Hva symboliserer egentlig Manchester-bien?

Ja, vet du det?

Som insektet selv, summer nærmest bie-symbolet rundt i Manchesters bykjerne. Bien er å se på alt fra stolper i Market Street, vegger i Northern Quarter til klesplagg byen rundt. Men hva har bien med Manchester å gjøre? 

Den såkalte «worker bee» har vært et symbol for Manchester siden den industrielle revolusjonen. Den er et symbol på Manchesters hardtarbeidende kultur, der datidens arbeidere ble beskrevet som bier for sin harde innsats. Syv slike bier ble en del av Manchesters våpenskjold i 1864.

SYV BIER: På toppen av Manchesters våpenskjold kan man se syv bier.

Symbol etter terroren 

Etter terroren i Manchester i mai 2017, ble bien igjen et sterkt symbol på samhold i byen. Symbolet ble også en populær tatovering etter terrorangrepet, der tatovørene donerte de inntjente pengene til Manchester-terrorens nødfond.

Både Manchester United og Manchester City hadde bien på sine drakter da de møttes til treningskamp i USA den påfølgende sommeren.

BIE PÅ DRAKTEN: United og City hadde bie-symbolet på drakten da de møttes til treningskamp i Houston i 2017.

Preger bybildet 

Som nevnt innledningsvis er bien å se overalt i Manchester. I tillegg finnes det flere butikker som selger klær og suvenirer med biesymbolet, for eksempel The Manchester Shop på innendørsmarkedet Afflecks i Northern Quarter.

Se #iManchester-episoden fra innendørsmarkedet Afflecks her.

I høst var også skulpturer av Manchester-bien plassert rundt om i byen (se hovedbilde). Disse statuene er nå tatt vekk og ble 17. oktober auksjonert bort. Pengene gikk til veldedigheten Lord Mayor’s We Love MCR. 

I tillegg til de utstilte biene, fikk Northern Quarter besøk av en ny bie i høst: 

PS: Bier også en del av Manchester-slang, med uttrykket «buzzing», som betyr at man er ekstremt glad. For eksempel ville nok Mancunians ha sagt at de var «buzzing» da Rashford satte inn seiersmålet mot Bournemouth på overtid.

Sjekk ut #iManchester-saker her: 

Har du spørsmål eller har forslag til noe vi bør lage en video om i #iManchester, bruk #iManchester på sosiale medier eller tweet @unitedno og @larsmagnusroys.

Følg Supporterklubben på Twitter, Instagram og Facebook for mer eksklusivt innhold fra Manchester, informasjon om våre turer og billetter og siste nytt om Manchester United.