cieidetak

«Jeg vil påstå at dette var svært bevisst av Ten Hag»

Publisert Sist oppdatert

Av: Øyvind Eide, UEFA PRO-trener
Følg Eide på Twitter her

Denne analysen må sees i sammenheng med forhåndsanalysen. Kort oppsummert pekte jeg på disse momentene som kom til å bli viktig for å snu 6-3 tap til seier denne gang:

  1. Tørre å stå hardt i Haaland
  2. Stoppe tilførselen til Haaland, spesielt fra De Bryune
  3. Ikke bli FOR markeringsorientert i midtbanen
  4. Unngå 424 i forsvar
  5. Nekte sentral spiller å føre ball frem i banen
  6. Spille tidlig ut av press, så de får rom til å kontre
  7. Kontre mot Rashford, som søker bort fra Walker

Disse punktene var basert på det vi så i forrige oppgjør, og momentene ble absolutt gjeldende i kampen denne gang også.

city1

BILDET OVER VISER: Dette var utgangsposisjonen til United, mot Citys 433. Markering mot de 3 sentrale spillerne til City.

Det som kan bli farlig her er det store rommet midt i banen. Legg også merke til Hvor smale United er i presset fremme, slik at de nekter midtstopperne å føre frem i banen. Dette lykkes de godt med, og slapp å få overtall på midten i mot seg, slik de fikk mye av i første oppgjør.

city2

BILDET OVER VISER: Her ser vi samme organisering, og hvordan det gav gevinst for United: Casemiro følger sin markering, og tvinger Bernardo til å spille hjemover. Som vi også så på forrige bilde, United er smale fremme i presset for å nekte stopperne å gå frem. Legg også merke til Rashford fra venstrekanten som er på vei frem i press før ballen er spilt.

Men: Legg også merke til Varane, som hadde ansvaret for å være tett i Haaland. Haaland vandret ofte dypt i banen, men Varane fulgte stort sett etter.

Dette er ikke en oppgave Varane er helt ukjent med. I sin gjennombruddssesong med Real Madrid under Mourinho, så spilte Varane akkurat på denne måten mot Messi, i en kamp de slo Barcelona.

Å stå frem på denne måten gjør at laget blir ekstra kompakt, og midtbanen kan tenke på hva som er foran seg, i stedet for hva som er bak seg.

Ser du også at Fernandes ligger bredere enn Rashford i presset? Husk det til senere, jeg kommer tilbake til akkurat det.

city3

BILDET OVER VISER: Men tilbake til bildet – dette presset gjør at United vinner ballen i en særdeles gunstig posisjon.

Alt var imidlertid ikke perfekt.

city4

BILDET OVER VISER: Likevel var det nemlig noen få ganger United syndet. Her ligger de i 424, akkurat som i forrige oppgjør.

Det er farlig å gi fra seg slike rom mot City.

city5

BILDET OVER VISER: Da slipper City backen sin, Walker, inn i banen og han kan motta pasningen i mellomrom.

city6

BILDET OVER VISER: Noen ganger slapp også Varane Haaland, som her når han blir ledig mellom Fred og Casemiro.

city6

BILDET OVER VISER: Fra den posisjonen fikk han av og til spilt andre frem i banen. Ja, det ble småfarlig, men jeg ville likevel valgt å møte en Haaland som er på egen halvdel fremfor en som jager på offsidegrensen.

0-1-målet

city7

BILDET OVER VISER: Det skal mye til mot de beste lagene å holde strukturen kampen gjennom.

På 0-1-målet så glipper det i noe av det vi har berørt nå: Casemiro ser at De Bruyne er ledig, som egentlig skal markeres av Fred.

Fred er imidlertid i press på Mahrez, mens Malacia har fått besøk av Walker. Her blir det kluss i vekslingene, og Casemiro kommer på etterskudd.

Det store rommet som oppstår når United markerer på denne måten jobber her i mot laget. Casemiro får for stor avstand frem til De Bruyne.

city7

BILDET OVER VISER: Når De Bruyne får så god plass som dette innenfor 16-meteren, da ender det stort sett med scoring.

city8

BILDET OVER VISER: I tillegg blir da Wan-Bissaka, som forøvrig hadde en god kamp han også, satt i undertall 2v1. Det hjelper ikke at dette er hans svakeste defensive egenskap: forsvare innlegg. Han har bare sett på ball, og har ikke oversikt over situasjonen.

Han er da for langt unna til å komme i duell.

Den matchavgjørende faktoren: Kontringer

city9

BILDET OVER VISER: Ikke overraskende ble kontringer Uniteds våpen i denne kampen. En av suksessfaktorene var å få Rashford bort fra Walker. Den løpsduellen ville nemlig Rashford tape.

Men på grunn av det smale presset til United i fremste leddet, slik vi har sett flere ganger nå, så gjorde det at Walker havnet høyere i banen. Ergo ble det rom bak Walker.

Slik som her, når Walker aldri er i nærheten av å kunne bidra defensivt på kontringen.

city10

BILDET OVER VISER: Her er et annet tilfelle litt senere, der Eriksen fører fremover i banen og spiller Rashford fri.

city12

BILDET OVER VISER: Legg også merke til her, hvor langt bak Walker blir liggende.

Dette er svært bevisst fra Ten Hag. Altså; presse smalt med Rashford inn i banen, slik at Walker går høyere i banen.

Dette kan jeg påstå, fordi på motsatt side, så presset Fernandes bredere, og stoppet Citys venstre back oftere (se de to første bildene).

Hvorfor tillot Ten Hag det?

Fordi United ville ha rommet bak Walker å kontre i. Cancelo er også en playmaker om han kommer fri, derfor måtte presset se annerledes ut på den siden.

1-1-målet

city13

BILDET OVER VISER: Så til det andre momentet i kontringsfasen, der det starter etter at de vinner ballen: det å spille seg ut av press.

Her har laget tatt kvantesteg siden Ten Hag startet. Nå er de ekstremt fremoverrettet, og det med kirurgisk presisjon.

Her er fire City-spillere i press på Wan-Bissaka.

Det vil si at om United spiller seg ut av denne situasjonen, så er nesten halve laget spilt bort.

Vi ser også mentaliteten til spillerne, når Casemiro, til venstre for firkanten jeg har tegnet opp, beveger seg fremover i banen, når det tross alt er en ganske trang og anspent situasjon ikke langt fra eget mål.

city14

BILDET OVER VISER: Men dette har United trent mye på, og Wan-Bissaka finner Casemiro.

city15

BILDET OVER VISER: Og når United deretter sprinter med 4 spillere, mot Citys 3, så er det bare å velge og vrake for Casemiro.

Dette har vi sett mange ganger de siste ukene, og de gjentar det altså mot de beste.

Fernandes får gleden av å score, etter at Rashford forstår han er offside, og lar ballen gå.

2-1-scoringen

city16

BILDET OVER VISER: Igjen en trang situasjon, der City går frem med 3 spillere. Malacia greier å få servert Fernandes i dette tilfellet, og 3 City-spillere er satt ut av spill.

city17

BILDET OVER VISER: Igjen stormer så United frem med spillere, og har overtall mot Citys forsvar.

Guardiola gamblet. Han ville vinne ballen hurtig tilbake, og gikk med mange spillere i press. De ble straffet på det groveste, og Rashford dytter ballen mellom bena på keeper til 2-1-seier.

Konklusjon

Kampbildet var ikke så ulikt forrige oppgjør til tider. Det som var de to store forskjellene slik jeg ser det var evnen til å spille seg ut av trange situasjoner på egen halvdel, og tett og konsentrert forsvarsspill. Spesielt i 1v1 spillet.

Særlig liker jeg de små taktiske detaljene.

Det er moro å se hvordan Ten Hag tør å gjøre små grep, slik som forskjellen på Fernandes og Rashford sitt press, også mot topp motstand.

United gjorde mye riktig, og burde jo ledet til pause.

Veien videre? Den går oppover…

Øyvind Eide:

Øyvind Eide er sportsdirektør for Norges Toppidrettsgymnas. UEFA PRO trener, veileder UEFA A og Mentor i prosjekt kvinnelige topptrenere. Trener i norsk toppfotball i ti år. Han rykket blant annet opp til Tippeligaen med Kongsvinger høsten 2009, og var trener for Stabæk kvinner mellom 2012 og 2016.

Her kan du lese flere tidligere analyser fra Eide. 

Powered by Labrador CMS