eidetak

«Dette er feilene som ødela mot Villa»

Publisert Sist oppdatert

Av: Øyvind Eide, UEFA PRO-trener
Følg Eide på Twitter her

Det absolutte minimumskravet for å vinne en fotballkamp er å møte opp til kampstart.

Det var helt åpenbart at kampprogrammet begynner å sette sine spor, for i denne kampen var ikke United spillerne på plass når toget gikk.

Uvanlig svakt defensivt i innledningen

Det var store avstander i United-laget i starten, og egentlig gjennomgående kampen gjennom.

villa1

BILDET OVER VISER: Særlig ett trekk slet United med: Rashford har vært inne på stopperen til Villa. Ballen spilles da ut til backen, og da går Dalot ut og frem i press. Han forlater sin posisjon, og dermed åpner han rom.

villa2

BILDET OVER VISER: Samtidig må Lindelöf ut i press når ballen spilles videre, fordi Dalot har vært ute av leddet. Det fører til flere forskyvninger som United ikke greier å håndtere.

Dalot er her tilbake i leddet og sikrer Lindelöf, men det er store rom sentralt i banen, der Rashford, Eriksen og resten av gjengen må skyve ned og inn.

De må gjøre det trangt sentralt.

villa3

BILDET OVER VISER: United flytter ikke beina hurtig nok, og Watkins får plass til å føre innover i det store rommet.

Det er fortsatt litt tid for United til å samle spillerne. Rashford må inn og doble i presset, Eriksen må skyve over og dekke rommet imellom seg selv og Casemiro. Van de Beek må ned, Garnacho må ned og inn.

Det er altså to ledd som ikke evner å dekke riktig rom.

villa4

BILDET OVER VISER: Watkins kan da føre innover i banen, og det er masse rom for ham til å finne medspillere i mellomrom.

villa5

BILDET OVER VISER: Fra denne posisjonen kan Villa rulle opp og angripe bakrom. Dalot bør være lenger inn, men likevel er det tidligere i angrepet at dette skal håndteres. 1-0.

villa6

BILDET OVER VISER: Nesten det samme gjentar seg litt senere. Igjen er Rashford inne på stopperen. Dalot må forlate sin posisjon for å gå press på backen.

Legg da merke til de store rommene United avgir midt i banen.

villa7

BILDET OVER VISER: Dalot presser Digne på backen, men her ser vi hva som skjer når han må forlate sin posisjon for å gå i press. Da får Villa en spiller fri midt i banen.

Dette er spilleren Dalot hadde kontroll på, før han måtte forlate sin posisjon for å gå i press.

villa8

BILDET OVER VISER: Så skal vi se på årsaken til disse rommene, samt hvordan United justerer seg litt inn.

Dalot ligger her inne på den spilleren som vi i det forrige bildet så ble alene når han gikk frem i press.

Her er nok en gang Rashford i press på stopper, men en viktig forskjell her er at Rashford går i press når avstanden mellom stopper og back er kort, så han selv rekker over i press på backen OM han får ballen.

villa9

BILDET OVER VISER: Når ballen spilles ut til back så rekker Rashford over i press, og Dalot ligger inne og kontrollerer både mann og rom.

Dette blir dermed en situasjon som ser mye bedre ut for United. De har press på ballfører, dekker rom, og tar ut de farligste spillerne.

villa10

BILDET OVER VISER: Men det var andre problemer også: Noe av grunnen til de store rommene som Villa fikk har vi allerede sett med situasjonen til Rashford og Dalot i siderom. Et annet moment er hvordan stopperne støter langt frem.

Da åpner de rom bak seg, og det blir både rom bak dem, og rundt de spillerne som eventuelt må kompensere og dekke de rommene stopperne avgir.

Martinez går langt frem i press her.

villa11

BILDET OVER VISER: Martinez blir værende i markering på sin spiller langt fremme i banen, og Casemiro må velge om han skal ned og dekke rom, eller bli i midtbanen.

Men legg merke til rommet rundt dommeren, der er det mye rom som Casemiro etterlater seg.

villa12

BILDET OVER VISER: Litt senere så er fortsatt Martinez fremme i banen, mens Casemiro er på vei opp i banen igjen. Backleddet ser vi ikke i bildet, og de burde vi se når Casemiro flytter seg opp.

Da burde backleddet flytte seg opp samtidig, så de gjør laget mer kompakt. Det blir dermed for store rom.

3-1-scoringen

villa13

BILDET OVER VISER: På 3-1 gjør United igjen noen enkle feil.

Det første er at Martinez header ballen rett til motspiller som gjør at de får kontre.

Det neste er det vi ser her: Eriksen følger et løp helt inn i egen 16 meter.

Der er det allerede to United-spillere, som gjør at Shaw kunne og burde overtatt løpet. Da kunne Eriksen stått opp og tatt seg av målscoreren.

I stedet lager de en 3v2 inne i egen 16 meter, og etterlater seg utrolig store rom i et farlig område.

Svingte lite offensivt

Med Fernandes ute så er det skuldrene til Eriksen som må ta det kreative ansvaret. Van De Beek skulle ta plassen i mellomrommet.

Det gikk sånn passe.

villa14

BILDET OVER VISER: Her ser vi Van De Beek som går på løp gjennom leddet. Eriksen fant gode posisjoner, gjerne på utsiden av spissene og de to sentrale midtbanespillerne. Derifra regisserte Eriksen de fleste angrepene til United.

villa15

BILDET OVER VISER: Jeg hadde derimot heller ønsket at Van de Beek skulle vært i det markerte området på dette bildet. Der er det – og var ofte – masse rom, som vi er vant til å se Fernandes i.

Uten at noen gikk i dette rommet så ble det ganske forutsigbart når Eriksen måtte styre fra midtbanen.

villa16

BILDET OVER VISER: Det er forresten Eriksen som setter opp kampens største sjanse for United sin del, utenom scoringen. Men savnet etter Fernandes ble stort for meg. Og United fremsto ganske forutsigbare.

Innleggsposisjoner

Det som stort sett ble resultatet av angrepsspillet til United var innlegg. Dette ble ganske forutsigbart for Villa, og særlig med sterke midtstoppere så ble dette stort sett håndtert ganske bra fra Villa sin side.

villa17

BILDET OVER VISER: Men det som gav et lite håp før pause var scoringen som kom etter en innleggssituasjon. Innlegget i seg selv ble ikke så farlig, men gjenvinningssituasjonen i etterkant.

villa18

BILDET OVER VISER: United fikk løftet presset litt utover i omgangen, og de sto bra etter på flere innleggsituasjoner, og fikk betalt i denne situasjonen.

villa19

BILDET OVER VISER: Shaw vinner etterhvert ballen, og får fyrt av et skudd som ender i mål.

Trippelbytte

villa20

BILDET OVER VISER: Elanga med tydelig beskjed fra benken, der han skulle angripe bakrom. Det holder på å gi avkastning med en gang, der Elanga nærmest blir slått ned av keeper.

Dette ble en kjærkommen variasjon i angrepsspillet. Rashford kom også på et par løp i bakrom, som gav Villa noe annet å tenke på enn innlegg.

villa21

BILDET OVER VISER: Det blir strekk i laget til Villa når de får løp inn bak seg, og de greide heller ikke å ta ut løp bak seg særlig bra. Dette er absolutt ikke en av styrkene til midtsopperne til Villa, å bli angrepet med fart.

villa22

BILDET OVER VISER: Et annet grep var å trekke Casemiro ned mellom stopperne, så de ble 3v2 i frispillingen bak. Da kunne Eriksen få plass alene mellom spissene og midtbanen, samt at Martial skulle ta plassen i mellomrom.

villa23

BILDET OVER VISER: Med den måten å bygge opp angrep på, så fikk de noen situasjoner slik som denne, der de kom seg høyt i banen og hadde flere bevegelser samtidig.

Men: Når de først var der så ble det spilt nærmeste feilvendt, slik som Ronaldo her, og ikke inn bak der det er flere løp på vei.

Konklusjon

Personlige feil spiller United sjakkmatt.

Før 2-0 er Martinez klønete og mister ballen utenfor egen 16-meter, før Shaw lager frisparket som Villa scorer på.

Martinez header også ballen rett til motspiller på midten av banen slik at Villa får kontre mot et United i ubalanse før det blir 3-1.

Totalt sett er dette en kamp som jeg tenker burde endt 1-1.

United fortjente aldri å vinne. og kampen tapes i starten av 1. omgang. Men energinivået kan gjøre at det ikke var så lett å møte et «nyfrelst» Villa-lag.

I Uniteds angrep ble Villa spilt gode, der de fikk stange ut innlegg etter innlegg. Det var for få løp i bakrom, og for lite stikkere igjennom leddene. Det skyldes nok delvis fraværet til Fernandes, samt et kampprogram som har tappet deler av løpskraften som kreves i et slikt angrepsspill.

Martial i mellomrom fungerte heller ikke særlig bra. Litt for forutsigbart angrepsspill gjorde at Villa kunne ha godt med selvtillit i forsvar.

For United sin del så handler det om å få tilbake spillere. Fernandes kunne tilført noe i denne kampen. Det samme kunne Fred. De trengte Fred sin løpskraft og rekkevidde når den totale kapasiteten til United var såpass svak.

Dette er Øyvind Eide:

Her kan du lese flere tidligere analyser fra Eide.

Powered by Labrador CMS