.

Wayne Rooney fikk hull på byllen med sin første scoring denne sesongen etter at Welbeck hadde blitt revet ned av keeper innenfor 16-meteren. Like etter kopierte Welbeck scoringen mot Sverige i sommerens EM-sluttspill da han flikket inn 2-0 med hælen. Tomålsledelse til pause var imidlertid langt under forventet.

Etter sidebytte satte spissduoen inn ytterligere én scoring hver, før de overlot Alex Oxlade-Chamberlain til å sette kampens siste scoring – riktignok etter målgivende fra Tom Cleverley. Det var midtbanespillerens tredje målgivende for et England-lag som står med sju poeng på tre kamper og er i rute til VM.

GUYANA – MEXICO 0-5 (BBVA Compass, Houston)

Topp mot bunn i Gruppe B høres ut som enkel match, men tross resultatet ga Guyana sine storebrødre fra Mexico tøff kamp om poengene i Houston. Faktisk scoret ikke Mexico før det hadde gått 77 minutter, men da var det til gjengjeld takk og farvel. I løpet av kampens 13 siste minutter scoret gjestene fem ganger – Javier Hernandez var sist på én av dem. Mexico er allerede klare for det avgjørende gruppespillet i Mellom-Amerika.

FRANKRIKE – JAPAN 0-1 (Stade de France, Paris)

Shinji Kagawa og Japan møtte Frankrike til privatlandskamp, og det var vertene som kom best i gang. Franskmennene presset Japan i store deler av kampen, men klarte ikke å få uttelling. Det utnyttet asiatene til det fulle. Like før slutt var nettopp Kagawa på rett plass til rett tid, satte et innlegg i nettmaskene og ble matchvinner.

RUSSLAND – PORTUGAL 1-0 (Luzhniki, Moskva)

Portugal hadde aldri vunnet i Russland før fredagens oppgjør, og heller ikke denne gangen skulle det bli suksess på Luzhniki. Nani var med fra start, men gjestene fikk seg en kalddusj allerede etter seks minutter da Aleksandr Kerzhakov sendte russerne i føringen. Det skulle også vise seg å bli kampens eneste scoring – dermed får hjemmelaget en tre poengs luke på Portugal i toppen av kvalikgruppa.

NEDERLAND – ANDORRA 3-0 (De Kuip, Rotterdam)

Mot den svakeste nasjonen i gruppa lot Louis van Gaal flere av nøkkelspillerne hvile – deriblant Robin van Persie. Erstatteren hans, en ikke helt ukjent Klaas-Jan Huntelaar, scoret ett av målene i det som ble en enkel seier for Oranje, som topper gruppa med full pott etter tre kamper sammen med Romania.

SVEITS – NORGE 1-1 (Stade de Suisse, Bern)

I det som på papiret var den tøffeste kampen for Norge i gruppespillet startet Joshua King på benken, men igjen kom han innpå – denne gangen etter en drøy time. Da hadde ingen av lagene klart å få hull på byllen. Norge var fullt på høyde med sveitserne, men vertene tok ledelsen ved Mario Gavranovic elleve minutter før full tid. Brede Hangeland stanget imidlertid inn utlikningen like etterpå og sørget for at Drillos menn tok et poeng som kan vise seg å bli særdeles viktig.

WALES – SKOTTLAND 2-1 (Cardiff City Stadium, Cardiff)

Som kaptein gjorde Darren Fletcher comeback på landslaget, men til tross for at Skottland tok ledelsen ble det ikke mye å juble for til slutt. En straffescoring og et vanvittig langskudd – begge signert Gareth Bale – gjorde at skottene måtte reise tomhendte hjem fra Cardiff. Fletcher & co står dermed med fattige to poeng på de tre første kampene og VM-drømmen ser allerede ut til å ha gått i vasken.

IRLAND – TYSKLAND 1-6 (Aviva, Dublin)

Det ble ingen trivelig dag på jobben for Robbie Brady og de andre irene. Tyskland utspilte Giovanni Trapattonis menn etter alle kunstens regler og ga seg ikke før de hadde satt seks baller bak Keiren Westwood. Brady kom inn sju minutter før slutt – og om han kan ta med seg noe positivt fra oppgjøret får det være at Irland vant 1-0 med kantspilleren på banen.

ECUADORCHILE 3-1 (Olimpico Atahualpa, Quito)

Verken Antonio Valencia (suspendert) eller Angelo Henriquez (ikke med i kamptroppen) var med da Ecuadord møtte Chile. Hjemmelaget trakk det lengste strået og vant 3-1. De befester dermed tredjeplassen i gruppespillet. Halvveis ut i kvalifiseringen har Ecuador nå fire poengs forsprang på femteplassen (som er Chile). De fire beste kvalifiserer seg automatisk for VM-sluttspillet.

Anders Lindegaard har trukket seg fra landslagstroppen grunnet skade og var derfor ikke med da Danmark spilte uavgjort 1-1 borte mot Bulgaria.