Dårlige minner med Kuipers

Forrige gang Björn Kuipers dømte United så han laget ryke ut av gruppespillet i Champions League.

Publisert Sist oppdatert

I fjorårssesongen røk United ut av Champions League etter å ha hatt god kontroll på Real Madrid i nesten to fulle kamper. Dommer Cüneyt Çakırs uforståelige utvisning av Nani på Old Trafford endret imidlertid kampbildet totalt. United tapte til slutt kampen 1-2 og Real Madrid avanserte til kvartfinalen.

I år er det Olympiakos som må besieres på Old Trafford for at United skal gå videre til kvartfinalen. Først og fremst må naturligvis spillerne gjøre jobben selv, men hvem har skjebnen i sine hender når potensielt avgjørende dommeravgjørelser skal tas på onsdag?

FC Bayern Muenchen v SSC Napoli - UEFA Champions League

Nederlenderen er ansett som en av de beste dommerne i Europa. Nettstedet The Third Team, en velrenommert blogg om dommere i Europa, rangerte Kuipers som den beste i 2012/13-sesongen. På tredje plass finner vi likevel Cüneyt Çakır, noe som gjør at Kuipers topplassering kanskje ikke er like mye verdt for United-fans likevel.

40-åringen har uansett en fin merittliste bak seg og et omdømme som en relativt ukontroversiell dommer. Han er på den såkalte A-listen over de beste dommerne i Nederland, han har vært FIFA-dommer siden 2006 og har dømt finaler i Confederations Cup (Brasil-Spania, 2013) og Europa League (Benfica-Chelsea, 2013).

Etter at Kuipers debuterte i Champions League i 2009 var han en av kandidatene til å dømme finalen i 2012, men ble vraket etter at han uttalte seg til media om straffene han ga i kvartfinalen mellom Barcelona og Milan.

I en statistikk fra WorldReferee.com har Kuipers et snitt på 3,65 gule, 0,21 røde og 0,25 straffer per kamp (på 80 kamper). Ser vi på årets Champions League har han gitt totalt seks gule og ett rødt i storkampene City-Bayern og Dortmund-Arsenal. Utvisningen var av Bayerns Jerome Boateng etter en takling.

Ved to anledninger tidligere har Kuipers dømt United, men nederlenderen har aldri vært på Old Trafford.

Wolfsburg – United 1-3 (2009/10)

Den første kampen Kuipers dømte United i var tilbake i 2009 da United slo Wolfsburg i Tyskland etter hattrick av Michael Owen. United hadde allerede sikret seg avansement og stilte et noe redusert lag med både Michael Carrick og Darren Fletcher i forsvar.

Kuipers ga ikke ut et eneste gult kort på Volkswagen Arena, men snøt nok hjemmelaget for en straffe etter en Carrick-takling innenfor 16-meteren. Nederlenderen annullerte også en Welbeck-scoring korrekt for offside.

Basel – United 2-1 (2011/12)

United var avhengig av minst ett poeng i siste gruppespillkamp mot Basel i Sveits, men maktet aldri å slå tilbake etter at Marco Streller scoret etter allerede ni minutter. Etter at Alexander Frei hadde lagt på til 2-0 seks minutter før slutt reduserte Phil Jones, men til ingen nytte. United røk dermed ut, noe som må sies å ha vært et sjokk.

Dette for øvrig også kampen da Nemanja Vidic pådro seg den alvorlige kneskaden som holdt han ute i lang tid. Dårlige minner fra forrige kamp med Kuipers, altså.

Selv om United leverte en elendig forestilling kan ikke det samme sies om Kuipers som ikke hadde altfor mange avgjørelser å ta i Sveits. Fire gule, to til hvert lag.

Powered by Labrador CMS